Διεθνής ημέρα Μουσείων 2014

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ICOM, επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977, την 18η Μαΐου, ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Για τον εορτασμό του έτους 2014, το ICOM επέλεξε το θέμα : «οι συλλογές των Μουσείων μας ενώνουν»   και   museum collections make connections

Το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου των Μουσείων, έχει ορίσει ως τιμώμενο Μουσείο για το 2014, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

buzantino 2014

Τα μουσεία είναι φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την καλλιέργεια του πνεύματος,  την κατανόηση και την καλύτερη επικοινωνία, μεταξύ των ανθρώπων και των λαών.  Ο ρόλος του σχολείου είναι καθοριστικός, ώστε αυτή η επικοινωνία και η ανταλλαγή να γίνει πραγματικότητα. Ο  όρος «μουσειακή αγωγή», που έχει μπει στην εκπαιδευτική διαδικασία, είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ του σχολείου και του μουσείου. Καθώς το παιδί μπαίνει στο Μουσείο, παίρνει το ρόλο ενός σύγχρονου εξερευνητή και παίζοντας, ανακαλύπτει και μαθαίνει. Αυτή η βιωματική προσέγγιση, το βοηθάει, να γνωρίσει το Μουσείο, να αγαπήσει την Τέχνη σε κάθε της μορφή, να έρθει σε επαφή με το συναισθηματικό του κόσμο, και να βιώσει θετικά συναισθήματα, να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του, με καινούριες λέξεις και όρους, να κοινωνικοποιηθεί και να εμπεδώσει την αξία της συνεργατικής μάθησης.

Ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων, θα γίνει με ελεύθερη είσοδο σε όλα τα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους. Ποικίλες δραστηριότητες έχουν προγραμματιστεί για το διάστημα από 3 Μαΐου έως 18 Ιουνίου 2014, σε μουσεία, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και πολιτιστικά ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα.

Για να δεις τα ηλεκτρονικά βιβλία, που το Κοινωφελές Ίδρυμα Ι.Σ.Λάτση, έχει εκδώσει, με στόχο να συμβάλλει στην κατανόηση και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού, μπορείς να πατήσεις εδώ.  

Καλή περιήγηση!!!

 

 

Αφήστε μια απάντηση