6ο 1/Θ Νηπιαγωγείο Ναυπλίου

Φτάσε όπου δεν μπορείς! Ν. Καζαντζάκης

Γνωρίζοντας τον ζωγράφο Νικηφόρο Λύτρα

Στα πλαίσια του προγράμματος ΓΝΩΡΙΖΩ ΔΙΑΣΗΜΟΥΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥΣ, οι μαθητές του 6ου 1/Θ Νηπιαγωγείου Ναυπλίου προσέγγισαν καλλιτεχνικά τον πίνακα του Νικηφόρου Λύτρα «Ρόδια».

Ο Νικηφόρος Λύτρας (1832–1904) υπήρξε ένας από τους διασημότερους Έλληνες ζωγράφους και δασκάλους της ζωγραφικής, κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Θεωρείται  πρωτοπόρος στην διαμόρφωση της διδασκαλίας των Καλών Τεχνών στην Ελλάδα, ως ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Σχολής του Μονάχου.

Ασχολήθηκε με την επονομαζόμενη «ιστορική ζωγραφική», με θέματα επηρεασμένα από την ελληνική μυθολογία και ιστορία. Ως επίσημος προσωπογράφος της υψηλής κοινωνίας της Αθήνας, φιλοτέχνησε μνημειακά πορτρέτα επιφανών Αθηναίων που συγκαταλέγονται στα πιο σημαντικά δείγματα της ελληνικής ζωγραφικής του 19ου αι. Οι ηθογραφίες του Λύτρα, είδος στο οποίο θεωρείται εισηγητής, ανταποκρίνονταν στο γενικό αίτημα της αστικής τάξης της εποχής για την απόδειξη της ιστορικής συνέχειας των Ελλήνων. Ως καλλιτέχνης και ως καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών, έθεσε τα θεμέλια για την ανάπτυξη της σύγχρονης ελληνικής ζωγραφικής, ανεπηρέαστος από το ρεύμα των ιμπρεσιονιστών και προέτρεπε πάντα τους μαθητές του να είναι ανοιχτόμυαλοι προς τις νέες τάσεις. «Η αγάπη προς το ωραίον είναι η γέφυρα μεταξύ Θεού και ανθρώπου», έλεγε.

ΠΗΓΗ: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CF%86%CF%8C%CF%81%CE%BF%CF%82_%CE%9B%CF%8D%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%82

Ο γνωστός του πίνακας απεικονίζει τα ρόδια, τα οποία αποτελούν σύμβολο της ζωής, της αφθονίας, της καλοτυχίας και της αναγέννησης.

Τα ζωγραφικά έργα των νηπίων με λαδοπαστέλ και κιμωλίες.

Ρόδια
Νικηφόρος Λύτρας

ΠΟΛΥΧΡΩΜΑ ΓΑΝΤΙΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

Γάντια με χαρτοκοπτική, χαρτοκολλητική, ζωγραφική με μαρκαδόρους, κολλάζ επίπεδο και τύπωμα παλάμης με τέμπερα.

Γάντια ζωγραφισμένα με μαρκαδόρους, χαρτοκοπτική, χαρτοκολλητική,  & κολλάζ επίπεδο.

Γάντια με χαρτοκοπτική, χαρτοκολλητική, ζωγραφική, κολλάζ επίπεδο και ανάγλυφο με βαμβάκι και πούλιες

Χαρτοκοπτική, χαρτοκολλητική, ανάγλυφο με αφρώδη σχήματα & επίπεδο κολάζ.

Ζωγραφική, χαρτοκοπτική, χαρτοκολλητική, ανάγλυφο κολάζ με αφρώδη σχήματα.

Ζωγραφική, χαρτοκοπτική, χαρτοκολλητική, ανάγλυφο κολάζ με αφρώδη σχήματα.

Ζωγραφική, χαρτοκοπτική, χαρτοκολλητική, ανάγλυφο κολάζ με αφρώδη σχήματα.

Ζωγραφική, χαρτοκοπτική, χαρτοκολλητική, ανάγλυφο κολάζ με αφρώδη σχήματα.

Χαρτοκοπτική, χαρτοκολλητική, κολλάζ επίπεδο, προγραφή.

Template: http://www.preschoolactivities.us/winter-clothes-coloring-pages/gloves-coloring-pages/

Template: http://freecoloringpagesonline.blogspot.com/

kathydrawsblogspotcom mitten template

Template: https://www.supplyme.com/products/the-mitten-by-jan-brett-a3735

Καλωσορίζοντας το 2020!

 Οι μικροί μαθητές του 6ου 1/Θ Νηπιαγωγείου Ναυπλίου καλωσόρισαν το 2020 χαρούμενα, ζωηρά, αισιόδοξα και πολύχρωμα με ζωγραφική και κολλάζ για μια θετική και όμορφη χρονιά!

template: http://mikapanteleon.blogspot.com/2020/01/2020.html

Στηρίζοντας τη δύναμη της ευχής του MAKE-A-WISH-GREECE

Το 6ο 1/Θ Νηπιαγωγείο Ναυπλίου συμμετείχε ενεργά και το 2019 στο πρόγραμμα ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΕΥΧΗΣ, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού MAKE-A-WISH-GREECE (Κάνε-μια-ευχή-Ελλάδος), που πραγματοποιεί ευχές παιδιών με ανίατες ασθένειες. Δημιουργήσαμε έναν κρίκο σε μια μοναδική αλυσίδα αγάπης και δώσαμε δύναμη στις ευχές μας, για να χαρίσουμε στα παιδιά που το έχουν ανάγκη και τις οικογένειες τους, μερικές μαγικές στιγμές, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο να ξεφύγουν, έστω και για λίγο, από τη δύσκολη καθημερινότητά τους.

 

ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

Οι μικροί μαθητές του 6ου 1/Θ Νηπιαγωγείου Ναυπλίου μαζί με τη νηπιαγωγό τους Ξυλά Βασιλική, έψαλλαν τα κάλαντα και  προσέφεραν τρόφιμα για το κοινωνικό παντοπωλείο της Πύλης Πολιτισμού Ναυπλίου, ενισχύοντας το έργο της Πύλης της Αγάπης. Ευχαριστούμε πολύ τους γονείς και τα παιδιά που συμμετείχαν στη δράση μας!

Οι μικροί μαθητές του 6ου 1/Θ Νηπιαγωγείου Ναυπλίου επισκέφθηκαν τον Οίκο Ευγηρίας Ναυπλίου

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων, τα νήπια και τα προνήπια του 6ου 1/Θ Νηπ/γείου Ναυπλίου, μαζί με τη νηπιαγωγό τους Ξυλά Βασιλική και τους γονείς τους, επισκέφθηκαν τον Οίκο Ευγηρίας Μαρίας Ράδου στο Ναύπλιο, για να ψάλλουν τα κάλαντα από όλη την Ελλάδα στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που ζουν εκεί και για να προσφέρουν τρόφιμα με πολλή αγάπη για το Γηροκομείο. Ευχόμαστε καλές γιορτές με υγεία, αγάπη και χαρά!

  

 

Ιστορίες του Δωδεκαημέρου στο 6ο 1/Θ Νηπιαγωγείο Ναυπλίου

Σε συνεργασία με τον ΔΟΠΠΑΤ, το 6ο 1/Θ Νηπιαγωγείο Ναυπλίου επισκέφθηκε η «παραμυθού» Μαρία Μπακάλη, η οποία με πολύ ενθουσιασμό και απαράμιλλη μεταδοτικότητα, αφηγήθηκε στα 24 νήπια και προνήπια ιστορίες του Δωδεκαημέρου.

Το Δωδεκαήμερο είναι η εορταστική περίοδος που αρχίζει από την παραμονή των Χριστουγέννων και τελειώνει με τη γιορτή των Φώτων. Σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες, στο διάστημα αυτό παρατηρείται έντονη κινητικότητα πονηρών, άτακτων και επικίνδυνων πλασμάτων πάνω στη γη, των Καλικαντζάρων. Όλο τον χρόνο, οι Καλικάντζαροι ροκανίζουν το γιγάντιο δένδρο που στηρίζει τη γη. Όταν πια αυτό κοντεύει να πέσει και να καταστραφεί ο κόσμος, τότε έρχεται η Παραμονή των Χριστουγέννων, που αφήνουν για λίγο τις κατοικίες τους, στα έγκατα της γης και ανεβαίνουν στην επιφάνεια για να πειράξουν τους ανθρώπους, μαγαρίζοντας ό,τι βρουν μπροστά τους. Την τελευταία μέρα του Δωδεκαημέρου, με τον πρώτο Αγιασμό των Θεοφανίων, οι Καλικάντζαροι απομακρύνονται πανικόβλητοι, φοβούμενοι την αγιαστούρα του παπά που τους κυνηγάει. Αφήνοντας τον απάνω κόσμο, επιστρέφουν στα έγκατα της γης, όπου αρχίζουν και πάλι το πριόνισμα του δέντρου της γης, το οποίο στο μεταξύ δυνάμωσε και μεγάλωσε πάλι.

Εκπαιδευτική επίσκεψη σε τυροκομείο

Πολύτιμες εμπειρίες αποκόμισαν τα νήπια, τα προνήπια, οι κηδεμόνες τους, καθώς και η προϊσταμένη του 6ου 1/Θ Νηπιαγωγείου Ναυπλίου, Ξυλά Βασιλική, από την εκπαιδευτική επίσκεψή τους στην τυροκομική μονάδα Μαυρόγιαννη στα Πυργιώτικα Αργολίδας. Πρόσχαρα τους υποδέχτηκε ο ιδιοκτήτης, ο οποίος μίλησε σε γονείς και παιδιά για τα είδη τυριών που παράγει το τυροκομείο και τους έδειξε όλα τα στάδια παρασκευής τους. Ευχαριστούμε θερμά για την μοναδική αυτή εμπειρία βιωματικής μάθησης.

Διδακτική επίσκεψη σε ελαιοτριβεία

Μια πολύ αξιόλογη διδακτική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι μικροί μαθητές του 6ου 1/Θ Νηπ/γείου Ναυπλίου, την Τετάρτη 13/11/2019, στα πλαίσια του προγράμματος  «Ελαιόλαδο, το υγρό χρυσάφι». Επισκέφθηκαν το ελαιοτριβείο ΑΦΟΙ ΜΠΟΥΚΟΥΡΗ ΟΕ στα Πυργιώτικα Αργολίδας, καθώς και το φυγοκεντρικό ελαιοτριβείο IAMA OLIVE OIL- ΤΡΙΜΠΟΝΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ στον Άγιο Δημήτριο Αργολίδας. Παρακολούθησαν όλη τη διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου, από την συγκομιδή του ελαιοκάρπου, μέχρι την αποθήκευση και την συσκευασία του. Στο τέλος δοκίμασαν την εξαιρετική γεύση του, για να διαπιστώσουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που ώθησαν τον Όμηρο να ονομάσει το ελαιόλαδο «υγρό χρυσάφι».

4 Οκτωβρίου-Γιορτάζοντας την Ημέρα των Ζώων με οριγκάμι

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1931 σ’ ένα περιβαλλοντικό συνέδριο στη Φλωρεντία, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού και των ειδικών για τα  ζώα που τελούν υπό εξαφάνιση. Από τότε η γιορτή συμπεριέλαβε όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου. Η 4η Οκτωβρίου που καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων,  συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που αναγορεύτηκε από την Καθολική Εκκλησία ως ο προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος (πηγή: https://www.sansimera.gr)

Στο Νηπιαγωγείο μας δημιουργήσαμε τρισδιάστατα κουνελάκια με την μέθοδο οριγκάμι.  Η ιδέα και οι οδηγίες πάρθηκαν από τον ιστότοπο www.easypeasyandfun.com

   

Επόμενη Σελίδα: »