Σήμερα 27-4-2023 επισκέφτηκαν το σχολείο μας η κυρία Γρυπαίου Στέλλα (επισκέπτρια υγείας) και η κυρία Μπλέτσα Σοφία (νοσηλεύτρια) από την ΤΟΜΥ Αγριάς Βόλου οι οποίες μίλησαν στους μαθητές των Α’, Β’, Γ’ και Δ’ τάξεων με θέμα την “Διατροφική Αγωγή”. Η ενημέρωση εντάσσεται στα “Προγράμματα Αγωγής Υγείας σε σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης”.
Μηνιαία αρχεία: Απρίλιος 2023
Πάσχα Ελλήνων Πάσχα
Σε ένα επίκαιρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου (ΛΕΒ) συμμετείχε την Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 η Β΄ τάξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, με τη δασκάλα τους Αλεξάνδρα Γκαζούνη. Η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός εμπιστεύεται σταθερά τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΛΕΒ και τη φετινή χρονιά συμμετείχε με την τάξη της και σε άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα του φορέα με διάφορες θεματικές. Έτσι και τώρα, αφουγκραζόμενη και το ενδιαφέρον και την προθυμία των παιδιών, επέλεξε να κλείσει εορταστικά αυτόν τον εκπαιδευτικό κύκλο της σχολικής χρονιάς προ του Πάσχα, συμμετέχοντας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πάσχα Ελλήνων Πάσχα!».
Το εν λόγω πρόγραμμα είχε ως θέμα τα έθιμα των Ελλήνων κατά την γιορτινή αυτή περίοδο από άκρη σε άκρη της χώρας μας. Αρχικά, οι μικροί μαθητές και μαθήτριες παρακολούθησαν, από την υπεύθυνη προγράμματος κ. Αποστολία Αρμπελιά, παρουσίαση με έθιμα του Πάσχα, τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, που εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η ίσως η χώρα με τα περισσότερα έθιμα που αφορούν την Πασχαλινή περίοδο. Ξεκινώντας από το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, διανύοντας τη Μεγάλη Εβδομάδα, φθάνοντας στο Πάσχα έως και την Τρίτη μέρα (γιατί τα παλιά χρόνια οι εορτασμοί του Πάσχα κρατούσαν τρεις ημέρες) ένα πλήθος εθίμων ξεπρόβαλλαν στα μάτια των μαθητών και μαθητριών μέσα από την παρουσίαση της μουσειοπαιδαγωγού του ΛΕΒ. Τα παιδιά παρακολούθησαν με ενδιαφέρον συμμετέχοντας ενεργά κατά τη διάρκεια της παρουσίασης αναφέροντας τις προσωπικές τους στάσεις και εμπειρίες. Κορίτσια – αγόρια τραγούδησαν, με την καθοδήγηση της κ. Αποστολίας, τα κάλαντα αυτής της περιόδου κι επιπλέον έμαθαν να τραγουδούν ένα πασχαλινό παιδικό τραγούδι. Στη συνέχεια, περνώντας σε ακόμα περισσότερο βιωματική δράση, αναβίωσαν το πασχαλινό έθιμο «Τα Τσούνια». Πρόκειται για ένα ομαδικό παιχνίδι, που παίζεται στις Κυκλάδες ανήμερα το Πάσχα, ενώ σε μερικά από αυτά τα νησιά συνεχίζεται να παίζεται καθ΄ όλη τη διάρκεια της Αναστάσιμης περιόδου έως και την εορτή της Ανάληψης του Χριστού. Τα παιδιά έπαιξαν με όλη τους την ψυχή και το χάρηκαν πολύ! Έτσι , τραγουδώντας κάλαντα και παίζοντας τα Τσούνια, τα παιδιά έγιναν συνεχιστές αυτών των εθίμων και στην ουσία συνεχιστές της Ελληνικής πολιτιστικής μας παράδοσης, που ήταν και ο κύριος σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος.
Μετά την αναβίωση του εθίμου, σειρά είχε η κατασκευή μιας πασχαλινής κάρτας με εικονογραφικό θέμα «το Ωόν του Πάσχα», από τον ομώνυμο πίνακα ζωγραφικής του Έλληνα ζωγράφου, θεματοφύλακα της Ελληνικής Παράδοσης, Νικηφόρου Λύτρα, που τα παιδιά είχαν δει και προσεγγίσει προηγούμενα στο κλείσιμο της παρουσίασης των εθίμων. Χρωμάτισαν το κόκκινο πασχαλινό αυγό,
από το οποίο πήρε και την ονομασία του το έργο, έβαλαν τα δικά τους χρώματα στον πίνακα κι έγραψαν ευχές για την Ανάσταση και το Πάσχα, με παρότρυνση να χαρίσουν την κάρτα σε αγαπημένα τους πρόσωπα.
Τέλος , το πρόγραμμα έκλεισε βγάζοντας όλοι μαζί μια αναμνηστική φωτογραφία, με τις δημιουργίες των παιδιών σε πρώτο πλάνο. Τα παιδιά αποχαιρέτισαν το ΛΕΒ χαρούμενα, αποκομίζοντας μια πολιτισμική εμπειρία που συνδύαζε γνώση και ψυχαγωγία, μπαίνοντας έτσι στην ατμόσφαιρα της Πασχαλινής περιόδου…
Ελάτε, παιδιά, να χτίσουμε γέφυρες!
Με αφορμή μια εικόνα τι μπορείς να κάνεις; Πάρα πολλά τελικά: να σκεφτείς, να νιώσεις, να δημιουργήσεις, να μοιραστείς.
Εμείς, τα παιδιά των Γ’ & Ε’ τάξεων με την εκπαιδευτικό Σωτηρία Κίτσιου, στο μάθημα των εικαστικών και της θεατρικής αγωγής , κάναμε πράξη αυτό που λένε: “Μία εικόνα… χίλιες λέξεις! “Και μάλλον έχουν δίκαιο!«… και χίλιες σκέψεις» θα συμπληρώναμε εμείς!
Αφορμή γι’ αυτή μας τη δραστηριότητα στάθηκε μια εικόνα:
Μια πεταλούδα με ανοιχτά τα φτερά της βρίσκεται στο κέντρο 2 περιοχών και παίζει το ρόλο γέφυρας που ενώνει 2 ομάδες ανθρώπων, οι οποίες προσπαθούν να προσεγγίσουν η μία την άλλη.
1.Συζητήσαμε αρχικά για τη σημασία της λέξης «γέφυρα», τι σημαίνει για τα παιδιά στην κυριολεξία, αλλά και μεταφορικά.
2.Σταθήκαμε στο συμβολισμό που βλέπουν τα παιδιά στη συγκεκριμένη εικόνα. Η πεταλούδα, ευαίσθητο, αδύναμο πλάσμα, με εξαιρετικά μικρή διάρκεια ζωής, που παράλληλα συμβολίζει την αναγέννηση και τη μετατροπή από κάμπια σε πανέμορφη πεταλούδα, μπορεί να αποτελέσει συνδετικό κρίκο και να στηρίξει, να συνδέσει, να βοηθήσει…
3.Ως φυσική συνέχεια και τροφή για σκέψη ήρθε η επόμενη ερώτηση προς τα παιδιά: «Εσύ τι θα έβαζες ως συνδετικό κρίκο στη δική σου γέφυρα και τι θα ένωνες σε αυτή;»
Μπράβο σε όλα τα παιδιά!!!
Δείτε πώς τα παιδιά αποτύπωσαν με σχεδόν μαγικό τρόπο όλα τα παραπάνω, όταν τους ζητήθηκε να βάλουν τις σκέψεις τους στο λευκό άγραφο χαρτί:
“Αστέρι της Ευχής”
Το σχολείο μας συμμετέχει και φέτος στον δημιουργικό διαγωνισμό “Αστέρι της ευχής 2022-2023”.
Το Make-A-Wish (Κάνε-Μια-Ευχή Ελλάδος) υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Αστέρι της Ευχής” και παρακινεί τους μαθητές όλων των βαθμίδων να αξιοποιήσουν δημιουργικά το αστέρι και να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό!
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ’ τάξης του σχολείου μας, με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού Κίτσιου Σωτηρίας (που διδάσκει Εικαστικά και Θεατρική Αγωγή) δημιούργησαν μια συλλογική συμμετοχή, έχοντας ως αφετηρία το φιλανθρωπικό έργο του οργανισμού, τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους για την αξία του εθελοντισμού και της προσφοράς, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Αστέρι της Ευχής”, αλλά και τις ιστορίες παιδιών ευχής.
Παγκόσμια ημέρα ευτυχίας (20 Μαρτίου)
“Εσύ Γέμισες Ένα Κουβαδάκι Σήμερα;”
Παγκόσμια ημέρα κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού (6 Μαρτίου)
Από το Υπουργείο Παιδείας η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Γι’ αυτό το τόσο σοβαρό ζήτημα είχαν την ευκαιρία να πουν, να δουν και να κάνουν πολλά τα παιδιά και στις ώρες των Εικαστικών και της Θεατρικής αγωγής με την εκπαιδευτικό Σωτηρία Κίτσιου.
- Τονίσαμε τι σημαίνει “Σχολικός εκφοβισμός” και ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια συμπεριφορά ως τέτοια.
- Είπαμε για όσους συμμετέχουν σε μια πράξη εκφοβισμού και το ρόλο τους(θύτης-θύμα-παρατηρητές).
- Αναρωτηθήκαμε ποιος άραγε από όλους έχει τη μεγαλύτερη δύναμη.
- Καταλήξαμε πως οι παρατηρητές, όταν παίρνουν θέση υπέρ του θύματος ή των θυμάτων και είναι πολλοί, μπορεί να αλλάξουν όλα τα δεδομένα και να σταματήσουν τον εκφοβισμό(είδαμε γι’ αυτό και σχετικό υλικό σε μορφή βίντεο).
- Αναφερθήκαμε στις διάφορες μορφές που μπορεί να πάρει ο Σχολικός εκφοβισμός, εκτός από “σωματικός” (λεκτικός, ρατσιστικός, κοινωνικός, ηλεκτρονικός …).