Ένα δημιουργικό Σαββατοκύριακο !

Το Σαββατοκύριακο αποτελεί για όλους μας η σύντομη ανάπαυλα από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Αποτελεί το μικρό διάλειμμα για να ξεκουραστούμε, να κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν όλοι μαζί σαν οικογένεια, να περάσουμε όμορφες στιγμές, να γεμίσουμε μπαταρίες προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στα απαιτητικά προγράμματα της καθημερινότητάς μας.

Όπως αντιλαμβανόμαστε οι ενήλικοι το Σαββατοκύριακο, το ίδιο αισθάνονται και τα παιδιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι συνειδητή αυτή η αίσθηση. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν με τα παιδιά μας για να περάσουμε όμορφες και δημιουργικές στιγμές μαζί τους;

Μια ωραία βόλτα οπουδήποτε όσο ακόμα κρατάει ο καιρός… στην παιδική χαρά, στην παραλία με μια μπάλα ή τα ποδήλατα, μια βόλτα στο βουνό για περπάτημα ή πικ νικ. Η βόλτα μπορεί να συνδυαστεί με ένα χυμό ή ένα γλυκό. Η επαφή με την φύση βοηθάει τα παιδιά να εκτονώσουν την ενέργεια που τα διακατέχει και να είναι πιο ήρεμα όλη την εβδομάδα που θα ακολουθήσει. Αφήστε τα παιδιά να παίξουν με τα χώματα, να σκαρφαλώσουν, να λερωθούν, να πάρουν τον μεγεθυντικό φακό και να παρατηρήσουν τα έντομα, τα καβουράκια, τα φύλλα. Μια πολύ ωραία ιδέα είναι να πάρετε ένα παλιό σακίδιό τους και να το μετατρέψετε σε «σακίδιο εξερευνητή». Το σακίδιο μπορεί να περιέχει ένα μεγεθυντικό φακό, ένα φακό, παιδικά κιάλια, μία πυξίδα, ένα μέτρο, ένα σημειωματάριο με μολύβι και ότι άλλο φανταστείτε. Το σακίδιο μπορείτε να το παίρνετε κάθε φορά που θα βγαίνετε βόλτα και τα αντικείμενα να τα χρησιμοποιούν τα παιδιά με κάθε ευκαιρία για να παρατηρήσουν τον κόσμο γύρω τους.

Επίσης μία πολύ ωραία και δημιουργική δραστηριότητα είναι η εμπλοκή των παιδιών με την διαδικασία της μαγειρικής ή της ζαχαροπλαστικής. Φτιάξτε μαζί τους ένα ωραίο κέικ ή κουλουράκια. Δώστε τους ζυμάρι να ζυμώσουν και να δώσουν ότι σχήμα επιθυμούν στα εδέσματα. Δώστε τους τα υλικά που τους αρέσουν να τα βάλουν στο ζυμάρι και να φτιάξουν μια ωραία πίστα. Διαβάστε μαζί την συνταγή, μετρήστε τις ποσότητες των υλικών, δώστε τους το μίξερ να ανακατέψουν! Η διαδικασία της δημιουργίας στην κουζίνα είναι δραστηριότητα που αρέσει πολύ στα παιδιά!

Μια επίσης πολύ δημιουργική ιδέα για δραστηριότητα εντός του σπιτιού είναι να πάρετε ένα μεγάλο κουτί παπουτσιών και να το μετατρέψετε σε κουτί χειροτεχνίας. Εντός αυτού μπορείτε να βάλετε διάφορα υλικά, όπως κομμάτια από χρωματιστά χαρτιά (στα πλαίσια της ανακύκλωσης αντί για χρωματιστά χαρτιά μπορείτε να βάλετε χάρτινες χρωματιστές σακούλες που υπάρχουν από τις αγορές), κομμάτια από κορδέλες, νήματα, ξυλάκια από σουβλάκια, καλαμάκια, καπάκια, κουμπιά, χάντρες κ.τλ. ψαλίδι, κόλλα, σελοτείπ, χαρτοταινία, μολύβι και γόμα). Τα παιδιά αρέσκονται να χρησιμοποιούν διάφορα υλικά και να δημιουργούν κατασκευές, κολάζ. Εδώ πολύ βοηθητική είναι και η σακούλα της ανακύκλωσης που υπάρχει στο σπίτι από όπου μπορούν να πάρουν καθαρές συσκευασίες (ρολά από χαρτιά υγείας, μπουκάλια από γάλα/νερό, κουτιά συσκευασίας) και να δημιουργήσουν ότι θέλουν αφήνοντας την φαντασία τους ελεύθερη.

Ακόμα η καθιέρωση βραδιάς επιτραπέζιων παιχνιδιών, η προβολή μιας ταινίας συνοδευόμενη με ποπ κορν που έχετε φτιάξει μαζί, η βόλτα στην λαϊκή αγορά ή στο σούπερ μάρκετ ψωνίζοντας συμβουλευόμενοι την λίστα που έχετε φτιάξει με τα παιδιά νωρίτερα, η προετοιμασία του κυριακάτικου πρωινού είναι κάποιες από τις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε μαζί με τα παιδιά σας, να περάσετε όμορφα, να έρθετε κοντά και να δημιουργήσετε μνήμες που με χαρά θα αναπολούν στην ενήλικη ζωή τους!!!   

Καλή Εβδομάδα.

Ρ.Γ.