6ο 1/Θ Νηπιαγωγείο Ναυπλίου

Φτάσε όπου δεν μπορείς! Ν. Καζαντζάκης

4 Οκτωβρίου-Γιορτάζοντας την Ημέρα των Ζώων με οριγκάμι

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1931 σ’ ένα περιβαλλοντικό συνέδριο στη Φλωρεντία, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού και των ειδικών για τα  ζώα που τελούν υπό εξαφάνιση. Από τότε η γιορτή συμπεριέλαβε όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου. Η 4η Οκτωβρίου που καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων,  συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που αναγορεύτηκε από την Καθολική Εκκλησία ως ο προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος (πηγή: https://www.sansimera.gr)

Στο Νηπιαγωγείο μας δημιουργήσαμε τρισδιάστατα κουνελάκια με την μέθοδο οριγκάμι.  Η ιδέα και οι οδηγίες πάρθηκαν από τον ιστότοπο www.easypeasyandfun.com

   

Ιφιγένεια η εν Αυλίδι στο 6ο 1/Θ Νηπιαγωγείο Ναυπλίου

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ  ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΦΕΤΟΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ, ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ”, ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ, ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΠΕΛ/ΣΟΥ, ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ.

Η ΘΕΜΑΤΙΚΗ 2019  ΕΧΕΙ ΤΙΤΛΟ: ΕΠΑΝΕΦΕΥΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΣΚΗΝΗ.

ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ,  «ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ Η ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ».

Η ΔΡΑΣΗ ΑΥΤΗ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ, ΟΜΑΔΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ, ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑΝ ΑΒΙΑΣΤΟ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΟΚΕΝΤΡΙΚΟ ΤΡΟΠΟ. ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΙΣ ΕΝΝΟΙΕΣ, ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ, ΠΟΥ ΑΝΑΔΥΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΥΡΥΠΙΔΗ, ΜΕ ΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΜΟΝΟ Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ, ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ:

  • ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ
  • ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
  • ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ ΑΜΕΙΩΤΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ
  • ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ, ΞΕΚΛΕΙΔΩΝΟΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΠΤΥΧΗ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥΣ
  • ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΕΙ ΤΗ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΠΑΙΓΝΙΩΔΗ ΤΡΟΠΟ, ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ
  • ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΙΑ ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΗ ΠΗΓΗ ΙΔΕΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΥΤΙΝΑ
  • ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, ΑΝΑΠΑΡΙΣΤΟΥΜΕ, ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΟΧΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ, ΜΕ ΑΠΩΤΕΡΟ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΝΩΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΠΟΥ ΘΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ, ΤΑ ΠΕΤΥΧΑΜΕ  ΥΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΕΚΤΩΝ ΘΕΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ, ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΒΑΛΒΗ ΑΙΜΙΛΙΑ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΖΗΚΙΔΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ 6ου ΝΗ/ΓΕΙΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

ΞΥΛΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

   

Πλάθοντας τη δική μας πλαγγόνα

Οι μαθητές του 6ου 1/Θ Νηπιαγωγείου Ναυπλίου επισκέφτηκαν στις 22/05/2019 το εργαστήρι αγγειοπλαστικής AGORA ART GALLERY CAFE στις Μυκήνες, προκειμένου να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα πηλοπλαστικής, με θέμα την «πλαγγόνα».

Η πλαγγόνα, η πήλινη δηλαδή κωδωνόσχημη κούκλα με τα αρθρωτά πόδια, υπήρξε ένα από τα πιο συνηθισμένα παιδικά παιχνίδια της αρχαιότητας. Επίσης, υπήρξε η πηγή έμπνευσης για τις μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004.

Κάθε νήπιο κατασκεύασε τη δική του προσωπική δημιουργία.

Γνωρίζω τον ζωγράφο Jean Dubuffet

Στα πλαίσια του προγράμματος ΓΝΩΡΙΖΩ ΔΙΑΣΗΜΟΥΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥΣ, τα νήπια του 6ου Νηπιαγωγείου Ναυπλίου προσέγγισαν καλλιτεχνικά τον Γάλλο ζωγράφο, γλύπτη, συγγραφέα και εικαστικό, Jean Dubuffet (1901 – 1985). Υπήρξε ο εισηγητής του όρου της «ωμής τέχνης» (γαλλ. art brut),όπως ο ίδιος αποκαλούσε,  ή αλλιώς της τέχνης του περιθωρίου.  Η «ωμή τέχνη» υπήρξε προϊόν κυρίως έγκλειστων σε ψυχιατρικά ιδρύματα, αλλά και παιδιών και απείχε πολύ από τα καθιερωμένα αισθητικά πρότυπα. Ο Ντιμπιφέ διέκρινε στην τέχνη του περιθωρίου μία αυθεντική δημιουργική παρόρμηση, ικανή να παράγει σημαντικά έργα τέχνης, γι΄αυτό και η συνεισφορά του υπήρξε σημαντική στην ανάδειξη του συγκεκριμένου καλλιτεχνικού είδους.

«Αυτοπροσωπογραφία»
Ζωγράφος: Jean Dubuffet
Έτος δημιουργίας: 1966
Στυλ: Art Brut Είδος: αφηρημένη τέχνη, αυτοπροσωπογραφία

Τα έργα των νηπίων με μαρκαδόρους

Πασχαλινά καμώματα

Κοκοράκια από αφρώδες χαρτί.

Βιβλιαράκια σε σχήμα αυγού, με τη χρονική αλληλουχία των Παθών του Χριστού

Οι κάρτες μας

Αυγοκουνελοκατασκευή με αφρώδες χαρτί και πον πον

Τα καλαθάκια μας στολισμένα με ανοιξιάτικα μοτίβα από αφρώδες χαρτί, τσόχα και πούλιες.

Βάψαμε τα πασχαλινά μας αυγά.

Τα τυλίξαμε με λωρίδες από γκοφρέ χαρτί διαφόρων χρωμάτων, τα ψεκάσαμε με αρκετή ποσότητα νερού και ιδού το αποτέλεσμα!

Τα ψωμάκια-λαζαράκια μας

Πικ-νικ στον Άγιο Νεκτάριο, στην Άρια Ναυπλίου

Στα πλαίσια του προγράμματος «Άνοιξη -Πάσχα», οι μαθητές του Νηπιαγωγείου μας συνοδευόμενοι από τους γονείς και τους κηδεμόνες τους, πραγματοποίησαν περίπατο στη φύση, στις 19/04/2019, προκειμένου να την ανακαλύψουν, να την αφουγκραστούν, να συλλέξουν τους καρπούς και τα αρώματα της.

Κάλαντα του Λαζάρου από τους μικρούς μαθητές του 6ου 1/Θ Νηπιαγωγείου Ναυπλίου

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα (20/04/2019). Οι μικροί μαθητές του 6ου 1/Θ Νηπιαγωγείου Ναυπλίου ξεχύθηκαν στους δρόμους της Άριας και τραγούδησαν τα κάλαντα του Λαζάρου, αναβιώνοντας το παλιό έθιμο, προκαλώντας μια ευχάριστη έκπληξη στους κατοίκους!

Δράση αλληλεγγύης στην «Πύλη της αγάπης»

Μικροἰ μαθητές του 6ου 1/Θ Νηπιαγωγείου Ναυπλίου εν δράσει με τους γονείς τους, για μια αποστολή αγάπης! Και αυτό το Πάσχα δείχνουμε έμπρακτα την συμπαράστασή μας με προσφορά τροφίμων για το κοινωνικό παντοπωλείο της Πύλης Πολιτισμού στην Πρόνοια Ναυπλίου! Καλό Πάσχα!

Χελιδονίσματα με επιρροή από Kandinsky

Χελιδονισματα ή αλλιώς «τα κάλαντα της άνοιξης», από τα παιδιά του 6ου Νηπιαγωγείου Ναυπλίου. Φέτος αντλήσαμε έμπνευση για τα λουλούδια μας από τους ομόκεντρους κύκλους του Ρώσου ζωγράφου Wassily Kandinsky, στα πλαίσια του προγράμματος της γνωριμίας μας με διάσημους ζωγράφους!

Πιάτα από τη λαϊκή μας παράδοση

Οι μαθητές επηρεασμένοι από το παραμύθι » ΤΑ ΕΛΛΗΝΑΚΙΑ» της Ευγενίας Φακίνου, επεξεργάστηκαν μοτίβα από τη λαϊκή μας παράδοση, για να δημιουργήσουν τα δικά τους πιάτα, ζωγραφισμένα με μαρκαδόρους κοινούς και μεταλλικούς. Στη συνέχεια, έκοψαν τα μοτίβα και τα κόλλησαν σε πλαστικά και χάρτινα πιάτα. Στο τέλος τα στόλισαν με χρυσόσκονη.

 

 

Επόμενη Σελίδα: »