ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ!!!

Αγαπητοί γονείς, τη Δευτέρα 1η Ιουνίου θα είμαστε πάλι μαζί μετά από πολύ καιρό. Τα νηπιαγωγεία ανοίγουν!! Τα παιδιά θα προσέρχονται στο νηπιαγωγείο εναλλάξ όπως συμβαίνει ήδη και με τις άλλες σχολικές βαθμίδες καθώς ο αριθμός των παιδιών υπερβαίνει τα 15.  Τα τμήματα χωρίστηκαν σε νήπια- προνήπια.

8:15 -8:30 είναι η ώρα προσέλευσης
13:00 η αποχώρηση

Τα τμήματα για την εβδομάδα 1-5 Ιουνίου είναι τα ακόλουθα:

Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή

Ευαγγελία, Ελένη, Μαριέτα, Δάφνη, Αγάπη, Λουίς, Ντανιέλ, Άλβι, Δημήτρης για την κυρία Χριστίνα

Ειρήνη, Κωνσταντίνα, Κατερίνα, Ελένη, Θάνος, Γιώργος Μπ., Ευθύμης, Δημήτρης Δ., Γιώργος Χ. για την κυρία Μαρία

Τρίτη-Πέμπτη

Κωνσταντίνα, Σοφία, Γεωργία, Μάιλα, Θανάσης, Γιάννης, Αστέριος, Πέτρος, Θεόφιλος για την κυρία Χριστίνα

Ευαγγελία, Βασιλική, Σοφία, Πολυξένη, Μυριέλα, Σάρα, Φανούρης, Κωνσταντίνος Μ., Κωνσταντίνος Ν., Δημήτρης Μπ. για την κυρία Μαρία

Κατά την προσέλευση των νηπίων θα τα παραλαμβάνει η κάθε νηπιαγωγός από την αυλή του νηπιαγωγείου και το ίδιο θα συμβαίνει και στην αποχώρηση. Παρακαλούμε τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας και αποφεύγετε τον συνωστισμό!
Ανυπομονούμε να έρθουν τα παιδάκια μας και να συνεχίσουμε ότι είχαμε αφήσει στη μέση. Βέβαια θα έχουμε μερικούς νέους κανόνες πολύ σημαντικούς και λίγο αλλαγμένο το σχολείο μας. Αλλά εμείς πάλι θα περάσουμε όμορφα.
Θα μιλήσουμε για τις αποστάσεις, για το πλύσιμο των χεριών, για τα παιχνίδια και τα άλλα αντικείμενα που έχουμε στο σχολείο μας και πώς θα τα χρησιμοποιούμε με ασφάλεια.
Το κάθε παιδί θα έχει στην τσαντούλα του εκτός από φαγητό και νερό, μια συσκευασία υγρά αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια για προσωπική του χρήση.

Παρακολουθείστε με τα παιδιά το ακόλουθο βίντεο και συζητείστε μαζί τους γαι τις νέες συνθήκες που θα επικρατούν στο σχολείο. Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση είμαστε στη διάθεσή σας.

Όσοι γονείς επιλέξουν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι για όλο το διάστημα που ανοίγουν τα νηπιαγωγεία (1-26 Ιουνίου) θα πρέπει να προσκομίσουν στο νηπιαγωγείο υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599.

 Περιμένουμε με χαρά και ανυπομονησία τα παιδάκια μας!!!

 με εκτίμηση

κυρία Χριστίνα και κυρία Μαρία

ΜΕΛΙΣΣΕΣ ΠΑΝΤΟΥ!!!

ΜΕΛΙΣΣΕΣ, πολλές μέλισσες. Τι κάνουν στο λιβάδι; Γιατί είναι τόσες πολλές; Γιατί πετούν συνέχεια από λουλούδι σε λουλούδι; Που πάνε όταν φύγουν από εκεί; 

Μα και βέβαια στο σπιτάκι τους την κυψέλη! Υπάρχουν κυψέλες φυσικές που τις κατασκευάζουν οι μέλισσες μόνες τους αλλά υπάρχουν και οι τεχνητές που τις κατασκευάζει ο άνθρωπος. Μα ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος και γιατί φτιάχνει κυψέλες; Αυτός ο άνθρωπος λέγεται μελισσοκόμος και αυτή είναι η δουλειά του! Τώρα όμως θα μου πείτε δεν είναι επικίνδυνο αυτό το επάγγελμα, αφού ξέρουμε ότι οι μέλισσες τσιμπούν; Οι μελισσοκόμοι λατρεύουν τις μέλισσες και τις πλησιάζουν πάντα με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Άλλωστε οι μελισσούλες τους μέσα σε λίγο χρόνο τους αναγνωρίζουν και δεν τους επιτίθενται.

Ο Μελισσοκόμος ασχολείται με την εκτροφή μελισσών, τη συγκομιδή και πώληση του μελιού, του βασιλικού πολτού, της κερήθρας και των άλλων προϊόντων που παράγει η μέλισσα. Ειδικότερα, συντηρεί και επισκευάζει τις κυψέλες, αυξάνει τη χωρητικότητά τους, ή ακόμα τοποθετεί καινούργιες, όταν ο πληθυσμός των μελισσών γίνει ιδιαίτερα μεγάλος. Συλλέγει το μέλι και το βασιλικό πολτό σε τέτοιες ποσότητες, ώστε να μείνει τροφή για το σμήνος, βάζει πρόσθετη τροφή στις κυψέλες για να συντηρηθούν οι μέλισσες την περίοδο του χειμώνα, ελέγχει την υγεία του σμήνους και τοποθετεί τα φάρμακα που μπορεί να χρειαστούν.

Η ενασχόληση με τη μελισσοκομία εξαρτάται από την εποχή του χρόνου. Έτσι, οι εποχές με τις περισσότερες εργασίες, είναι η άνοιξη και το καλοκαίρι, όπου συνήθως γίνεται η συγκομιδή του μελιού. Το χειμώνα και το φθινόπωρο γίνονται συνήθως εργασίες συντήρησης και προστασίας του σμήνους, όπως παροχή τροφής και φαρμάκων για την αντιμετώπιση ασθενειών και γενική επίβλεψη.

Εξοπλισμός και Μέσα:
Ο Μελισσοκόμος χρησιμοποιεί διάφορα μέσα για την προστασία από τα τσιμπήματα των μελισσών, όπως μάσκα και στολή, καθώς και ορισμένα όργανα για τη συγκομιδή, όπως ο μελιτοεξαγωγέας και το καπνιστήρι.

Για να δούμε τώρα πώς φτιάχνουν το μέλι οι μέλισσες μέσα στην κυψέλη!

https://safeyoutube.net/w/UoNC

Ας ακούσουμε τώρα το παραμύθι “η μέλισσα Σουσού” και το παραμύθι“το πέταγμα της μέλισσας

Δυο παιχνίδια γνώσεων 

https://wordwall.net/play/2068/299/775?fbclid=IwAR3rgnzU24sVXWFXwMa-62ji03aqmPwO3OiGn8O_h1xYCI7XPWmTJ4Yf-40

 Ας κάνουμε και δυο πάζλ με την αγαπημένη μας μελισσούλα

Ας παρακολουθήσουμε μία ενδιαφέρουσα παρουσίαση για την μέλισσα στην Αρχαία Ελλάδα

Η  μέλισσα βέβαια πρωταγωνιστεί σε πολλούς μύθους και θρύλους!

Ο μύθος της Αγιάς Σοφιάς και η μέλισσα

Ο μύθος θέλει τον Aρχιμηχανικό να βρίσκει μέσα σε μια κυψέλη το σχέδιο της Αγίας Σοφίας και να εμπνέεται.

Πέραν του μύθου υπάρχει όμως μια μεγάλη αλήθεια. Ναι. Τα έργα προχωρούσαν και η δουλειά έφτανε στο μεγάλο τρούλο.

Μεγάλος ο προβληματισμός….

Μεγάλη η διάμετρος – δύσκολος ο τρόπος στήριξης λόγω του μεγάλου βάρους και πάνω εκεί στα δύσκολα και στο μεγάλο προβληματισμό να σου η μέλισσα και τσακ δίνει τη λύση. Επισκέπτεται ο μηχανικός τα λίγα μελισσάκια του και εκεί που τα επιθεωρεί πιάνει στα χέρια του μια φρεσκοχτισμένη κερήθρα.

Εντυπωσιάζεται….

Πανάλαφρη – ανθεκτική – θα σηκώσει αρκετό μέλι με αρκετό βάρος.To μυαλό του παίρνει στροφές και τρέχει πανευτυχής στους συνεργάτες του.

Του ήρθε η έμπνευση. Αποφασίζουν λοιπόν να αντιγράψουν την κατασκευή της μέλισσας και για πρώτη φορά κατασκευάζεται τρύπιο τούβλο. Μέχρι τότε υπήρχε μόνο το συμπαγές ρωμαϊκό.

Τρύπιο τούβλο = λιγότερο υλικό άρα λιγότερο βάρος και πιο ανθεκτικό λόγω των νεύρων. Μεγάλη επιτυχία. Λύθηκε το πρόβλημα του μεγάλου τρούλου από άποψη βάρους και αντοχής.

Και για την ιστορία:

Τότε δόθηκε εντολή στα κεραμοποιεία της Ρόδου και κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά τα τρύπια τούβλα (για να δημιουργηθούν οι τρύπες βάζανε μέσα στον πυλό καλάμια όταν τον πλάθανε και όταν ψηνόταν στα καμίνια τα καλάμια καίγονταν και σχηματίζονταν οι τρύπες). Με τα καράβια τα μετέφεραν στην Πόλη και τέλειωσε το μεγάλο έργο που μένει στην ιστορία για αιώνες.

ΠΗΓΗ: Κόκκινη Μέλισσα

 

Ένας νεοελληνικός θρύλος μας πληροφορεί για το πως χτίσθηκε η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό το 532 – 537 μ.χ.

Μας εξηγεί ότι το σχέδιο, για να κτισθεί η Αγιά Σοφιά, έγινε γνωστό με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο από αυτόν που μάθαμε από την ιστορία. . .

«Ήταν ο καιρός που ο βασιλιάς στην Πόλη είχε αποφασίσει να χτίσει την Αγιά Σοφιά. . .

Είχε καλέσει τον πρωτομάστορα, και ο τελευταίος είχε κάμει ένα, και ύστερα άλλο, και ύστερα άλλα σχέδια, πως να χτιστή η μεγάλη εκκλησιά.

Κανένα όμως δεν ευχαριστούσε το βασιλιά. Ήθελε κάτι άλλο, πολύ πιο σπουδαίο. Και ο πρωτομάστορας όλο και σκεφτόταν τι νέο σχέδιο να φτιάσει.

Μια Κυριακή, την ώρα που τελείωνε η λειτουργία, ζύγωσε πρώτος ο βασιλιάς να πάρει το αντίδωρο, εκείνο όμως του ξεφεύγει από το χέρι και πέφτει χάμω.

Μια στιγμή αργότερα παρουσιάζεται μιά μέλισσα που φτεροκοπούσε προς το ανοιχτό παράθυρο, κρατώντας το πεσμένο αντίδωρο του βασιλιά.

Βγάζει αμέσως διαταγή ο βασιλιάς, όσοι έχουνε μελίσσια να τ’ ανοίξουνε και να ψάξουν, για να βρεθεί.

Ψάχνει και ο πρωτομάστορας στα δικά του τα μελίσσια και τι βλέπει;

Είχανε κάτσει οι μέλισσες μέρες πριν και είχανε φτιάξει με το κερί μέσα στην κυψέλη μιαν εκκλησιά πανέμορφη και σκαλιστή και μεγαλόπρεπη, που δεν είχε την όμοια της σ’ ολόκληρη την Οικουμένη δεί.

Όλες οι λεπτομέρειες είχανε γίνει στην εντέλεια, μέσα κι’ έξω στην εκκλησία. Η πόρτα της ανοιχτή, ο τρούλος έτοιμος, οι κολώνες στη θέση τους, ως και η Άγια Τράπεζα τελειωμένη.

Την είχαν αποτελειώσει σ’ όλα της την εκκλησιά, και απάνω στην Άγια Τράπεζα της είχε φέρει εκείνη η μέλισσα και είχε αποθέσει το αντίδωρο του βασιλιά.

Είδε την εκκλησιά ο πρωτομάστορας και θάμαξε με το τέλειο σχέδιό της.
Την είδε κατόπι και ο βασιλιάς και έγινε όλος χαρά.

Το σχέδιο, που είχανε φτιάξει οι μέλισσες, έγινε το σχέδιο που χτίστηκε η Αγιά Σοφιά!!!».

Πηγή: melissocosmos.blogspot.com

Η μέλισσα κι ο Δίας

Η μέλισσα, που είναι η μητέρα των κεριών, ανέβηκε στους θεούς φέρνοντας κερήθρες και μέλι. Ευχαριστημένος ο Δίας από την προσφορά της μέλισσας διέταξε να της δώσουν ό,τι ζητήσει. Κι εκείνη είπε: Δώσε στη δούλη σου, ένα κεντρί για άμυνα των κόπων μου και φυλακή μου. Απορώντας ο Δίας μ’ αυτά που ζήτησε, επειδή αγαπούσε το γένος των ανθρώπων είπε στη μέλισσα· Δε θα γίνει όπως ζήτησες, αλλά αν έρθει κάποιος άνθρωπος να πάρει μέλι, και θέλεις ν’ αμυνθείς, να έχεις το κεντρί. Πρέπει όμως να ξέρεις ότι, αν κάνεις κακό σε άνθρωπο, χτυπώντας τον με το κεντρί, αμέσως θα πεθάνεις· γιατί η ζωή σου είναι το κεντρί. Ο μύθος δηλώνει ότι στις προσευχές και στις παρακλήσεις κανένας δε ζητάει το κακό των εχθρών του.

 

Ο μεγάλος κλασικός συνθέτης Rimsky Korsakov εμπνεύστηκε από το πέταγμα της μέλισσας και συνέθεσε το ακόλουθο μουσικό έργο. Ακούστε το μουσικό κομμάτι και φανταστείτε ότι είστε και εσείς μελισσούλες σ’ ένα καταπράσινο λιβάδι και πετάτε χαρούμενα από λουλούδι σε λουλούδι ζουζουνίζοντας!

Ακολουθούν δύο τραγουδάκια

Πόσο θα ήθελα να ήμουν μέλισσα

Να βομβίζω και να πετώ ψηλά.

Στα λουλουδάκια να χαμογελώ,

Να τα αγαπώ, νέκταρ να ρουφώ.

Πάνω απ’ τις πόλεις και από χωριά

Να πετώ ανάλαφρα.

 

Πόσο θα ήθελα να ήμουν μέλισσα

Να ζουζουνίζω και να πετώ ψηλά

Στα μεγάλα δέντρα να χαθώ

Να παίρνω το χυμό, από κάθε φυτό.

Πάνω απ’ τους κάμπους και απ’ τα βουνά

Να πετώ ανάλαφρα

Αχ μελισσούλα μελισσάκι

με το σπασμένο το φτερό

αχ μελισσούλα, μελισσάκι

πρέπει να πας στο γιατρό

 

Να στο κολλήσει με ζυμάρι

να ξαναρχίσεις να πετάς

κι από λουλούδι σε λουλούδι

να ζουζουνίζεις χαρωπά

 

Αχ μελισσούλα, μελισσάκι

από το χάραμα δουλειά

κι απ’ την πολλή την κούρασή σου

έχεις μπλεχτεί μες στα κλαδιά

 

Τώρα θα μείνεις στην κυψέλη

με τους κηφήνες τους χοντρούς

μέχρι να γιάνει το φτερό σου

θα βαρεθείς να τους ακούς

 

20 Μαΐου τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας

Οι μέλισσες τα τελευταία χρόνια απειλούνται όλο και περισσότερο από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Θεωρούνται από τα πιο σκληρά εργαζόμενα πλάσματα στον πλανήτη και έχουν ωφελήσει τόσο τους ανθρώπους, όσο και τα φυτά και το περιβάλλον. Μεταφέροντας τη γύρη από το ένα λουλούδι στο άλλο (επικονίαση), οι μέλισσες επιτρέπουν όχι μόνο την παραγωγή αφθονίας φρούτων, ξηρών καρπών και σπόρων, αλλά και περισσότερης ποικιλίας και καλύτερης ποιότητας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη διατροφή, αλλά και στην ασφάλεια των τροφίμων.

Η επικονίαση είναι μια θεμελιώδης διαδικασία για την επιβίωση των οικοσυστημάτων. Μια βρετανική έρευνα πριν λίγα χρόνια έφερε στο φως μια εκπληκτική δυνατότητα των μελισσών. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες που έκαναν την έρευνα , ανακάλυψαν ότι οι μέλισσες μαθαίνουν να πετούν ακολουθώντας τη συντομότερη δυνατή διαδρομή ανάμεσα στα λουλούδια που προηγουμένως έχουν ανακαλύψει με τυχαία σειρά

Οι μέλισσες μπορούν επίσης να κάνουν και βασικές αριθμητικές πράξεις, όπως η πρόσθεση και η αφαίρεση, χρησιμοποιώντας αυτή την ικανότητα για να λύνουν πρακτικά προβλήματα.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια άλλη, γαλλική αυτή τη φορά επιστημονική έρευνα, σύμφωνα με την οποία η κατανόηση βασικών μαθηματικών εννοιών είναι εφικτή από τις μέλισσες, παρότι ο εγκέφαλος τους δεν έχει ούτε ένα εκατομμύριο νευρώνες, έναντι περίπου 86 δισεκατομμυρίων του ανθρώπινου εγκεφάλου

Στις 20 Μαΐου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας και το θαυμαστό τους κόσμο, μαζί με όλα τα οφέλη που μας έχουν προσφέρει ανά τους αιώνες.

Ας τιμήσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας υιοθετώντας 3 απλές συνήθειες που βοηθούν το δύσκολο έργο αυτών των πλασμάτων:

  • Αφήστε τα αγριόχορτα να ανθίσουν. Αποτελούν τροφή για τις πεινασμένες μέλισσες την άνοιξη.
  • Φυτέψτε μελισσοκομικά φυτά πλούσια σε νέκταρ και γύρη, όπως ρίγανη, μάραθο, θυμάρι, λεβάντα και άλλα.
  • Περιορίστε το κούρεμα του γκαζόν. Τo τριφύλλι θρέφει τις μέλισσες και τους άλλους επικονιαστές.

 

 

και τελειώνουμε με μερικές κατασκευές και εργασίες

Σας στέλνουμε πολλά μελένια φιλιά

 

 

ΖΟΥΜ ΖΟΥΜ ΖΟΥΜ ΜΕΛΙΣΣΑ ΠΕΤΑ….

Αγαπημένα μας παιδιά, ελπίζουμε και ευχόμαστε να είστε όλοι καλά στην υγεία σας !

Μακάρι να μπορούσαμε να είμαστε όλοι στις τάξεις και τα σχολεία μας !

Ο καιρός πλησιάζει και θα είμαστε πάλι μαζί!!!

Ας καλύψουμε την απόσταση με όμορφες δραστηριότητες όπως κάναμε μέχρι τώρα!

Αυτήν την εβδομάδα, παιδιά μας,  θα ασχοληθούμε με τα έντομα ! 

Η Άνοιξη είναι η εποχή που όλη η φύση ξαναγεννιέται… Έτσι ξυπνούν και τα εντομάκια μας που μας  περιτριγυρίζουν  χαρούμενα!

Όλοι τις έχουμε δει , όλοι τις έχουμε ακούσει. Κάποιοι τις φοβούνται πολύ κι όταν τις δουν τρέχουν μακριά! Μήπως όμως αυτό το μικρό φτερωτό έντομο, ενώ εμείς το φοβόμαστε , εκείνο κάνει μια πολύ σπουδαία δουλειά και προσφέρει σε μας μια πολύ υγιεινή λιχουδιά; Μήπως ξέρετε ποιο είναι αυτό το έντομο; Μα φυσικά η μελισσούλα!!!

Ας παρακολουθήσουμε το βίντεο που ακολουθεί για να μάθουμε μερικές πληροφορίες γι’ αυτό το τόσο σημαντικό έντομο!

Τώρα που παρακολουθήσατε το βίντεο, μπορείτε να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις;

  • Πού ζουν οι μέλισσες;
  • Ζουν μόνες τους ή πολλές μαζί;
  • Από τι είναι φτιαγμένες οι κυψέλες;
  • Τι σχήμα έχουν τα κελιά;
  • Τι γεννούν οι μέλισσες;
  • Που γεννούν οι μέλισσες τα αυγά τους;

Η οργάνωση της κοινωνίας των μελισσών είναι εντυπωσιακή!

Οι μέλισσες ζουν μέσα σε μια απόλυτα οργανωμένη κοινωνία και κάθε μέλος έχει ξεχωριστά καθήκοντα μέσα στην κυψέλη. Κάθε κοινωνία αποτελείται από μία βασίλισσα, μερικές εκατοντάδες κηφήνες και χιλιάδες εργάτριες.

Η βασίλισσα, ο κηφήνας και η εργάτρια ξεχωρίζουν με την πρώτη ματιά μεταξύ τους. Η εργάτρια είναι πιο μικρή και από τον κηφήνα και από τη βασίλισσα, και πιο αδύνατη. Η βασίλισσα έχει μεγαλύτερο μήκος, ενώ ο κηφήνας είναι κοντός, χοντρός και πιο σκούρος. Ο κηφήνας δεν έχει κεντρί, σε αντίθεση με τις εργάτριες και τη βασίλισσα που έχουν. Οι βασίλισσες το χρησιμοποιούν μόνο ενάντια σε άλλες βασίλισσες και αυτό δεν αποκολλάται από το σώμα τους, όπως συμβαίνει με τις εργάτριες. Ο καθένας τους όπως είδαμε στο βιντεάκι έχει διαφορετική αποστολή στην κυψέλη.

Η βασίλισσα γεννά συνεχώς, ως και 1.500 αυγά την ημέρα. Όταν η βασίλισσα γεννάει, τοποθετεί πρώτα το κεφάλι της σε κάθε κελί (πιθανόν για να το εξετάσει) και, αν το κελί είναι άδειο, γυρίζει τοποθετεί την κοιλιά της μέσα και εναποθέτει ένα αυγό, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε κηφήνα ή σε εργάτρια μέλισσα, ανάλογα με το αν έχει γονιμοποιηθεί ή όχι. Αν είναι να εξελιχθεί σε εργάτρια οι υπόλοιπες θα του δώσουν μέλι για να μεγαλώσει. Αν όμως ταϊστεί με άφθονο βασιλικό πολτό, θα γίνει βασίλισσα.

Η ανατομία του σώματος των μελισσών

Όπως όλα τα έντομα , έχει 6 πόδια. Το σώμα της επίσης χωρίζεται σε τρία μέρη : το κεφάλι , το θώρακα και την κοιλιά. ‘Εχει 4 φτερά, 2 μάτια και 2 κεραίες στο κεφάλι της, μια προβοσκίδα που τη βοηθά να μαζεύει το νέκταρ από τα λουλούδια και φυσικά το κεντρί της, που τη βοηθά να αντιμετωπίζει τους εχθρούς της! Για κάποιους το τσίμπημα της μέλισσας είναι επικίνδυνο και μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό σοκ!

 

Το σπίτι των μελισσών

Οι μέλισσες  ζουν σε μια κυψέλη. Μέσα σε κάθε κυψέλη οι μέλισσες φτιάχνουν τις κηρήθρες. Μια κηρήθρα είναι γεμάτη εξάγωνα, το ένα δίπλα στο άλλο όπως βλέπουμε στη φωτογραφία.

Το εξάγωνο είναι σχήμα με έξι πλευρές και έξι γωνίες και θα προσπαθήσουμε να το φτιάξουμε με πολλούς τρόπους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι εσείς έχετε στο σπίτι για να το φτιάξετε. Εμείς θα σας δώσουμε κάποιες ιδέες. Ας φτιάξουμε ένα εξάγωνο με: καλαμάκια, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, μπατονέτες!

Και αν προσπαθήσουμε να ενώσουμε πολλά εξάγωνα μαζί θα φτιάξουμε μια κηρήθρα.

 

Τα πριόντα της μέλισσας

Η μέλισσα προσφέρει σε μας μια πολύ υγιεινή λιχουδιά; Μήπως ξέρετε ποια είναι αυτή; Μα φυσικά, το μέλι. Το μέλι είναι μια πολύ  υγιεινή τροφή και πρέπει να την εντάξουμε στην διατροφή μας. Σε εσάς αρέσει το μέλι; 

Πόσους τρόπους μπορείτε να σκεφτείτε με τους οποίους τρώμε το μέλι; (με βούτυρο και ψωμί, με τους λουκουμάδες κ.τ.λ). 

Εμείς σας προτείνουμε έναν πολύ νόστιμο, θρεπτικό και υγιεινό τρόπο να τρώμε μέλι:  Μπισκότα βρώμης με μέλι.  

Τα υλικά για να τα φτιάξετε με τη βοήθεια της μαμάς ή/και του μπαμπά είναι :

Yλικά

1 μήλο

300 γρ. βρώμη σε σκόνη

80 γρ.μέλι

20 γρ. ελαιόλαδο

75 γρ. αμύγδαλα (ψημένα χωρίς τη φλούδα)

75 γρ. cranberries

χυμός και ξύσμα από 1 πορτοκάλι

1 βανίλια

1 κ.γλ. μαγειρική σόδα

1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.γλ. κανέλα

Δείτε το βίντεο της συνταγής:

 

Οι μέλισσες παράγουν επίσης, βασιλικό πολτό , κερί και πρόπολη.

Ο βασιλικός πολτός είναι μια λευκή ουσία με κρεμώδη υφή, η οποία προκύπτει από τους αδένες στο φάρυγγα των εργατριών μελισσών. Αποτελεί την τροφή για την ανάπτυξη των προνυμφών μελισσών, οι οποίες χάρη στην επίρροια του πολτού αυτού μετεξελίσσονται σε βασίλισσες μέλισσες.

Έχει αποδειχτεί ότι είναι η πλουσιότερη υγιεινή τροφή της φύσης. Επιδρά θετικά στον μεταβολισμό, στην ανάπτυξη και τη μακροζωία. Ρυθμίζει και εξισορροπεί τις λειτουργίες του οργανισμού, οξυγονώνει τα κύτταρα και αυξάνει τη φυσική αντίσταση στις εξωτερικές προσβολές αλλά και στις εσωτερικές ανωμαλίες. Αυξάνει τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις, τονώνει τη μνήμη, την αντοχή, την γονιμότητα 

Η πρόπολη είναι μια κολλώδη ουσία που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό και την απολύμανση της κυψέλης και αποτελεί φυσικό «αντιβιοτικό» για εμάς και τις μέλισσες. η πρόπολη φαίνεται να έχει δράση ενάντια στα παθογόνα βακτήρια, στους ιούς και στους μύκητες, αντιφλεγμονώδη δράση καθώς και θετική επίδραση σε διάφορες παθήσεις του δέρματος.

Το κερί των μελισσών χρησιμοποιείται από τις βιομηχανίες για την παραγωγή καλλυντικών, κεριών και φύλλων κηρήθρας. Το κερί που χρησιμοποιούμε για την παρασκευή της κηραλοιφής είναι το κερί που παίρνουμε από ξύσμα τρύγου. Είναι το πιο καθαρό και με τα περισσότερα συστατικά κερί. Είναι κερί το οποίο το παράγει καθαρά και μόνο η μέλισσα και είναι το πολύ τριών μηνών κερί. 

Ας ακούσουμε τώρα τραγουδάκια για τη μέλισσα

Ζουμ, ζουμ, ζουμ

μέλισσα πετά,

στα δεντράκια τ’ ανθισμένα

στα λουλούδια τ’ ανοιγμένα

ζουμ, ζουμ, ζουμ,

μέλισσα πετά.

 

Ζουμ, ζουμ, ζουμ

σκύβει και ρουφά

και γυρίζει στην κυψέλη

φορτωμένη με το μέλι,

ζουμ, ζουμ, ζουμ

σκύβει και ρουφά.

 

Ζουμ, ζουμ, ζουμ

έλα εδώ κοντά

δε σε πιάνω μελισσάκι,

πέταξε στο λουλουδάκι,

ζουμ, ζουμ, ζουμ

έλα εδώ κοντά.

 

Ζουμ, ζουμ, ζουμ

γύρισε ξανά

στην καλή σου την κυψέλη

γέμισέ τηνε με μέλι

ζουμ, ζουμ, ζουμ

γύρισε ξανά.

 

Ζουμ ζουμ ζουμ ζουμ ζουμ ζουμ
μέλισσα τριγύρω  2x
Δε σε βλέπουν τα παιδάκια
πέτα εδώ πέτα εδώ
πέτα μες τα λουλουδάκια  2x
Ζουμ ζουμ ζουμ ζουμ ζουμ ζουμ
μέλισσα τριγύρω  2x
Η κηρήθρα και το μέλι
πέτα εδώ πέτα εδώ
να μας κάνεις την κυψέλη  2x
Ζουμ ζουμ ζουμ ζουμ ζουμ ζουμ
μέλισσα τριγύρω  2x
Δε σε βλέπουν τα παιδάκια
πέτα εδώ πέτα εδώ
πέτα μες τα λουλουδάκια  2x
Ζουμ ζουμ ζουμ ζουμ ζουμ ζουμ
μέλισσα τριγύρω  2x
Μια κατασκευή και μια εργασία
και η συνέχεια στο επόμενο άρθρο
Σας γλυκοφιλούμε και σας ευχόμαστε μια ήρεμη καληνύχτα!!

Άγιος Κωνσταντίνος και Αγία Ελένη

Καλησπέρα σε όλους, μικρούς και μεγάλους!

Μεγάλη μέρα η αυριανή για το χωριό μας τη Φαλάνη, καθώς γιορτάζουν οι πολιούχοι της, Άγιος Κωνσταντίνος και Αγία Ελένη! 

Ας μάθουμε μερικές πληροφορίες γι’ αυτούς τους μεγάλους αγίους της εκκλησίας μας που είναι και προστάτες μας!

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ

Ο Μέγας Κωνσταντίνος γεννήθηκε το 274 μ.Χ. Πατέρας του ήταν ο Κωνστάντιος ο Α’ ο Χλωρός και μητέρα του η Ελένη από το Δρέπανο της Βιθυνίας. Ο Κωνσταντίνος σε ηλικία 18 ετών έγινε στρατιωτικός και χάρη στην ανδρεία του, προάχθηκε γρήγορα στα ανώτατα αξιώματα του στρατού.

 Ο Κύριος, θέλοντας να τον βοηθήσει στον αγώνα του κατά του Μαξέντιου και του Λικίνιου, σχημάτισε στον ουρανό το σημείο του Σταυρού με την επιγραφή «Εν τούτω Νίκα», προσφέροντάς του ένα ισχυρότατο όπλο για να κατατροπώσει τους εχθρούς του. Με το χριστιανικό σταυροειδές λάβαρο με το ελληνικό μονόγραμμα «Εν τούτω Νίκα», τελικά νίκησε τα στρατεύματα του Μαξέντιου και έπειτα του Λικίνιου.

Με διάταγμα περί ανεξιθρησκίας του Κωνσταντίνου (313 μ.Χ.) έπαψαν όλοι οι διωγμοί εναντίον των χριστιανών και θριάμβευσε ο χριστιανισμός. Το 325 συγκροτήθηκε η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια της Μικράς Ασίας, την οποία και προσφώνησε αυτοπροσώπως. Το 328 έθεσε στο Βυζάντιο τα θεμέλια της Κωνσταντινούπολης, ως πρωτεύουσας.

Επίσης, ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας που ευνόησε την Εκκλησία, μετά από τρεις αιώνες ανελέητου διωγμού. Ο Κωνσταντίνος ενδιαφέρθηκε πολύ και για τα ιερά σεβάσματα των χριστιανών, για το λόγο αυτό απέστειλε στα Ιεροσόλυμα την μητέρα του, για να βρει τον Τίμιο Σταυρό. Μετά την εύρεσή του, η Αγία Ελένη, αφού διχοτόμησε τις κεραίες του δημιούργησε δύο Σταυρούς εκ των οποίων τον ένα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη.

 Λίγο πριν πεθάνει αξιώθηκε και του Αγίου Βαπτίσματος. Κοιμήθηκε σε ηλικία 63 ετών, την 21 Μαΐου 337. Η Ιστορία ονόμασε τον Κωνσταντίνο Μέγα και η Εκκλησία τον ανακήρυξε Άγιο και Ισαπόστολο.

Η Αγία Ελένη ήταν αυτή η οποία έδωσε στον Μέγα Κωνσταντίνο την πρέπουσα διαπαιδαγώγηση. Άλλωστε, και ο ίδιος την τίμησε, όταν στη μεγάλη πλατεία της Κωνσταντινούπολης έκτισε δύο στήλες, μία δική του και μία της Αγίας Ελένης, που έφερε την επιγραφή: «Εις Άγιος εις Κύριος Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός, Αμήν». Η Αγία Ελένη βοήθησε να χτιστούν οι πρώτοι μεγάλοι ιεροί ναοί της Χριστιανοσύνης. Κοιμήθηκε ειρηνικά το 327 μ.Χ. σε ηλικία 80 ετών.

Επίσης στο βίντεο που ακολουθεί μαθαίνουμε για τη ζωή των αγίων

Ἀπολυτίκιο

 Τοῦ Σταυροῦ σου τὸν τύπον ἐν οὐρανῷ θεασάμενος, καὶ ὡς ὁ Παῦλος τὴν κλῆσιν οὐκ ἐξ ἀνθρώπων δεξάμενος, ὁ ἐν βασιλεῦσιν, Ἀπόστολός σου Κύριε, Βασιλεύουσαν πόλιν τῇ χειρὶ σου παρέθετο· ἣν περίσωζε διὰ παντὸς ἐν εἰρήνη, πρεσβείαις τῆς Θεοτόκου, μόνε Φιλάνθρωπε.

Απολυτίκιο

«Πρώτος πέφηνας, εν Βασιλεύσι, θείον έδρασμα, της ευσεβείας, απ’ ουρανού δεδεγμένος το χάρισμα· όθεν Χριστού τον Σταυρόν εφανέρωσας, και την Ορθόδοξον πίστην εφήπλωσας. Κωνσταντίνε ισαπόστολε, συν Μητρί Ελένη θεόφρονι, πρεσβεύσατε υπέρ των ψυχών ημών».

ΤΡΑΓΟΥΔΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΙ ΤΡΑΝΟΣ

ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ Ο ΜΕΓΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ.

ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΕΝΑΡΕΤΗ ΠΟΛΥ

ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΟΡΘΑ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ.

 

Ο ΜΕΓΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΚΕ ΣΚΛΗΡΑ

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΠΟΛΛΑ.

ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΕΧΑΡΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΙΑ

ΛΕΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.

 

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΚΟΙΤΑ

«ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ» ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΟΡΜΑ .

ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΘΕΙΑ ΧΑΡΗ ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΡΑΝΟΣ

ΤΗ ΡΩΜΗ ΘΑ ΕΝΩΣΕΙ ΕΜΠΡΟΣ ΟΛΟΤΑΧΩΣ .

 

ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ ΜΕ ΠΕΙΣΜΑ, ΕΠΙΜΟΝΗ

ΤΟΝ ΤΙΜΙΟ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΒΡΕΙ.

ΑΓΙΟΙ ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟΙ, ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΥΙΟΣ

21 ΤΟΥ ΜΑΓΙΟΥ ΤΙΜΑΕΙ Ο ΛΑΟΣ .

 

Η εκκλησία του χωριού μας χτίστηκε τη δεκαετία του 1890. Την πέτρα την πήραν από λατομεία του Τυρνάβου και την έφεραν στη Φαλάνη με μουλάρια. Τη δεκαετία του 1960 σοβατίστηκε και καλύφτηκε η πέτρα, ενώ την δεκαετία του 1970 έγιναν επιπρόσθετα κατασκευές στο μπροστινό μέρος. Το 2000 έγιναν εργασίες συντήρησης με αποτέλεσμα η εκκλησία να επανέλθει στην αρχική της μορφή (εξωτερική όψη με πέτρα) όπως τη βλέπουμε σήμερα.

Ας κάνουμε τώρα και μερικές εργασίες για να εμπεδώσουμε όσα μάθαμε και να τιμήσουμε τους αγίους μας!

Δε θα παραλείψουμε βέβαια να ευχηθούμε σους μαθητές μας που γιορτάζουν αύριο

Κωνσταντίνος Μ.   Κωνσταντίνος Ν.  Κωνσταντίνα Π.   Κωνσταντίνα Θ.  Ελένη Α.  Ελένη Χ.

Την ευλογία του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης να έχουμε όλοι μας!

Καλό Βράδυ!

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ

Αγαπημένα μας παιδιά και αγαπημένοι μας γονείς!

Μας λείπετε πάρα πολύ! Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε οτι τις προηγούμενες μέρες το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο έκανε εργασίες αναβάθμισης στο σύστημα και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορούσαμε να δημοσιεύσουμε υλικό στο ιστολόγιο μας !

Να ‘μαστε όμως και πάλι κοντά σας με πολλές φρέσκιες ιδέες!

Σήμερα 18 Μαϊου είναι η διεθνής ημέρα μουσείων!

Η Διεθνής Ημέρα Μουσείων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου για να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο των μουσείων στην  πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή του κάθε τόπου. Το θέμα του φετινού εορτασμού θέτει στο επίκεντρο τον κοινωνικό ρόλο των μουσείων, τα οποία μέσα από τη δράση τους προωθούν την κοινωνική πολυμορφία και δημιουργούν εργαλεία υποστήριξης για την αντιμετώπιση προκαταλήψεων και την επίλυσηκοινωνικών προβλημάτων.

Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2020 θα εορταστεί «ψηφιακά»».

Με φετινό θέμα εορτασμού «Μουσεία για την Ισότητα: Ποικιλομορφία και Κοινωνική Συνοχή», το ICOM δίνει έμφαση στην κοινωνική αξία των μουσείων, η οποία «συνδέεται άμεσα με τη δημιουργία βιωματικών εμπειριών που έχουν ιδιαίτερη σημασία για όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες. Τα μουσεία, ως οργανισμοί με κύρος και φορείς κοινωνικών αλλαγών και ανάπτυξης, αποδεικνύουν στις μέρες μας πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους, καθώς αποτελούν σημείο σύνδεσης των διαφόρων κοινοτήτων συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή.

Μέσα από τις συλλογές τους, τις εκθέσεις, τις ποικίλες εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που οργανώνουν, αλλά και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν, προβάλλουν την κοινωνική και πολιτιστική ποικιλομορφία και δημιουργούν εργαλεία υποστήριξης για την αντιμετώπιση προκαταλήψεων και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων». Το Ελληνικό Τμήμα του ICOM αποτελεί τον κόμβο προβολής των πρωτοβουλιών των ελληνικών μουσείων, αναδεικνύοντας τις ψηφιακές δράσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού.

Τι είναι όμως το μουσείο;

Η συνάδελφος Σοφία Καλπάκη το παρουσιάζει στο βιβλιαράκι που ακολουθεί εδώ

Μουσεία υπάρχουν πολλά και στην Ελλάδα και σε ξένες χώρες. Αφού τη στιγμή αυτή δεν μπορούμε να τα επισκεφτούμε και να θαυμάσουμε τους θησαυρούς τους από κοντά μπορούμε όμως να περιηγηθούμε σε κάποια από αυτά μέσα από την οθόνη του υπολογιστή μας!

Το νέο μουσείο της Ακρόπολης 

Το μουσείο κυκλαδικής τέχνης

Το μουσείο φυσικής ιστορίας 

Το μουσείο δεινοσαύρων 

 

παραμυθάκι σχετικό με το θέμα μας “Το άγαλμα που κρύωνε” του Χρήστου Μπουλώτη

 

και ένα ενδιαφέρον βίντεο για παιδιά για την Καρυάτιδα που λείπει από την Ακρόπολη

Σας συστήνουμε επίσης το παραμύθι του Βαγγέλη Ηλιόπουλου “Τα βράδια ονειρεύομαι ότι είμαι σπίτι μου

αλλά και τραγουδάκι από την αγαπημένη μας Λιλιπούπολη

 

Μες το μουσείο

Στίχοι: Μαριανίνα Κριεζή

Μουσική: Νίκος Κυπουργός

 

Μες στο μουσείο, μες στο μουσείο

μια μέρα μπήκα με φόρα κι εγώ.

Μη με τραβάτε, μη μου κολάτε

απ` το μουσείο δε θέλω να βγω.

 

Τρέχω τρέχω μες στα δωμάτια

μ` όλου του κόσμου τους θησαυρούς

που δεν τους χωράει ανθρώπου νους.

 

Αχ το μουσείο, αχ το μουσείο

φεγγοβολάει σαν άστρο χρυσό.

Δε θέλω μπάλα ούτε τραμπάλα

δε θέλω ούτε να παίξω κουτσό.

 

Θέλω, θέλω, θέλω μουσείο

θέλω να βλέπω τους θησαυρούς

που δεν τους χωράει ανθρώπου νους.

 

Μη με τραβάτε, μη μου κολάτε

απ` το μουσείο δε θέλω να βγω,

μες στο μουσείο, μες στο μουσείο

θέλω να γίνω πορτραίτο κι εγώ.

και μερικές εργασίες για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις δραστηριότητες μας

Στη σελίδα του Ελληνικού τμήματος του διεθνούς συμβουλίου Μουσείων παρουσιάζονται όλες οι ψηφιακές προγραμματισμένες δραστηριότητες για τη σημερινή ημέρα

και το Διαχρονικό μουσείο Λάρισας έχει ετοιμάσει το ακόλουθο βίντεο

Καλή ξενάγηση!!!!

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΝΗΠΙΩΝ/ΠΡΟΝΗΠΙΩΝ 2020-2021

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ
Για το σχολικό έτος 2020-2021 εγγράφονται μαθητές γεννημένοι το 2015 και το 2016. Η φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών είναι υποχρεωτική σε όλους τους Δήμους της χώρας.
Οι εγγραφές θα γίνουν ηλεκτρονικά και θα πραγματοποιηθούν από 15 έως 30 Μαΐου 2020. Εγγραφές μετά την 30η Μαΐου θεωρούνται εκπρόθεσμες και χρειάζονται την έγκριση του Διευθυντή/ντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι εγγραφές γίνονται ηλεκτρονικά από τους ίδιους τους γονείς στη διεύθυνση 

https://proti-eggrafi.services.gov.gr/

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των γονέων σας παραθέτουμε στο επόμενο αρχείο όλα τα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να καταχωρηθεί σωστά η εγγραφή του παιδιού

Οδηγίες Χρήσης Εφαρμογής για Κηδεμόνες V2 (1)

Η εγγραφή πρoνηπίου στο δεύτερο έτος του Νηπιαγωγείου γίνεται αυτεπάγγελτα.

 

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

Υποχρεωτικό Πρωινό Πρόγραμμα 08.15 – 13.00

 

Δικαιολογητικά που θα προσκομιστούν ΜΕΤΑ την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής:

  1. Τυπωμένη την αίτηση από την ηλεκτρονική πλατφόρμα
  2. Βιβλιάριο υγείας, στο οποίο να φαίνεται ότι έχουν γίνει τα προβλεπόμενα εμβόλια
  3. ΑΔΥΜ (ατομικό δελτίο υγείας μαθητή)
  4. Λογαριασμός ΔΕΚΟή μισθωτήριο συμβόλαιο ή Εκκαθαριστικό Εφορίας από τα οποία φαίνεται η διεύθυνση κατοικίας νηπίου.
  5. Βεβαίωση εργασίας ή κάρτα ανεργίας ή πρόσφατη βεβαίωση του ασφαλιστικού σας φορέα ή το πιο πρόσφατο ειδοποιητήριο πληρωμής του τρέχοντος έτους, εφόσον επιθυμείτε το ολοήμερο πρόγραμμα.
  6. Για την εγγραφή αλλοδαπώνμαθητών: πιστοποιητικό γέννησης, επίσημα μεταφρασμένο.

 

Για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι γονείς χωρίς να υπάρξει συνωστισμός, θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς με το νηπιαγωγείο για να οριστεί η ακριβής ημέρα και ώρα που θα προσέλθουν, με τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν για την ολοκλήρωση της εγγραφής.

Τηλέφωνο επικοινωνίας 1ου Νηπιαγωγείου Φαλάνης: 2410941146

Ώρες επικοινωνίας: 8.30-11.00μ.μ

email : mail@1nip-falan.lar.sch.gr

Προισταμένη 1ου Νηπιαγωγείου Φαλάνης: Ουγιάρου Χριστίνα

Επικοινωνία με το 1ο Νηπιαγωγείο Φαλάνης

Επικοινωνία με το 1ο Νηπιαγωγείο Φαλάνης

Μπορείτε να μας βρείτε εδώ

Τηλέφωνο επικοινωνίας 1ου Νηπιαγωγείου Φαλάνης: 2410941146

Διεύθυνση νηπιαγωγείου: Φαλάνη Λάρισας, Τ.Κ. 40400

email : mail@1nip-falan.lar.sch.gr

Προϊσταμένη 1ου Νηπιαγωγείου Φαλάνης:                Ουγιάρου Χριστίνα


 

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΟΙ ΜΑΝΟΥΛΕΣ

Γλυκά μας παιδάκια

Η γιορτή της μητέρας πλησιάζει..

Δεύτερη Κυριακή του Μάη, γιορτάζουν σε όλο τον κόσμο οι μανούλες και εμείς δεν θα μπορούσαμε να τις ξεχάσουμε…

Πριν πολλά χρόνια και συγκεκριμένα στις 9 Μαΐου του 1914 καθιερώθηκε στην Αμερική η ημέρα της μητέρας, ως εθνική εορτή και αποφασίστηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Μάη.

Μικρό το αφιέρωμα στη μάνα που γιορτάζει.

Βγαλμένο όμως μέσα από την καρδιά μας. Στη μάνα αγρότισσα, στη μάνα επιστήμονα, στη μάνα επαγγελματία, στη μάνα νοικοκυρά. ΣΤΗ ΜΑΝΑ!!! Και σε ότι σημαίνει αυτή η λέξη. ΜΑΝΑ, η πρώτη και η τελευταία λέξη κάθε ανθρώπου. Μάνα η πιο γλυκιά λέξη στον κόσμο. Ευτυχισμένοι όσοι μπορούν να την προφέρουν.

Καμπάνες ηχήστε γιορταστικά,γιορτάζει η ΜΗΤΕΡΑ

Θα ξεκινήσουμε με ένα όμορφο μουσικό κομμάτι που έγραψε ο γνωστός συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις και το αφιέρωσε στη μητέρα του…

 

Φέτος η ημέρα της μητέρας, είναι στις 10 Μαΐου και ίσως ο εορτασμός της, να έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία λόγω των δύσκολων και πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι, μαμάδες,  μπαμπάδες, παππούδες,  γιαγιάδες και παιδιά.

Ευχόμαστε λοιπόν η ημέρα αυτή να γίνει αφορμή για πολλά χαμόγελα και όμορφες οικογενειακές στιγμές, γεμάτες χαρά και αισιοδοξία.

 

Για τη γιορτή της λοιπόν, μπορείτε να διαβάσετε ένα ωραίο παραμύθι που λέγεται: “Θα σ’ αγαπώ ότι κι αν γίνει”.

Πάτησε εδώ

Όμορφη δεν ήταν η ιστορία; Τη διαβάσατε με προσοχή; Μπορείτε να συνεχίσετε παίζοντας παιχνίδια που έχουν σχέση με αυτήν.

Πατήστε εδώ

Όλα τα παιδιά σε όλες τις εποχές είχαν και έχουν την ανάγκη και τη φροντίδα της μητέρας.

Βλέπουμε στις παρακάτω εικόνες μητέρες από τα παλιότερα χρόνια και μητέρες του σήμερα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αλλά και στα ζώα παρατηρούμε την ίδια αυτή στοργή και τρυφερότητα όπως δείχνουν οι παρακάτω εικόνες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακούστε το λαϊκό παραμύθι “η κουκουβάγια και η πέρδικα” και θα καταλάβετε πολλά..

Άς κάνουμε και κάποιες άλλες εργασίες, για τη μανούλα είναι σίγουρο ότι δεν θα κουραστείτε…

Κοιτάξτε τι κάνει η μανούλα για σας…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μη ξεχνάμε όμως και τη ΜΗΤΕΡΑ όλων μας τη γλυκιά μας Παναγιά, γιατί τέτοια εντολή λάβαμε από τον Εσταυρωμένο Κύριό μας να την έχουμε Μάνα μας, Μητέρα μας..

Η Πλατυτέρα των Ουρανών

 

 

Επίσης ένα πολύ ωραίο τραγούδι και συγκινητικό είναι στην ποντιακή διάλεκτο με τον Πέτρο Γαϊτάνο.

“η μάνα είναι κρύο νερό”

Δες το σχετικό βίντεο.

 

Τι λέτε τώρα παιδιά να θυμηθούμε λίγο τα ονόματα από τις μανούλες σας;

Μπορεί να έχουμε περίπου δύο μήνες να βρεθούμε αλλά δε τα ξεχάσαμε…

1ο τμήμα

Στέλλα      μαμά        Ευαγγελίας                                                 

Βάσω        μαμά       Δάφνης                                                        

Δήμητρα    μαμά        Αγάπης

Νικολέτα    μαμά         Ελένης

Ρίτα           μαμά   Μαριέτας και Δημήτρη

Γεωργία    μαμά   Θανάση   και Γιάννη

Νερτίλα      μαμά    Άλβι

Ναζέ          μαμά    Λουΐς

Λάχε         μαμά     Ντανιέλ

Αγάπη      μαμά      Σοφίας

 Κατερίνα    μαμά    Γεωργίας

Ιωάννα       μαμά     Κωνσταντίνας

Βαλμπόνα   μαμά    Μάιλας

Γεωργία       μαμά  Αστέριου

Άνα         μαμά     Πέτρου 

Βαΐτσα     μαμά     Θεόφιλου

2ο τμήμα

Κατερίνα   μαμά   Κωνσταντίνας

Σοφία      μαμά  Ειρήνης

Βησσαρία  μαμά  Κατερίνας

Δέσποινα      μαμά    Ελένης και Γιώργου

Γεωργία    μαμά   Ευθύμη

Κωνσταντίνα    μαμά    Θάνου

Κατερίνα    μαμά  Γιώργου

Γεωργία    μαμά  Δημήτρη

Παναγιώτα   μαμά   Μυριέλας

Κατερίνα    μαμά  Πολυξένης

Ελένη      μαμά   Ευαγγελίας

Μπρουνίλντα  μαμά  Σάρας

Μαρία  μαμά   Βασιλικής

Μαρία  μαμά   Σοφίας

Νεβίνα   μαμά  Κωνσταντίνου

Κατερίνα    μαμά  Κωνσταντίνου

Μαρία    μαμά   Φανούρη

Ελένη  μαμά   Δημήτρη

 

Σε όλες τις μανούλες του νηπιαγωγείου μας αφιερώνουμε ένα όμορφο τραγουδάκι από τη χορωδία του Σπύρου Λάμπρου….

μανούλα

Η πρώτη λέξη που θα πω

τα μάτια σαν ανοίγω

“μανούλα” θα ‘ναι πάντοτε

να ‘ρθει να τη φιλήσω

 

Ανάλαφρα, χαρούμενα

στο σπίτι τριγυρίζω

κι ας είναι χιόνια στα βουνά

την άνοιξη μυρίζω

 

Έχω την πιο γλυκιά μανούλα

την αγαπώ πολύ πολύ

γιατί για μένα είναι ευχούλα

που μ’ έφερε σ’ αυτή τη γη

 

Σαν μ’ αγκαλιάζει, με φιλάει

νιώθω ν’ ανοίγει ο ουρανός

χίλια λουλούδια γύρω ανθίζουν

κι ο ήλιος είναι λαμπερός

 

Το σπίτι μας μοσχοβολά

σαν είναι αυτή κοντά μας

στην αγκαλιά της πλάθουμε

τα πιο γλυκά όνειρά μας

 

Η αγάπη, η φροντίδα της

το χάδι, η στοργή της

εμείς είμαστε πάντοτε

η ίδια η ζωή της.

 

 

Σας  φιλούμε γλυκά γλυκά……..όλους!!!!!!!

Λουλουδιών….. συνέχεια

Ο Μάης όπως έχουμε πει λέγεται και λούλουδος γιατί όλα τα λουλούδια ανθίζουν και έχουν την τιμητική τους!

Ας μάθουμε μερικές πληροφορίες για το τριαντάφυλλο, πρώτα!

Τα τριαντάφυλλα είναι τα πιο όμορφα λουλούδια σε ολόκληρο τον κόσμο και έχουν συνδυαστεί με την ομορφιά, την αγάπη και ακόμη και με την πολιτική. Υπάρχουν πάρα πολλά και διαφορετικά τριαντάφυλλα και το κάθε ένα από αυτά έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Τα τριαντάφυλλα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τα άγρια τριαντάφυλλα. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει αυτά που είναι τα πιο παλιά είδη που υπάρχουν ακόμη και τέλος η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει την μείξη διαφόρων ειδών.

Είναι καλλωπιστικό και φυλλοβόλο φυτό. Αποτελείται από τη ρίζα, τον βλαστό, τα φύλλα και τα μπουμπούκια.  Τα άνθη της τριανταφυλλιάς βγαίνουν στις άκρες των τρυφερών βλαστών. Στην αρχή είναι κλειστά τα μπουμπούκια της, ενώ σιγά σιγά αρχίζουν να ανοίγουν και να ξεπετάγονται τα πέταλα. Τα πέταλα έχουν διάφορα χρώματα όπως λευκό, κόκκινο, ροζ, κίτρινο και άλλα.
Η τριανταφυλλιά, εκτός από την ομορφιά και τα ευωδιαστά άνθη, παρέχει και αιθέριο αρωματικό λάδι εξαιρετικής ποιότητας, που παίρνουμε από τα ροδοπέταλα της και που χρησιμεύει στην παρασκευή αρωμάτων. Επίσης τα πέταλα των τριαντάφυλλων, κυρίως τα ροζ, μπορούν να γίνουν και γλυκό.

Το τριαντάφυλλο που έχει χαρακτηριστεί και ως τον Βασιλιά των λουλουδιών, είναι ικανό να συγκινήσει κάθε ευαίσθητη ψυχή και ιδιαίτερα την άνοιξη, που τα λουλούδια αυτά έχουν την τιμητική τους. Η ονομασία του γένους rosa προέρχεται από την ελληνική λέξη “ρόδο” που σημαίνει κόκκινο, καθόσον τα ρόδα (τριαντάφυλλα) στην αρχαία Ελλάδα ήταν κόκκινα και κατά τη μυθολογία πήραν το χρώμα τους από το αίμα της θεάς Αφροδίτης.

Πολλοί ιστορικοί, ποιητές και κλασικοί συγγραφείς εξύμνησαν το «άνθος της Αφροδίτης», όπως το ονόμαζαν οι αρχαίοι Ελληνες. Ηταν το λουλούδι της Αφροδίτης, της θεάς της αγάπης, της ομορφιάς, των τεχνών και της δημιουργικότητας κάθε είδους. Από το ρόδο πήρε το όνομά της και η Ρόδος, το νησί με τα πολλά τριαντάφυλλα. Τα αγκάθια του συμβολίζουν τους αγώνες που κάνει κάποιος για να κερδίσει κάτι σπουδαίο, ενώ ταυτόχρονα είναι η προστασία του από τους εχθρούς.

ποίημα για το τριαντάφυλλο 

Τριαντάφυλλο

Τριαντάφυλλο σγουρὸ
Χαϊδεμένο λουλουδάκι
πόσο πόσο λαχταρῶ
νὰ σοῦ πάρω ἕνα φιλάκι.

Μὰ ἡ κυρὰ τριανταφυλλιὰ
ἔχει ἀγκάθια κι ἀγκυλώνει
κι ὅποιος κλέφτει τὰ φιλιὰ
ἀκριβὰ τῆς τὰ πληρώνει.

Δι᾿ αὐτὸ μὴ φοβηθῇς,
σὰν καλὸ παιδὶ ὁποῦ ῾μαι,
ὅταν βλέπω πῶς ἀνθεῖς
σ᾿ ἀγαπῶ καὶ εὐχαριστοῦμαι.

Γιατὶ ἔχεις μία πνοὴ
ποὺ τὲς γειτονιὲς μυρώνει
κ᾿ ἔχεις βράδυ καὶ πρωῒ
γιὰ τραγουδιστὴ ἕν᾿ ἀηδόνι.

Πίνακες ζωγραφικής εμπνευσμένοι από το λουλούδι

Τραγουδάκι 

Το τριανταφυλλάκι

Σ’ ένα κήπο μια φορά

Ένα μικρό παιδάκι

Είδε ένα κόκκινο

Τριανταφυλλάκι.

 

Τι ωραία μυρωδιά

Είχε το μικράκι

Τ’ όμορφο το ζηλευτό

Τριανταφυλλάκι.

 

Θα το κόψω δεν βαστώ

Είπε το παιδάκι

Μην το κόψεις, λέει η μαμά,

Έχει αγκαθάκι.

 

Δεν ακούει τη μαμά

Το μικρό παιδάκι

Αχ το χέρι του πονά

Μπήκε τα’ αγκαθάκι.

και παραμυθάκι  ‘Το τριαντάφυλλο χωρίς αγκάθια’ εδώ

 

Ας γνωρίσουμε τώρα καλύτερα την παπαρούνα

Τη βλέπουμε να φυτρώνει κατακόκκινη ανάμεσα σε ερείπια, σε ξερολιθιές, σε βοσκοτόπια, σε χέρσα χωράφια, αλλά και σε καλλιεργημένους αγρούς, όπου ακόμη τη λένε ζιζάνιο. Γρήγορα έγινε το σύμβολο της ανοιξιάτικης υπαίθρου.  Αλλά και μέσα στην πόλη, λίγο χώμα να βρει, τσουπ….να τη σε κήπους, σε πάρκα, στις άκρες των δρόμων!

Η παπαρούνα είναι ένα πανέμορφο μα και ντελικάτο άνθος.
Ανοίγει τα πέταλά της για μία μόνο μέρα και την επόμενη αρχίζει να φυλλορροεί.
Κι αν την κόψουμε, μαραίνεται γρήγορα. 

Η κοινή κόκκινη παπαρούνα έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται ως βότανο.  Οι μικροσκοπικοί σπόροι της παπαρούνας  οι παπαρουνόσποροι, με γεύση καλύτερη και από καρύδι, νοστιμίζουν ψωμιά και γλυκά από πολύ παλιά. Στην αρχαία Ελλάδα έφτιαχναν με παπαρουνόσπορους, μέλι και κρασί ένα δυναμωτικό ποτό για τους αθλητές. Τους χρησιμοποιούσαν όμως και στην παρασκευή ψωμιών, τους “μακωνίδες άρτους”, συνήθεια που κρατάμε κι εμείς σήμερα. Δεν είναι καθόλου ασυνήθιστα σε φούρνους ή σε καταστήματα τροφίμων τα πεντανόστιμα ψωμιά, παξιμάδια και κέικ ζυμωμένα με παπαρουνόσπορο. 

Στην ελληνική μυθολογία ήταν το ιερό φυτό της θεάς Δήμητρας και ήταν σημάδι γονιμότητας. Στη χριστιανική παράδοση λέγεται ότι η παπαρούνα πήρε το κατακόκκινο χρώμα της γιατί έσταξε επάνω της, το αίμα του Εσταυρωμένου Χριστού.

παραμύθι

Η ΠΑΠΑΡΟΥΝΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΙΜΗΣ

Την ημέρα που σταυρώθηκε ο Χριστός στον ουρανό πετούσε ένα μικρό πουλάκι. Είχε άσπρο λαιμό, έξυπνα μάτια και καφετί χρώμα στα φτερά του. Όταν το πουλάκι είδε το Χριστό πήγε και έκατσε πάνω στο ξύλο του Σταυρού. Αισθάνθηκε λύπη για τον πόνο που είδε. Είδε το άγιο κεφάλι του Κυρίου που αιμορραγούσε και λυπήθηκε πολύ.

«Γιατί να υπάρχει πόνος στη ζωή? Δεν θα ήταν όλα καλύτερα αν οι άνθρωποι μπορούσαν να αντέξουν την αγάπη και την καλοσύνη;» :είπε το πουλάκι βγάζοντας ένα μικρό αναστεναγμό.

«Έι …σε ακούω» φώναξε μια φωνή. Το πουλάκι κοίταξε στη βάση του Σταυρού και είδε ένα μικρό άσπρο λουλούδι. Αν και ήταν μικρό ήταν πολύ όμορφο και μόλις είχε ανθίσει. «Σε καταλαβαίνω πουλάκι, και εγώ λυπάμαι πολύ» είπε το λουλούδι.

Το πουλάκι ένιωσε καλύτερα που το λουλούδι είχε συμπονέσει και αυτό τον Κύριο και είπε:

-Θα τραβήξω ένα αγκάθι από το Χριστό και θα τον κάνω να νιώσει καλύτερα.

-Ναι, ναι, θα τον ανακουφίσεις λίγο, είπε το λουλούδι

Αμέσως το πουλάκι πέταξε κοντά στον Κύριο, τράβηξε με το μικρό του ράμφος ένα αγκάθι. Στάλες από το αίμα του κύλησαν στο λαιμό του πουλιού και άλλες στα πέταλα του λουλουδιού. Και τότε συνέβη κάτι μοναδικό: το πουλάκι απέκτησε κόκκινο λαιμό και το λουλούδι κόκκινα πέταλα.

Από τότε το αίμα του Κυρίου μας χάρισε στο μικρό πουλί έναν πανέμορφο κόκκινο λαιμό και ονομάστηκε Κοκκινολαίμης.

Και το μικρό άσπρο λουλούδι μεταμορφώθηκε σε μια κατακόκκινη παπαρούνα

πίνακες ζωγραφικής με παπαρούνες

 

 

Ποίημα για την παπαρούνα

Στα χωράφια ξεμυτίζει

παπαρούνα και γελά,

το κεφάλι κοκκινίζει

και τ’ αγέρι χαιρετά.

 

Χαιρετά την κάθε αχτίδα,

χαιρετά και τα πουλιά

κι από τη δροσοσταλίδα

παίρνει χίλια δυο φιλιά.

 

Παπαρούνα, σε λατρεύω,

που ‘σαι κόκκινη φωτιά

και τα κάλλη σου παινεύω

και σε πόλεις και χωριά.

 

ΚΥΠΡΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΗΣ

 

και τραγουδάκι ‘παπαρούνα’

Παπαρούνα στο λιβάδι

από το πρωί ως το βράδυ

Καμαρώνει αργοσαλεύει,

πιο ψηλά να πάει γυρεύει

Να της δουν τα τόσα κάλλη

άνθρωποι και τόποι άλλοι.

Τραλαλα…

Από της φωτιάς τη φλόγα

κι απ’ του σταφυλιού τη ρώγα

Από την αυγή τα’ Απρίλη

κι απ’ της κοπελιάς τα χείλη

Πήρε χρώμα , πήρε κάλλη ,

δείτε την μικροί μεγάλοι.

Τραλαλα…

Βάφει κόκκινα τα πλάγια

και στους κάμπους σπέρνει μάγια,

Κόκκινο σκουφάκι βάζει ,

πρώτη τη Λαμπρή γιορτάζει

Και της χαίρονται τα κάλλη

γέροι, νιοι , μικροί , μεγάλοι.

Τραλαλα…

και μερικές εργασίες για τα λουλουδάκια

 Λουλουδάκια μας όμορφα και ευωδιαστά 

καλό βράδυ!

Μάης ο μήνας των λουλουδιών

Καλησπέρα σε όλους !

Πώς είμαστε;

Ελπίζουμε να είστε όλοι καλά και με χαμόγελο!

Ακολουθώντας πάντα τις οδηγίες της πολιτείας επανερχόματε σιγά σιγά στην καθημερινότητα μας! Αν όλα πάνε καλά ίσως σας δούμε στο νηπιαγωγείο σύντομα!

Μέχρι τότε, συνεχίζουμε από εδώ να σας προσφέρουμε φρέσκιες ιδέες και δραστηριότητες για να περνάτε όμορφα και δημιουργικά τις ώρες στο σπίτι!

 

Ξεκίνησε λοιπόν ο Μάιος με πολύ καλό καιρό και σίγουρα αυτό δυσκολεύει την παραμονή μας μέσα στο σπίτι, αλλά θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το ενδιαφέρον σας ζωντανό!

 

Τραγουδάκι αγαπημένο

Το μαρουσάκι

Στο πρώτο πρώτο πέταγμα
μικρό χελιδονάκι
Δυο δυο πηδάει τα σκαλιά
το Μαρουσάκι

Λουλούδι στο παράθυρο
φεγγάρι φεγγαράκι
που παίζει με τη φυλλωσιά
το Μαρουσάκι

Στο `να του χέρι το σταμνί
στ’ άλλο το κανατάκι
Δυο δυο πηδάει τα σκαλιά
το Μαρουσάκι

 

 

Ώρα για παραμυθάκι

Ακούμε το παραμύθι και μετά συζητάμε για τους ήρωες, τις περιπέτειες τους , τα συναισθήματά τους , τι μας άρεσε και τι δεν μας άρεσε σ’ αυτό το παραμύθι

ΤΟ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΛΙΒΑΔΙ

Στο παραμύθι που ακούσατε οι ήρωες είναι λουλούδια. Η μαργαρίτα και η παπαρούνα. Και τα δύο είναι αγριολούλουδα και αυτός είναι ο μήνας τους!

Από ποιο γραμματάκι αρχίζει ο Μάιος, το Μαρουσάκι, η μαργαρίτα;

Από Μ,μ

Ψάχνουμε να βρούμε κι άλλες λέξεις που να αρχίζουν από Μ,μ

Ακούμε την ιστορία του γράμματος και κάνουμε τις εργασίες που ακολουθούν.

 

Πολλά τραγουδάκια έχουν γραφτεί για τη μαργαρίτα και πολλοί ζωγράφοι έχουν εμπνευστεί από αυτή.

Ας ακούσουμε το τραγούδι

Η μαργαρίτα

 

Μαργαρίτα μου μικρή
συ του κήπου μου στολή,
άκουσε με να σου πω
το μικρό μου μυστικό.

Χθες το βράδυ η μαμά
απ’ τις τρέλες τις πολλές
μου ‘πε πως δεν μ’ αγαπά
κι η καρδούλα μου χτυπά.

Μ’ αγαπά, δεν μ’ αγαπά,
μ’ αγαπά, δεν μ’ αγαπά
κι η καρδούλα μου χτυπά
κι η καρδούλα μου χτυπά.

 

Και ένα ακόμη τραγουδάκι που μιλάει για ένα κοριτσάκι που το έλεγαν Μαργαρίτα σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη

 

 

Η μικρούλα, η μικρή Μαργαρίτα,
να διαβάζει, δεν μπορεί, άλφα βήτα.
Στα ματάκια της κυλά ένα δάκρυ,
το βιβλίο της πετά σε μιαν άκρη.

Το ποδάρι της χτυπά και φωνάζει,
την κοιτάζουν τα παιδιά, κάνουν χάζι.
Να διαβάζει, δεν μπορεί, άλφα βήτα,
αχ! τι άτακτο παιδί, Μαργαρίτα.

  

Ας παρατηρήσουμε τώρα και μερικούς πίνακες ζωγραφικής γαι να εμπνευστούμε κι εμείς να δημιουργήσουμε ένα λιβάδι σαν αυτό του παραμυθιού!

 

Πάρτε λοιπόν, χαρτί, μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, κηρομπογιές και νερομπογιές και φτιάξτε ένα πολύχρωμο λιβάδι με μικτή τεχνική. Περιμένουμε τα έργα σας!!!

Ας κάνουμε τώρα και μερικές εργασίες για το μήνα Μάιο

 

 

και βέβαια πριν σας αποχαιρετήσουμε γλυκά σας έχουμε λίγο χορό για να γυμναστείτε!

 

Μες του Μαγιού τις μυρωδιές

τα κόκκινα κεράσια

για δέστε πως χορεύουνε

της Κρήτης τα κοράσια

Με περηφάνια αληθινή

σεμνά και τιμημένα

πως χόρευαν της Κρήτης μας

τα τέκνα τ’ αντρειωμένα

Κοίταξε Κρήτη το χορό

που μάθαν τα παιδιά σου

που ξέραν οι προγόνοι σου

και χαίρεται η καρδιά σου

Κοίταξε χάρη κι ομορφιά

τιμή λεβεντοσύνη

όπου ‘χει τούτος ο χορός

και τι χαρές αφήνει

Κοίταξε και διαλάλησε

σ’ όλους της γης τους τόπους

τέτοιους χορούς να μάθουνε

με τιμημένους τρόπους

Βλέπετε τούτο το χορό

που πάει ζάλο ζάλο 

τον ίδιο θα χορέψουμε

στην Πόλη δίχως άλλο

Οι εθνικοί μας οι χοροί

έχουν περίσσια χάρη

δίνουν τιμή και και λεβεντιά

στ’ όμορφο παλληκάρι

Όπου υπάρχουν Έλληνες 

τα ξένα γράψετε τα

και τα δικά μας έθιμα

δέτε και μάθετε τα

 Σας αγαπάμε πολυυυυυύ!!!!