Πρωτιά για το σχολείο μας στην εφαρμογή Καλών Πρακτικών του Erasmus+ΚΑ1: «Η εμπλοκή της λογοτεχνίας και των συναφών τεχνών στη διδακτική πράξη ως μέσο προώθησης της πολυγλωσσίας και της βελτίωσης της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης»

erasmus iky logo web 2014

Είμαστε ιδιαιτέρως ικανοποιημένοι και χαρούμενοι, καθώς αυτές τις ημέρες ενημερωθήκαμε για την υψηλότερη διάκρισή μας ως σχολείο, σχετικά με την εφαρμογή καλών πρακτικών του προγράμματος ERASMUS+ ΚΑ101 με τίτλο : «Η εμπλοκή της λογοτεχνίας και των συναφών τεχνών στη διδακτική πράξη ως μέσο προώθησης της πολυγλωσσίας και της βελτίωσης της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης», το οποίο υλοποιήθηκε στο σχολείο μας από το 2019-2022.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνεται στην Έκδοση καλών πρακτικών σχεδίων  Erasmus+ΚΑ1 και ΚΑ2 2022, του ΙΚΥ.

IKY_KALES_PRAKTIKES_2022_FINAL

Σχετικά άρθρα για το πρόγραμμα μπορείτε να δείτε στην κατηγορία : https://blogs.sch.gr/1dimagnikol/category/erasmus-project-ka1/

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στις εκπαιδευτικούς του σχολείου μας: Γωνιωτάκη Φωτεινή, Καραναστάση Κατερίνα, Μαυροδοντίδου Αλεξάνδρα, Παγκάλου Σοφία και κυρίως στην συντονίστρια του συγκεκριμένου προγράμματος και πρώην διευθύντρια του σχολείου μας κ. Κρυσταλένια Λιανά. Ευχόμαστε να υπάρξουν και στο μέλλον ανάλογες διακρίσεις!

Εκ της Διευθύνσεως

του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου

Πρόγραμμα Ανακύκλωσης Μπαταριών – Μεγάλοι Μικροί Κυνηγοί

heroes 1

Το σχολείο μας συμμετέχει τη σχολική χρονιά 2022-2023 και επίσημα στο 2ο Σχολικό Τουρνουά Ανακύκλωσης Μπαταριών – Μεγάλοι Μικροί Κυνηγοί!
Οι Μεγάλοι-μικροί κυνηγοί είναι μια δράση ευαισθητοποίησης των μαθητών απέναντι στην ανακύκλωση μπαταριών.
Στόχο έχει τη συστηματική επιμόρφωση των παιδιών με διαδραστικό τρόπο, ώστε να τα καθοδηγήσει στην ευσυνείδητη συλλογή χρησιμοποιημένων μπαταριών στους κάδους ΑΦΗΣ.
Στη δράση αυτή μπορεί να συμμετέχει όλη η οικογένεια, συγκεντρώνοντας σε ειδικό σημείο στο σπίτι όλες τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες, προτού αυτές καταλήξουν στον Κάδο ΑΦΗΣ του σχολείου.

Είναι μια πρωτοβουλία της ΑΦΗΣ και της οργάνωσης NoWaste21 για την Κυκλική Οικονομία

https://www.afis-kinigoi.gr/

https://afis.gr/

Το σχολείο μας εδώ και αρκετά χρόνια είναι επίσημο σημείο συλλογής ανακύκλωσης μπαταριών. Ελάτε να γεμίσουμε τον ειδικό κάδο ανακύκλωσης μικροί και μεγάλοι!

IMG 5246

οθόνης 100

 

 

 

 

Το Β1 συμμετέχει σε πρόγραμμα eTwinning

Aikaterini Karanastasi 1st Primary School of Agios Nikolaos

 

Μαθητές και μαθήτριες με προβληματισμούς, ερωτήσεις και ανησυχίες. Για τον κόσμο, τον πλανήτη, το περιβάλλον. Όλα αυτά μας ώθησαν να συμμετέχουμε στο πρόγραμμα eTwinning και συγκεκριμένα στο έργο με τίτλο “Discover Save And Grow Europe”. Το συνεργατικό αυτό σχέδιο εργασίας πραγματεύεται πολιτισμικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, μέσω συνεργατικών δραστηριοτήτων. Η κουλτούρα της κάθε χώρας και το φυσικό της περιβάλλον, η παρουσίαση και η διατήρησή τους είναι οι άξονες που διέπουν όλες μας τις δραστηριότητες.

Οι συμμετέχουσες χώρες είναι: Ελλάδα, Τουρκία, Πολωνία, Ιταλία, Ρουμανία, Ισπανία, Αλβανία και Πορτογαλία.  Οι ηλικίες των παιδιών που συμμετέχουν κυμαίνονται από 7-11 ετών. Η έναρξη του σχεδίου έγινε τον Οκτώβριο του 2022 και η λήξη του θα είναι τον Ιούνιο του 2023. Είμαστε ενθουσιασμένοι/ες που συμμετέχουμε στο έργο αυτό και ανυπομονούμε για όλα όσα θα δημιουργήσουμε και θα μάθουμε. 
Screenshot 53
Aikaterini Karanastasi 1st Primary School of Agios Nikolaosimage

 

Κατερίνα Καραναστάση

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός τμήματος Β’1

 

ΟΜΑΔΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ-ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ -1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΟΜΑΔΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

λήψης

Λειτουργία 1: Παιδαγωγική και μαθησιακή λειτουργία

ΑΞΟΝΑΣ 1. Διδασκαλία, μάθηση και αξιολόγηση

ΟΜΑΔΑ 1-ΔΕΙΚΤΗΣ ● Εφαρμογή καινοτόμων διδακτικών πρακτικών

ΟΜΑΔΑ 2- ΔΕΙΚΤΗΣ● Ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για την υποστήριξη της διδασκαλίας

ΟΜΑΔΑ 3 -ΔΕΙΚΤΗΣ● Προετοιμασία για συμμετοχή σε σχολικούς διαγωνισμούς, σε πολιτιστικές, καλλιτεχνικές και αθλητικές δράσεις

 

ΑΞΟΝΑΣ  2. Σχολική διαρροή – φοίτηση

ΟΜΑΔΑ 4 -ΔΕΙΚΤΗΣ● Μέριμνα για τη μετάβαση μεταξύ εκπαιδευτικών βαθμίδων

 

ΑΞΟΝΑΣ 5. Σχέσεις σχολείου – οικογένειας

ΟΜΑΔΑ 5 -ΔΕΙΚΤΗΣ● Ανάπτυξη διαύλων επικοινωνίας, υποστήριξη και ενίσχυση της συνεργασίας σχολείου – οικογένειας

 

ΑΞΟΝΑΣ 9. Συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα

ΟΜΑΔΑ 6-ΔΕΙΚΤΗΣ• Συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα (Erasmus,Etwinning κ.λπ.)

 

Θέμα: Συμμετοχή σε προγράμματα e-twinning

Το Δ2 συμμετέχει  σε πρόγραμμα e-twinning με τίτλο: «Wellbeing in post-Covid19 schools».

Υπήρξε μια εποχή που το σχολείο θεωρούνταν καταφύγιο. Στην κοινωνία μετά τον Covid 19, είναι ακόμα το ίδιο σε όλη την Ευρώπη; Όταν οι σχολικές κοινότητες πρέπει να αντιμετωπίσουν μεταρρυθμίσεις, πιέσεις, διακρίσεις και βία μέσα και έξω, το σχολείο εξακολουθεί να παρέχει τα μέσα για να αισθάνονται όλοι καλά και να ξεπερνούν επαγγελματικές καθώς και προσωπικές προκλήσεις; Εάν όχι, τι μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε αρκετά υγιείς ώστε να μάθουμε και να ζήσουμε πιο ευτυχισμένοι σε τοπική και ευρύτερη κλίμακα;

Aυτό το έργο e twinning στο οποίο συμμετέχουν μαθητές και εκπαιδευτικοί 3 σχολείων Γαλλίας (Ρεϋνιόν)-Ελλάδας-Ουγγαρίας φιλοδοξεί να αξιολογήσει το πόσο ευτυχισμένοι είναι οι μαθητές μας , να ανταλλάξει υπάρχοντες ή νέους τρόπους βελτίωσης των συνθηκών τους στο σχολείο και τελικά να σχεδιάσει ένα παιχνίδι για τη διάδοση αυτής της εμπειρίας. Το έργο μας θα είναι ενεργό μεταξύ Νοεμβρίου 2022 και Μαΐου 2023.

2023 01 05 3 2023 01 05

CLIMATE CHANGE-SOS

Το B2 τμήμα του σχολείου μας συντονίζει για την σχολική χρονιά 2022-2023, ένα νέο πρόγραμμα  e-twinning.

 

Το eTwinning είναι η κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης. Προσφέρει μια ασφαλή πλατφόρμα για το προσωπικό που εργάζεται σε σχολεία των συμμετεχουσών Ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να επικοινωνήσουν, να συνεργαστούν και να αναπτύξουν σχέδια. Οι εκπαιδευτικοί συνεργάζονται και διοργανώνουν δραστηριότητες για τους μαθητές τους, οι οποίοι αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο, αλληλεπιδρούν, ερευνούν  και αποκτούν δεξιότητες του 21ου αιώνα.

Ο τίτλος του συνεργατικού σχεδίου εργασίας είναι : «Κλιματική αλλαγή –SOS». Το έργο θα είναι ενεργό μεταξύ Οκτωβρίου 2022 και Απριλίου 2023 και στοχεύει στην κατανόηση του 13ου Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης «Δράση για το κλίμα».

Η συνεργασία με τα σχολεία-εταίρους (Πορτογαλία, Ισπανία, Τουρκία, Βουλγαρία) επιτυγχάνεται μέσα από κοινά σχεδιασμένες δραστηριότητες σχετικές με το περιβάλλον στο Twinspace του έργου.

logofinal


1

Beige Minimalist Mood Photo Collage 1 Beige Minimalist Mood Photo Collage 2

tIMG 4611

Για το newsletter της τάξης μας πατήστε στο link  news1

 

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί του Β2

Γωνιωτάκη Φωτεινή

Μαρίνα Ατσαλάκη

 

Σχέδιο Δράσης – Ανάπτυξη διαύλων επικοινωνίας, υποστήριξη και ενίσχυση της συνεργασίας σχολείου – οικογένειας

Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας η πρώτη δράση που αφορά τον ΑΞΟΝΑ 5. Σχέσεις σχολείου – οικογένειας στα πλαίσια του Συλλογικού προγραμματισμού προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εσωτερική αξιολόγηση της σχολικής μας μονάδας για το σχ. έτος 2022-2023.

λήψης

Στα πλαίσια του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των φυτών αλλά και της ενδυνάμωσης σχέσεων σχολείου – οικογένειας, η τάξη του Γ2, είχαμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε τον κ. Ιωάννη Σκουλούδη, ιδιοκτήτη ανθοπωλείου και πατέρα μαθήτριάς μας, ο οποίος προμήθευσε κάθε παιδάκι με το δικό του φυτό, τους μίλησε για την φωτοσύνθεση, τους έδειξε διά ζώσης όλη την διαδικασία μεταφύτευσης των φυτών και τη ρουτίνα περιποίησής τους.

Τον ευχαριστούμε βαθύτατα για την προσφορά του και την παρουσία του.

IMG 5126 IMG 5124 IMG 5123 IMG 5128

Η εκπαιδευτικός του Γ2

Ψαρρή Ελένη-Μαρία

Εκπαιδευτική επίσκεψη Γ2

Στα πλαίσια του μαθήματος των Θρησκευτικών με τίτλο «Θεία Λειτουργία – Το Μυστήριο της Αγάπης», η τάξη του Γ2 επισκέφθηκε τον Ι.Ν. Αγίας Τριάδος καθώς και την Παναγία Βρεφοτρόφο. Οι μαθητές βίωσαν το ιερό Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας και με την καθοδήγηση του πατρός Νεκταρίου, έμαθαν την Ιστορία του ναού της Παναγίας Βρεφοτρόφου όπως και τα ήθη – έθιμα του τόπου μας.

IMG 5122

Κατόπιν, ακολούθησε επίσκεψη στον φούρνο Bakery & More… όπου οι μαθητές παρακολούθησαν και διδάχθηκαν όλη τη διαδικασία παρασκευής ψωμιού.

IMG 5127 IMG 5130

Ευχαριστούμε πάρα πού τον Πατέρα Νεκτάριο και τους υπεύθυνους του αρτοπαρασκευαστηρίου «Bakery & More» που άνοιξαν την αγκαλιά και τις πόρτες τους, στα υποδειγματικής συμπεριφοράς, παιδιά μας.

Η εκπαιδευτικός του Γ2

Ψαρρή Ελένη-Μαρία

Με απόλυτη επιτυχία και φέτος!!!

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η 17η Ημέρα Αγάπης που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της πόλης μας την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου με πρωτοβουλία της Ένωσης Γονέων. Δράση την οποία το σχολείο μας στηρίζει έμπρακτα τα τελευταία χρόνια με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, γονέων και κυρίως μαθητών. Δε θα μπορούσαμε συνεπώς ν’ απουσιάζουμε κι αυτή τη χρονιά με τις πανέμορφες κατασκευές που δημιούργησαν τα παιδιά του σχολείου με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους. Η παρουσία και η προσφορά όλων όσων παρευρέθηκαν ανεκτίμητη. Σας ευχαριστούμε για άλλη μια φορά.

IMG 20221218 122328 IMG f44e49391df95f3ded7ee61d75bb4271 V 1 IMG 20221218 122332