Ο υδρολογικός κύκλος και οι τρεις καταστάσεις του νερού

Στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων και πιο συγκεκριμένα στην ενότητα “Φροντίζω το περιβάλλον”,μια βροχερή μέρα του Γενάρη,μιλήσαμε για τον κύκλο του νερού και μάθαμε νέες έννοιες Εξάτμιση-Συμπύκνωση-Βροχόπτωση-Συγκέντρωση.

Διαβάσαμε το παραμύθι “Ο Συννεφούλης”,στο οποίο ο συγκεκριμένος ήρωας παρόλο που έχει γεμίσει νερό και πονάει η κοιλιά του,αρνείται πεισματικά να ρίξει νερό στη γη.Ζωγραφίσαμε τον κύκλο του νερού και το φτιάξαμε σε κυκλική κατασκευή για να κατανοήσουμε την αλληλουχία των σταδίων.

1 2α

Μιλήσαμε για την τήξη και την πήξη,βάλαμε νερό στην κατάψυξη του ψυγείου και διαπιστώσαμε ότι γίνεται πάγος ,ενώ όταν το αφήσουμε σε ζεστό μέρος μετατρέπεται πάλι σε νερό.Η τήξη λοιπόν είναι όταν ένα υλικό περνά από την στερεή κατάσταση στην υγρή και η πήξη το ακριβώς αντίθετο.

Σκεφθήκαμε να βάλουμε νερό σε μικρά ποτηράκια,να προσθέσουμε και τέμπερα και να τα τοποθετήσουμε στην κατάψυξη για να γίνουν παγάκια.Την επόμενη μέρα ,τα χρωματιστά παγάκια ήταν έτοιμα για να τα παρατηρήσουμε αλλά και μια καλή ευκαιρία για να τα χρησιμοποιήσουμε ζωγραφίζοντας σε χαρτί.Ενθουσιαστήκαμε πολύ με αυτή την τεχνική καθώς το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

1α 1

2 3

5 4