Η ιστορία του σχολείου μας

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Για την Κοινότητα Νέας Περάμου Μεγαρίδος, που κατοικούνταν από πρόσφυγες Περαμιώτες από την Κύζικο της Μ. Ασίας, επιτακτική ανάγκη ήταν η ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου. Το παλιό ξύλινο οικοδόμημα από τα λυόμενα σπίτια των πολεμικών αποζημιώσεων που πήρε η Ελλάδα από τη Γερμανία, είχε στηθεί στα 1926 και την εποχή εκείνη εξυπηρετούσε τις ανάγκες της Κοινότητας. Με το πέρασμα όμως των χρόνων είχε γίνει πια εντελώς ακατάλληλο τόσο από τη φυσιολογική φθορά του οικοδομήματος, όσο και από την ανεπάρκεια να χωρέσει τους μαθητές, που ο αριθμός τους είχε αυξηθεί σημαντικά μέσα στα 33 χρόνια που είχαν περάσει από τότε που χτίστηκε.

  Ενεργό ρόλο σε αυτό διαδραμάτισε ο Σύλλογος Περαμίων Κυζικηνών. Απέστειλε εγκυκλίους και ξεσήκωσε όλους τους Περαμιώτες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να ενισχύσουν αυτή τους την προσπάθεια. Το ποσό που συγκεντρώθηκε από  έρανο Περαμιωτών που ήταν εγκατεστημένοι  στις Η.Π.Α μαζί με ένα άλλο ποσό που διέθετε η Κοινότητα από ένα κληροδότημα του αείμνηστου Χρήστου Συρράκου, ζωγράφου από τη Σμύρνη, από τους πρώτους οικιστές της Νέας Περάμου, που είχε χαρίσει στην Κοινότητα το διώροφο σπίτι του γι’ αυτόν τον σκοπό, αποτέλεσαν το πρώτο κεφάλαιο.

  Μετά και από την οικονομική ενίσχυση από το Υπουργείο Παιδείας και από την Νομαρχία, στις 8 Απριλίου 1962 έγινε η τελετή θεμελίωσης του νέου σχολικού κτιρίου, με σχέδια που εκπόνησε η Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου και με την άμεση εποπτεία της ίδιας υπηρεσίας στην εκτέλεση.

  Ακολούθησαν πολλές δωρεές από πολλούς Περαμιώτες που ήταν εγκατεστημένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, καθώς και από άλλους ανθρώπους που αγαπούσαν τη Νέα Πέραμο και εκτιμούσαν το έργο του Συλλόγου.

  Μέσα σε 2 χρόνια ήταν κιόλας έτοιμο το κτίριο του νέου σχολείου, ένα από τα πιο σύγχρονα σχολικά κτίρια της εποχής και λειτούργησε ως 6θέσιο Δημοτικό σχολείο. Αποτελούνταν από 6 αίθουσες διδασκαλίας, μια αίθουσα νηπιαγωγείου, γραφείο Διεύθυνσης, ιματιοθήκες, νιπτήρες, τουαλέτες, όλα σύγχρονα, και με εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης, που είχε δωρίσει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μανώλης Παπαναστασίου. Τα εγκαίνια έγιναν με μεγαλοπρέπεια, παρουσία Υπουργών, αξιωματούχων της Πολιτείας και πλήθος κόσμου και την ίδια χρονιά εγκαταστάθηκαν στο νέο κτίριο οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου της Νέας Περάμου.

  Σύντομα τοποθετήθηκαν μέσα στις αίθουσες τα θρανία, όλα καινούρια και σύμφωνα με τα τελευταία υποδείγματα του Υπουργείου Παιδείας. Ο Σύλλογος Περαμίων Κυζικηνών διέθεσε κατόπιν σημαντικά ποσά για την επίπλωση του γραφείου και των αιθουσών με καινούρια μεταλλικά έπιπλα, γραφεία, ντουλάπες, οργανοθήκες, καθώς και για άλλα έργα εξωραϊσμού του κτιρίου.

  Το πέρασμα του χρόνου δημιούργησε φθορές στο κτίριο, έτσι στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας επισκευάστηκε ολοκληρωτικά. Για τις ανάγκες στέγασης των παιδιών εγκαταστάθηκαν από τον ΟΣΚ έξι προκατασκευασμένες αίθουσες. Το κεντρικό κτίριο παραδόθηκε επισκευασμένο και πλήρως ανακαινισμένο τη Σχολική χρονιά 2008-2009 .

Οι έξι προκατασκευασμένες αίθουσες παρέμειναν και με μια ακόμη που προστέθηκε μετά αποτελούν μαζί με το παλιό κτίριο την κτιριακή υποδομή του σχολείου. Το 1996 ανεγέρθη στον αύλειο χώρο το Κλειστό Γυμναστήριο, το οποίο χρησιμοποιείται από τους μαθητές  των 1ου και 3ου Δημοτικών Σχολείων  Νέας Περάμου.

Το 1ο Δημοτικό Νέας Περάμου αποτελεί σήμερα ένα 12θέσιο Ολοήμερο Δημοτικό σχολείο και από το 2016 λειτουργεί σε αυτό και Τμήμα Ένταξης.

ΣΠΑΝΙΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΠΌ ΤΟ 1976