Οι μαθητές των Γ1, Γ2, Δ1 και Δ2 τάξεων του Σχολείου μας πραγματοποίησαν την Τετάρτη, 4 Μαΐου 2022 εκπαιδευτική επίσκεψη στον Βοτανικό Κήπο στο Χαϊδάρι, μια μαγευτική όαση πρασίνου. Περιηγήθηκαν στον ολάνθιστο κήπο, στον μαγικό ανθώνα, όπου ο ξεναγός τους ενημέρωσε για τον σκοπό και την ιστορία του Πάρκου. Παρατήρησαν τον πλούσιο φυτικό κόσμο, που περιλαμβάνει φυτά από διάφορες περιοχές του πλανήτη μας, καθώς και τα αρχαία φυτά από την εποχή των δεινοσαύρων. Μίλησαν για τις μαγικές ιδιότητες των φυτών (βότανα), τον τρόπο που τα κωνοφόρα δέντρα αναπαράγονται και δημιουργούν ολόκληρα δάση, έμαθαν ότι τα καράτια είναι οι καρποί της χαρουπιάς (αρχ. :κερατέα – κεράτια > καράτια), που οι Αρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν ότι ζυγίζουν ακριβώς το ίδιο μεταξύ τους και τους χρησιμοποίησαν ως μονάδα μέτρησης των πολύτιμων λίθων.
Αυτή και άλλες ιδιαίτερες ιστορίες για ελληνικά αλλά και εξωτικά φυτά (όπως το μπαμπού) μοιράστηκαν μαζί τους οι υπεύθυνοι του Βοτανικού κήπου. Τους μίλησαν για τα δάση, τη σημασία τους για μας και τον τρόπο που θα τα προστατεύσουμε και τους έδειξαν πώς τα διάφορα φυτά παλεύουν για μια θέση στον ήλιο και πώς μια λίμνη μπορεί να “φυτρώσει” και να γίνει πράσινη. Γνώρισαν νεροχελώνες και χρυσόψαρα και συστήθηκαν με το γηραιότερο χρυσόψαρο του Βοτανικού κήπου.
Στο δεύτερο μέρος της ξενάγησης, παρακολούθησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα αρπακτικά πουλιά. Ο Σύλλογος Προστασίας Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής – ΑΝΙΜΑ τους παρουσίασε εντυπωσιακά πτηνά. Είδαν από κοντά γεράκι, κουκουβάγια και μπούφο, τα περιεργάστηκαν, έμαθαν για τα χαρακτηριστικά τους, τον τρόπο που κυνηγούν, τις διατροφικές τους συνήθειες και τη σχέση τους με τον άνθρωπο. Έμαθαν, επίσης, για τις απειλές που αντιμετωπίζουν, για τους τρόπους που το ανθρώπινο είδος μπορεί είτε να τα βλάψει είτε να τα προστατέψει, καθώς και τους φορείς με τους οποίους μπορούμε να επικοινωνήσουμε εάν εντοπίσουμε ένα τραυματισμένο αρπακτικό πουλί. Οι υπεύθυνοι τους μίλησαν για το πώς περιθάλπουν και φροντίζουν να επανεντάξουν ένα αρπακτικό πουλί που βρίσκεται σε κίνδυνο και τους βοήθησαν να κατανοήσουν τη σημασία τους για την τροφική αλυσίδα και την ανάγκη να προστατέψουμε όλοι μας τα θαυμάσια αυτά πλάσματα.
Οι μαθητές πέρασαν υπέροχα κι επέστρεψαν κατενθουσιασμένοι, γεμάτοι υπέροχες μυρωδιές, πανέμορφες εικόνες και πολύτιμες γνώσεις.
Η Διευθύντρια του Σχολείου
Μαρκέλλα Ι. Θεοδοσίου