Κινητικότητα ERASMUS+ JOB SHADOWING σε σχολείο της Σουηδίας

Banner Erasmus final

Στα πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ – Κινητικότητα ατόμων (2023-1-EL01-KA122-SCH-000134656), τη 2η εβδομάδα του Απριλίου ταξιδέψαμε στην Σουηδία και την πόλη Καρλσκρόνα προκειμένου να επισκεφτούμε ένα από τα δυο μεγαλύτερα σχολεία της πόλης, το Rodebyskolan, καθώς και το Fyrklovern school.

Τύχαμε θερμής υποδοχής από τους συναδέλφους εκεί, οι οποίοι πολύ πρόθυμα μας ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις του σχολείου και μας ενημέρωσαν για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του. Παρακολουθήσαμε μαθήματα που σχετίζονται με τα αντικείμενα των ειδικοτήτων μας και ειδικότερα την μέθοδο και τις πρακτικές διδασκαλίας της Α’ και Γ΄ τάξης του σχολείου από τη δασκάλα και τις σχετιζόμενες με τα τμήματα αυτά ειδικότητες.

Μέσα σε ένα φιλικό κλίμα, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε ιδέες και πρακτικές και εκπαίδευσης των μαθητών για ένα βιώσιμο μέλλον και να επισκεφτούμε τις πρωτότυπες εγκαταστάσεις καθαρισμού νερού και παραγωγής θερμικής ενέργειας από ανακυκλώσιμο σκραμπ, αντλώντας πολύτιμες πληροφορίες για την ανακύκλωση στα πλαίσια της οικονομίας της κοινότητας.

Επισκεφτήκαμε επίσης το καταπληκτικό μουσείο Marinmuseum, την βιβλιοθήκη και τα αξιοθέατα της πόλης, αποκομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις για την καθημερινότητα των ανθρώπων που αντικατέστησαν το αυτοκίνητο με ποδήλατο και υιοθέτησαν μια σειρά καλών πρακτικών για το περιβάλλον, με το βλέμμα σε ένα βιώσιμο μέλλον.

Οι εκπαιδευτικοί

Παυλάκη Κατερίνα

Αφεντούλη Ράνια

Τζουμερκιώτη Κλειώ

Στιγμιότυπο οθόνης 217

 iky logo web 2014

Ενημέρωση του σχολείου για την Κινητικότητα Erasmus+ στην Ισπανία

Την Παρασκευή 26 Απριλίου, οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην ομαδική κινητικότητα Erasmus+ σε σχολείο της Ισπανίας έκαναν μία ενημέρωση-παρουσίαση σε όλο το σχολείο με τα πεπραγμένα και τις εντυπώσεις τους.

Ακολουθούν οι παρουσιάσεις των μαθητών και των εκπαιδευτικών:

ΙΣΠΑΝΙΑ 2024

 

IMG 4210 IMG 4211 IMG 4213 IMG 4218 IMG 4227 IMG 4233 IMG 4234 IMG 4236

Φωτογραφικό άλμπουμ από  τη μετακίνηση

iky logo web 2014

«Ο μικρός Αμπέμπε και η Λένια η Χρυσαλένια» στην Ταξιδιάρικη Βιβλιοθήκη

Την Πέμπτη 11 Απριλίου οι μαθητές/τριες της Γ τάξης επισκέφθηκαν την Ταξιδιάρικη Βιβλιοθήκη, όπου οι δασκάλες τους Κατερίνα Καραναστάση (Γ1) και Φωτεινή Γωνιωτάκη (Γ2) τους αφηγήθηκαν ένα ξεχωριστό παραμύθι, το: «Ο μικρός Αμπέμπε και η Λένια η Χρυσαλένια», το παιδικό βιβλίο της κ. Άννας Ατσαλή, Συμβούλου Εκπαίδευσης ΠΕ60, Ν. Λασιθίου & Ν. Ρεθύμνου, σε εικονογράφηση Κωστή Ατσαλή, από τις εκδόσεις Inkon Creative Lab. Το βιβλίο, το οποίο ευγενικά μας παραχώρησε η συγγραφέας και την ευχαριστούμε γι’ αυτό, αγγίζει τα ευαίσθητα ζητήματα της ξενοφοβίας, της διαφορετικότητας και του σχολικού εκφοβισμού, αλλά ταυτόχρονα και τις αξίες της αλληλεγγύης, της αποδοχής και της συνεργασίας. Τα παιδιά απάντησαν σε ερωτήσεις, σχολίασαν τις ζωγραφιές της εικονογράφησης και εξέφρασαν τις απόψεις τους για τις συμπεριφορές των ηρώων και την εξέλιξη της ιστορίας. Καθώς το βιβλίο της κ. Ατσαλή έχει εξαντληθεί, της ευχόμαστε σύντομα να το εκδώσει και πάλι, ώστε να ταξιδέψει πάνω σε πολλά παιδικά χεράκια.

Η ομάδα βιβλιοθήκης


435305030 446827757834090 2397919223243628673 n
atsali 1 atsali 2 atsali 3 atsali 4viber image 2024 04 11 18 23 27 689 1

Γ2-Εργαστηρια Δεξιοτήτων 2023-2024

Με επιτυχία ολοκληρώνονται σιγά σιγά για τη φετινή σχολική χρονιά τα εργαστήρια δεξιοτήτων για τους μαθητές της Γ2 τάξης. Ασχοληθήκαμε φέτος με τις θεματικές ενότητες ”Γνωρίζω το σώμα μου’’, Τοπική πολιτιστική κληρονομιά”, ”Συμπερίληψη”, ”Γνωριμία με τα Επαγγέλματα-Αρτοποιός”. Οι μαθητές γνώρισαν πολλά πράγματα για τις εν λόγω θεματικές, μέσα από βιωματικά εργαστήρια.

IMG 1993 IMG 1994 IMG 2180 IMG 2181

IMG 2853 IMG 2854 IMG 2855 IMG 2858 IMG 2859 IMG 2860

IMG 3915 IMG 3916IMG 4039 IMG 4040 IMG 4041 IMG 4042 1 IMG 4089 IMG 4090 IMG 4091 IMG 4092 IMG 4093 IMG 4094

Γωνιωτάκη Φωτεινή

Εκπαιδευτικός Γ2

Επίσκεψη στην παραλία Γαργαδόρος ή Βότσαλο

logo final
Η Ε’ τάξη του σχολείου μας συμμετέχοντας στο πρόγραμμα Erasmus+ KA122 «Πράσινες σχολικές δράσεις για ένα βιώσιμο μέλλον», επισκέφθηκαν την Πέμπτη 18 Απριλίου την παραλία Γαργαδόρος ή αλλιώς «Βότσαλο».
Εκεί οι μαθητές/τριες μας αφού πρώτα έκαναν καθαρισμό του χώρου, στη συνέχεια άφησαν στην παραλία πάνω από 200 «χρωματιστά βότσαλα» που ζωγράφισαν στο σχολείο τον προηγούμενο μήνα με την επίβλεψη των δασκάλων τους, Δημήτρη Σγουρό, Κωστή Κουτσάκη και Ράνιας Αφεντούλη.
Τα παιδιά ευχαριστήθηκαν πολύ, βλέποντας ότι με τις δημιουργίες τους ομόρφυναν την παραλία και υποσχέθηκαν να φτιάξουν κι άλλα, ώστε να μεταμορφωθεί η παραλία από «Βότσαλο» σε «Χρωματιστό Βότσαλο»!
IMG 4114 IMG 4116 IMG 4117 IMG 4118 IMG 4119 IMG 4122

Ανυπομονώντας για την Τελετή της Ολυμπιακής φλόγας!

Το σχολείο μας είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την τελετή, και μάλιστα να χειροκροτήσει τον 1ο Λαμπαδηδοδρόμο και τους αθλητές που συνόδευαν την Ολυμπιακή φλόγα. Οι μαθητές/τριες όλων των τάξεων ενημερώθηκαν και συζήτησαν για την τελετή. Ένα μικρό δείγμα από την δουλειά που έγινε με τους μαθητές/τριες του Δ2, μπορείτε να δείτε παρακάτω.

3o και 4ο Περιβαλλοντικό podcast Erasmus+ από το Δ1

 

Στα Πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ KA122 “Πράσινες σχολικές δράσεις για ένα βιώσιμο μέλλον “, τα παιδιά του Δ1 δημιούργησαν ακόμα 2 περιβαλλοντικά podcast.

Συγχαρητήρια στα παιδιά!

Απολαύστε τα…

https://youtu.be/mLtCsyr9104

https://youtu.be/AzY-oqmM4H0

 

 

«Τι κάνατε στην εβδομάδα βιβλίου, παιδιά;», οι δράσεις της Εβδομάδας Βιβλίου στο σχολείο μας

Η εβδομάδα βιβλίου, που οργανώθηκε για να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, διήρκησε από τη Δευτέρα 1 Απριλίου έως την Παρασκευή 5 Απριλίου και συμπεριλάμβανε δράσεις για όλες τις τάξεις του σχολείου.

  • Τη Δευτέρα η Β δημοτικού γνώρισε τη συγγραφέα Ελένη Μπετεινάκη και πέντε από τα πολλά βιβλία της. Μετά από ψηφοφορία, διαβάσαμε τη «Μάγισσα Χρωματούσα» και προσπαθήσαμε να γίνουμε εικονογράφοι των παραμυθιών της συγγραφέως. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα κοινό έργο-αφίσα της Β τάξης, ως καλωσόρισμα στη συγγραφέα.

1.4

 

1.1

 

1.3

  • Την Τρίτη είχαμε την τιμή να υποδεχτούμε στο σχολείο μας τις κ. Ντρέτσα Νιφρίλτα, ψυχολόγο και κ.Ηλιάδου Μαριάννα, κοινωνική λειτουργό, από το ΚΕΔΑΣΥ Λασιθίου. Τα εκτάκια μας, εδώ και καιρό μας μιλούσαν για τα άγχη τους, με το γυμνάσιο, με τις σχέσεις τους, με τα μαθήματα. Τι καλύτερο από μια συνάντηση με τις ειδικούς; Το ΚΕΔΑΣΥ Λασιθίου ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμά μας και οι απεσταλμένες του κέντρου, έχοντας ετοιμάσει μια εξαιρετική παρουσίαση για να εισάγουν τα παιδιά στη δραστηριότητα, συζήτησαν, άκουσαν, απάντησαν σε ερωτήσεις και έπαιξαν με τα παιδιά. Σίγουρα τα παιδιά της ΣΤ’ είναι τώρα λίγο πιο έτοιμα να διαχειριστούν το άγχος τους.2.32.12.42.2
  • Την Τετάρτη ξεκίνησε η δράση της Δ’ τάξης πάνω στην ιδέα «Διαβάζω για τους άλλους» και στο «Βιβλίο στο κουτί» από τις εκπαιδευτικούς Κική Πασιαλή (μέλος της ομάδας βιβλιοθήκης), Μαρία Μαντζαρίδου, Σοφία Λιανουδάκη, Δήμητρα Δεμέτζου σε συνεργασία με την Α’ τάξη του σχολείου μας και τις εκπαιδευτικούς τους. Για 2 ώρες οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ’ 2 τάξης διάβασαν βιβλία στα πρωτάκια μας, βιβλία τα οποία είχαν διαλέξει για την ηλικία των παιδιών της Α’ δημοτικού και είχαν προετοιμάσει εδώ και λίγες εβδομάδες. Τα πρωτάκια απόλαυσαν τις αφηγήσεις των «μεγάλων» και μάλιστα διάβασαν κάποια κομμάτια των βιβλίων, δείχνοντας πόσα πολλά έχουν ήδη μάθει.
  • Πέμπτη, η ημέρα του «Βιβλίου στο κουτί». Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δ’ 1 τμήματος εικονογράφησαν μαζί με τα παιδιά της Α τάξης, με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο, τα βιβλία που διάβασαν την προηγούμενη μέρα. Αποτέλεσμα… ξεχωριστά και ιδιαίτερα βιβλία σε κουτάκια, που ξεδιπλώνουν τη μαγεία τους, αλλά και το ταλέντο των μικρών μας μαθητών/τριών

 

3.33.6 3.4 3.5 3.1 3.2

  • Την Πέμπτη ήταν, επίσης, η σειρά της Ε’ τάξης να περάσει από την Ταξιδιάρικη Βιβλιοθήκη. Τα δύο τμήματα σε έναν σύντομο…αγώνα δρόμου, έκλεισαν τα μάτια τους και διάλεξαν πολύ γρήγορα και στην τύχη βιβλία, αποκλειστικά από τα ράφια της κλασικής λογοτεχνίας. Τα ξεφύλλισαν για πολύ λίγο και έπειτα κλήθηκαν να φτιάξουν «μικρά βιβλία» αλλάζοντας τον τίτλο, γράφοντας μια δική τους εκδοχή, από τη φαντασία τους. Έπειτα προχώρησαν στην εικονογράφηση, με στόχο ένα μικρό, αστείο βιβλιαράκι. Τα πεμπτάκια μας έβαλαν όλη τους την τέχνη κι έφτιαξαν ευφάνταστες, αστείες, παράξενες και τρομακτικές ιστορίες, που μας εντυπωσίασαν.

3.6 4.5 4.6 4.2 4.4 4.3 4.7 4.85.6 5.7 5.8 5.9 5.10 5.2 5.15.5

  • Η εβδομάδα βιβλίου έκλεισε την Παρασκευή με τη «Γιορτή του βιβλίου» από τη Γ τάξη, όπου παρουσιάστηκαν στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, από το Γ2, μια λεπτομερής παρουσίαση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας και από το Γ1 μια δραματοποιημένη εκδοχή του βιβλίου «Ο σκέιτερ και το φανταστικό υπερόπλο» της Ελένης Τασοπούλου. Οι γονείς των παιδιών της Γ τάξης, αλλά και όλοι/ες οι μαθητές/τριες του σχολείου παρακολούθησαν την εκδήλωση, απόλαυσαν την παρουσίαση και το θεατρικό δρώμενο και χειροκρότησαν την προσπάθεια των παιδιών.

Να ευχηθούμε και του χρόνου να γεμίσουμε βιβλιοστιγμές!

Η ομάδα βιβλιοθήκης