Σύνδεσμοι

Διαχείριση

”Τι έφαγε το φαγητό σου”;

13 Οκτώβριος 2022  Με ετικέτα

Παίζει μεγάλο ρόλο το τι τροφοδότησε την τροφή σου πριν καταλήξει να γίνει η τροφή σου. Με λίγα λόγια που αναπτύχθηκε, πως, με τι ανατράφηκε. Σε ένα έδαφος πλούσιο σε θρεπτικά ή σε σκόνη με χημικά λιπάσματα; Σε αυτή τη βάση δίνεται έμφαση στην ποιότητα του εδάφους. Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύχθηκε η Αναγεννητική Γεωργία αντί της συμβατικής καλλιέργειας με τα χημικά και την εξουθένωση του πρότερα ζωντανού εδάφους.

Τι είναι η Αναγεννητική Γεωργία;

Το Regenerative Agriculture (RA) είναι ένα σύστημα παραγωγής τροφίμων που μπορεί ταυτόχρονα να αξιοποιήσει και να αποκαταστήσει το έδαφος, να ενισχύσει τη βιοποικιλότητα, να προστατεύσει το νερό και να αξιοποιήσει τις φυσικές ικανότητες δέσμευσης άνθρακα των φυτών καλλιεργειών, βελτιώνοντας παράλληλα την παραγωγικότητα και τελικώς την κερδοφορία των αγροτών.

Η αναγεννητική γεωργία επιδιώκει να θεραπεύσει την επιζήμια, εξορυκτική σχέση μεταξύ της βιομηχανικής γεωργίας και της γης. Στην κλίμακα των μεμονωμένων εκμεταλλεύσεων, το κάνει αυτό δημιουργώντας πολύπλοκα αγρο-οικοσυστήματα όπου τα θρεπτικά συστατικά, το νερό και άλλοι πόροι εναλλάσσονται μεταξύ διαφορετικών καλλιεργειών, ζώων και φύσης αντί να χρησιμοποιεί το περιβάλλον ως χώρο απόρριψης για επιπλέον απόβλητα και λιπάσματα. Όταν γίνει σωστά, η αναγεννητική γεωργία μπορεί να αποκαταστήσει περιοχές που έχουν απογυμνωθεί από βλάστηση, έδαφος και βιοποικιλότητα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η παραγωγή τροφίμων μπορεί να συνεχιστεί χωρίς περαιτέρω ζημιές.

Bασίζεται σε πέντε θεμελιώδεις αρχές. Επειδή οι συνθήκες του εδάφους και του κλίματος ποικίλλουν πολύ ανά τον κόσμο, οι συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους εφαρμόζονται οι αρχές της ΡΑ αναπόφευκτα θα διαφέρουν από τόπο σε τόπο. :

  • Η ελαχιστοποίηση της διαταραχής του εδάφους ωφελεί το έδαφος και το κλίμα

Πρακτική: Καλλιέργεια χωρίς άροση ή χαμηλή άροση

  • Η φυτική κάλυψη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ωφελεί την υγεία του εδάφους

Πρακτική: Η χρήση καλλιέργειες κάλυψης

  • Η ποικιλομορφία των καλλιεργειών έχει πολλαπλά οφέλη

Πρακτικές: Συνεχής αμειψισπορά, φύτευση ακριβείας, διασπορά, φύτευση αναμετάδοσης και «απογύμνωση λιβαδιού»

  • Βελτιστοποίηση της επιλογής σπόρων και ελαχιστοποίηση της εφαρμογής βιολογικών και χημικών εισροών

Πρακτική: Γεωργία ακριβείας

  • Η κτηνοτροφία μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός ενάρετου κύκλου υγείας του εδάφους

Πρακτική: Διαχειριζόμενη βοσκή

Πηγές: Agronews, Footprint.org

Άνοιγμα μενού
Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση