Υποβολή των test για ιχνηλάτηση κρουσμάτων covid 19 σε νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα (edupass.gov.gr)

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την ΥΑ με Αριθμ. Γ.Π.οικ./66036 (ΦΕΚ 4960/τ.Β’/26-10-2021) από την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 ισχύουν τα παρακάτω όσον αφορά τα τεστ για την ιχνηλάτιση κρουσμάτων covid-19 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:

Οι γονείς/κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών/ τριών και οι ενήλικοι μαθητές/τριες που φοιτούν σε δημόσιες εκπαιδευτικές δομές πρωτοβάθμιας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής επισκέπτονται την ηλεκτρονική πλατφόρμα edupass.gov.gr, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) και, αφού επιλέξουν την κατηγορία «Πρόσβαση σε χώρους Πρωτοβάθμιας/Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης/Ειδικής Αγωγής» και, ακολούθως την κατηγορία «Δήλωση Self Test Μαθητών/τριών – Έκδοση Σχολικής Κάρτας για COVID-19», στη συνέχεια αυθεντικοποιούνται με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. (taxisnet), σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν. 4727/2020 (Α’ 184), και ακολουθούν τη διαδικασία υποβολής του αποτελέσματος, σύμφωνα με τη οριζόμενα στο άρθρο 4 της υπό στοιχεία 124068/ΓΔ4/1.10.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Επικρατείας (Β’ 4558).

Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι αρνητικό, εκδίδεται από την αντίστοιχη πλατφόρμα σχολική κάρτα αρνητικού αποτελέσματος, την οποία εκτυπώνουν τα ανωτέρω πρόσωπα. Ο/Η μαθητής/τρια επιδεικνύει, χωρίς να παραδίδει, τη σχολική κάρτα εντός της τάξης, στον εκπαιδευτικό της πρώτης ώρας και τη φέρει μαζί του/της μέχρι τη διενέργεια του επόμενου διαγνωστικού ελέγχου σε περίπτωση που ζητηθεί επίδειξή της από εκπαιδευτικό ή από τον/τη Διευθυντή/τρια/Υποδιευθυντή/τρια. Εάν το αποτέλεσμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχολική κάρτα θετικού αποτελέσματος, την οποία τα ανωτέρω πρόσωπα εκτυπώνουν. Σε αυτή την περίπτωση, τα ανωτέρω πρόσωπα μεταβαίνουν εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών σε δημόσια δομή, όπως αυτές κάθε φορά γνωστοποιούνται. Μέχρι να μεταβούν στη δημόσια δομή, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.). Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του Ε.Ο.Δ.Υ. Εάν το αποτέλεσμα του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου είναι αρνητικό, τότε το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, χωρίς λήψη αντιπυρετικών, και την βελτίωση των συμπτωμάτων του. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Αντί του δωρεάν επαναληπτικού ελέγχου οι γονείς/ κηδεμόνες των ανηλίκων μαθητών/τριών και οι ενήλικοι μαθητές/τριες δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου από επαγγελματία υγείας σε ιδιωτική δομή, η οποία γίνεται με επιβάρυνση του πολίτη. Στην περίπτωση κατά την οποία ο έλεγχος είναι θετικός, οι διαγνωσθέντες/είσες θετικοί/ες μαθητές/τριες και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. Στην περίπτωση κατά την οποία ο έλεγχος είναι αρνητικός, τότε το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού, χωρίς λήψη αντιπυρετικών, και την βελτίωση των συμπτωμάτων του. Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.».

Επισημαίνεται ότι τα αποτελέσματα των tests που αναφέρονται πιο πάνω μπορούν οι γονείς των παιδιών (για να διευκολύνουμε κάπως την κατάσταση), αφού τα αποθηκεύσουν σε μορφή .pdf, να τα αποστέλουν για εκτύπωση στο σχολείο στο μέιλ

mail@1dim-volou.mag.sch.gr

Αξιολόγηση μαθητών/τριών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων

Ο τρόπος αξιολόγησης μαθητών/τριών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων καθορίζεται ως εξής:

Βασική αρχή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων είναι να συνδυάζουν το γνωστικό πεδίο των Προγραμμάτων Σπουδών με την ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων των μαθητριών και των μαθητών με σκοπό «τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες» και την ενίσχυση των δεξιοτήτων μάθησης του 21ου αι., των δεξιοτήτων ζωής, διαμεσολάβησης, υπευθυνότητας και ενσυναίσθησης, των δεξιοτήτων στρατηγικής σκέψης, επίλυσης προβλημάτων και αναστοχασμού καθώς και των δεξιοτήτων ψηφιακής μάθησης, τεχνολογίας, της μηχανικής και της επιστήμης.

Οι δεξιότητες αυτές πρέπει να ενισχύονται διά βίου και να δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να εξελίσσονται, σε μεταβαλλόμενους χώρους εργασίας και στην κοινωνία, καθώς και να αντεπεξέρχονται στην πολυπλοκότητα και την αβεβαιότητα του σύγχρονου κόσμου.

Είναι σημαντικό η κάθε μαθήτρια και ο κάθε μαθητής, με το τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης να έχει διδαχθεί στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων έννοιες και δεξιότητες από όλες τις επιμέρους Θεματικές Ενότητες. Για τον λόγο αυτό σε κάθε τμήμα/τάξη με ευθύνη του Συλλόγου Διδασκόντων:

Δημιουργείται ειδικός φάκελος επιτευγμάτων (portfolio) τμήματος/τάξης στο οποίο θα υπάρχουν κατ’ ελάχιστο τα Προγράμματα Καλλιέργειας Δεξιοτήτων τα οποία θα εφαρμόζονται στο ίδιο τμήμα ή τάξη καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησης των μαθητριών και των μαθητών στην υποχρεωτική εκπαίδευση από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Γυμνασίου.

Ενδεικτικές δραστηριότητες: κατασκευές, παρουσιάσεις, παιχνίδια, δημιουργία παιχνιδιών, θεατρικό παιχνίδι, οργάνωση έρευνας ή συνέντευξης, συμμετοχή στο εκπαιδευτικό ραδιόφωνο ή στην εκπαιδευτική τηλεόραση, εργαστηριακή δημιουργία εικονικής επιχείρησης, γνωριμία και συνέντευξη κάποιου επαγγελματία ή προσωπικότητας και διοργάνωση εκδηλώσεων.

Αξιολόγηση Μαθητών/Μαθητριών
Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων εισάγουν καινοτομίες στο κοινωνικό πλαίσιο μάθησης και επιδιώκουν την καλλιέργεια της αυτο ρύθμισης στη μάθηση, της συνεργασίας και της αυτοβελτίωσης.

Λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα τους, για την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών/μαθητριών στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων δίνεται έμφαση στην περιγραφική αξιολόγηση και στη σύνταξη φακέλου επιτευγμάτων (portfolio) από την μαθήτρια και τον μαθητή. Συγκεκριμένα, η διαδικασία αξιολόγησης των δεξιοτήτων λειτουργεί διαμορφωτικά και αναδεικνύει τις προτεραιότητες που θα πρέπει να τεθούν κατά τον σχεδιασμό των Σχεδίων Δράσης της Σχολικής Μονάδας.

Οι αξιολογήσεις διεξάγονται ανά τρίμηνο/τετράμηνο και ανά Θεματική Ενότητα και έχουν διττό στόχο: την αξιολόγηση της εφαρμογής του Προγράμματος Καλλιέργειας Δεξιοτήτων και την αξιολόγηση της ανάπτυξης δεξιοτήτων των μαθητριών και των μαθητών.

Ο ατομικός φάκελος μαθήτριας/μαθητή, ήτοι το portfolio:

(α) παραδίδεται στη μαθήτρια και στον μαθητή ως προσωπικό τους αρχείο,

(β) αποτελεί υλικό ενημέρωσης και συμβουλευτικής προς τους γονείς/κηδεμόνες στο πλαίσιο προγραμματισμένων συναντήσεων για την ενημέρωσή τους,

(γ) είναι διαγνωστικό μέσο ως ένα συμπεριληπτικό εργαλείο αποτύπωσης των επιτεύξεων και των εμποδίων επίτευξης καθώς και του μαθησιακού προφίλ κάθε μαθήτριας και μαθητή,

(δ) μπορεί να περιλαμβάνει εναλλακτικές προσεγγίσεις αξιολόγησης, όπως είναι η αυτοαξιολόγηση και η ετεροαξιολόγηση στην ομάδα, και πεδία συγκρότησης του σχολικού βιογραφικού της μαθήτριας και του μαθητή.

Τα στοιχεία του ατομικού φάκελου της μαθήτριας και του μαθητή από τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, μπορεί να συνεκτιμώνται σε αξιολογικές διαδικασίες μαθησιακού προφίλ, κατά τη διαδικασία σύστασης Εξατομικευμένου Προγράμματος Εκπαίδευσης (ΕΠΕ), κατά τη Συμβουλευτική Επαγγελματική Σταδιοδρομία και σε όποια άλλη ενέργεια εξατομικευμένου παιδαγωγικού σχεδιασμού.

Στο φάκελο επιτευγμάτων (portfolio) τηρείται φύλλο προόδου δεξιοτήτων του/της μαθητή/τριας ανά θεματική ενότητα.
Α. Ο/η εκπαιδευτικός εξετάζει τους στόχους (κύκλοι δεξιοτήτων) που θέτει το πρόγραμμα που έχει επιλέξει για
την εκάστοτε θεματική ενότητα.
Β. Επιλέγει τις δεξιότητες που θα αξιολογήσει για κάθε μαθητή/τρια κατά την παιδαγωγική του κρίση και τις διαφοροποιημένες εκπαιδευτικές ανάγκες.
Γ. Χαρακτηρίζει το επίπεδο επίτευξης/εκδήλωσης σύμφωνα με την τετράβαθμη κλίμακα και τους δείκτες που
υποδεικνύονται στο υπόδειγμα.
Δ. Ενημερώνει το φύλλο προόδου στη λήξη κάθε θεματικής ενότητας για κάθε μαθητή/τρια ονομάζοντας τη
θεματική/υποθεματική ενότητα (π.χ. Ευ Ζην/Ψυχική Υγεία) και τον τίτλο του προγράμματος που υλοποίησε.

ΠΡΩΙΝΟ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Την Δευτέρα 18.10.2021 με αφορμή την παγκόσμια ημέρα διατροφής που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, η ΣΤ Τάξη του σχολείου μας αφιέρωσε 1 διδακτική ώρα μιλώντας για καλές διατροφικές συνήθειες, υγιεινά προϊόντα, θρεπτικά γεύματα με έμφαση στο πρωινό γεύμα. Για το λόγο αυτό οι μαθητές έφεραν στο σχολείο το πρωινό τους, το παρουσίασαν στην τάξη και το κατανάλωσαν παρέα με τους συμμαθητές τους. Οι περισσότεροι μαθητές έδωσαν το καλό παράδειγμα φέρνοντας γάλα, ξηρούς καρπούς, ψωμί με μέλι και σπιτικά σνακ όπως μηλόπιτες και τυροπιτάκια. Η δράση συνδέθηκε με την ενότητα της γλώσσας για την διατροφή αλλά και το εργαστήριο δεξιοτήτων που δουλεύουμε πάνω στην παραγωγή προϊόντων. Το ραντεβού για υγιεινό πρωινό στο σχολείο ανανεώθηκε για την επόμενη εβδομάδα.

Ο ΚΑΣΤΟΡΑΣ ΚΑΙ Η ΗΧΩ

Στα  πλαίσια του μαθήματος της Θεατρικής Αγωγής και των Εικαστικών, οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης  ασχολήθηκαν με το βιβλίο «Ο μικρός κάστορας και η ηχώ».  Το βιβλίο μιλά για τη μοναξιά  και τη φιλία.

Οι  μικροί μαθητές  ζωγράφισαν εικόνες από την ιστορία, διάβασαν το κείμενο και έγινε ηχογράφηση, με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία του βίντεο που ακολουθεί.

Κατά τη διάρκεια της δράσης αυτής, είδαμε  εικόνες και βίντεο για να  γνωρίσουμε καλύτερα όλα τα ζώα που είναι οι ήρωες της ιστορίας . Αναφερθήκαμε ειδικά στον κάστορα-μηχανικό και στην ενυδρίδα, που δεν ήταν τόσο γνωστή στα παιδιά.

Φυσικά έγινε συζήτηση και για την ηχώ, μάθαμε τι είναι και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να υπάρχει.

Στο τέλος ο μικρός κάστορας και η παρέα του έγινε και δικός μας φίλος.

Θα ακολουθήσει και  δραματοποίηση, κάνοντας την ιστορία μικρό θεατρικό, για  την κάθε τάξη χωριστά.

 

Εκπαιδευτικοί:

Εικαστικών-Θεατρικής αγωγής    Κίτσιου Σωτηρία

Φυσικής αγωγής     Κατσιμπέρη Εριφύλη

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.

Θεματικός Κύκλος: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.

Υποθεματική: Επιχειρηματικότητα (Οικονομία και Ηθική) – αγωγή Σταδιοδρομίας –Γνωριμία  με επαγγέλματα

Τίτλος: Πόσο δίκαιη είναι η σοκολάτα σου;

Προσδωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα: Οι μαθητές/τριες να αναπτύξουν τις Δεξιότητες Ζωής και τις Δεξιότητες του Νου. Επίσης τις Κεντρικές Δεξιότητες Στόχευσης: Α. Πολιτειότητα  Β. Ενσυναίσθηση  Γ. Γνώση και Κριτική Κατανόηση του Κόσμου.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.

Θεματικός Κύκλος: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.

Υποθεματική: STEM – Eκπαιδευτική Ρομποτική

Τίτλος: Μηχανές και Άνθρωποι

Προσδωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα:  Δεξιότητες μάθησης του 21ου αιώνα, Δεξιότητες Κοινωνικής Ζωής, Δεξιότητες ψηφιακής ιθαγένειας, Δεξιότητες διαμεσολάβησης και κοινωνικής ενσυναίσθησης, Δεξιότητες σχεδιασμού και δημιουργίας δικών τους μοντέλων μηχανών.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.

Θεματικός Κύκλος: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.

Υποθεματική: STEM- Eκπαιδευτική Ρομποτική

Τίτλος : Οι μικροί εξερευνητές

Προσδωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα: Δεξιότητες μάθησης του 21ου αιώνα 4cs, Ψηφιακή μάθηση 21ου αιώνα (4cs Σε ψηφιακό περιβάλλον), Δεξιότητες της τεχνολογίας, της μηχανικής και της επιστήμης, Δεξιότητες του Νου.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.

Θεματικός Κύκλος: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.

Υποθεματική: Επιχειρηματικότητα- αγωγή Σταδιοδρομίας –Γνωριμία με επαγγέλματα

Τίτλος : Τα επαγγέλματα της γειτονιάς μου

Προσδωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα: Αντιμετώπιση προβλημάτων, συνεργατικότητα, επικοινωνία, υπευθυνότητα, εξοικείωση με εφαρμογή κανόνων, δημιουργικότητα, δεξιότητες μάθησης 21ου αιώνα, ψηφιακή μάθηση 21ου αιώνα (4cs σε ψηφιακό περιβάλλον), δεξιότητες της κοινωνικής ζωής, Δεξιότητες διαμεσολάβησης και κοινωνικής ενσυναίσθησης, πλάγια σκέψη, Ρουτίνες σκέψης και αναστοχασμός.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.

Θεματικός Κύκλος: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.

Υποθεματική: Επιχειρηματικότητα- Αγωγή Σταδιοδρομίας –Γνωριμία  με τα επαγγέλματα

Τίτλος : Τι; Γιατί; Πώς;

Προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα:

Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές/τριες:

1)να προβληματιστούν σχετικά με τη χρησιμότητα της άσκησης ενός επαγγέλματος, πέρα από το οικονομικό όφελος, και να κατανοήσουν τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή, τόσο για το άτομο όσο και για το κοινωνικό σύνολο

2) να γνωρίσουν ένα σύνολο από επαγγέλματα και να τα ομαδοποιήσουν ανάλογα με το αν παράγουν προϊόντα ή προσφέρουν υπηρεσίες

3)να προβληματιστούν για τα κριτήρια με βάση τα οποία επιλέγει κάποιος το επάγγελμά του και να κατανοήσουν τη σημασία που έχει για την ψυχική μας υγεία το να επιλέγουμε να ασκούμε ένα επάγγελμα που μας αρέσει πραγματικά

4)να προβληματιστούν για τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που συχνά προβάλλονται και επηρεάζουν την επιλογή του επαγγέλματος

5)να προβούν στην έκφραση των αντιλήψεων και προτιμήσεών τους για το επάγγελμα που θα ήθελαν να ακολουθήσουν

6)να εξασκηθούν στη συλλογή κατάλληλου υλικού από το διαδίκτυο για συγκεκριμένο θέμα και στην παρουσίαση της δουλειάς τους στην ολομέλεια του τμήματος.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.

Θεματικός Κύκλος: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.

Υποθεματική: STEM- Eκπαιδευτική Ρομποτική

Τίτλος: Οι μικροί εξερευνητές

Προσδωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματαΑντιμετώπιση προβλημάτων, συνεργατικότητα, επικοινωνία, υπευθυνότητα, εξοικείωση με εφαρμογή κανόνων, δημιουργικότητα, δεξιότητες μάθησης 21ου αιώνα, ψηφιακή μάθηση 21ου αιώνα (4cs σε ψηφιακό περιβάλλον), δεξιότητες της κοινωνικής ζωής, δεξιότητες διαμεσολάβησης και κοινωνικής ενσυναίσθησης, πλάγια σκέψη, Ρουτίνες σκέψης και   αναστοχασμός Δεξιότητες της τεχνολογίας, της μηχανικής και της επιστήμης: Ρομποτική-επιστημονική/υπολογιστική σκέψη Δεξιότητες Μοντελισμού και προσομοίωσης Δεξιότητες του νου: Ρουτίνες σκέψης και αναστοχασμός. Επίλυση προβλημάτων. Κατασκευές, παιχνίδια, εφαρμογές

 

 

Στην 4η θεματική ενότητα < Οι μικροί εξερευνητές>, οι μαθητές της  Α΄ τάξης ήρθαν σε επαφή με τα κυριότερα μνημεία όχι μόνο του ελλαδικού αλλά και του ευρωπαϊκού χώρου. Γνώρισαν διάφορες κατηγορίες  με κριτήρια παλαιότητας που προκύπτουν από την εμφάνισή τους. Έκαναν συγκρίσεις και εντόπισαν τις θέσεις τους πάνω σε χάρτες. Αποτύπωσαν και χρωμάτισαν μνημεία. Άκουσαν φωνητικά μηνύματα (voki) με γρίφους για την ανακάλυψη του κάθε ενός από αυτά. Προβληματίστηκαν για την κατασκευή τους εντοπίζοντας γεωμετρικά σχήματα. Παρακολούθησαν κατάλληλα βίντεο για το κάθε ένα 🙁  Παρθενώνας –Αθήνα, Βυζαντινά τείχη- Θεσσαλονίκη, Πύργος του Άιφελ- Παρίσι, Κολοσσαίο- Ρώμη, Ατόμιουμ –Βέλγιο , Σιμπέλιους-Ελσίνκι ) και έπαιξαν διαδικτυακά παιχνίδια σχετικά με την κατασκευή τους. Η ενότητα αυτή έγινε κατά το μεγαλύτερο μέρος με την βοήθεια της τεχνολογίας και τη χρήση μηχανών αναζήτησης.