Την Τετάρτη 27 Μαρτίου οι μαθητές της Β΄ και Ε΄ τάξης πραγματοποίησαν έναν εκπαιδευτικό περίπατο με την καθοδήγηση του Λυκείου Ελληνίδων με θέμα <<Η πόλη μας-ένα ανοικτό μουσείο-γλυπτά με φόντο τη θάλασσα>>.
Πρόκειται για ένα καινοτόμο μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα που σπάει τα δεσμά του κλειστού χώρου του σχολείου αλλά και του μουσείου. Οι δύο αυτοί φορείς συναντιούνται έξω στη φύση, δίπλα στη θάλασσα σε υπαίθριες μουσειακές συλλογές, σε έργα τέχνης-σημεία αναφοράς , που εκτίθενται δημόσια.
Εφαρμόζοντας τις αρχές της μουσειοπαιδαγωγικής τα παιδιά ξεναγήθηκαν στα γλυπτά που υπάρχουν στο πάρκο του Αναύρου γνωρίζοντας τους δημιουργούς τους, παίζοντας διάφορα παιχνίδια και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες όλα αυτά προσαρμοσμένα στο εξελικτικό και ηλικιακό τους επίπεδο.
6 Μαρτίου :Παγκόσμια Ημέρα κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού
Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο.
Η ημέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς όλων των σχολικών μονάδων της χώρας να ανταλλάξουν σκέψεις, ιδέες και εμπειρίες, να ενημερωθούν ή και να προτείνουν τρόπους για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, που εκδηλώνεται μεταξύ και εναντίον των μαθητών.
Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Δ΄ τάξης, μαζί με την εκπαιδευτικό του τμήματος (κα Σωτηρία Κίτσιου) ασχολήθηκαν με την ημέρα αυτή, και μετά από συζητήσεις και την παρακολούθηση σχετικού υλικού, κατέληξαν στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια συμπεριφορά για να χαρακτηριστεί ωςΜπούλινγκ.
Επίσης, εντόπισαν σε διάφορες περιπτώσεις τους πρωταγωνιστές της εκφοβιστικής συμπεριφοράς: θύτη-θύμα-παρατηρητές. Μίλησαν για τις εμπειρίες τους και στο τέλος δημιούργησαν το δικό τους μήνυμα για την ημέρα αυτή σε μικροαφίσες κυκλικού σχήματος, που στην πίσω πλευρά τους είχαν ένα συννεφόλεξο για τον Ενδοσχολικό Εκφοβισμό. Όλες οι δημιουργίες των παιδιών έγιναν στολίδια για το ελατάκι της τάξης, που στολίζεται εναλλακτικά από τα Χριστούγεννα κι έπειτα.
Ειδική αναφορά έγινε στην αξία της συγγνώμης για κάτι που πιθανά έκαναν επαναλαμβανόμενα σε άλλα παιδιά στο σχολείο και πως θα ήταν καλό να έχουν το θάρρος να ομολογούν μια πράξη τους, που και τα ίδια καταλαβαίνουν πως δεν ήταν σωστή.
Το τελικό μήνυμα ήταν διπλό: “Μίλα, όταν σου συμβεί ή δεις να συμβαίνει σε άλλους”(για τα θύματα και τους παρατηρητές) και “Αν ήσουν εσύ;” (για τους θύτες).
Σήμερα Παρασκευή 22-3-2024 οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης τίμησαν την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 με κάθε επισημότητα. Προηγήθηκαν παραδοσιακοί χοροί στο προαύλιο του σχολείου τους οποίους παρουσίασαν οι γυμνάστριες των δύο σχολείων, του 1ου και του 25ου, με τους μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης, Στην συνέχεια οι μαθητές της Στ’ τάξης αναφέρθηκαν στην ελληνική επανάσταση με ποιήματα, τραγούδια και ένα θεατρικό δρώμενο.
Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Δ΄ τάξης του σχολείου μας, μαζί με την εκπαιδευτικό του τμήματος(κα Σωτηρία Κίτσιου) ασχολήθηκαν με το ποίημα του Jacques Brel με τίτλο “Ξέρω κάτι βάρκες”, το οποίο
αρχικά, άκουσαν και ως τραγούδι στα γαλλικά.
Τα παιδιά θαύμασαν, σχολίασαν, έδειξαν ενθουσιασμό και διάθεση να εκφράσουν τις σκέψεις τους και να μιλήσουν για όλα εκείνα που τους έκαναν εντύπωση.
Δημιούργησαν τα δικά τους έργα ζωγραφικής, κάνοντας τις δικές τους βάρκες, που τις φαντάστηκαν, ώστε να γίνουν εικόνες στις ζωγραφιές τους, σύμφωνα με τους στίχους του ποιήματος.
Έδωσαν όνομα στις βάρκες τους και έκαναν απαγγελία του ποιήματος.
Δούλεψαν ακόμα τα συναισθήματά τους με δραστηριότητες σε φύλλα εργασίας και έκαναν το συννεφόλεξο του ποιήματος.
Τέλος, εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν τα δικά τους μικρά ποιήματα με τον ίδιο τίτλο , ανά δύο συνεργατικά.
Πήρε αρκετό καιρό να το ολοκληρώσουν, αλλά πραγματικά άξιζε!
Με έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο ξεκίνησε η πρώτη μέρα του έτους στην Δ΄ τάξη του σχολείου μας. Γυρίζοντας από τις διακοπές των Χριστουγέννων, τα παιδιά και η δασκάλα τους (κα Σωτηρία Κίτσιου) απόλαυσαν όμορφες βιβλιοπαρουσιάσεις «από το κουτί».
Τα παιδιά διάλεξαν ένα βιβλίο που διάβασαν και ένα κουτί (παπουτσιών ή άλλο). Το έντυσαν και το διακόσμησαν όπως ήθελαν, έγραψαν τον τίτλο του βιβλίου, τον συγγραφέα και μέσα διάλεξαν και έβαλαν 8 αντικείμενα ή πρόσωπα από το βιβλίο. Έγραψαν μια κάρτα με πληροφορίες για καθένα από τα αντικείμενα ή πρόσωπα, ενώ κάποια από αυτά τα ζωγράφισαν ή τα έφτιαξαν με χειροτεχνία. Όλα τα δημιουργήματά τους τα έβαλαν μέσα στο κουτί τους και κάθε παιδί παρουσίασε το βιβλίο που διάβασε στις διακοπές ή το αγαπημένο του βιβλίο.
Οι ευφάνταστοι βιβλιοπαρουσιαστές κατάφεραν να μεταφέρουν τον ενθουσιασμό τους και στα υπόλοιπα παιδιά.
Από τα μαγικά τους κουτιά βγήκαν θησαυροί…
Μετά από λίγες μέρες παρουσίασαν το βιβλίο τους από το κουτί και στο τμήμα του ολοημέρου!!! Μπράβο σε όλους!
Την Παρασκευή 15-3-2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες του 25ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου βγήκαν στο προαύλιο το τελευταίο δίωρο και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς υπό την καθοδήγηση των γυμναστριών των δύο σχολείων. Τα παιδιά μεταμφιέστηκαν και διασκέδασαν με την ψυχή τους.
12 Φεβρουαρίου… Η Ημέρα του Κόκκινου Χεριού ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
Η 12η Φεβρουαρίου έχει κηρυχθεί παγκοσμίως ως η ημέρα της Ερυθράς Χειρός ή Ημέρα του Κόκκινου Χεριού. Η Ημέρα της Ερυθράς Χειρός καθιερώθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2002, όταν τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Παιδιών στις Ένοπλες Συγκρούσεις.
Είναι η μέρα αφιερωμένη στα “Παιδιά Μαχητές”, στη μνήμη αυτών που σκοτώθηκαν ή δολοφονήθηκαν στο πεδίο της μάχης και η μέρα επαγρύπνησης της διεθνούς κοινότητας, των πολιτών του κόσμου, επί του φαινομένου αυτού.
Το πρώτο θύμα ενός παιδιού στρατιώτη είναι η παιδική ηλικία…
Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Δ΄ τάξης του σχολείου μας, μαζί με τη δασκάλα τους, κα Σωτηρία Κίτσιου, ασχολήθηκαν με δράσεις για την Παγκόσμια αυτή Ημέρα, που αποτελεί ιδανική αφορμή για να ενημερώσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας για το φαινόμενο της στράτευσης παιδιών σε άλλες χώρες του κόσμου και να τους μιλήσουμε για παιδιά ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην παιδική ηλικία.
Τα παιδιά ασχολήθηκαν αρχικά με το ποίημα «Ο γλάρος» του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη:
Στο κύμα πάει να κοιμηθεί
δεν έχει τι να φοβηθεί.
Μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει
γλάρος είναι και πηγαίνει.
Από πόλεμο δεν ξέρει
ούτε τι θα πει μαχαίρι.
Ο Θεός του `δωκε φύκια
και χρωματιστά χαλίκια. Αχ αλί κι αλίμονό μας μες στον κόσμο το δικό μας Δε μυρίζουνε τα φύκια δε γυαλίζουν τα χαλίκια. Χίλιοι δυο παραφυλάνε σε κοιτάν και δε μιλάνε. Είσαι σήμερα μονάρχης κι ώσαμ’ αύριο δεν υπάρχεις...
Με αφορμή το ποίημα, μοιράστηκαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για τους σοβαρότερους κινδύνους που απειλούν τον σύγχρονο άνθρωπο, που τη μια μέρα μπορεί να είναι παντοδύναμος και την άλλη χάνει τα πάντα.
Τα παιδιά δημιούργησαν την κόκκινη παλάμη με τον λευκό στρατιώτη στο κέντρο. Στόχος της δραστηριότητας ήταν να ενημερωθούν για δράσεις που συμβάλλουν ουσιαστικά, έτσι ώστε να ανατρέψουμε το σύστημα που προκαλεί αυτό το απάνθρωπο και βίαιο φαινόμενο παιδικής κακοποίησης, που σπρώχνει τα παιδιά να οπλίζονται και να σκοτώνουν άλλους ανθρώπους.
Το σχολείο μας επισκέφτηκε η κυρία Κοκκώνη εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και πραγματοποίησε μία δράση προγράμματος Αγωγής Υγείας με θέμα Εθελοντισμός – Αλληλεγγύη – Αλτρουισμός στους μαθητές της Δ’, Ε και ΣΤ’ τάξης.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή