ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ και ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

ΕΓΩ και Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα πλαίσια της 3ης θεματικής ενότητας των εργαστηρίων δεξιοτήτων: ‘’Ενδιαφέρομαι και ενεργώ-Εθελοντισμός και διαμεσολάβηση’’, την Ε΄τάξη επισκέφτηκε η κ. Κλητεία Γιαλαμά, προϊσταμένη του τμήματος Ερυθρού Σταυρού της πόλης του Βόλου.

Αρχικά μας έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή για τον ‘’Ερυθρό Σταυρό ‘’ και στη συνέχεια παρουσίασε αντιπροσωπευτικές δράσεις των εθελοντών σε περιοχές που πλήττονται από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς αλλά και πολέμους.

Την ευχαριστούμε γι΄ αυτή την υπέροχη παρουσίαση και τη συγχαίρουμε για το σπουδαίο της έργο.

pixiz 29 03 2022 22 11 39

pixiz 29 03 2022 22 53 18

pixiz 29 03 2022 22 56 48

25η Μαρτίου 1821

Την Πέμπτη παραμονή της 25ης Μαρτίου οι μαθητές της Ε και της ΣΤ’ τάξης βρέθηκαν στο προαύλιο του σχολείου μας όπου χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς με την καθηγήτρια Φυσκής Αγωγής κα Κατσιμπέρη Εριφύλη. Επίσης έγινε η παράδοση της σημαίας στην σημαιοφόρο του σχολείου μας Φωτεινή Προκοπίου. Πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά και στην σημαιοφόρο μας!

pixiz 29 03 2022 15 24 57

pixiz 29 03 2022 15 23 23

pixiz 29 03 2022 15 20 08

pixiz 29 03 2022 15 04 41

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ.

Την Δευτέρα 14-03-2022 οι μαθητές της Ε’ και της ΣΤ’ τάξης πήραν μέρος στον 10ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικής  της Ε.Ε.Φ. και την Τετάρτη 23-03-2022 πήραν μέρος και η Ε΄ και η ΣΤ΄ τάξεις στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικών Δημοτικού “Αριστοτέλης 2022”.

ΕΝΔΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Την Πέμπτη 17-03-2022 πραγματοποιήθηκε επιμορφωτικό σεμινάριο τριών ωρών με θέμα “Διαχείριση τάξης, ζητήματα κοινωνικοποίησης των παιδιών και πιθανοί τρόποι αντιμετώπισης των δυσκολιών”. Εισηγήτρια ήταν η Προϊσταμένη του ΚΕΔΑΣΥ Μαγνησίας Κα Ελένη Λαδοπούλου. Το επιμορφωτικό σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ενδοσχολικής επιμόρφωσης, σύμφωνα με το Ν.4823/2021 (ΦΕΚ 136/Α/3-8-21).

Παγκόσμια ημέρα ευτυχίας-20 Μαρτίου

Κάθε χρόνο, στις 20 Μαρτίου, 193 χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας, που τα Ηνωμένα Έθνη καθιέρωσαν  το 2013.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας είναι κάτι παραπάνω από τραγούδια και χαμόγελα. Είναι εσωτερική ανάγκη για ψυχική ικανοποίηση, νηφαλιότητα…

Είναι αγάπη προς τον ίδιο μας τον εαυτό, όταν του προσφέρουμε, παρά τα πολλά προβλήματα που βιώνουμε, λίγες  αλλά ουσιαστικές  ευκαιρίες, στιγμές  ευτυχίας…

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης του  σχολείου  μας, μαζί με την εκπαιδευτικό των εικαστικών(Σωτηρία Κίτσιου) τίμησαν την ημέρα της ευτυχίας αυτή την Παρασκευή(18/3), καθώς  20 Μαρτίου    είναι Κυριακή.

Τα παιδιά έχουν να σας προτείνουν ευκαιρίες – στιγμές ευτυχίας  και μην βιαστείτε να πείτε πως είναι γιορτή …παιδική:

  • Χαρείτε στιγμές ευτυχίας στην όμορφη φύση. Αρχίστε πάλι να παρατηρείτε τα πράγματα γύρω σας και απολαύστε μικρές «κορνίζες» φυσικής ομορφιάς  μέσα στην καθημερινότητά σας.
  • Ζήστε ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές και αφιερώστε περισσότερο χρόνο στα  παιδιά. Το έχουν τόσο ανάγκη! Το είπαν τα περισσότερα!
  • Νιώστε ευτυχία προσφέροντας βοήθεια σε συνανθρώπους μας που το  έχουν ανάγκη.
  • Χαρείτε κάνοντας εκπλήξεις στα αγαπημένα σας πρόσωπα και απολαύστε την ευτυχία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους.
  • Νιώστε ευτυχία και ευγνωμοσύνη για όσα έχετε και μην λυπάστε για εκείνα που  δεν έχετε.
  • Ασχοληθείτε  με το κατοικίδιό σας απολαμβάνοντας στιγμές χαλάρωσης και ευτυχίας.
  • Χαμογελάστε μέσα στη μέρα, κάθε μέρα και 1 φορά παραπάνω! Βρείτε το χρόνο να το κάνετε!

Η αφίσα μας  από τα παιδιά μας της Γ΄ τάξης…

https://youtu.be/bQK0Yl__j98

.jpg

Εισαγωγή μαθητών στα Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. για το σχολικό έτος 2022-23

Σας ενημερώνουμε ότι η Ηλεκτρονική Πλατφόρμα για την κατάθεση αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους γονείς/κηδεμόνες για εισαγωγή των μαθητών/τριών στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία θα παραμείνει ανοιχτή από την Τρίτη 15 Μαρτίου 2022 και ώρα 13:00 μέχρι και την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022 και ώρα 15:00. Η πρόσβαση στην πλατφόρμα μπορεί να γίνει μέσω του συνδέσμου:
https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/aitese-eisagoges-matheton-kaimathetrion-sta-protupa-kai-peiramatika-skholeia

Μπορείτε να βρείτε τα παραπάνω σχετικά έγγραφα στην ιστοσελίδα της Δ.Ε.Π.Π.Σ.
https://depps.minedu.gov.gr/ .
Η εισαγωγή μαθητών/τριών στην εισαγωγική τάξη Πειραματικών Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων για το σχολικό έτος 2022-2023 πραγματοποιείται με δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Μαΐου 2022. Σε περίπτωση
διασυνδεδεμένων ΠΕΙ.Σ., οι απόφοιτοι του Πειραματικού Σχολείου της ίδιας ή προηγούμενης βαθμίδας εγγράφονται στο συνδεδεμένο Πειραματικό Σχολείο της ίδιας ή της επόμενης βαθμίδας, εφόσον το επιθυμούν, χωρίς κλήρωση.
Η εισαγωγή των μαθητών/τριών στην Α΄ τάξη των Προτύπων Γυμνασίων και Α΄ τάξη Πρότυπων Λυκείων για το σχολικό έτος 2022-2023 πραγματοποιείται με δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων με ερωτήσεις κλειστού τύπου/πολλαπλής επιλογής, σχετικών με την κατανόηση κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας και Μαθηματικών εννοιών, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Μαΐου 2022. Σε περίπτωση διασυνδεδεμένων Προτύπων Σχολείων, οι απόφοιτοι του Προτύπου Γυμνασίου εγγράφονται απευθείας στο συνδεδεμένο Πρότυπο Λύκειο, με προϋπόθεση την επιτυχή ολοκλήρωση της προηγούμενης βαθμίδας. Στην περίπτωση που στην Α΄ τάξη των διασυνδεδεμένων Λυκείων προκύπτουν κενές θέσεις αυτές καλύπτονται με δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων. Στην παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να δείτε τα Π.Σ. και ΠΕΙ.Σ. καθώς και τη μεταξύ τους διασύνδεση:
https://depps.minedu.gov.gr/?page_id=10899.
Γονείς και κηδεμόνες μαθητών/τριών που θα συμμετάσχουν σε κλήρωση για εισαγωγή σε Πειραματικό Σχολείο ή σε δοκιμασία δεξιοτήτων για εισαγωγή σε Πρότυπο Σχολείο οφείλουν να εγγράψουν τους μαθητές στο σχολείο στο οποίο υπάγονται χωροταξικά, ώστε να εξασφαλίσουν τη θέση του/της μαθητή/τριας σε δημόσιο σχολείο, για την περίπτωση που δεν εισαχθεί στο Πειραματικό ή Πρότυπο Σχολείο που επιθυμούν.

.png

2ο εργαστήριο Δεξιοτήτων Ενεργώ- Κοινωνική Συναίσθηση και ευθύνη Συμπερίληψη στην εκπαίδευση, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

  1. Οι μαθητές/ριες αναμένεται να διακρίνουν τις έννοιες πρόσφυγες, μετανάστες, εσωτερικά εκτοπισμένοι, αιτούντες άσυλο, να εντοπίζουν τις πηγές πληροφόρησης που έχουν για το θέμα, να ονομάζουν τους παράγοντες που επηρεάζουν την άποψή τους για το θέμα να μπουν στη θέση του άλλου, να εκφράσουν συναισθήματα, να μπουν στη θέση του άλλου και να εκφράσουν συναισθήματα. Οι μαθητές/ριες χωρίζονται σε 4 ομάδες. Η κάθε ομάδα επιλέγει τυχαία μία από τις 4 κάρτες με τις λέξεις: πρόσφυγες, μετανάστες, εσωτερικά εκτοπισμένοι, αιτούντες άσυλο. Η κάθε ομάδα εργάζεται για την κάρτα που επέλεξε.

Οι μαθητές/ριες στην ομάδα: 1)καταγράφουν με ιδεοθύελλα τις λέξεις που τους έρχονται στο μυαλό σε χαρτί ή στο συννεφόλεξο

2) Απαντούν στις ερωτήσεις.

Στη συνέχεια όλη η τάξη παρακολουθεί τα αντίστοιχα τέσσερα βίντεο, κάνουν τον εννοιολογικό χάρτη στον πίνακα ή συζητούν κατά πόσο οι αρχικές τους απαντήσεις συμφωνούν με τα στοιχεία από την ιστοσελίδα https://www.unhcr.org/gr/teaching about refugees. Ακολουθεί η δραστηριότητα ανάπτυξης ενσυναίσθησης. Ένα παιδί από κάθε ομάδα υποδύεται αυτό που λέει η κάρτα, ότι είναι πχ. πρόσφυγας και κάνει μία παγωμένη εικόνα. Οι μαθητές/ριες της ίδιας ομάδας υποδύονται τις σκέψεις του πρώτου παιδιού. Με τη σειρά στέκονται πίσω από το παιδί πρόσφυγα και μεγαλόφωνα λένε τι σκέφτεται ο πρόσφυγας σαν να ήταν η σκέψη του. Κυκλικά όλες οι ομάδες παρουσιάζουν με τη σειρά. Τα συναισθήματα των μαθητών/ριών καταγράφονται σε ένα χαρτόνι που αναρτάται στον τοίχο.

2.Οι μαθητές/ριες αναμένεται να ονοματίζουν τις χώρες καταγωγής και υποδοχής των προσφύγων, να γνωρίζουν κατά προσέγγιση τον αριθμό προσφύγων στον κόσμο και στην Ελλάδα να εντοπίζουν τους πιθανούς λόγους μη συνέχισης της εκπαίδευσης των προσφύγων, να εκφράσουν συναισθήματα.

Οι 4 ομάδες επιλέγουν τυχαία μία από τις 4 κάρτες με τις εξής ερωτήσεις:

1. Από πού έρχονται οι πρόσφυγες;

2. Πού πηγαίνουν οι πρόσφυγες;

3. Πόσοι είναι οι πρόσφυγες στον κόσμο; Πόσοι είναι οι πρόσφυγες στην Ελλάδα;

4. Ποια είναι τα ποσοστά των εγγραφών των προσφύγων μαθητών/ριών στην εκπαίδευση στην Ελλάδα; Για ποιους λόγους;

Οι μαθητές καταγράφουν τις απαντήσεις τους σύμφωνα με τις προηγούμενες γνώσεις τους και στη συνέχεια παρακολουθούν τα βίντεο ή μελετούν τις πληροφορίες στις ιστοσελίδες. Συγκρίνουν τις αρχικές τους απαντήσεις τους με τις νέες πληροφορίες και αναθέτουν σε ένα άτομο από κάθε ομάδα να παρουσιάσει τις απαντήσεις στα ερωτήματα

Συζήτηση στην ολομέλεια. Τα συναισθήματα καταγράφονται σε ομόκεντρο κύκλο στο χαρτόνι.

3.Οι μαθητές αναμένεται να αισθανθούν τη δυσκολία της λήψης και της επιλογής κάτω από πίεση, να νιώσουν το συναισθηματικό φορτίο των διλημμάτων και των σημαντικών αποφάσεων και να επιχειρηματολογήσουν, να εκφράσουν συναισθήματα.

Υποθετικό σενάριο:

«Σου ανακοινώνουν ότι πρέπει αμέσως να φύγεις από το σπίτι και τη χώρα σου. Τι θα βάλεις μέσα στη βαλίτσα σου;»

Αρχικά κάθε μαθητής/ρια καλείται να δουλέψει ατομικά και να κάνει μέσα σε 3 λεπτά μία λίστα με τα 10 αντικείμενα που θα έπαιρνε μαζί του/της αν αναγκαζόταν να φύγει από το σπίτι του/της και τη χώρα του/της.

4. Οι μαθητές/ριες αναμένεται να εκφράσουν τις απόψεις και τις ιδέες τους, να κατανοήσουν δύσκολες καταστάσεις, να μπουν στη θέση ατόμων που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις να σκεφτούν κριτικά, να εκφράσουν συναισθήματα.

Στην τάξη έχουν σχηματιστεί 4 ομάδες και καλούνται οι μαθητές/ριες να εργαστούν συνεργατικά στην ομάδα τους σε μία άσκηση δημιουργικής γραφής.

‘Ένας εκπρόσωπος από κάθε ομάδα θα αφηγηθεί την ιστορία σε πρώτο πρόσωπο στην ολομέλεια της τάξης.

Γίνεται συζήτηση στην Ολομέλεια της τάξης και αναζητούνται ομοιότητες και διαφοροποιήσεις στις ιστορίες των ομάδων και εκφράζουν συναισθήματα.

5. Οι μαθητές/ριες αναμένεται να γνωρίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, να κατανοήσουν τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -να γνωρίσουν τα δικαιώματα των προσφύγων και τα ανθρώπινα δικαιώματα, να σκεφτούν τρόπους Ακολουθεί καταιγισμός ιδεών για τους τρόπους προάσπισης των δικαιωμάτων. Οι μαθητές/ριες εργάζονται στις ομάδες τους και με καταιγισμό ιδεών απαντούν στις ερωτήσεις:

1) «Τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα;» και 2)«Ποια ανθρώπινα δικαιώματα γνωρίζετε;»

Στη συνέχεια κάθε ομάδα αναλαμβάνει να εργαστεί με αποσπάσματα από την απλοποιημένη έκδοση της Οικουμενικής Διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κάθε ομάδα καλείται να αποφασίσει από τα δικαιώματα που της έχουν δοθεί ποιο είναι το πιο σημαντικό

Γίνεται παρουσίαση των ομάδων και συζήτηση στην ολομέλεια της τάξης.

Στο επόμενο βήμα, οι μαθητές/ριες παρακολουθούν το βίντεο για τα δικαιώματα των προσφύγων. Τα συναισθήματα των μαθητών/ριών καταγράφονται σε χαρτί του μέτρου και γίνονται σεβαστά.

6. Οι μαθητές/τριες αναμένεται να εντοπίσουν αξίες, να συνδεθούν με τους συμμαθητές τους μέσα από κοινό αξιακό σύστημα και να εκφράσουν συναισθήματα. Οι μαθητές εντοπίζουν τις αξίες του συγγραφέα σύμφωνα με το κείμενο. Τις καταγράφουν σε σχεδιο δέντρου και γίνονται αφίσα.

7. Οι μαθητές/τριες αναμένεται να συνθέσουν ένα συνεργατικό έργο και να συμπληρώσουν φύλλα αξιολόγησης και αναστοχασμού.

Οι μαθητές καλούνται να κάνουν μια ζωγραφιά, αφίσα με τίτλο «Το ταξίδι της φυγής και της ελπίδας»

Συμπληρώνουν ατομικά το φύλλο αυτοαξιολόγησης. Στη συνέχεια συζητούν στην ολομέλεια για το τι αποκόισαν αποτ ο πρόγραμμα, την συνεργασία στην ομάδα κτλ.

ΕκπαιδευτικόΥλικό/ Συνδέσεις

UNHCR: TheUNRefugeeAgency,Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (2018)Μαθαίνουμε για τους Πρόσφυγες: Οδηγός δραστηριοτήτων για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

ΟΔΗΓΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο, Οδηγός για δασκάλους: Το ταξίδι της φυγής

http://www.taxidifygis.org.cy/teachersupervision/cy/pdf/odigosGiaDaskalousOLO.p df

Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) και Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (Υ.Α.) (2009) Δεν είναι μόνο αριθμοί:

Εκπαιδευτικό υλικό για τη μετανάστευση και το άσυλο στην Ευρώπη.Αθήνα: ΙΟΜ/UNHCR

https://www.unhcr.org/gr/wp-content/uploads/sites/10/2019/07/NJN-esot- EL DEKEMBRIOS-2017 FINAL-1-1.pdf

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ΕΚΠΑ, Δημοκρατική παιδεία,

https://www.demopaideia.gr/wp- content/uploads/2015/11/daegxeiridio anthropina dikaiwmata gr.pdf

Κι αν ήσουν εσύ; Θεατροπαιδαγωγικές δραστηριότητες για την ευαισθητοποίηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων. UNHCR και Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση http://theatroedu.gr/Portals/0/main/images/stories/files/Books/2019Ki an hsoun esy WEB.pdf?ver=2020-04-13-124349-737

Πρόσφυγες, μετανάστες, εσωτερικά εκτοπισμένοι, αιτούντες άσυλο

https://www.unhcr.org/gr/teaching about refugees

Από πού έρχονται οι πρόσφυγες;

https://www.youtube.com/watch?v=PgNCyY4Ik8I&list=PLDhxOid2aiAHEGd5jcWc w7W-viYrJ-yKM&index=6

Πού πηγαίνουν οι πρόσφυγες;

https://www.youtube.com/watch?v=W55mdSCFim8&list=PLDhxOid2aiAHEGd5jc Wcw7W-viYrJ-yKM&index=7

Infographic : Πόσοι είναι οι πρόσφυγες στον κόσμο; www.unhcr.org/gr/στατιστικά

Χάρτης: Πόσοι είναι οι πρόσφυγες στην Ελλάδα; http://data2.unhcr.org/en/situations/mediterranean?id=83#

1ο Εργαστήριο Δεξιοτήτων Δημιουργώ και καινοτομώ Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία Επιχειρηματικότητα, Αγωγή Σταδιοδρομίας, Γνωριμία με Επαγγέλματα Τίτλος: Πόσο δίκαιη είναι η σοκολάτα σου ;

  1. Τα παιδιά επιδεικνύουν υπευθυνότητα για την ολοκλήρωση συγκεκριμένου έργου και εξασκούνται στην αναλυτική και κριτική σκέψη χρησιμοποιώντας αποδεικτικά στοιχεία για να ονοματίσουν τις γεωγραφικές περιοχές που ευδοκιμεί το κακαόδεντρο και να εξηγήσουν γιατί το κακάο δεν καλλιεργείται σε περιοχές (π.χ Ευρώπη) ή χώρες (π.χ Ελλάδα) που το καταναλώνουν. Το εργαστήριο ξεκινά με ένα παιχνίδι για το «σπάσιμο πάγου». Συνεχίζει με συνεργατική δραστηριότητα ανάγνωσης στατιστικών σχεδιαγραμμάτων και διεξαγωγή συμπερασμάτων για τις χώρες παραγωγής και κατανάλωσης της σοκολάτας.

  2. Τα παιδιά εξασκούνται στη δεξιότητα της πολιτειότητας συνεργαζόμενα μεταξύ τους για την ολοκλήρωση ενός κοινού έργου και στην δεξιότητα της προσαρμοστικότητας, αφού αν χρειαστεί θα αλλάξουν/διορθώσουν απόψεις που αποδεδειγμένα έσφαλαν (στην διαδικασία παραγωγής και κατανάλωσης μιας σοκολάτας). Επίσης, θα χρησιμοποιήσουν τη δεξιότητα της γνώσης και κριτικής κατανόησης του κόσμου για να εξηγήσουν με ποιον τρόπο οι καταναλωτικές μας συνήθειες, μάς συνδέουν με ανθρώπους σε άλλους τόπους. τα παιδιά δημιουργώντας ιστοριογραμμή με φωτογραφίες γνωρίζουν την αλυσίδα παραγωγής και κατανάλωσης μιας σοκολάτας. Με παιχνίδι προσομοίωσης αντιλαμβάνονται πως το παγκόσμιο εμπόριο και ειδικότερα το εμπόριο της σοκολάτας μας ενώνει.

  1. Τα παιδιά αξιοποιώντας δεξιότητες γνώσης και κριτικής κατανόησης του κόσμου αναστοχάζονται γενεσιουργίες αιτίες καταπάτησης ανθρώπινων δικαιωμάτων. Επίσης, επιδεικνύουν τη δεξιότητα της ενσυναίσθησης εκφράζοντας σκέψεις, αγωνίες, προβλήματα των μικρών καλλιεργητών σε απομακρυσμένα μέρη της γης. Τα παιδιά συνεργαζόμενα κατανέμουν τα έσοδα από την πώληση μιας σοκολάτας σε όσους συμμετέχουν στην παραγωγή της, αιτιολογούν και συγκρίνουν τις επιλογές τους. Παρακολουθούν βίντεο, και συγκρίνουν τη δική τους πρόταση με ότι συμβαίνει συχνά στην πραγματικότητα. Συζητούν στην ολομέλεια και αξιολογούν την πραγματικότητα με όρους δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  1. Τα παιδιά χρησιμοποιώντας δεξιότητες αυτόνομης μάθησης αποκτούν γνώσεις για το Δίκαιο Εμπόριο με ελάχιστη επιτήρηση. Επίσης εφαρμόζοντας τη δεξιότητα της πολιτειότητας εκφράζουν απόψεις για το τι είναι δυνατόν να γίνει για να βελτιωθεί η ζωή στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αξιοποιείται η μέθοδος «Παζλ» (jigsaw) ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν το θέμα του Δίκαιου Εμπορίου Παρακολουθούν βίντεο για να συγκρίνουν όσα έμαθαν με όσα παρουσιάζονται στο βίντεο, και συζητούν τρόπους βελτίωσης της ζωής στις αναπτυσσόμενες Χώρες.

  1. Τα παιδιά εφαρμόζοντας δεξιότητες γνώσης και κριτικής κατανόησης του κόσμου αξιολογούν τον αντίκτυπο του Παγκόσμιου Εμπορίου στην ανθρώπινη ζωή και το φυσικό περιβάλλον. Επίσης, εφαρμόζοντας τη δεξιότητα της πολιτειότητας συζητούν για το τι μπορεί να γίνει ώστε να βελτιωθεί το Παγκόσμιο- Κοινό Εμπόριο με σκοπό την επίτευξη των 17 Παγκόσμιων Στόχων. Εφαρμόζεται ιδεοκαταιγισμός με θέμα: τα σημαντικότερα προβλήματα του πλανήτη. Προβάλλεται βίντεο για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Συνεργατικά ανακαλύπτουν τη σχέση των 17 Παγκόσμιων Στόχων με το Δίκαιο Εμπόριο και το Παγκόσμιο-Κοινό Εμπόριο.

  1. Τα παιδιά αξιοποιούν δεξιότητες κριτικής και αναλυτικής σκέψης χρησιμοποιώντας αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξουν την άποψή τους σχετικά με τη φράση «Η δύναμή του Καταναλωτή». Επίσης, αξιολογούν τις επιπτώσεις καταναλωτικών επιλογών και εξασκώντας τη δεξιότητα της πολιτειότητας ενεργούν ως υπεύθυνοι πολίτες και ενημερώνουν την τοπική κοινωνία. Τα παιδιά διεξάγονταν μικρή έρευνα σχετικά με τις καταναλωτικές τους συνήθειες, συζητούν στην ολομέλεια ή στις ομάδες τους τη φράση «δύναμη του Καταναλωτή» και δημιουργούν αφίσες με θέμα το δίκαιο εμπόριο και τη δύναμη του Καταναλωτή.

  1. Τα παιδιά αξιοποιώντας δεξιότητες γνώσεις και κριτικής κατανόησης, αναστοχάζονται τις αξίες και τις πεποιθήσεις σχετικά με όσα έκανα στο πρόγραμμα. Τέλος, ενεργώντας ως υπεύθυνοι πολίτες εκφράζουν δεξιότητες πολιτειότητας και συζητούν για τα επόμενα βήματα ώστε να συμμετέχουν ενεργητικά στην διάδοση των αρχών και του σκοπού του δίκαιου εμπορίου στη σχολική τοπική κοινωνία. Σε φύλλο εργασίας καταγράφουν τι έμαθαν και το δίκαιο εμπόριο συζητούν για τη μελλοντική ανάληψη δράσεων και αξιολογούν το πρόγραμμα αλλά και αυτό αξιολογούνται.