Η μέρα ,η νύχτα,ο ήλιος και το φεγγάρι

Συζητώντας για την νέα χρονιά,ήταν μια καλή ευκαιρία να αναφερθούμε στις εποχές και να επικεντρωθούμε στην εποχή του Χειμώνα αλλά και τα “παιδιά”του ,τους τρεις μήνες .Διαβάσαμε την ιστορία “Ο παππούς χρόνος” αλλά και τις σκανταλιές του Γενάρη.Ζωγραφίσαμε την αγαπημένη μας εποχή και αναφέραμε για ποιούς λόγους την επιλέγουμε.

-το καλοκαίρι  γιατί τρώω παγωτό

-ο χειμώνας γιατί έρχονται οι Απόκριες

-η άνοιξη γιατί τρώω φράουλες και είναι εποχή με πολλά λουλούδια

-το καλοκαίρι  γιατί κάνω μπάνιο στη θάλασσα και τρώω παγωτό

-ο χειμώνας γιατί μου αρέσουν τα Χριστούγεννα

 

1 2

Παίξαμε με τις λέξεις της παροιμίας “Του Γενάρη το φεγγάρι λάμπει σα μαργαριτάρι”και αποτυπώσαμε εικαστικά την παροιμία.Διαβάσαμε το παραμύθι “Το ζηλιάρικο φεγγάρι”,στο οποίο το φεγγάρι ζηλεύει τον ήλιο που έχει ακτίνες,δανείζεται μία από εκείνον αλλά το φως του είναι τόσο δυνατό που δεν αφήνει κανένα πλάσμα να κοιμηθεί και στο τέλος καταλαβαίνει ότι δεν είναι ωραίο να ζηλεύουμε γιατί ό,τι ταιριάζει στον έναν,δεν ταιριάζει απαραίτητα και στον άλλον,οπότε μετανιωμένο επιστρέφει την ακτίνα στον ήλιο.Η ιστορία αυτή μας γέννησε πολλές σκέψεις για την ζήλεια και το πώς μπορούμε  να την διαχειριστούμε στη ζωή μας.

.jpg  .jpg

1

Στη συνέχεια και εντοπίζοντας όσα χαρακτηρίζουν τον χειμώνα όπως συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες,ζώα σε χειμερία νάρκη,φτάσαμε στο θέμα της εναλλαγής ημέρας- νύχτας και στο γεγονός ότι τον χειμώνα η νύχτα είναι μεγαλύτερη από την ημέρα.Συζητήσαμε για το ποιές  δραστηριότητες κάνουμε την  ημέρα και ποιές την νύχτα και τις αποτυπώσαμε στις ζωγραφιές μας ,βάζοντας τες σε δύο χωριστές στήλες.

.jpg 1 

2 1

Προκειμένου να κατανοήσουμε την εναλλαγή ,χρησιμοποιήσαμε την υδρόγειο σφαίρα και έναν φακό και διαπιστώσαμε πως όταν η χώρα μας είναι ακριβώς απέναντι από τον ήλιο,έχουμε μέρα αλλά καθώς η γη γυρίζει,ο ήλιος φωτίζει άλλες χώρες και ηπείρους.

Στη συνέχεια παίξαμε κινητικό παιχνίδι όπου τα παιδιά σε ζευγάρι είναι πιασμένα πλάτη – πλάτη και παριστάνουν τη γη, ενώ ένα παιδί είναι ο ήλιος. Με τη μουσική στριφογυρίζουν και μόλις σταματήσει η μουσική, πρέπει να πουν αν έχουν μέρα ή νύχτα, ανάλογα με το ποιον βλέπει ο ήλιος.

Και μετά από όλα αυτά που μάθαμε …είμαστε έτοιμοι για ένα ταξίδι στο διάστημα!!