Το σχολικό έτος 2019-20 υλοποιήθηκε στο 2ο Γυμνάσιο Σητείας το εθελοντικό σχολικό πρόγραμμα “Κοσμοεξερευνήσεις” σύμφωνα με την εκπαιδευτική προσέγγιση STEAM(Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics). Με απλές πρακτικές δραστηριότητες, μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας συνδύασαν Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική, Τέχνες και Μαθηματικά, για να μελετήσουν εισαγωγικά θέματα Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής.

Τα παιδιά αφιέρωσαν αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο τους (1,5 ώρα 2 φορές την εβδομάδα, μετά το τέλος των μαθημάτων), για να εξερευνήσουν τον κόσμο που μας περιβάλει με ευχάριστο, δημιουργικό και ανακαλυπτικό τρόπο:

  • Χρησιμοποίησαν την επιστημονική μέθοδο, την παρατήρηση και τον πειραματισμό.
  • Εργάστηκαν ομαδικά και αντάλλαξαν απόψεις για την επίλυση προβλημάτων.
  • Φαντάστηκαν και αφηγήθηκαν, δημιούργησαν και παρουσίασαν.
  • Σχεδίασαν, κατασκεύασαν και προγραμμάτισαν ψηφιακά εργαλεία.
  • Αξιοποίησαν σύγχρονες διαδικτυακές πλατφόρμες και εφαρμογές προσομοίωσης.

Μέσα από ένα συνεργατικό ταξίδι στο Διάστημα, διαπίστωσαν τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας και της διεπιστημονικής προσέγγισης για την εξερεύνηση άγνωστων κόσμων αλλά και για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προβλημάτων του πλανήτη μας.

Η ταινία που ακολουθεί συνοψίζει τις εμπειρίες μιας (σχεδόν) ολόκληρης, δημιουργικής, πλούσιας σε ανακαλύψεις, σχολικής χρονιάς. Αξίζει ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε όλα τα κορίτσια και αγόρια της ομάδας! Να είστε πάντα υγιείς και χαρούμενοι, να κρατάτε άσβεστη τη φλόγα για μάθηση και δημιουργία!

Η Ευρωπαϊκή Πρόκληση Astro Pi είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) που διενεργείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Raspberry Pi. Προσφέρει σε μαθητές και νέους την εκπληκτική ευκαιρία να γράψουν προγράμματα που εκτελούνται σε υπολογιστές Raspberry Pi στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Στα τέλη Φεβρουαρίου, τρεις ομάδες μαθητών του σχολείου μας, με την υποστήριξη της εκπαιδευτικού Πληροφορικής Ελπίδας Λαγουδάκη, έγραψαν σε γλώσσα Python μικρά προγράμματα που εμφανίζουν ένα χαιρετισμό προς τους αστροναύτες του ISS και τις μετρήσεις θερμοκρασίας του σταθμού. Τα προγράμματα εκτελέστηκαν με επιτυχία στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 15 Μαΐου. Πριν λίγες μέρες, έφτασαν οι αναμνηστικές βεβαιώσεις για τα παιδιά, με την ακριβή θέση του σταθμού τη στιγμή που τα μηνύματα τους εμφανίζονταν στην οθόνη του υπολογιστή Astro Pi!

Πολλά συγχαρητήρια στους:

 

Το σχολείο μας φέτος συμμετείχε με ομάδα μαθητών, μέσω της εκπαιδευτικού Πληροφορικής Ελπίδας Λαγουδάκη, στο επιμορφωτικό εξ αποστάσεως σεμινάριο «gPython – Επιλύοντας προβλήματα με την Python» που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από τη Google και αποσκοπούσε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων και στη βελτίωση της αλγοριθμικής σκέψης με χρήση της γλώσσας προγραμματισμού Python: https://www.eduonline.upatras.gr/gpython2019/

Συνολικά επιμορφώθηκαν 315 εκπαιδευτικοί, 157 μαθητές και 81 φοιτητές από όλη τη χώρα.

Η παρακολούθηση του προγράμματος έγινε εξ-αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας www.eduonline.upatras.gr/moodle και είχε διάρκεια 12 εβδομάδων (Φεβρουάριος – Μάιος 2020). Το εκπαιδευτικό υλικό ήταν οργανωμένο σε 12 μαθήματα που παρέχονταν σε εβδομαδιαία βάση και συνοδεύονταν από κουίζ αξιολόγησης: Εισαγωγή στους αλγορίθμους, Εισαγωγή στην Python, Δομή επιλογής ‘if’, Δομή επανάληψης ‘while’, Δομή επανάληψης ‘for’, Αλφαριθμητικά, Δομές Δεδομένων – ‘Λίστα’, ‘Πλειάδα’, ‘Λεξικό’ και ‘Σύνολο’, Υποπρογράμματα, Αρχεία και Μορφοποίηση με τη format(), Σύνθετα Παραδείγματα και Επαναληπτικές Ασκήσεις.

Το σεμινάριο ολοκλήρωσαν με επιτυχία η εκπαιδευτικός και 4 μαθητές της ομάδας του σχολείου μας. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες!

http://www.cetl.upatras.gr/google.phphttps://www.ocean.upatras.gr/