Πάσχα Ελλήνων Πάσχα

Σε ένα επίκαιρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου (ΛΕΒ) συμμετείχε την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 η Β΄ τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, με τη δασκάλα τους Αλεξάνδρα Γκαζούνη. Η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός εμπιστεύεται σταθερά τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΛΕΒ και τη φετινή χρονιά συμμετείχε με την τάξη της και σε άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα του φορέα με διάφορες θεματικές. Έτσι και τώρα, αφουγκραζόμενη και το ενδιαφέρον και την προθυμία των παιδιών, επέλεξε να κλείσει εορταστικά αυτόν τον εκπαιδευτικό κύκλο της σχολικής χρονιάς προ του Πάσχα, συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πάσχα Ελλήνων Πάσχα!».

Το εν λόγω πρόγραμμα είχε ως θέμα τα έθιμα των Ελλήνων κατά την γιορτινή αυτή περίοδο από άκρη σε άκρη της χώρας μας. Αρχικά, οι μικροί μαθητές και μαθήτριες παρακολούθησαν, από την υπεύθυνη προγράμματος κ. Αποστολία Αρμπελιά, παρουσίαση με έθιμα του Πάσχα, τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, που εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η ίσως η χώρα με τα περισσότερα έθιμα που αφορούν την Πασχαλινή περίοδο. Ξεκινώντας από το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, διανύοντας τη Μεγάλη Εβδομάδα, φθάνοντας στο Πάσχα έως και την Τρίτη μέρα (γιατί τα παλιά χρόνια οι εορτασμοί του Πάσχα κρατούσαν τρεις ημέρες) ένα πλήθος εθίμων ξεπρόβαλλαν στα μάτια των μαθητών και μαθητριών μέσα από την παρουσίαση της μουσειοπαιδαγωγού του ΛΕΒ. Τα παιδιά παρακολούθησαν με ενδιαφέρον συμμετέχοντας ενεργά κατά τη διάρκεια της παρουσίασης αναφέροντας τις προσωπικές τους στάσεις και εμπειρίες. Κορίτσια – αγόρια τραγούδησαν, με την καθοδήγηση της κ. Αποστολίας, τα κάλαντα αυτής της περιόδου κι επιπλέον έμαθαν να τραγουδούν ένα πασχαλινό παιδικό τραγούδι. Στη συνέχεια, περνώντας σε ακόμα περισσότερο βιωματική δράση, αναβίωσαν το πασχαλινό έθιμο «Τα Τσούνια». Πρόκειται για ένα ομαδικό παιχνίδι, που παίζεται στις Κυκλάδες ανήμερα το Πάσχα, ενώ σε μερικά από αυτά τα νησιά συνεχίζεται να παίζεται καθ΄ όλη τη διάρκεια της Αναστάσιμης περιόδου έως και την εορτή της Ανάληψης του Χριστού. Τα παιδιά έπαιξαν με όλη τους την ψυχή και το χάρηκαν πολύ! Έτσι , τραγουδώντας κάλαντα και παίζοντας τα Τσούνια, τα παιδιά έγιναν συνεχιστές αυτών των εθίμων και στην ουσία συνεχιστές της Ελληνικής πολιτιστικής μας παράδοσης, που ήταν και ο κύριος σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Μετά την αναβίωση του εθίμου, σειρά είχε η κατασκευή μιας πασχαλινής κάρτας με εικονογραφικό θέμα «το Ωόν του Πάσχα», από τον ομώνυμο πίνακα ζωγραφικής του Έλληνα ζωγράφου, θεματοφύλακα της Ελληνικής Παράδοσης, Νικηφόρου Λύτρα, που τα παιδιά είχαν δει και προσεγγίσει προηγούμενα στο κλείσιμο της παρουσίασης των εθίμων. Χρωμάτισαν το κόκκινο πασχαλινό αυγό,
από το οποίο πήρε και την ονομασία του το έργο, έβαλαν τα δικά τους χρώματα στον πίνακα κι έγραψαν ευχές για την Ανάσταση και το Πάσχα, με παρότρυνση να χαρίσουν την κάρτα σε αγαπημένα τους πρόσωπα.
Τέλος , το πρόγραμμα έκλεισε βγάζοντας όλοι μαζί μια αναμνηστική φωτογραφία, με τις δημιουργίες των παιδιών σε πρώτο πλάνο. Τα παιδιά αποχαιρέτισαν το ΛΕΒ χαρούμενα, αποκομίζοντας μια πολιτισμική εμπειρία που συνδύαζε γνώση και ψυχαγωγία, μπαίνοντας έτσι στην ατμόσφαιρα της Πασχαλινής περιόδου…

pixiz 27 04 2023 18 15 53

pixiz 27 04 2023 18 22 13

IMG eaaace6e26160536a9d17b9befa98cb3 V