Χάρισε ένα βιβλίο, δυνάμωσε το φως! Όλα τότε θα είναι πιο καλά!

Την 21η Δεκεμβρίου, τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου, επέλεξε από πέρυσι το ELNIPLEX ως Ημέρα Ανταλλαγής Βιβλίων. Εκείνη την ημέρα προτρέπονται όλοι οι πολίτες της Ελλάδας και της Κύπρου να αγοράσουν ένα βιβλίο και να το χαρίσουν σε ένα παιδί, σε ένα σχολείο, σε μια βιβλιοθήκη, ώστε να δυναμώσει το φως στο νου και την καρδιά. Η δράση από φέτος είχε την υποστήριξη του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Το σχολείο μας συμμετέχει στη δράση αυτή από πέρυσι που ξεκίνησε και με τη βοήθεια των γονιών των μαθητών μας εμπλουτίζουμε τη δανειστική μας βιβλιοθήκη και χαρίζουμε στα παιδιά μοναδικές στιγμές απόλαυσης, γλωσσικής ανάπτυξης, κοινωνικοποίησης, συνεργασίας, αισθητικής και συναισθηματικής αγωγής, έκφρασης και δημιουργίας, καθώς μοιραζόμαστε μαζί τους την εμπειρία της ανάγνωσης. Τους ευχαριστούμε θερμά!

21 12 24 ELNIPLEX  Afisa xarise 21 dekemvriou l 724x1024 1

DSCN9685 DSCN9693

Γιατί όπου τα παιδιά διαβάζουν βιβλία, όλα είναι πιο καλά! Στις πόλεις και στα χωριά, στον κάμπο και στο βουνό, στο νότο και στο βορρά, όπως λέει και το αγαπημένο τραγούδι του μοναδικού Μίκη Θεοδωράκη “Που είναι πιο καλά” σε στίχους του Βασίλη Ρώτα, το οποίο εικονογραφήσαμε στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος που εκπονούμε, με θέμα “Τα “ζωγραφιστά τραγούδια” του Μίκη Θεοδωράκη: Τα παιδιά εμπνέονται και εικονογραφούν τραγούδια του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη για την Ελλάδα, τη φύση και την ιστορία της”.

kala 00 kala 0 kala 1 kala 2 kala 3 kala 5 kala 6 kala 7kala 4 Mikis100 Cover 12slider 1 1024x384 1

Το πολιτιστικό μας πρόγραμμα για το Μίκη Θεοδωράκη εκπονείται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του το (1925-2025) και την ανακήρυξη του 2025 ως Έτους Μίκη Θεοδωράκη από το Υπουργείο Πολιτισμού ως φόρο τιμής στην προσωπικότητα, την προσφορά και το έργο του.

100Mikis ΈτοςΘ 11 1024x384 1 100Mikis ΈτοςΘ 12 1024x384 1

 

Οι Χριστουγεννιάτικες δημιουργίες μας!

Κάθε χρόνο, μόλις φτάνει ο γιορτινός Δεκέμβριος, το σχολείο μας μετατρέπεται σε ένα αυτοσχέδιο…εργαστήρι των ξωτικών του παραμυθένιου Άγιου Βασίλη. Τα χέρια μας, το μυαλό και η καρδιά μας παίρνουν φωτιά και ένα σωρό χριστουγεννιάτικες δημιουργίες στολίζουν την τάξη μας και τα σπίτια μας. Μαθαίνουμε να δουλεύουμε με πολλά και διαφορετικά υλικά και αξιοποιούμε “θησαυρούς” της φύσης και της ανακύκλωσης με ευφάνταστο και συχνά απροσδόκητο τρόπο! Παράλληλα εξασκούμαστε στο να συνεργαζόμαστε αρμονικά, να “ακονίζουμε” και να τροφοδοτούμε τη σκέψη και τη φαντασία μας με πολλά και διαφορετικά ερεθίσματα και γινόμαστε καλλιτέχνες, ηθοποιοί, τραγουδιστές! Θαυμάστε μερικές από τις φετινές χριστουγεννιάτικες δημιουργίες μας!

Στολίσαμε δέντρο στην τάξη, φτιάξαμε και τα δικά μας μικρά, χαρτονένια δεντράκια!

Φτιάξαμε ημερολόγια του 2025 για το σπίτι, κάθε παιδί με το δικό του τρόπο!

Φιλοτεχνήσαμε χριστουγεννιάτικες κάρτες με θέμα τη φάτνη της Γέννησης του Χριστού και τον Ρούντολφ τον Τάρανδο, αγγελάκια, κηροπήγια, Αγιοβασιλάκια, “αστεράτα” καδράκια με γιορτινές ζωγραφιές!

Ταξιδέψαμε με το στολισμένο καράβι μας, το φτιαγμένο από θαλασσόξυλα αλλά και από χαρτόνι, γεμίζοντάς το με τις ευχές και τα όνειρά μας. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα μας είναι ναυτική χώρα και οι παραδόσεις του λαού μας δίνουν στη θάλασσα με τα καράβια της και στους ναυτικούς, τους νησιώτες και τους ψαράδες πρωταγωνιστικό ρόλο και τα Χριστούγεννα!

Τα στολίδια μας από μεταλλικά καπάκια βάζων και υλικά από τη φύση, πρωτότυπες και μοναδικές δημιουργίες κάθε παιδιού, έκλεψαν την παράσταση!

Τα τζάμια των τάξεών μας έγιναν πανέμορφα χάρη στην κυρία Νεκταρία που πάντα μας εμπνέει και μας δίνει χαρά και γνώση με τις εμπνευσμένες ιδέες της και τα άξια χέρια της και μας μετέφεραν νοερά σε ένα χιονισμένο Χριστουγεννιάτικο χωριό κάθε μέρα που ερχόμασταν στο σχολείο!

Δημιουργήσαμε το δικό μας επιτραπέζιο χριστουγεννιάτικο παιχνίδι!

Δεν παραλείψαμε φυσικά να δούμε όλοι μαζί τις αγαπημένες μας χριστουγεννιάτικες ταινίες, “Το ποντικάκι που ήθελε ν’ αγγίξει ένα αστεράκι” και το “Ένα δέντρο μια φορά” του αγαπημένου συγγραφέα Ευγένιου Τριβιζά. Και του χρόνου!

Χριστουγεννιάτικο ταξίδι στην Ουκρανία και στην Ιταλία!

Στις 17 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών «Δράσεις Ενεργού Πολίτη», υποδεχθήκαμε στο σχολείο μας την κυρία Φωτεινή, μαμά του συμμαθητή μας Νεκτάριου, που κατάγεται από την Ουκρανία, για να μας μιλήσει για τα χριστουγεννιάτικα έθιμα και παραδόσεις της χώρας της.

Ταξιδέψαμε μέχρι την όμορφη και μεγάλη αυτή χώρα με τη βοήθεια του παγκόσμιου χάρτη και τη βρήκαμε στριφογυρίζοντας την υδρόγειο σφαίρα. Μας στενοχώρησε και μας προβλημάτισε πολύ που η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο και αυτό φοβίζει και ταλαιπωρεί πολύ τους κατοίκους της, προκαλεί δάκρυα, δυστυχία, απώλειες και καταστροφές.

Η γλυκύτατη κυρία Φωτεινή μας παρουσίασε τα χριστουγεννιάτικα έθιμα που έζησε και η ίδια ως παιδί στην οικογένειά της. Προσπαθήσαμε να μάθουμε κάποιες λέξεις στα Ουκρανικά και είδαμε τον τρόπο που γράφουν, καθώς το αλφάβητό τους είναι διαφορετικό από το δικό μας.

Μπαμπάς: тато (τάτο)

Μαμά: мама (μαμά)

Γιαγιά: бабуся (μπάμπουτσα)

Παππούς: дідусі (ντιντούς)

Ευχαριστώ: дякую (ντάκουγιου)

Σε αγαπώ: Я люблю тебе. (λουμπλού)

Αστέρι Χριστουγέννων: Різдвяна зірка (βερτέπ)

Καλημέρα: Доброго ранку (ντόμπρο χο ντια)

Γεια σας: Привіт. (πρίβιετ)

Καλά Χριστούγεννα: Щасливого Різдва (ροζντεστρό)

Χριστός γεννιέται: Христос народився. (Χριστός ροζντάεσα)

Καλή Χρονιά: Щасливого Нового року (σνόβουμ ρόκουμ)

Ακούσαμε τα ουκρανικά κάλαντα  (εδώ) που όταν τα λένε, (παραμονή ή και ανήμερα τα Χριστούγεννα) κρατούν το αστέρι της Βηθλεέμ και φορούν τις πανέμορφες λουλουδάτες παραδοσιακές στολές τους. Θαυμάσαμε τους στολισμούς στις πόλεις και τις πανέμορφες εκκλησιές και μάθαμε τα 12 παραδοσιακά γιορτινά νηστίσιμα πιάτα της παραμονής (όσα και οι Απόστολοι).

Σύμφωνα με τον Ουκρανικό μύθο της «Χριστουγεννιάτικης Αράχνης”, ήταν κάποτε μια φτωχή οικογένεια που δεν είχε χρήματα να στολίσει το χριστουγεννιάτικο δέντρο και το σπίτι της και στενοχωριόταν πολύ γι’ αυτό. Οι αράχνες του σπιτιού άκουσαν τα παιδιά να κλαίνε και αποφάσισαν να βοηθήσουν, στολίζοντας τα κλαδιά του δέντρου με τους ιστούς τους. Το επόμενο πρωί, η οικογένεια είδε με έκπληξη και χαρά το δέντρο στολισμένο με χρυσαφένιους και ασημένιους ιστούς και από εκείνη τη χρονιά η τύχη της άλλαξε και έζησε ευτυχισμένη! Γι’ αυτό μην παραξενευτείτε αν δείτε στο χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίδια-αραχνούλες με τους ιστούς τους!

12 piata

araxni dendro

Θαυμάσαμε πίνακες της σπουδαίας Ουκρανής λαϊκής καλλιτέχνιδας Μαρίας Πριματσένκο που δυστυχώς καταστράφηκαν, όταν το μουσείο που τα στέγαζε βομβαρδίστηκε και κάηκε. Ο πόλεμος δεν καταστρέφει μόνο τις ζωές των ανθρώπων αλλά και την ιστορία, την τέχνη και την πολιτιστική τους κληρονομιά.

Χαρίσαμε στην κυρία Φωτεινή ένα άλμπουμ με χριστουγεννιάτικες ζωγραφιές και ευχηθήκαμε με όλη μας την καρδιά να τελειώσει σύντομα ο πόλεμος στη χώρα της και να ζήσουν όλοι με υγεία, ειρήνη, αγάπη και ευημερία. Την ευχαριστούμε πολύ για όλα όσα μοιραστήκαμε μαζί της!

Στις 23 Δεκεμβρίου υποδεχθήκαμε στο σχολείο μας την κυρία Κλαούντια, μαμά του συμμαθητή μας Αριστοτέλη, που κατάγεται από την Ιταλία, για να μας μιλήσει για τα χριστουγεννιάτικα έθιμα και παραδόσεις της χώρας της.

Ταξιδέψαμε με πολύ κέφι στη γειτονική μας Ιταλία και συγκεκριμένα στη Βερόνα, την πόλη του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε η κυρία Κλαούντια. Δεν παραλείψαμε να ακούσουμε Ιταλικά και να μάθουμε μερικές λέξεις:

Greece Italy Locator Italy CIA WFB Map 2004

Μπαμπάς: papa

Μαμά: mamma

Γιαγιά: nonna

Παππούς: nonni

Ευχαριστώ: grazie

Σε αγαπώ: Ti voglio bene.

Αστέρι Χριστουγέννων: Stella di Natale.

Καλημέρα: Buongiorno

Γειά: Ciao

Καλά Χριστούγεννα: Buon Natale.

Καλή χρονιά: Buon anno

panettone pandoro

Οι κοιλιές μας άρχισαν να γουργουρίζουν όταν ακούσαμε για τα ιταλικά χριστουγεννιάτικα γλυκά, το πανετόννε και το παντόρο.

 

asteri verona FATNI NAPOLI

Θαυμάσαμε το γιγάντιο αστέρι στη Βερόνα, τις περίφημες φάτνες που στολίζουν τις ιταλικές πόλεις τα Χριστούγεννα, γνωρίσαμε την ασχημούλα αλλά καλοσυνάτη μάγισσα Μπεφάνα, που μοιράζει δώρα στα παιδιά την παραμονή των Θεοφανείων (προσοχή, αν ήσασταν άτακτοι την προηγούμενη χρονιά, αντί για δώρα θα λάβετε…κάρβουνα!).

BEFANA befana goodwitchBefana

Στη βόρεια Ιταλία όπου βρίσκεται η Βερόνα, η πόλη της κυρίας Κλαούντια, τα παιδιά περιμένουν με ανυπομονησία την 13η Δεκέμβρη. Εδώ, η Santa Lucia (Αγία Λουκία) φέρνει τα χριστουγεννιάτικα δώρα στα παιδιά και δεν καταφθάνει με έλκηθρο όπως ο παραμυθένιος Άγιος Βασίλης με την κόκκινη στολή, αλλά πάνω σε ένα ταπεινό γαϊδουράκι. Το όνομά της στα ιταλικά σημαίνει Άγιο Φως. Την προηγούμενη μέρα τα παιδιά γράφουν ένα γράμμα στη Santa Lucia με τα δώρα που θέλουν να τους φέρει, αφήνοντας δίπλα ένα καρότο για το γαϊδουράκι της και μπισκότα με ένα ποτήρι κρασί για την ίδια!

santa loutsia veronafilastrocca santa lucia 001filastrocca santa lucia 001 santa lucia 1

Ακούσαμε ιταλικά τραγούδια και ζωγραφίσαμε με κιμωλίες όπως κάνουν Ιταλοί καλλιτέχνες στα πεζοδρόμια, δημιουργώντας απίστευτα έργα τέχνης που όμως σβήνουν τόσο εύκολα!

Χαρίσαμε στην κυρία Κλαούντια ένα άλμπουμ με χριστουγεννιάτικες ζωγραφιές και ευχηθήκαμε με όλη μας την καρδιά Καλές Γιορτές με υγεία, με νοστιμιές και αγκαλιές. Την ευχαριστούμε πολύ για όλα όσα μοιραστήκαμε μαζί της!

Οι δύο αυτές επισκέψεις των μαμάδων από την Ουκρανία και την Ιταλία θα μας μείνουν αξέχαστες! Είναι τόσο όμορφο και δημιουργικό να μαθαίνεις για τη ζωή των συνανθρώπων σου σε άλλες χώρες. Και αποδεικνύεται πως η αγάπη, η καλοσύνη και η ομορφιά είναι κοινή πατρίδα όλων μας.

 

Βρήκαμε το χαμένο αστέρι των Χριστουγέννων! Και το γιορτάσαμε!

Στις 11 Δεκεμβρίου πραγματοποιήσαμε τη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του σχολείου μας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου. Παρουσιάσαμε την παράσταση με τίτλο «Το Αστέρι των Ξωτικών», με τη συνεργασία της θεατρικής ομάδας Fantasia Theatre.

«Είναι παραμονή Χριστουγέννων, το γιορτινό αστέρι δεν φαίνεται πουθενά στον ουρανό και τα παραδοσιακά Χριστούγεννα κινδυνεύουν να ξεχαστούν και για πάντα να χαθούν. Αλλά τα στολισμένα έλατα, οι παιχνιδιάρηδες χιονάνθρωποι, τα άτακτα καλικαντζαράκια και τα υπέροχα δωράκια δεν πρόκειται να το επιτρέψουν! Με τη βοήθεια δύο αστείων ξωτικών, θα ταξιδέψουν σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας, θα τραγουδήσουν κάλαντα, θα θυμηθούν γιορτινά έθιμα και παραδόσεις, θα ζήσουν απρόσμενες περιπέτειες και τελικά το λαμπερό αστέρι θα βρεθεί και θα λάμψει ξανά, για να ξεκινήσουν οι ευχές, τα τραγούδια και οι χοροί!».

Περάσαμε καταπληκτικά! Εξίσου ωραία περάσαμε και κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της γιορτής στις τάξεις μας, με τις πρόβες των ποιημάτων μας, τις σχετικές δραστηριότητες και την ατμόσφαιρα των…παρασκηνίων ενός θεάτρου που δημιουργήσαμε και ζήσαμε.

Ευχαριστούμε πολύ τους υπέροχους γονείς μας που στηρίζουν πάντα κάθε δραστηριότητα του σχολείου μας, τον διευθυντή του Δημοτικού για την παραχώρηση του χώρου και τους ταλαντούχους και χαμογελαστούς ηθοποιούς που μας βοήθησαν στο κυνήγι του χαμένου χριστουγεννιάτικου αστεριού. Και του χρόνου!

Καλές γιορτές με υγεία, ειρήνη και αγάπη στον κόσμο και με όλα τα καλά για τα υπέροχα παιδιά μας και τις οικογένειές τους!

3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας

Η 3η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Στο σχολείο μας τιμήσαμε αυτή τη μέρα βλέποντας σχετικό εποπτικό υλικό, συζητώντας, καταθέτοντας τις εμπειρίες και τις γνώσεις μας και προσπαθώντας να μπούμε στη θέση αυτών των ηρώων-συνανθρώπων μας, ηρώων με όλη τη σημασία της λέξης, με σεβασμό, αποδοχή και νοιάξιμο για κάθε είδος αναπηρίας, για κάθε διαφορετικότητα που κάνει πιο ενδιαφέροντα και σημαντικό τον κόσμο μας.

anapiria 20132 anap 3pagkosmia imera atomon me anapiria anapiriaanap 6 anap 7

Διαβάσαμε το βιβλίο «Ο Αυτός», των Πέτρου Πουλάκη και Βασίλη Παπατσαρούχα, εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. «Ο Αυτός» είναι ένα από τα 75 χελωνάκια που επωάσθηκαν σε κάποια παραλία ένα καλοκαίρι. Ένα χελωνάκι διαφορετικό από τα άλλα, που προσπαθεί να επιβιώσει από του γλάρους κι άλλους κινδύνους που παραμονεύουν. Ούτε η μαμά του όμως ούτε τ’ αδέλφια του ήταν περήφανα γι’ αυτόν. Ο Αυτός ήταν διαφορετικός και απρόβλεπτος. Έτρεχε όχι προς τη θάλασσα αλλά προς το βουνό. Συνήθως ήταν κλεισμένος μέσα στο καβούκι του, απομονωμένος από την ομάδα σαν να βρισκόταν στο δικό του κόσμο. Κανένας δεν μπορούσε να καταλάβει τι του συμβαίνει; Μετά από πολύ καιρό, η αδελφή του η Βαγιού ανακάλυψε το μυστικό που κρυβόταν μέσα στο καβούκι του, αφού το καβούκι του ήταν διάφανο. Μπορούσε να βλέπει και να παρακολουθεί τα πάντα, μόνο που τα έβλεπε όλα διαφορετικά και με πολλές λεπτομέρειες που συχνά τον άγχωναν και τον μπέρδευαν. Γιατί το καβούκι του ήταν ένας τεράστιος μεγεθυντικός φακός. Από τότε, κανείς δεν ήθελε να τον αλλάξει, ούτε στενοχωριόταν για αυτόν. Αντίθετα, τους άρεσε που είχαν τον Αυτό στην δική τους οικογένεια. Τους μάθαινε μια διαφορετική οπτική του κόσμου και ανακάλυπταν μαζί του αμέτρητα πράγματα που χωρίς τη δική του ξεχωριστή ματιά δεν θα τα πρόσεχε κανείς! Επιπλέον είχε δικά του ταλέντα και ικανότητες που τον έκαναν μοναδικό, αξιολάτρευτο αλλά και χρήσιμο στον εαυτό του και στους άλλους. Όπως όλα τα πλάσματα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού.

aftos 1 aftos 2 aftos 3 aftos 4 aftos 00 aftos 0

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, «η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1992, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, δίνοντάς μας την ευκαιρία κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Είναι μια μέρα που μας υπενθυμίζει την υποχρέωση διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης όλων των μαθητών στην εκπαίδευση, βασιζόμενοι στις  αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης.

Η έννοια της ενταξιακής εκπαίδευσης αναφέρεται στη φιλοσοφία της αποδοχής και στην παροχή ενός πλαισίου, μέσα στο οποίο όλα τα παιδιά χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους, μπορούν να εκτιμηθούν ισότιμα και να αντιμετωπίζονται με σεβασμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, σχολεία από όλη τη χώρα ενώνουν τις φωνές τους για να στείλουν μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού. Το υλικό αυτό αξιοποιήθηκε για τη δημιουργία αυτού του σύντομου βίντεο».

Νοέμβρης γιορτινός, στον σχολικό κήπο και στις σελίδες των βιβλίων!

Στις 8 Νοεμβρίου ήταν η γιορτή των Ταξιαρχών. Έχουν την ονομαστική τους εορτή όσες και όσοι έχουν πάρει τα ονόματά τους από τους αρχαγγέλους (Μιχαήλ, Γαβριήλ, Άγγελος, Σταμάτης, Σεραφείμ, Ραφαήλ, Ταξιάρχης, Πανορμίτης) και γιορτάζουν και όσοι και όσες υπηρετούν στην Πολεμική μας Αεροπορία. Ευχηθήκαμε σε συμμαθητές και σε δασκάλες μας που γιόρταζαν και μετά μείναμε λίγο ήσυχοι και σιωπηλοί και σκεφτήκαμε τι θα κάναμε εμείς αν ήμασταν άγγελοι και είχαμε φτερά…

  • «Θα προστάτευα ανθρώπους, ζώα και φυτά…»
  • «Θα σταματούσα τους πολέμους…»
  • «Θα έσβηνα τις φωτιές…»
  • «Θα έσωζα τους ανθρώπους από τα ατυχήματα…»
  • «Δεν θα άφηνα να πεθαίνουν οι καλοί…»
  • «Θα σταματούσα τον ανεμοστρόβιλο και τις πλημμύρες…»
  • «Θα έπιανα τους άρρωστους ανθρώπους από την πλάτη και θα τους πήγαινα γρήγορα στο νοσοκομείο…»
  • «Θα έδινα σε όλους μια αγκαλιά…»

Στις 20 Νοεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών. Μιλήσαμε γι’ αυτά, είδαμε σχετικό εποπτικό υλικό, τα καταγράψαμε και τα ζωγραφίσαμε με τον δικό μας μοναδικό τρόπο. Μάθαμε πως μπορούμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας αλλά και πως να είμαστε κι εμείς εντάξει στις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μας.

Με αφορμή το υπέροχο βιβλίο «Το σποράκι ταξιδεύει» μιλήσαμε για το πώς μεγαλώνει ένα φυτό, ποιο μέρος του βρίσκεται μέσα στο χώμα και ποιο βλέπουμε εμείς. Δουλέψαμε ατομικά, αλλά και σε ζευγάρια, καθώς και σε μικρές ομάδες.

Φυτέψαμε μαρουλάκια στο σχολικό μας κήπο!

Αναγνωρίσαμε και ονομάσαμε τα δέντρα και τα αρωματικά φυτά του, παίξαμε παιχνίδια μνήμης και παρατηρητικότητας στην τάξη.

Είχαμε μια απρόσμενη συνάντηση με μια εντυπωσιακή κάμπια και μελετήσαμε τα μανιτάρια που ξεμύτισαν με τις πρώτες σταγόνες της βροχής. Ακούσαμε τραγούδια για περιβόλια και δέντρα.

Διαβάσαμε το πανέμορφο βιβλίο «Το τραγούδι του ποταμού», δημιουργήσαμε τις δικές μας εικόνες και παίξαμε με τους ήρωές του. Ακούσαμε τραγούδια για ποταμάκια και ποτάμια.

Νοέμβρης της σποράς, της βροχής, της ελιάς!

Όργωμα και Σπορά

Μιλήσαμε για το όργωμα και τη σπορά στην παλαιά και σύγχρονη εποχή. Συγκεντρώσαμε σπόρους και τους ομαδοποιήσαμε σε τρεις κατηγορίες (όσπρια, δημητριακά, λαχανικά). Στην συνέχεια βγήκαμε στην αυλή και κάθε παιδί φύτεψε όποιο σπόρο ήθελε. Επίσης φυτέψαμε φασόλια σε τέσσερα δοχεία το καθένα με διαφορετικές συνθήκες (ένα χωρίς ήλιο, ένα άλλο χωρίς νερό, ένα χωρίς αέρα και ένα με ήλιο, αέρα και νερό) και παρακολουθήσαμε την εξέλιξή τους.

Ο κύκλος του νερού

nero 7

Ήρθε η πρώτη βροχούλα και αναφερθήκαμε στον κύκλο του νερού. Κάναμε ένα πείραμα και είδαμε πώς δημιουργείται το σύννεφο και από αυτό η βροχή. Κατασκευάσαμε ομπρέλες και ένα μαλακό σύννεφο από αφρό ξυρίσματος. Τέλος, κάναμε τις υποθέσεις μας και διαπιστώσαμε ποια υλικά βυθίζονται, ποια επιπλέουν και ποια ανάλογα με τη συνθήκη άλλοτε επιπλέουν και άλλοτε βυθίζονται.

Ελιά

“Ελιά, ελιά, μαυρελιά πόσα φύλλα στα κλαδιά;” Παίξαμε το παραδοσιακό παιχνίδι και μιλήσαμε για το πολύτιμο ιερό δένδρο της ελιάς, το σύμβολο της ειρήνης, το δώρο της Αθηνάς στους Αθηναίους και τον κότινο (στεφάνι από κλαδί ελιάς) το βραβείο των Ολυμπιακών Αγώνων. Στρώσαμε το λιόπανο και μαζέψαμε ελιές! Τις διακρίναμε σε ώριμες και άγουρες. Τις αντιστοιχίσαμε, βάλαμε τόσες πράσινες όσες και μαύρες, τις κάναμε ζευγάρια και διαπιστώσαμε ποιες ήταν οι περισσότερες (αυτές που περίσσεψαν). Τις στύψαμε και βγάλαμε λάδι! “Πού το χρησιμοποιούμε και τί φτιάχνουμε από αυτό;” Τέλος, αφού κάναμε τις υποθέσεις μας, πειραματιστήκαμε και διαπιστώσαμε ποιο από όλα είναι πιο ελαφρύ: το νερό, το λάδι ή το κρεμοσάπουνο.

elia 7