ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ – 3Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ

ΘΕΜΑΤΙΚΗ 3η : ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΩ-Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη

ΥΠΟΘΕΜΑΤΙΚΗ: Εθελοντισμός-Διαμεσολάβηση

Τίτλος: «Θέλω, θέλεις, θέλουμε όλοι να προσφέρουμε…»

ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΡΤΦΟΛΙΟ   

.jpg

ΕΡΓΑΣΙΕΣ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

1.Προσπαθήσαμε να δώσουμε τον ορισμό της έννοιας του εθελοντή και του εθελοντισμού. Μετά από συζήτηση καταλήξαμε στα 3 βασικά χαρακτηριστικά του εθελοντή:

1

2.Τα παιδιά είπαν τις πρώτες λέξεις που τους έρχονται στο μυαλό, ακούγοντας τη λέξη «εθελοντής» :

2

3. Μελετήσαμε περιπτώσεις εθελοντικών δράσεων για να εντοπίσουμε τα χαρακτηριστικά του εθελοντισμού και να αναγνωρίσουμε πότε μια δράση είναι εθελοντική και πότε όχι, στηρίζοντας τις απόψεις μας με επιχειρήματα.

3

Είπαμε και δικά μας παραδείγματα από την καθημερινή μας ζωή που είναι πράξεις εθελοντισμού ή όχι και εξηγήσαμε τους λόγους.

4. Αναζητήσαμε τα οφέλη των εθελοντικών δράσεων όχι μόνο για όσους έχουν ανάγκη, αλλά και για εκείνους που προσφέρουν τη βοήθειά τους.

Αναρωτηθήκαμε πώς μπορεί να νιώθει ένας εθελοντής. Εμπειρίες εθελοντών εδώ:

5.Εντοπίσαμε μορφές εθελοντικής δράσης που σχετίζονται με τον άνθρωπο-τα ζώα-το περιβάλλον. Στο παρακάτω φύλλο εργασίας έπρεπε να επιλέξουμε ποιος έχει ανάγκη από βοήθεια και να σημειώσουμε το λόγο:

4 1

6.Στη συνέχεια τοποθετήσαμε τις μορφές εθελοντισμού (αυτές και άλλες) στην ασπίδα του εθελοντισμού, συμπληρώνοντας για την καθεμιά το όφελος και κάνοντας και μια σχετική εικόνα.

5

7. Διαβάσαμε το βιβλίο με τίτλο «Τα αδεσποτάκια» της Γιολάντας Τσορώνη-Γεωργιάδη και συζητήσαμε για τον εθελοντισμό και τα αδέσποτα ζώα.

Βίντεο:

Ολοκληρώσαμε κάνοντας το φύλλο εργασίας «Έλα στη θέση μας!» προσπαθώντας:

  • να μπούμε στη θέση ενός αδέσποτου ζώου και να δούμε πώς αισθάνεται και τι θα μας έλεγε, αν μπορούσε
  • να σκεφτούμε ποιος θα μπορούσε να γίνει εθελοντής σε ένα σύλλογο προστασίας αδέσποτων ζώων και τι βοήθεια θα μπορούσε να προσφέρει                                                                                                                       78    8.Γνωριμία με 3 μορφές εθελοντισμού:

    9.Αφού ασχοληθήκαμε με διάφορες μορφές εθελοντισμού, κάναμε το φύλλο εργασίας «Σχεδιάζω τον εαυτό μου εθελοντή». Τα παιδιά αποφάσισαν σε ποια εθελοντική δράση θα ήθελαν να συμμετέχουν και ζωγράφισαν σε αυτή τον εαυτό τους.

  • 9
  • 10
       12
      13

    10.Δραστηριότητα «Δείξε μου το δρόμο και θα τον βρω»: Τα παιδιά σε ζευγάρια έγιναν ο «βοηθός» και ο «τυφλός». Το παιδί σε ρόλο «τυφλού» ήταν με κλειστά μάτια και ο «βοηθός του» τον βοηθούσε να κινηθεί με ασφάλεια στο χώρο. Τον ακουμπούσε απαλά στον ώμο και όταν έβλεπε ότι κινδυνεύει, τον βοηθούσε(χωρίς ομιλία-με άγγιγμα μόνο) να βρει το δρόμο του.

    Όταν ο «τυφλός» ένιωσε ασφάλεια στη διαδρομή του, ο «οδηγός του» τον άφησε ελεύθερο να κινηθεί, χωρίς να τον ακουμπάει.

    ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΑΥΤΗΣ: να καταλάβουν τα παιδιά με βιωματικό τρόπο την πράξη εθελοντισμού ως κινητήρια δύναμη και ως πράξη ευθύνης σε περιπτώσεις όπου κάποιος συνάνθρωπός μας, έχει μεγάλη ανάγκη υποστήριξης-βοήθειας.   

    Στο τέλος συμπλήρωσαν όλοι το φύλλο εργασίας για το πώς ένιωσαν και έγινε συζήτηση στην ομάδα.

  • 14
  • 11.Ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα:
    • με τη δημιουργία ομαδικής αφίσας «Εθελοντισμός είναι…»\

    • με το φύλλο αυτοαξιολόγησης για τις δραστηριότητες

    • με ένα ερωτηματολόγιο    

    • .jpg
Στο παρακάτω  βίντεο δείτε όλες τις δραστηριότητες που κάναμε με τα παιδιά της Β΄τάξης για το θέμα του εθελοντισμού: