Ο υδρολογικός κύκλος και οι τρεις καταστάσεις του νερού

Στα πλαίσια των εργαστηρίων δεξιοτήτων και πιο συγκεκριμένα στην ενότητα “Φροντίζω το περιβάλλον”,μια βροχερή μέρα του Γενάρη,μιλήσαμε για τον κύκλο του νερού και μάθαμε νέες έννοιες Εξάτμιση-Συμπύκνωση-Βροχόπτωση-Συγκέντρωση.

Διαβάσαμε το παραμύθι “Ο Συννεφούλης”,στο οποίο ο συγκεκριμένος ήρωας παρόλο που έχει γεμίσει νερό και πονάει η κοιλιά του,αρνείται πεισματικά να ρίξει νερό στη γη.Ζωγραφίσαμε τον κύκλο του νερού και το φτιάξαμε σε κυκλική κατασκευή για να κατανοήσουμε την αλληλουχία των σταδίων.

1 2α

Μιλήσαμε για την τήξη και την πήξη,βάλαμε νερό στην κατάψυξη του ψυγείου και διαπιστώσαμε ότι γίνεται πάγος ,ενώ όταν το αφήσουμε σε ζεστό μέρος μετατρέπεται πάλι σε νερό.Η τήξη λοιπόν είναι όταν ένα υλικό περνά από την στερεή κατάσταση στην υγρή και η πήξη το ακριβώς αντίθετο.

Σκεφθήκαμε να βάλουμε νερό σε μικρά ποτηράκια,να προσθέσουμε και τέμπερα και να τα τοποθετήσουμε στην κατάψυξη για να γίνουν παγάκια.Την επόμενη μέρα ,τα χρωματιστά παγάκια ήταν έτοιμα για να τα παρατηρήσουμε αλλά και μια καλή ευκαιρία για να τα χρησιμοποιήσουμε ζωγραφίζοντας σε χαρτί.Ενθουσιαστήκαμε πολύ με αυτή την τεχνική καθώς το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό.

1α 1

2 3

5 4

 

Η έναστρη νύχτα του Van Gogh στην τάξη μας..

Συνεχίζοντας την ενασχόλησή μας με την εναλλαγή μέρας -νύχτας παρατηρήσαμε πίνακες ζωγράφων που απεικονίζουν την ημέρα και τη νύχτα και επικεντρωθήκαμε στον πίνακα του Vincent Van Gogh “Έναστρη νύχτα”.

Έναστρη Νύχτα

Ο πίνακας Έναστρη Νύχτα φιλοτεχνήθηκε από τον Vincent Van Gogh τον Ιούνιο του 1889 και απεικονίζει τη θέα από το δυτικό παράθυρο του δωματίου του  μόλις πριν την ανατολή του ηλίου, με την προσθήκη ενός εξιδανικευμένου χωριού.Θεωρείται το καλύτερο έργο του Van Gogh.

Αρχίσαμε να παρατηρούμε τον πίνακα και να βρίσκουμε τις απαντήσεις σε ερωτήσεις όπως:

  • Τι δείχνει αυτός ο πίνακας;
  • Είναι μέρα ή νύχτα και γιατί;
  • Τι περιέχει ο πίνακας;
  • Γιατί τον ονόμασε ο καλλιτέχνης “Έναστρη Νύχτα”;
  • Ποιο χρώμα κυριαρχεί;
  • Ποιο χρώμα έρχεται δεύτερο;

Παρακολουθήσαμε βίντεο όπου είδαμε τον πίνακα σε ψηφιακή μορφή,καταφέροντας να “ταξιδέψουμε” μέσα στο συγκεκριμένο τοπίο.Και καθώς κυριολεκτικά μαγευτήκαμε ,αποφασίσαμε να τον φτιάξουμε ομαδικά,ξεκινώντας να ζωγραφίσουμε ο καθένας  από ένα σπίτι του χωριού που θα υπάρχει στον πίνακα και στη συνέχεια σε χαρτί του  μέτρου να ζωγραφίσουμε σε ομάδες για να τον ολοκληρώσουμε.

1 2α

3 4

.jpg

Στη συνέχεια με την μέθοδο του επιχρωματισμού ,ζωγραφίσαμε ατομικά τον συγκεκριμένο πίνακα σε μικρογραφία με νερομπογιές και δίνοντας μια διαφορετική εκδοχή ως προς την επιλογή χρωμάτων.

νυχτα επιχρ1 νυχτα επιχρ2

 

 

Η μέρα ,η νύχτα,ο ήλιος και το φεγγάρι

Συζητώντας για την νέα χρονιά,ήταν μια καλή ευκαιρία να αναφερθούμε στις εποχές και να επικεντρωθούμε στην εποχή του Χειμώνα αλλά και τα “παιδιά”του ,τους τρεις μήνες .Διαβάσαμε την ιστορία “Ο παππούς χρόνος” αλλά και τις σκανταλιές του Γενάρη.Ζωγραφίσαμε την αγαπημένη μας εποχή και αναφέραμε για ποιούς λόγους την επιλέγουμε.

-το καλοκαίρι  γιατί τρώω παγωτό

-ο χειμώνας γιατί έρχονται οι Απόκριες

-η άνοιξη γιατί τρώω φράουλες και είναι εποχή με πολλά λουλούδια

-το καλοκαίρι  γιατί κάνω μπάνιο στη θάλασσα και τρώω παγωτό

-ο χειμώνας γιατί μου αρέσουν τα Χριστούγεννα

 

1 2

Παίξαμε με τις λέξεις της παροιμίας “Του Γενάρη το φεγγάρι λάμπει σα μαργαριτάρι”και αποτυπώσαμε εικαστικά την παροιμία.Διαβάσαμε το παραμύθι “Το ζηλιάρικο φεγγάρι”,στο οποίο το φεγγάρι ζηλεύει τον ήλιο που έχει ακτίνες,δανείζεται μία από εκείνον αλλά το φως του είναι τόσο δυνατό που δεν αφήνει κανένα πλάσμα να κοιμηθεί και στο τέλος καταλαβαίνει ότι δεν είναι ωραίο να ζηλεύουμε γιατί ό,τι ταιριάζει στον έναν,δεν ταιριάζει απαραίτητα και στον άλλον,οπότε μετανιωμένο επιστρέφει την ακτίνα στον ήλιο.Η ιστορία αυτή μας γέννησε πολλές σκέψεις για την ζήλεια και το πώς μπορούμε  να την διαχειριστούμε στη ζωή μας.

.jpg  .jpg

1

Στη συνέχεια και εντοπίζοντας όσα χαρακτηρίζουν τον χειμώνα όπως συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες,ζώα σε χειμερία νάρκη,φτάσαμε στο θέμα της εναλλαγής ημέρας- νύχτας και στο γεγονός ότι τον χειμώνα η νύχτα είναι μεγαλύτερη από την ημέρα.Συζητήσαμε για το ποιές  δραστηριότητες κάνουμε την  ημέρα και ποιές την νύχτα και τις αποτυπώσαμε στις ζωγραφιές μας ,βάζοντας τες σε δύο χωριστές στήλες.

.jpg 1 

2 1

Προκειμένου να κατανοήσουμε την εναλλαγή ,χρησιμοποιήσαμε την υδρόγειο σφαίρα και έναν φακό και διαπιστώσαμε πως όταν η χώρα μας είναι ακριβώς απέναντι από τον ήλιο,έχουμε μέρα αλλά καθώς η γη γυρίζει,ο ήλιος φωτίζει άλλες χώρες και ηπείρους.

Στη συνέχεια παίξαμε κινητικό παιχνίδι όπου τα παιδιά σε ζευγάρι είναι πιασμένα πλάτη – πλάτη και παριστάνουν τη γη, ενώ ένα παιδί είναι ο ήλιος. Με τη μουσική στριφογυρίζουν και μόλις σταματήσει η μουσική, πρέπει να πουν αν έχουν μέρα ή νύχτα, ανάλογα με το ποιον βλέπει ο ήλιος.

Και μετά από όλα αυτά που μάθαμε …είμαστε έτοιμοι για ένα ταξίδι στο διάστημα!!

 

 

Κοπή βασιλόπιτας

Την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου, στο σχολείο μας  τηρήσαμε  το έθιμο και κόψαμε  βασιλόπιτα,αφού πρώτα επαναλάβαμε όσα ξέραμε για την ιστορία αυτού του εθίμου και τον Άγιο Βασίλειο.Σε συνεργασία με τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων που ανέλαβε να μας βοηθήσει στην όλη διαδικασία και τον ευχαριστούμε θερμά για αυτό,κόψαμε δύο βασιλόπιτες.

3 .jpg

6 2

 

Ποιος θα είναι ο τυχερός;

4 5

Οι τυχεροί βρέθηκαν! Μαζί με το φλουρί κέρδισαν και ένα δώρο,ευγενική χορηγία των γονέων! Στέλλα και Γιάννη σας ευχόμαστε να είστε πραγματικά τυχεροί το 2023 με υγεία.

Ευχόμαστε και σε όλα τα παιδιά  να είναι πάντα υγιή, τυχερά, χαρούμενα!

Καλή χρονιά σε όλους μας,μια χρονιά με υγεία,ήρεμη και δημιουργική !

Μια νέα χρονιά ξεκινά ..

Επιστρέφοντας στο σχολείο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μοιραστήκαμε στην ομάδα τις εμπειρίες μας,πώς περάσαμε,πού πήγαμε και περιγράψαμε όμορφες αλλά και ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές στιγμές.

Και  μετά το μοίρασμα συναισθημάτων ,ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη νέα χρονιά,παρατηρήσαμε τους αριθμούς της και τη σειρά τους ,παίξαμε βάζοντάς τους στη σωστή σειρά και σκεφθήκαμε τί θα θέλαμε να πετύχουμε σε αυτήν!Όλα αυτά τα αποτυπώσαμε στο χαρτί ζωγραφίζοντας με ποιούς ανθρώπους περάσαμε ωραία,ποιά ημέρα ήταν η καλύτερη και ποιον στόχο έχουμε για το 2023.

Η καλύτερη μέρα μου ήταν:

-όταν πήγα στην παιδική χαρά

-όταν πήγα εκδρομή

-όταν πήγα βόλτα με τη μαμά στο πάρκο

-όταν πήγα στο ποτάμι

-μια μέρα σινεμά με την φίλη μου

-η ημέρα των Χριστουγέννων

-η ημέρα που πήγα ταξίδι στην Τήνο για να δω τον ξαδελφό μου

-η μέρα που πήγα βόλτα με το ποδήλατο

-μια μέρα που πήγα στην πλατεία της πόλης

-όταν πήγα στην εκκλησία

Ο στόχος μου για τη νέα χρονιά:

-Να πάρω μια γάτα

-Να έχω αγάπη

-Να πάω στην Πάρο με το αεροπλάνο

-να πάω σε ένα ποτάμι στο βουνό

-να κάνω μπουρμπουλήθρες

-να κάνω ένα πάρτυ

-να φυτέψω ένα δέντρο

-να προσπαθήσω να σκαρφαλώνω

-να πάω ταξίδι στην Αθήνα

-να πάω με την μαμά και τον μπαμπά να μαζέψουμε λουλούδια

-να ζωγραφίζω καρδιές

-να αγκαλιάσω τη φίλη μου τη Ζωή

-να έρθει ο Ανδρέας στο σπίτι μου

-να ανταλλάξω πράγματα με την Άρτεμι

-να σκαρφαλώσω πολύ ψηλά

-να μην κάνω τίποτα

Στόχοι μικροί -στόχοι μεγάλοι..στόχοι μοναδικοί και σημαντικοί για τον καθένα χωριστά!Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το ταξίδι μας στον νέο χρόνο με αισιοδοξία και χαρά για να καταφέρουμε όσα επιθυμούμε!

 

χρονια 1 χρονια 2

χρονια 3 χρονια 4

χρονια 5