ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΉ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ
Με πολύ ωραίες αναμνήσεις επέστρεψε η περιβαλλοντική μας ομάδα από την τετραήμερη εκπαιδευτική εκδρομή στο «Φιόρο του Λεβάντε», στο λουλούδι της Ανατολής, στην όμορφη Ζάκυνθο δηλαδή, 29 Μαρτίου με 1η Απριλίου του 2018.
Και τι δεν περιείχε η εκδρομή αυτή!
Αρχικά επίσκεψη στην Εστία Επιστημών Πάτρας, όπου παρακολουθήσαμε μια διαφορετική εντελώς πρόταση διδασκαλίας των Φυσικομαθηματικών Επιστημών, έπειτα στο ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για φυσικές καταστροφές και ιδιαίτερα για τους σεισμούς και τα ηφαίστεια (το σχολείο μας συμμετέχει στο δίκτυο του ΚΠΕ «Το σεισμικό τόξο που μας ενώνει»).
Επισκεφτήκαμε επίσης το Μιλάνειο ναυτικό μουσείο στο Τσιλιβί Ζακύνθου, με ιδρυτή το μοναδικό Έλληνα ζωγράφο – καραβογράφο Αντώνη Μιλάνο, το οποίο περιέχει μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές πινακοθήκες στην Ελλάδα.
Επόμενος σταθμός μας η επίσκεψη στο Φορέα Διαχείρισης Θαλάσσιου Πάρκου στον κόλπο του Λαγανά, όπου ενημερωθήκαμε για τα απειλούμενα είδη και μεταβήκαμε και στην παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στο Γέρακα.
Εντυπωσιακή και η εκκλησία της Αγίας Μαύρας στο Μαχαίραδο με το εντυπωσιακό καμπαναριό της, παραγγελιά στη Βενετία, με τον πιο ωραίο ήχο καμπάνας που έχετε ακούσει.
Μέσα στην πόλη της Ζακύνθου είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το μουσείο Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων και να αποτίσουμε φόρο τιμής στον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό αλλά και στον επίσης σπουδαίο ποιητή μας, τον Ανδρέα Κάλβο, που τα οστά τους βρίσκονται σ’αυτό το μουσείο. Πριν από την επίσκεψη αυτή βέβαια ανεβήκαμε και στο λόφο του Στράνη, σημείο όπου ο Σολωμός εμπνεύστηκε τον Εθνικό Ύμνο.
Η επιστροφή μάς επιφύλαξε ένα επίσης εποικοδομητικό κλείσιμο στην εκδρομή με την επίσκεψη στο Μουσείο Γέφυρας στο Ρίο (δίπλα στην ομολογουμένως εντυπωσιακή γέφυρα). Ενημερωθήκαμε για τον τρόπο κατασκευής της γέφυρας και είδαμε τη μακέτα του έργου και πολύ κατατοπιστικές φωτογραφίες.
Πριν από λίγες μέρες επίσης (27 Απριλίου) μια ομάδα από τους μαθητές του περιβαλλοντικού προγράμματος παρουσίασε την τελική εργασία στο ετήσιο περιβαλλοντικό φεστιβάλ στο δημαρχείο της Νεάπολης.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε το τελικό προϊόν της δουλειάς μας (μια παρουσίαση σε power point γενικά για τις φυσικές καταστροφές και ένα πολύ ωραίο video για τις δύο μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές που σημάδεψαν την πόλη μας, τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 και το σεισμό του 1978) και στο τέλος του video ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ από την εκδρομή μας!
Υπεύθυνοι προγράμματος: Κατριβάνος Εμμανουήλ
Μασαούτη Ανδρονίκη