Σε ένα διάστημα δύο εβδομάδων πριν τις διακοπές του Πάσχα η θεματική του πρωινού τμήματος αφορούσε τον εορτασμό του Πάσχα και τα έθιμα του. Η τάξη μετατράπηκε σε ένα εργαστήρι και αυτό γιατί η βιωματική μάθηση στο νηπιαγωγείο είναι μια μεθοδολογική προσέγγιση με εξαιρετικά οφέλη.
Σαν έννοια η βιωματική μάθηση δίνει μεγάλη σημασία στην εμπειρία και τονίζει το βασικό ρόλο που διαδραματίζει το βίωμα στη μαθησιακή διαδικασία, αξιοποιώντας το κατάλληλα. Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος μάθησης, ο οποίος φέρνει σε άμεση επαφή τον μαθητή με το γνωστικό αντικείμενο, συνδέοντας τη διδασκαλία, που συντελείται εντός της σχολικής τάξης, με τις κοινωνικές συνθήκες και την καθημερινότητα που βιώνει ο μαθητής. Το μοντέλο της βιωματικής μάθησης εστιάζει στην αναζήτηση νοήματος, ενεργοποιεί και ενισχύει συναισθηματικά και διανοητικά τους μαθητές και επιδιώκει αξιοποιώντας τις εμπειρίες τους την βελτίωση των ικανοτήτων τους. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, αυτός που πρώτος προέβαλε τη βιωματική μάθηση ήταν ο Dewey, που για την εκπαίδευση δηλώνει ότι αυτή είναι «απ’ την εμπειρία, για την εμπειρία και μέσω της εμπειρίας». Στη συνέχεια ο Piaget τονίζει ότι η μάθηση είναι μια διαδικασία αλληλεπίδρασης του κάθε ατόμου με το περιβάλλον και ο Lewin ο οποίος δηλώνει τη μεγάλη σημασία της εμπειρίας του ατόμου στη μάθηση, υπογραμμίζοντας και αναδεικνύοντας τη σύνδεση θεωρίας και πράξης. Και οι τρεις στις εργασίες τους εστιάζουν στην εμπειρία, θεμελιώνοντας με τον τρόπο αυτό τη βιωματική μάθηση, η οποία βρίσκεται σε αντίθεση με τις γνωστικές θεωρίες μάθησης που δε συμπεριλαμβάνουν την εμπειρία και τη συνείδηση του ατόμου (πηγή: περιοδικό Scientific Journal Articles, C.V.P. Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης).
Ως εκ τούτου όλα όσα συμβαίνουν στην τάξη μας δεν είναι απλώς «χαριτωμένα», ούτε γίνονται «για να γίνουν»… Αποτελούν τμήμα στοχευμένης μεθοδολογικής προσέγγισης. Σας παραθέτουμε κάποιες από τις στιγμές μας.
Και θα κλείσουμε αυτή την ανάρτηση με τα λόγια του J. Dewey:
«Μόνο ό, τι δέχτηκες με την ψυχή σου, αυτό μόνο μαθαίνεις
και αυτό ενσωματώνεις στη ζωή σου και το χαρακτήρα σου».