ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
Θεματική : Ζω καλύτερα – Ευ Ζην
Υποθεματική: YΓΕΙΑ Διατροφή- Αυτομέριμνα, Οδική Ασφάλεια.
ΒΑΘΜΙΔΑ/ΤΑΞΕΙΣ : 10o Νηπιαγωγείο Kαλαμάτας Τμήμα 1
Υπεύθυνη Νηπιαγωγός : Κουτρούλη Ελένη
Τίτλος : «Μες στο σπίτι ας προσέχω ατυχήματα μην έχω»
Φιλοσοφία –Σκοπιμότητα προγράμματος
Tα ατυχήματα στο σπίτι είναι συχνό φαινόμενο στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Η αυξημένη συχνότητα των παιδικών ατυχημάτων οφείλεται στις ιδιαιτερότητες της παιδικής ηλικίας όπως περιέργεια, έμφυτη λαχτάρα των παιδιών για μάθηση και εξερεύνηση, μικρή αντίληψη του κινδύνου κ.ά., με πιο κοινά τις πτώσεις, τα εγκαύματα και τις δηλητηριάσεις. Τα περισσότερα παιδιά έχουν βιώσει τέτοιες εμπειρίες και ο σκοπός του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωσή τους σχετικά με τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης των παιδικών ατυχημάτων στον χώρο του σπιτιού.
Πρόληψη ατυχημάτων δεν σημαίνει “φοβάμαι τα πάντα”, σημαίνει “σκέφτομαι πριν κάνω κάτι, για να αποφύγω ένα ατύχημα”. Συνεπώς η καλή οργάνωση του σπιτιού και η σωστή εκπαίδευση των παιδιών θα βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη και συνεπώς στον περιορισμό των παιδικών ατυχημάτων στο σπίτι.
Στόχοι του προγράμματος εργαστηρίων
Στο τέλος της εφαρμογής του προγράμματος δεξιοτήτων οι μαθητές/τριες θα μπορούν :
- Να αναγνωρίζουν τις επικίνδυνες συμπεριφορές στο σπίτι, τους τρόπους προστασίας, καθώς και κανόνες ασφαλείας (γνώσεις)
- Να αυτορυθμίζουν τη συμπεριφορά τους (δεξιότητες)
- Να αναπτύξουν υπευθυνότητα (στάσεις)
Υλοποίηση
- Κίνδυνοι ελλοχεύουν πολλοί… που βρίσκονται αυτοί;
Καταιγισμός ιδεών στο ερώτημα ..τι προσέχω στο σπίτι για να αποφύγουμε τα ατυχήματα…
- Παρουσίαση φυλλαδίου «Ασφάλεια στο σπίτι».
Τα παιδιά παρατηρούν και περιγράφουν.
Με κατάλληλες ερωτήσεις μοιράζονται σκέψεις και κατατίθενται απόψεις σχετικά με το σπίτι, ως χώρος με ζωή και συναισθήματα αλλά και κινδύνους.
- Το φυλλάδιο έγινε μια μεγάλη αφίσα !!!
- Παρακολούθηση εκπαιδευτικού βίντεο που αφορά στα ατυχήματα στο σπίτι. Συζήτηση αναφορικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο σπίτι, καθώς και εντοπισμός των παραγόντων που τα προκαλούν.
https://youtu.be/ApeX8u55m7E?t=37
Η νηπιαγωγός αναθέτει στα παιδιά να εντοπίσουν, να ζωγραφίσουν ,να γράψουν ή και να φωτογραφίσουν με τη βοήθεια των γονέων τους τα επικίνδυνα σημεία του σπιτιού τους και να τα παρουσιάσουν στην ολομέλεια της τάξης. Στη συνέχεια δημιουργούν ψηφιακό κολάζ και μια ταινία !!!
Η ταινία μας…!!!! (για να τη δείτε κάντε διπλό δεξί κλικ πάνω στο εικονίδιο και στη συνέχεια άνοιγμα)
Τα κολάζ…!!!
‘’Κύκλωσε τα επικίνδυνα σημεία στην κουζίνα, στο παιδικό δωμάτιο, στο σαλόνι και στο μπάνιο.’’
- Σύνδεση με τον κόσμο των εμπειριών
Τα παιδιά αναφέρουν τις εμπειρίες τους. Σκέφτονται πάνω στην εμπειρία τους. Έχετε βιώσει κάτι αντίστοιχο; Γιατί πιστεύετε ότι συνέβη αυτό; Ποια ήταν η αιτία που μπορεί να το προκάλεσε : Τι συνέβη τότε; Γιατί νομίζεις ότι συνέβη; Αναρωτιέμαι τι θα συνέβαινε εάν… Αναρωτιούνται πάνω στις εμπειρίες τους; Θα μπορούσες να το είχες αποφύγει; Με ποιο τρόπο; Οι απαντήσεις των μαθητών καταγράφονται ώστε να δημιουργηθεί ένας «τοίχος» με αναφορές όπου οι μαθητές αντιλαμβάνονται ως ατυχήματα και τις αιτίες που δημιουργούνται (πυρκαγιά, ηλεκτροπληξία, χημικές ουσίες, φάρμακα, πτώσεις- ολισθήσεις, εγκαύματα)
Τι είπαν τα παιδιά …..
Είχα γλιστρήσει στο μπάνιο …. , χτύπησα στην καρότσα του αγροτικού…,έχω κλειδωθεί στο δωμάτιο…, όπως έτρεχα χτύπησα στον καναπέ και πήγα στο νοσοκομείο για ράμματα …,είχα στριμώξει το κεφάλι μου στην πόρτα της παιδικής χαράς…, χτύπησα στο γυάλινο τραπέζι.. , έκαψα τη γλώσσα μου με καυτό ψάρι…,έπεσα και χτύπησα όταν παίζαμε στην αυλή του σπιτιού μου…,είχα ακουμπήσει στην εξάτμιση στο ταξί και κάηκα…, μου έπιασε η πόρτα το δάχτυλο το μικρό…,είχα χτυπήσει στη γωνία του τραπεζιού…, είχα ‘’καφτεί’’ στο δάχτυλο στο μηχανάκι του μπαμπά.., είχα πέσει από το ποδήλατο και χτύπησα το πόδι και έτρεχε αίμα…, χτύπησα το πόδι μου στη γωνία του καναπέ…….
- Δημιουργία πίνακα αναφοράς
Επιλέγουμε από το διαδίκτυο εικόνες ,τις εκτυπώνουμε, καταγράφουμε συνεργατικά με τα παιδιά τις νέες έννοιες και λέξεις σχετικές με το θέμα: ατύχημα, πυρκαγιά, ηλεκτροπληξία, δηλητηρίαση πτώση, εγκαύματα ,τραυματισμός ,ετοιμάζουμε καρτέλες με τις λέξεις και την εικόνα αντίστοιχα και δημιουργούμε έναν πίνακα αναφοράς αντιστοιχίζουμε και τις «διαβάζουμε».
- Ασχοληθήκαμε με εκπαιδευτικά παιχνίδια στον Η/Υ
- Οι πρώτες βοήθειες… σώζουν ζωές!!!
Διαβάζουμε το παραμύθι «ΚΙΝΔΥΝΟΣ – ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΛΥΚΟΥ», όπου με απλό τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν για τα ατυχήματα ,τις αιτίες που τα προκάλεσαν και τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ατυχημάτων.
Στη συνέχεια γίνεται συζήτηση με τα παιδιά, τα οποία καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις, προκειμένου να εμπλακούν, να παρατηρήσουν προσεκτικά και να διατυπώσουν τις δικές τους απορίες. Τονίζουμε της ανάγκης προσφοράς των πρώτων βοηθειών, καθώς και των επαγγελμάτων που σχετίζονται με τα ατυχήματα (πυροσβέστης, νοσηλευτής, ιατρός, φαρμακοποιός).
- Τα παιδιά έπαιξαν με σχετικά επιτραπέζια παιχνίδια
- Αναφορά και εκμάθηση τηλεφώνων έκτακτης ανάγκης και ανάρτησή τους σε πίνακα στον τοίχο της τάξη
Γιατρός… δραματοποίηση με το βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών…
- Τα νήπια και προνήπια παρουσίασαν το πρόγραμμα <<Μες στο σπίτι ας προσέχω ατυχήματα μην έχω >> στα παιδιά του 2ου τμήματος του Νηπιαγωγείου μας, συζήτησαν μαζί τους και τους έδωσαν αρκετές συμβουλές !!!!
- Έγινε ανάρτηση των δράσεων στην ιστοσελίδα σχολείου μας.
Σημειώσεις:Για την υλοποίηση των εργαστηρίων του προγράμματος χρησιμοποιήθηκαν εικόνες, βίντεο και πληροφορίες από το διαδίκτυο, προβολές ταινιών, χαρτόνια, χαρτιά, μαρκαδόροι. Οι μαθητές εργάστηκαν, στην ολομέλεια, σε ομάδες και ατομικά. Οι διδακτικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν ήταν καταιγισμός ιδεών, συζητήσεις, δραματοποιήσεις, παιχνίδια ρόλων, εικαστικά, φύλλα εργασίας για αξιολόγηση.
Αξιολόγηση
Το πρόγραμμα των εργαστηρίων δεξιοτήτων ήταν συναρπαστικό και ελκυστικό για όλους τους μαθητές. Τα παιδιά κατάφεραν να αναλύουν και να ερμηνεύουν καταστάσεις και γεγονότα και να μπορούν να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις. Απέκτησαν πολύ καλές επικοινωνιακές δεξιότητες, άκουγαν προσεκτικά τους φίλους τους όταν μιλούσαν, σέβονταν τις απόψεις των άλλων, τους άρεσε να παρουσιάζουν τη δουλειά τους στην ολομέλεια της τάξης, ζητούσαν βοήθεια όταν χρειάζονταν και απέκτησαν γνώσεις για τα ατυχήματα στο σπίτι μέσα από συνεργατικές δραστηριότητες.
Βιβλιογραφία : Πηγή: Βιβλιοθήκη Προγραμμάτων Καλλιέργειας Δεξιοτήτων, Νηπιαγωγείο – ΙΕΠ
Τα φύλλα εργασίας που έχουν αναρτηθεί είναι τυχαίες επιλογές και ενδεικτικά , όλα περιέχονται στο φάκελο εργασιών των παιδιών.
👦👩💚💜Ευχαριστώ τα νήπια ,τα προνήπια και τους γονείς του 1ου τμήματος για τη συμμετοχή και τη συνεργασία !!!!💥👏👏