30 Ιανουαρίου, Των 3 Ιεραρχών

Οι 3 Ιεράρχες είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Ίσως να είναι και οι μόνοι ιεράρχες που δεν τους ξεχνάμε από τα μαθητικά μας χρόνια. Κι αυτό γιατί κάθε χρόνο, την ημέρα της γιορτής τους, γίνονται στα σχολεία εκδηλώσεις μνήμης. Είναι οι προστάτες των γραμμάτων, των δασκάλων και των μαθητών. Καθένας τους έχει, βέβαια, και τη δική του ξεχωριστή γιορτή, αλλά και τους τρεις μαζί τους γιορτάζουμε στις 30 Ιανουαρίου κάθε χρόνου.

trisierarxes

Γιατί τους γιορτάζουμε μαζί; Γιατί έχουν πολλά κοινά γνωρίσματα. Έζησαν απλή ζωή χωρίς πολυτέλειες. Αφιέρωσαν τη ζωή τους στους φτωχούς και πονεμένους συνανθρώπους τους. Ήταν και οι τρεις εξαιρετικά μορφωμένοι. Αγάπησαν τα γράμματα και τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων. Έγιναν μεγάλοι δάσκαλοι και σπουδαίοι ρήτορες. Για τη σοφία τους και την καλοσύνη τους, ο λαός τους εκτιμούσε και τους αγαπούσε. Και τιμούσε και τις φωτισμένες μητέρες τους, την Εμμέλεια, τη Νόνα και την Ανθούσα, που τους έδωσαν εξαιρετική αγωγή και τους μεγάλωσαν με αγάπη και σοφία.

treis ierarxes arxiki copy

Την ημέρα της γιορτής τους στην εκκλησία ακούγονται τα παρακάτω λόγια:

ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΟ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Τούς τρεῖς μεγίστους φωστῆρας τῆς τρισηλίου Θεότητος, τούς τήν οἰκουμένην ἀκτῖσι δογμάτων θείων πυρσεύσαντας, τούς μελιρρύτους ποταμούς τῆς σοφίας, τούς τήν κτίσιν πᾶσαν, θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας, Βασίλειον τόν μέγαν καί τόν θεολόγον Γρηγόριον, σύν τῷ κλεινῷ Ἰωάννῃ, τῷ τήν γλῶτταν χρυσορρήμονι, πάντες οἱ τῶν λόγων αὐτῶν ἐρασταί, συνελθόντες ὕμνοις τιμήσωμεν˙ αὐτοί γάρ τῇ Τριάδι ὑπέρ ἡμῶν ἀεί πρεσβεύουσιν.

Στα νέα ελληνικά σημαίνουν:

Αυτά τα τρία φωτεινά αστέρια που παίρνουν λάμψη από τον Θεό, αυτούς που φώτισαν την οικουμένη με τη θεϊκή διδασκαλία, αυτά τα ποτάμια της σοφίας, που ξεδίψασαν όλη την πλάση με τη γνώση του Θεού, το Μέγα Βασίλειο, το Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον ξακουστό Ιωάννη που τα λόγια του ήταν χρυσάφι, όλοι εμείς που θαυμάζουμε τη σοφία τους, ας μαζευτούμε να τους τιμήσουμε με ύμνους, γιατί αυτοί πάντοτε παρακαλούν το Θεό για μας.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος συμβουλεύει:

“Ὁ δάσκαλος ὅμως δέ διδάσκει μόνο μέ λόγια, ἀλλά καί μέ ἔργα, γιατί αὐτή εἶναι ἡ ἄριστη διδασκαλία τοῦ δασκάλου. Γιατί καί ὁ κυβερνήτης, ὅταν βάζει δίπλα του τό μαθητή, τοῦ δείχνει βέβαια πώς νά κρατάει τό τιμόνι, ἀλλά προσθέτει καί λόγια στήν πράξη, καί δέ λέγει μόνο, οὔτε ἐργάζεται μόνο. Τό ἴδιο καί ὁ οἰκοδόμος, ἀφοῦ τοποθετήσει δίπλα του ἐκεῖνον πού θέλει νά μάθει πῶς χτίζεται ὁ τοῖχος, τοῦ δείχνει βέβαια μέ τήν πράξη, τοῦ δείχνει ὅμως καί μέ λόγια. Τό ἴδιο κάνει καί ὁ ὑφαντής καί κεντητής καί χρυσοχόος καί χαλκουργός, καί κάθε τέχνη ἔχει τό δάσκαλό της καί μέ λόγια καί μέ ἔργα. Ἐπειδή λοιπόν καί ὁ Χριστός ἦρθε νά μᾶς διδάξει κάθε ἀρετή, γι’ αὐτό καί λέγει νά κάνουμε καί τά κάμνει ὁ ἴδιος. Γιατί λέγει “ὅποιος ἔκαμε καί δίδαξε, αὐτός θά ὀνομασθεῖ μεγάλος στή βασιλεία τῶν οὐρανῶν” (Ματθ. ε΄ 19).

Πρόσεχε ὅμως, πρόσταξε νά εἴμαστε ταπεινόφρονες καί πρᾶοι καί τά δίδαξε αὐτά μέ τά λόγια, Βλέπε πῶς τά διδάσκει αὐτά καί μέ τίς πράξεις. Γιατί λέγοντας, “μακάριοι εἶναι οἱ ταπεινόφρονες, μακάριοι οἱ πρᾶοι” (Ματθ. ε΄ 3-5), δείχνει πῶς πρέπει νά κατορθώνουμε αὐτά. Πῶς λοιπόν δίδαξε; Πῆρε μιά ποδιά καί ζώσθηκε μ’ αὐτή, καί ἔπλυνε τά πόδια τῶν μαθητῶν του (Ἰωάν. ιγ΄ 4-5). Τί εἶναι ἴσο μέ τήν ταπεινοφροσύνη αὐτή; Γιατί δέν τή διδάσκει πιά μόνο μέ τά λόγια, ἀλλά καί μέ τά ἔργα. Ἐπίσης τήν πραότητα καί τήν ἀνεξικακία τά διδάσκει μέ τά ἔργα. Πῶς; Δέχθηκε ράπισμα ἀπό τό δοῦλο τοῦ ἀρχιερέα καί λέγει “ἄν εἶπα κάτι κακό, πές ποιό ἦταν αὐτό, ἄν ὅμως μίλησα συνετά, γιατί μέ δέρνεις;” (Ἰωάν. ιη΄ 23). Πρόσταξε νά προσευχόμαστε γιά τούς ἐχθρούς μας. Καί αὐτό πάλι τό διδάσκει μέ τά ἔργα, γιατί ὅταν ἀνέβηκε πάνω στό σταυρό λέγει “Πατέρα, συγχώρησέ τους, γιατί δέν ξέρουν τί κάνουν” (Λουκ. κγ΄ 34). Ὅπως λοιπόν ἔδωσε ἐντολή νά προσευχόμαστε, ἔτσι καί ὁ ἴδιος προσεύχεται, γιά νά διδάξει ἐσένα νά προσεύχεσαι, γιατί καί ὁ ἴδιος δέν παύει νά συγχωρεῖ”.

treis

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαζί με τους γονείς σας εδώ και εδώ δύο ενδιαφέροντα βίντεο για τη ζωή και το έργο των 3 Ιεραρχών.

Χρόνια πολλά με υγεία και αγάπη και καλή πρόοδο σε όλους μας!

IERARXES

Πολύ χιόνι στο σχολείο μας!

Εσείς παιδιά όμως μπορείτε να ασχοληθείτε δημιουργικά με εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα βρείτε πατώντας στον πίνακα δραστηριοτήτων της σελίδας μας. Ακόμα μπορείτε να αναρτήσετε φωτογραφίες με ζωγραφιές ή και με τους χιονάνθρωπους που φτιάξατε στον πίνακα αναρτήσεων 2022. Είναι πολύ εύκολο! Αρκεί να πατήσετε πάνω στο σταυρό ή κάνοντας διπλό κλικ πάνω στον πίνακα. Προσοχή! Δεν θέλουμε να φαίνονται τα προσωπάκια μας! Και μην ξεχνάτε να γράφετε το μικρό όνομά σας!

“Η μάνα αρκούδα”

arkouda 1

“…Τότε κοιτάχτηκαν στα μάτια κι ο άνθρωπος, αργά, φίλησε το ζώο στη μουσούδα του που έσταζε γάλα.
– Γιατί; τη ρώτησε.
Εκείνη του έγλειψε το πρόσωπο σαν να του ‘λεγε:
– Μπορεί γιατί η αγάπη είναι πιο μεγάλη από μας.
Ύστερα, γύρισε την πλάτη της κι άρχισε να τρέχει προς τη θάλασσα, να κολυμπήσει ως τη μακρινή νησίδα πάγου όπου την περίμεναν τα μικρά της…”.

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από το παραμύθι “Η μάνα αρκούδα”, που περιλαμβάνεται στο πολύτιμο βιβλίο της Λίλης Λαμπρέλλη “Η νύχτα του κορακιού” – “Δέκα σκοτεινά παραμύθια με καλό τέλος από την προφορική παράδοση” και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, στη σειρά “Κι αν σου μιλώ με Παραμύθια…”.

Δεν είναι όλα τα περιεχόμενα του βιβλίου κατάλληλα για να διαβαστούν σε ή από μικρά παιδιά, αλλά το συγκεκριμένο παραμύθι που μας έρχεται από τον Αρκτικό Κύκλο και τις συλλογές του Ανρί Γκουγκό, μπορεί να διαβαστεί από κάθε άνθρωπο. Να διαβαστεί πολλές φορές. Μέχρι να χωνευτεί και να ριζώσει στις καρδιές.

Το διαβάσαμε στο νηπιαγωγείο. Έσβησα τα φώτα στο χώρο μας, ενώσαμε τα τραπέζια μας για να σχηματιστεί ένα πολύ μακρύ και καθίσαμε όλοι γύρω γύρω, όπως στο Μυστικό Δείπνο. Τους έδειξα το μικρό μωβ βιβλιαράκι, τους εξήγησα ότι δεν έχει εικόνες, δεν έχουν να δουν τίποτα έτοιμο, θα πρέπει να ησυχάσουν πολύ, να ακούσουν προσεκτικά την αφήγηση, να κλείσουν τα μάτια και να κοιτάξουν μέσα τους για να δουν τις εικόνες. Το αφηγήθηκα χωρίς να κοιτάζω το κείμενο, όταν ερωτεύεσαι κάτι με την πρώτη ματιά είναι σαν να το γνωρίζεις χρόνια. Όση ώρα μιλούσα κοιτώντας ένα ένα τα παιδιά στα μάτια, δεν έπεφτε καρφίτσα. Όταν τελείωσα, μετά από μερικά δευτερόλεπτα απόλυτης σιγής, ένα παιδί είπε: “Κυρία, είναι το ωραιότερο παραμύθι που άκουσα ποτέ. Θέλω να το πάρω σπίτι μου”.

Αλλά πως θα γινόταν αυτό; Το μικρό μωβ βιβλιαράκι δεν υπήρχε στη δανειστική μας βιβλιοθήκη. Το παραμύθι της μάνας αρκούδας, όμως, δεν θα μπορούσε πλέον να λείπει από αυτήν. Συμφωνήσαμε να το κάνουμε εμείς, με τον τρόπο μας, βιβλίο παιδικό, ώστε να ενταχθεί στη δανειστική μας βιβλιοθήκη από την επόμενη Παρασκευή. Και εργαστήκαμε παράλληλα με όλα όσα κάναμε και μάθαμε αυτές τις μέρες για τη ζωή στους πόλους. Για την εικονογράφηση ακολουθήσαμε μεικτή τεχνική: ζωγραφιές με μαρκαδόρους σε χαρτί και κολλάζ με διαφορετικά υλικά, χαρτί, χαρτόνι κανσόν, χαρτόνι οντουλέ, χαρτόνι μεταλιζέ, χαρτόνι με ανάγλυφα μοτίβα, χαρτόνι-ουράνιο τόξο, χαρτόνι με εκτυπωμένα μεταλιζέ μοτίβα, αλουμινόχαρτο, λεπτή τσόχα, πλαστικά ματάκια. Στο εξώφυλλο η λέξη “αρκούδα” δεν είναι κολλημένη. Κάθε της γράμμα έχει στερεωθεί με χαρτοταινία και μπορεί να ξεκολλήσει. Τα γράμματα μπορούν να μπερδευτούν και να ξαναφτιάξουν την “αρκούδα”. Ή μπορεί να αποφασίσουμε ότι θα αλλάξουμε τη βασική ηρωίδα του παραμυθιού και στη θέση της θα μπει μια άλλη λέξη, ένα άλλο πλάσμα, που θα ταιριάζει στο σταθερό τίτλο “Η μάνα”.

Μοιραζόμαστε το δημιούργημά μας μαζί σας με πολλή αγάπη και με ένα τεράστιο ευχαριστώ στην υπέροχη Λίλη Λαμπρέλλη, τη συγγραφέα του. Γιατί η ζωή, ακόμη και στην καθημερινότητά μας, είναι ένα θαύμα, ένας ανεκτίμητος θησαυρός, όταν αποφασίσουμε ότι θα την αντιμετωπίσουμε έτσι. Μπορούμε. Και υπάρχουν δίπλα μας και γύρω μας άνθρωποι που μπορούν να μας οδηγήσουν στο Φως.

arkouda 2 arkouda 3 arkouda 4 arkouda 5 arkouda 6 arkouda 7 arkouda 8 arkouda 9 arkouda 10 arkouda 11 arkouda 12

Η “Ελπίδα” στο σχολείο μας!

Viber 2022 01 26 09 21 16 427Το σχολείο μας όπως και όλα τα σχολεία της Αττικής και άλλων περιοχών τις χώρας μας έχουν μείνει κλειστά λόγω του χιονιά που έχει και όνομα! “Ελπίδα” είναι το όνομά του!
Εσείς παιδιά όμως μπορείτε να ασχοληθείτε δημιουργικά με εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα βρείτε πατώντας στον πίνακα δραστηριοτήτων της σελίδας μας. Ακόμα μπορείτε να αναρτήσετε φωτογραφίες με ζωγραφιές ή και με τους χιονάνθρωπους που φτιάξατε στον πίνακα αναρτήσεων 2022. Είναι πολύ εύκολο! Αρκεί να πατήσετε πάνω στο σταυρό ή κάνοντας διπλό κλικ πάνω στον πίνακα. Προσοχή! Δεν θέλουμε να φαίνονται τα προσωπάκια μας! Και μην ξεχνάτε να γράφετε το όνομά σας!

Καλωσορίζουμε τον Μπαλού

Καλωσορίζουμε τη νέα χρονιά με χαμόγελα και πολλά παιχνίδια!

Κωδικοποιούμε κι αποκωδικοποιούμε με αριθμητικό κώδικα τα ονόματα μας. Αποστέλλουμε τον κώδικα στους eTwinning φίλους μας και τους καλούμε να συμμετέχουν στο παιχνίδι μας.

20220111 144432 1 20220111 144508 1

Μπορείτε κι εσείς να το παίξετε στο σπίτι εδώ:

https://youtu.be/nLB_khdv_kM

Ο Μπαλού το πάντα, η μασκώτ του eTwinning προγράμματος, έφτασε στο σχολείο μας και μας μίλησε για την πατρίδα του, την Κίνα,  κι εμείς για να τον τιμήσουμε δημιουργήσαμε τον δικό του χώρο.

Αποκωδικοποιήσαμε το όνομα του…

20220112 143912 1 20220112 143941 1 20220112 144101 1 20220112 144158 1 20220112 145431 1 20220112 145527 1 20220112 145547 1  20220112 145551 1  20220112 145701 1ζωγραφίσαμε και κάναμε κατασκευές με διάφορα υλικά  (πλαστικά πιάτα, άδειο δοχείο απορρυπαντικού, πλαστελίνη)

 20220113 140753 1  20220114 140105 1     20220113 152245 120220113 152253 120220112 152023 120220112 152717 1

γράψαμε το όνομα του με κινέζικα ιδεογράμματα…

20220114 160828 1

και διαμορφώσαμε τον δικό του χώρο στην τάξη μας

20220114 161756 20220114 161839 1

Ταΐζουμε τον Μπαλού τα αγαπημένα του μπαμπού. Όμως το δάσος των μπαμπού έχει καταστραφεί κι εμείς σε ζευγάρια βοηθάμε να ξανανθίσει. Σε επιδαπέδιο πίνακα υπάρχουν ‘κορμοί’, όπου στον καθένα αναγράφεται αριθμός από το 1 ως το 10. Κάθε ζευγάρι διαλέγει έναν κορμό και γεμίζει την καρότσα αυτοσχέδιου ρομπότ-αυτοκινήτου (code unplugged) με τόσα φύλλα όσα λέει ο αριθμός. Το ένα παιδί προγραμματίζει το ρομπότ – αυτοκίνητο γράφοντας τον κώδικα της διαδρομής που πρέπει να ακολουθήσει για να πάει στον κορμό, ενώ το άλλο παιδί ακολουθεί τον κώδικα οδηγώντας το αυτοκίνητο.

20220119 150746 1  20220119 151422 1 20220119 152024 1 20220119 152732 1

Παρακολουθήσαμε παρουσίαση για τα πάντα αλλά και για τον Λύγκα, ένα ζώο που έχει πια εξαφανιστεί από την Ελλάδα (σύνδεση eTwinning με Εργαστήρια Δεξιοτήτων). Εντοπίσαμε κοινούς κινδύνους και συνειδητοποιήσαμε ότι τα ζώα κινδυνεύουν εξαιτίας του ανθρώπου. Παίξαμε αλληλεπιδραστικά παιχνίδια για τα άγρια ζώα της Ελλάδας που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

20220121 144201 1 20220121 144304 1 20220121 150057 1 20220121 150203 1 20220121 150545 1 20220121 150631 1 20220121 151242 1 20220121 151345 1 20220121 152406 1 20220121 152446 1 20220121 153010 1 20220121 153728 1 20220121 153859 1 20220121 154028 1

Μπορείτε να τα παίξετε κι εσείς στο σπίτι εδώ:

https://learningapps.org/display?v=pkftk4y9k22

https://learningapps.org/display?v=peo3ap4dt22

https://learningapps.org/display?v=p3j7ravi222

 

Συντάκτης: Γεωργάκη Γεωργία