Παραμύθια για τη διαφορετικότητα

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι.

Όλοι μας έχουμε ακούσει την παραπάνω έκφραση, που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει για την αποδοχή της διαφορετικότητας, που υπάρχει στην κοινωνία μας σε διάφορες μορφές. Σήμερα στα περισσότερα σχολεία φοιτούν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες αλλά και με πιο βαριές αναπηρίες, καθώς στόχος είναι να μην υπάρχει κοινωνικός αποκλεισμός και να συμμετέχουν όλα τα παιδιά ισότιμα στο πολύτιμο αγαθό της εκπαίδευσης. Επίσης ζούμε σε μια πολυπολιτισμική πλέον κοινωνία και συχνά στα σχολεία μας φοιτούν παιδιά από άλλες χώρες, με άλλες συνήθειες ,άλλες πολιτιστικές καταβολές και αυτό καθιστά αναγκαία την ομαλή συνύπαρξη και συνεργασία μαζί τους. Τέλος όλοι είμαστε μοναδικοί και διαφορετικοί καθώς  έχουμε διαφορετικά σωματικά χαρακτηριστικά : ψηλοί, κοντοί, αδύνατοι, εύσωμοι, ξανθοί, μελαχρινοί και αυτό μας κάνει ξεχωριστούς.

Η διαφορετικότητα του καθενός μας κάνει την ζωή μας μοναδικά όμορφη.

Όλα τα παιδιά έχουν ίσα δικαιώματα  και χρειάζονται ίσες ευκαιρίες.  Το χρώμα του δέρματος, η καταγωγή, οι μαθησιακές επιδόσεις, η αναπηρία δεν δικαιολογούν διακρίσεις, περιθωριοποίηση και στιγματισμό. Καλό είναι λοιπόν να καλλιεργήσουμε όλοι γονείς και εκπαιδευτικοί μια κουλτούρα αποδοχής και σεβασμού. Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να συμβάλλουν σε αυτό πολλά παραμύθια, που με ευαισθησία και τρυφερότητα προσεγγίζουν  το θέμα της διαφορετικότητας.Έτσι τα παιδιά μας θα μείνουν μακριά από αναχρονιστικά στερεότυπα και προκαταλήψεις και θα υιοθετήσουν αξίες όπως η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός..

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να διαβάσετε κάποια από αυτά τα παραμύθια:

Η Μπουμπού και η Μπαμπαλού https://www.keda.uoa.gr/eclass/modules/document/file.php/TED100/Διδακτικό%20Πακέτο/Βιβλία/Η%20Μπουμπού%20και%20η%20Μπαμπαλού.pdf

ΣΙ ΣΟΥ ΝΤΟ Ένα ασπρόμαυρο παραμύθι  https://www.openbook.gr/si-sou-nto/

Έλμερ ο παρδαλός ελέφαντας    https://www.youtube.com/watch?v=xjRiS2GHeO0

Ο Μάυρος κότσυφας και ο άσπρος γλάρος http://www.mikrosanagnostis.gr/library/pageflip43/Default.html

Το Κάτι Άλλο

Συντάκτης άρθρου:

Χαρδαλιά Γιαννούλα

Νηπιαγωγός Ε.Α.Ε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *