Άλλη μία σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της και αυτή τη φορά το γιορτάσαμε!
Καλό Καλοκαίρι σε όλες και όλους, μικρούς και μεγάλους, με Υγεία, με Ξεγνοιασιά, με Ειρήνη, με Αγάπη!
Ολοκληρώνοντας το eTwinning πρόγραμμα μας «Πράκτορες ΟικοσυSTEAMάτων» στέλνουμε ένα δυνατό μήνυμα σε όλον τον κόσμο για την προστασία των ζώων με το web 2.0 εργαλείο VOKI. Ειδικά, αυτό το καλοκαίρι που οι…μωβ μέδουσες καραδοκούν στις θάλασσες και που μόνο οι θαλάσσιες χελώνες καρέτα – καρέτα μπορούν να μας βοηθήσουν να ευχαριστηθούμε τα μπάνια μας, φαίνεται ξεκάθαρα πόσο αναγκαία είναι η προστασία όλων των ζώων!!! (πατήστε πάνω στην εικόνα)
Ο καλός μας Μπαλού επιβραβεύει τη φετινή μας προσπάθεια με ένα ξεχωριστό βραβείο. Ευχαριστούμε Μπαλού!!!
Συντάκτης: Γεωργάκη Γεωργία
Περάσαμε καταπληκτικά συμμετέχοντας στη βιβλιοφιλική δράση των Εκδόσεων Υδροπλάνο με τίτλο “Ταξίδι στον Πλανήτη Βιβλίο!”. Πρώτα διαβάσαμε προσεκτικά και συζητήσαμε τους όρους και τους κανόνες συμμετοχής στο διαγωνισμό.
Μετά προχωρήσαμε σε έναν “καταιγισμό ιδεών” που οδήγησε σε ψηφοφορία, ώστε να επιλέξουμε δημοκρατικά τις ιδέες που μας άρεσαν και μας εξέφραζαν περισσότερο.
Το επόμενο βήμα ήταν να αρχίσουμε σιγά σιγά να σκεφτόμαστε, να φανταζόμαστε και να καταγράφουμε την ιστορία μας. Όλοι έλεγαν ελεύθερα τις σκέψεις τους και αποφασίζαμε ποια μας άρεσε περισσότερο για να συνεχίσει την ιστορία μας. Οι δασκάλες μας μας βοηθούσαν, κάνοντας τις κατάλληλες ερωτήσεις και εκμαιεύοντας τις πιο δημοφιλείς απαντήσεις.
Παράλληλα προχωρούσε και η εικονογράφηση των διαφορετικών επεισοδίων που τροφοδοτούσαν την πλοκή.
Όταν εισάγονταν νέες σημαντικές πληροφορίες στην ιστορία μας, φιλοτεχνούσαμε και τις αντίστοιχες εικόνες.
Το κείμενο μας καθοδηγούσε ώστε να ζωγραφίσουμε όλα όσα θα το πλαισίωναν αρμονικά, θα το συμπλήρωναν και θα το ζωντάνευαν εικαστικά. Παράλληλα θυμηθήκαμε πως γράφονται τα γράμματα της ελληνικής αλφαβήτας, κεφαλαία και πεζά. Διασκεδάσαμε φτιάχνοντας τις δικές μας σύνθετες λέξεις.
Η διαδικασία αυτή ήταν πολύ δημιουργική και μας ενθουσίαζε! Όταν η ιστορία μας ολοκληρώθηκε, νιώσαμε πολύ ικανοποιημένοι και περήφανοι για τη συνεργασία μας.
Παράλληλα, αναζητήσαμε τα κατάλληλα υλικά και φτιάξαμε τον “Πλανήτη Βιβλίο” τρισδιάστατο, αφού μιλήσαμε για τα στερεά σώματα (σφαίρα, κύλινδρο, κύβο, πυραμίδα) και τα γνωρίσαμε καλύτερα. Εντάξαμε στην ομαδική αυτή κατασκευή και τα ατομικά βιβλιαράκια με τις ιστορίες που είχαμε φτιάξει κάθε παιδί ξεχωριστά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, στις 2 Απριλίου.
Μετά ήρθε η σειρά της δημιουργίας του εξωφύλλου των προσωπικών μας ενθυμίων, στο οποίο κολλήσαμε και μία φωτογραφία της τρισδιάστατης κατασκευής του Πλανήτη Βιβλίο.
Φτάνοντας στο τέλος αυτής της υπέροχης δράσης, κάναμε μια περίληψη-ανασκόπηση όσων ζήσαμε κατά τη διάρκειά της και μοιραστήκαμε τα συναισθήματά μας. Ήταν μια εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη!
Και ήρθε η στιγμή να στείλουμε τη συμμετοχή μας στις Εκδόσεις Υδροπλάνο και να περιμένουμε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. Αλλά, όποιο κι αν θα ήταν το αποτέλεσμα, εμείς είχαμε ήδη περάσει καταπληκτικά ταξιδεύοντας στον δικό μας Πλανήτη Βιβλίο. Και αυτό είναι που μετράει περισσότερο!
Η καλή είδηση ήρθε την προτελευταία μέρα της φετινής σχολικής χρονιάς και μας έδωσε φτερά! Η συμμετοχή μας άρεσε πολύ και βραβεύτηκε από τις Εκδόσεις Υδροπλάνο! Το βραβείο μας ήταν καινούργια υπέροχα βιβλία για τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Βιβλία που κάποια από αυτά τα είχαμε διαβάσει στην τάξη και τα είχαμε αγαπήσει, αλλά και καινούργια, που θα περιμένουν να τα απολαύσουμε στη συνέχεια. Και ίσως μας συντροφεύσουν και στις καλοκαιρινές μας διακοπές, που αλλού; Στον Πλανήτη Βιβλίο!
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟ, Μ’ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΟ ΣΑΚΙΔΙΟ!
Συνεχίζοντας το πρόγραμμα μας για τα μουσεία ταξιδέψαμε μ’ έναν εξαιρετικά διασκεδαστικό τρόπο σε… ψηφιακό μουσείο λαϊκών οργάνων.
Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε και να δούμε λαϊκά όργανα – πνευστά/έγχορδα/κρουστά- να ανταλλάξουμε προσωπικές μας εμπειρίες γύρω από τα όργανα αυτά αλλά και να παίξουμε ένα απολαυστικό ψηφιακό παιχνίδι ακουστικής διάκρισης
Παράλληλα οργανώσαμε και το δικό μας μουσείο μέσα στην τάξη, ώστε μέσα από το θεατρικό παιχνίδι να προσομοιώσουμε μια επίσκεψη σε έναν αληθινό μουσειακό χώρο. Επιλέξαμε να στήσουμε μια Πινακοθήκη και να εκθέσουμε εικαστικές δημιουργίες. Αλήθεια γνωρίζετε τι κοινό έχουν η απλωμένη μπουγάδα… το φαγητό στην κατσαρόλα…και η ζωγραφική με πινέλα-αλάτι-και ατλακόλ..;;;; Στηρίζονται όλα στο ίδιο φυσικό φαινόμενο που δεν είναι άλλο από την εξάτμιση!!! Με τη βοήθεια της τέχνης, λοιπόν, κατανοήσαμε το φαινόμενο της εξάτμισης, ενώ, ταυτόχρονα, κάνοντας χρήση μεικτής τεχνικής δημιουργήσαμε αριστουργηματικά εκθέματα!
Δεν αμελήσαμε να φτιάξουμε εισιτήρια για την είσοδο μας στο μουσείο. Ξαναθυμηθήκαμε τους κανόνες συμπεριφοράς μέσα στο μουσείο, καθώς προβληματιστήκαμε από τα πρόσφατα γεγονότα στο μουσείο του Λούβρου και τον βανδαλισμό της Μόνα Λίζα! Ορίσαμε ταμίες, ξεναγούς, φύλακες, επισκέπτες και το παιχνίδι μας ξεκίνησε με ενθουσιασμό και χαρά! Περάσαμε τέλεια!!!
Συντάκτης: Γεωργάκη Γεωργία