Αρχείο ημέρας 8 Απριλίου, 2023
Το έθιμο του Λαζάρου
Στα πλαίσια της θεματικής του Πάσχα αναβιώσαμε το έθιμο του Λαζάρου. Η οργάνωση των δράσεων και η καθοδήγηση και υποστήριξη έγινε από τη συνάδελφό μας κα Οικονόμου Αναστασία , η οποία φέτος αποτελεί μέλος του εκπαιδευτικού προσωπικού του Νηπιαγωγείου μας. Συγκεκριμένα οι μαθητές μας:
- Ζύμωσαν και έφτιαξαν τα λαζαράκια
(Τα λαζαράκια είναι μικρά, αφράτα, ημίγλυκα ψωμάκια που παρασκευάζουν οι χριστιανοί το Σάββατο του Λαζάρου ,τη Μεγάλη Εβδομάδα. Έχουν το σχήμα σπαργανωμένου ανθρώπου, όπως παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες, και συμβολίζουν την ανάστασή του. Είναι νηστίσιμα, δηλαδή δεν περιέχουν γαλακτοκομικά προϊόντα ή αυγά. Πηγή: https://el.wikipedia.org/wiki )
2. Έφτιαξαν ατομικό καλαθάκι του Λαζάρου
3. Έκοψαν λουλούδια και κατασκεύασαν το ομαδικό καλάθι του Λαζάρου για την αναβίωση του εθίμου.
4. Τραγούδησαν τα κάλαντα του Λαζάρου (έθιμο των Λιμνών Αργολίδας) σε όλα τα τμήματα των συστεγαζόμενων νηπιαγωγείων και στο προσωπικό καθαριότητας του Πολυδύναμου, στο οποίο μάλιστα προσέφεραν πασχαλινή κάρτα και τσουρέκι με τις ευχαριστίες για το πολύτιμο έργο τους και τις θερμότερες ευχές για τις άγιες ημέρες που έρχονται.
Τα κάλαντα του Λαζάρου μπορείτε να τα ακούσετε με τις φωνούλες των μαθητών μας…
Αν επιθυμείτε να ταξιδέψετε στην Ελλάδα και να παρακολουθήσετε περισσότερα έθιμα που αναβιώνονται τις ημέρες του Πάσχα μπορείτε να πατήσετε επάνω στον παρακάτω χάρτη. Θα μεταφερθείτε στην εφαρμογή και εκεί πατώντας σε κάθε αριθμό μεταφέρεστε στην περιοχή Ελλάδας που αντιστοιχεί.
Ψηφιακές πασχαλινές δραστηριότητες
Η χρήση εργαλείων ηλεκτρονικής μάθησης συνεχίστηκε στην τάξη μας και για τη θεματική ενότητα του Πάσχα, ως αναπόσπαστο τμήμα του εκπαιδευτικού σχεδιασμού.
- Αφόρμηση για τη θεματική μας αποτέλεσε ένα βίντεο για τα γεγονότα του Πάσχα.
- Τώρα που είδες το βίντεο παίξε το κουίζ ερωτήσεων που σου ετοίμασα!
- Θυμάσαι με ποια σειρά έγιναν τα γεγονότα; Προσπάθησε στο παρακάτω παιχνίδι.
Χρονική σειροθέτηση γεγονότων Πάσχα
- On line παιχνίδι: “Φτιάχνω και κρύβω αυγά” (Δημιουργική έκφραση)
https://www.abcya.com/games/make_an_easter_egg
- On line παιχνίδι (Μαθηματικά: μοτίβα)
https://www.primarygames.com/math/eastereggpatterns/
- On line παιχνίδι (Συμπλήρωση puzzle-αντιστοίχηση σχημάτων)
https://www.primarygames.com/holidays/easter/games/eastershapepuzzle/
- Πασχαλινό puzzle A΄
- Πασχαλινό puzzle B΄
- Βρες πόσα αυγά είναι. (Μαθηματικά: αριθμοί και ποσότητα)
- Πάσχα και άλλες γιορτές (Μαθηματικά: Ταξινόμηση)
- Βρίσκω το αρχικό γράμμα των πασχαλινών λέξεων (Γλώσσα)
- Και ένα παιχνίδι μνήμης για σένα…
Σας υπενθυμίζω παιδιά μου ότι δεν απασχολούμαστε μπροστά σε οθόνη
(τάμπλετ ή υπολογιστή) περισσότερο από μισή ώρα ημερησίως.
Πάσχα 2023: Μια τάξη εργαστήρι
Σε ένα διάστημα δύο εβδομάδων πριν τις διακοπές του Πάσχα η θεματική του πρωινού τμήματος αφορούσε τον εορτασμό του Πάσχα και τα έθιμα του. Η τάξη μετατράπηκε σε ένα εργαστήρι και αυτό γιατί η βιωματική μάθηση στο νηπιαγωγείο είναι μια μεθοδολογική προσέγγιση με εξαιρετικά οφέλη.
Σαν έννοια η βιωματική μάθηση δίνει μεγάλη σημασία στην εμπειρία και τονίζει το βασικό ρόλο που διαδραματίζει το βίωμα στη μαθησιακή διαδικασία, αξιοποιώντας το κατάλληλα. Είναι ένας εναλλακτικός τρόπος μάθησης, ο οποίος φέρνει σε άμεση επαφή τον μαθητή με το γνωστικό αντικείμενο, συνδέοντας τη διδασκαλία, που συντελείται εντός της σχολικής τάξης, με τις κοινωνικές συνθήκες και την καθημερινότητα που βιώνει ο μαθητής. Το μοντέλο της βιωματικής μάθησης εστιάζει στην αναζήτηση νοήματος, ενεργοποιεί και ενισχύει συναισθηματικά και διανοητικά τους μαθητές και επιδιώκει αξιοποιώντας τις εμπειρίες τους την βελτίωση των ικανοτήτων τους. Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, αυτός που πρώτος προέβαλε τη βιωματική μάθηση ήταν ο Dewey, που για την εκπαίδευση δηλώνει ότι αυτή είναι «απ’ την εμπειρία, για την εμπειρία και μέσω της εμπειρίας». Στη συνέχεια ο Piaget τονίζει ότι η μάθηση είναι μια διαδικασία αλληλεπίδρασης του κάθε ατόμου με το περιβάλλον και ο Lewin ο οποίος δηλώνει τη μεγάλη σημασία της εμπειρίας του ατόμου στη μάθηση, υπογραμμίζοντας και αναδεικνύοντας τη σύνδεση θεωρίας και πράξης. Και οι τρεις στις εργασίες τους εστιάζουν στην εμπειρία, θεμελιώνοντας με τον τρόπο αυτό τη βιωματική μάθηση, η οποία βρίσκεται σε αντίθεση με τις γνωστικές θεωρίες μάθησης που δε συμπεριλαμβάνουν την εμπειρία και τη συνείδηση του ατόμου (πηγή: περιοδικό Scientific Journal Articles, C.V.P. Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης).
Ως εκ τούτου όλα όσα συμβαίνουν στην τάξη μας δεν είναι απλώς «χαριτωμένα», ούτε γίνονται «για να γίνουν»… Αποτελούν τμήμα στοχευμένης μεθοδολογικής προσέγγισης. Σας παραθέτουμε κάποιες από τις στιγμές μας.
Και θα κλείσουμε αυτή την ανάρτηση με τα λόγια του J. Dewey:
«Μόνο ό, τι δέχτηκες με την ψυχή σου, αυτό μόνο μαθαίνεις
και αυτό ενσωματώνεις στη ζωή σου και το χαρακτήρα σου».