Αλκαλική Διατροφή

Η αλκαλική διατροφή βασίζεται στη λογική ότι η διατροφή μας μπορεί να αλλάξει το pH του σώματος μας.
Ο μεταβολισμός, η διαδικασία μετατροπής των τροφών σε ενέργεια, περιλαμβάνει αρκετές χημικές αντιδράσεις ώστε να διασπαστούν οι τροφές .Αυτές οι χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στο σώμα μας είναι αργές και ελεγχόμενες. Οι τροφές που καταναλώνουμε αφήνουν κάποια “υπολείμματα” που είναι γνωστά ως κατάλοιπα του μεταβολισμού.
Αυτά τα κατάλοιπα του μεταβολισμού μπορεί να είναι αλκαλικά, ουδέτερα ή όξινα. Αυτά τα υπολείμματα μπορούν να επηρεάσουν άμεσα το pH του σώματος. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι εάν τρώτε τροφές που αφήνουν όξινα κατάλοιπα, το αίμα σας γίνεται πιο όξινο. Αν οι τροφές που τρώτε αφήνουν αλκαλικά κατάλοιπα, το αίμα γίνεται πιο αλκαλικό.
Τα συστατικά των τροφών που αφήνουν όξινα κατάλοιπα περιλαμβάνουν τις πρωτεΐνες, το φωσφορικό άλας και το θείο, ενώ τα αλκαλικά συστατικά περιλαμβάνουν το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο.
Τα επίπεδα του pH στο σώμα:
- Το 0 είναι πολύ όξινο
- Το 7 είναι ουδέτερο
- Το 14 είναι πολύ αλκαλικό
Τι τρώμε και τι αποφεύγουμε στην αλκαλική διατροφή;
Η συγκεκριμένη διατροφή οργανώνεται σύμφωνα με το pH των τροφών. Αν θέλετε να ακολουθήσετε την αλκαλική διατροφή, θα καταναλώνετε τροφές όπως αυτές που βρίσκονται στην παρακάτω λίστα, θα αποφεύγετε τις καθαρά όξινες τροφές, θα περιορίσετε ή θα αποφεύγετε τις ουδέτερες τροφές και θα επικεντρωθείτε στις αλκαλικές τροφές.
Όξινες τροφές που χρειάζεται να αποφεύγετε:
- Κρέας (ειδικά το παστό βοδινό, το κρέας σε κονσέρβα, η γαλοπούλα, το μοσχάρι και το βοδινό)
- Πουλερικά
- Ψάρια
- Τυρί cottage
- Γάλα
- Τυρί (ειδικά η παρμεζάνα, το τσένταρ και τα σκληρά τυριά)
- Γιαούρτι
- Παγωτό
- Αυγά (ειδικά των κρόκο των αυγών)
- Σιτηρά (καστανό ρύζι, βρώμη, ζυμαρικά, καλαμπόκι, λευκό ρύζι, ψωμί σικάλεως, ψωμί ολικής άλεσης)
- Αλκοόλ
- Σόδα
- Φακές
- Φιστίκια και καρύδια
- Επεξεργασμένες τροφές
Τροφές με ουδέτερο pH που πρέπει να περιορίσετε:
- Φυσικά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, το βούτυρο και το γάλα
- Άμυλο
- Ζάχαρη
Αλκαλικές τροφές που χρειάζεται να καταναλώνετε:
- Φρούτα
- Χυμούς φρούτων χωρίς ζάχαρη
- Σταφίδες
- Μαύρες σταφίδες
- Λαχανικά (ειδικά σπανάκι)
- Πατάτες
- Κρασί
- Μεταλλικό νερό
- Τροφές με σόγια
- Όσπρια
- Φύτρες
- Ξηροί καρποί
Ενώ υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκδοχές της διατροφής, εδώ είναι ένα παράδειγμα.
Ημέρα 1: Φρούτα και λαχανικά. λάχανο με πέστο και αβοκάντο. κολοκυθάκι με ψητά λαχανικά
Ημέρα 2: Φρέσκα ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά. σαλάτα με λαχανικά και ελαιόλαδο. γλυκοπατάτα με μπρόκολο στον ατμό
Ημέρα 3: Απεριόριστα φρούτα και λαχανικά. ποτήρι κόκκινο κρασί και σαλάτα σπανάκι, φρουτοσαλάτα με φρέσκο χυμό λάιμ
Ημέρα 4: φρούτα και λαχανικά. κολοκυθάκια και λαδολέμονο. γλυκοπατάτα με λίγο βούτυρο
Ημέρα 5: φρούτα και λαχανικά. σούπα ζωμού λαχανικών και σαλάτα σπανάκι, καρότα
Ημέρα 6: φρούτα και λαχανικά. ψιλοκομμένο κουνουπίδι με ψητά λαχανικά και ελαιόλαδο. πράσινο smoothie και ψητά λαχανικά
Ημέρα 7: φρούτα και λαχανικά. χυμός φρούτων χωρίς ζάχαρη, smoothie φρούτων. ψιλοκομμένα αγγούρια και ντομάτες με ελαιόλαδο
Ημέρα 1η Πρωινό: Μήλα και κανέλα Μεσημεριανό: Σαλάτα κήπου με ψητά λαχανικά, με γέμιση λεμονιού Δείπνο: Γλυκοπατάτα και σοταρισμένο σπανάκι
Ημέρα 2η Πρωινό: Smoothie φρούτων Μεσημεριανό: Σαλάτα σπαράγγια και σπανάκι στον ατμό Βραδινό: καρότα με σάλτσα , με σοταρισμένα μανιτάρια
Ημέρα 3η Πρωινό: Αχλάδια, ροδάκινα και καφές Μεσημεριανό: Χούμους λαχανικών με καρότα, σέλινο και ντοματίνια Δείπνο: Μανιτάρια σχάρας, πιπεριές και κρεμμύδια με ήπια σάλτσα
Πηγή: www.therapia.gr
www.verywellfit.com
Κάτω από Διατροφή | Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Αλκαλική Διατροφή