Εφαρμογές τεχνολογιών Διάχυτου και Κινητού Υπολογισμού και Διαδικτύου των Πραγμάτων (UMI) στην Εκπαίδευση

Κωδικός Διάλεξης: 2017006.
Ημερομηνία και Ώρα Σεμιναρίου: Τετάρτη 20/12/2017 17:00-18:30

Εγγραφή/Αίτηση Συμμετοχής
Αξιολόγηση Σεμιναρίου

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΜΙΛΗΤΩΝ – ΔΙΑΛΕΞΗΣ
Επώνυμο Καμέας
Όνομα Αχιλέας
Ιδιότητα – Θέση Ομιλητή: Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΑΠ, ΙΤΥΕ Διόφαντος Δ/ντής ΕΜ3
Επώνυμο Παπαδάκης
Όνομα Σπύρος
Ιδιότητα – Θέση Ομιλητή: Σχολικός Σύμβουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΤΥΕ Διόφαντος
Επώνυμο Φράγκου
Όνομα Όλγα
Ιδιότητα – Θέση Ομιλητή:
Δρ Παιδαγωγικής, ερευνητικός συνεργάτης Ινστιτούτου Τεχνολογίας & Υπολογιστών «Διόφαντος»
Επώνυμο Δελησταύρου  

Όνομα Κώστας
Ιδιότητα – Θέση Ομιλητή: Εκπαίδευτικός ΠΕ20, Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΤΥΕ Διόφαντος
Αφίσα σεμιναρίου: Webinar-47-afisa
Webinar-47-afisa για εκτύπωση Α3
Τίτλος Διάλεξης:  Εφαρμογές τεχνολογιών Διάχυτου και Κινητού Υπολογισμού και Διαδικτύου των Πραγμάτων (UMI) στην Εκπαίδευση
Περίληψη: Ο Διάχυτος Υπολογισμός (Ubiquitous Computing) επιτρέπει τη χρήση εφαρμογών λογισμικού από οποιαδήποτε υπολογιστική συσκευή, σε οποιαδήποτε θέση και μορφή. Ο Κινητός Υπολογισμός (Mobile Computing) προσθέτει τη δυνατότητα χρήσης κινητών τηλεφώνων και συσκευών με τη βοήθεια ασύρματων δικτύων. Και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT) επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων ανάμεσα σε οποιοδήποτε αντικείμενο του φυσικού κόσμου διαθέτει πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Αυτές οι τρεις τεχνολογίες, αθροιστικά καλούμενες «τεχνολογίες UMI», αποκτούν ολοένα αυξανόμενη διάδοση στην καθημερινή μας ζωή και επηρεάζουν σχεδόν όλες μας τις δραστηριότητες, με τρόπους εμφανείς ή αφανείς, έξυπνους ή εκνευριστικούς… Αυτή η πραγματικότητα πλησιάζει με γοργά βήματα…

Το έργο UMI-Sci-Ed (http://umi-sci-ed.eu/) προωθεί τη συστηματική χρήση τεχνολογιών UMI στο σχολείο για την υλοποίηση εκπαιδευτικών σεναρίων STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), με απώτερους στόχους αφενός να ωθήσει νεαρούς μαθητές σε κατοπινή επαγγελματική σταδιοδρομία που σχετίζεται με τις τεχνολογίες UMI και αφετέρου να ενισχύσει την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Η2020 με συντονιστή φορέα το ΙΤΥΕ «Διόφαντος» και συμμετοχή επιστημόνων και εκπαιδευτικών από 5 ακόμη χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Ιταλία, Νορβηγία, Φινλανδία, Ιρλανδία). Αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο ανοιχτό ψηφιακό περιβάλλον εκπαίδευσης στις τεχνολογίες UMI για μαθητές και εκπαιδευτικούς, μέσα από τη σύσταση κοινοτήτων πρακτικής και ολοκληρωμένων εργαλείων, σεναρίων και μεθόδων βιωματικής μάθησης, το οποίο επιτρέπει τη συνεργασία και αλληλεπίδραση των μαθητών και εκπαιδευτικών με επιστήμονες και ειδικούς από εκπαιδευτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις.

Στο διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) θα γίνει εισαγωγή στις τεχνολογίες UMI (Ubiquitous and Mobile Computing and IoT), παρουσίαση του έργου UMI-Sci-Ed, συζήτηση για την εκπαιδευτική αξία των τεχνολογιών UMI και την αξιοποίησή τους στο σχολείο, παρουσίαση των υπηρεσιών και εκπαιδευτικών σεναρίων της πλατφόρμας  και επίδειξη της πρακτικής εφαρμογής στην τάξη ενός εκπαιδευτικού σεναρίου.

Δομή:
  • Εισαγωγή (5’ Σ. Παπαδάκης)
  • Εισαγωγή στις τεχνολογίες UMI (Ubiquitous and Mobile Computing and IoT) και παρουσίαση του έργου UMISciEd (15’ Α. Καμέας)
  • Εκπαιδευτική αξία των τεχνολογιών UMI και αξιοποίησή τους στο σχολείο (10’ Σ. Παπαδάκης)
  • Παρουσίαση των υπηρεσιών και των σεναρίων της πλατφόρμας (15’ Ό. Φράγκου)
  • Παρουσίαση επιλεγμένου εκπαιδευτικού σεναρίου  (30’ Κ. Δελησταύρου)
  • Συζήτηση – κλείσιμο (15’)
E-mails – URL kameas@eap.gr    –   http://daissy.eap.gr/

papspyr@gmail.com http://users.sch.gr/papadakis/

fragou@cti.gr http://umi-sci-ed.eu/

delistavrou@cti.grhttp://dc.mysch.gr/

Αχιλλέας Καμέας

Σπύρος Παπαδάκης

Όλγα Φράγκου

Κώστας Δελησταύρου

Διαφάνειες:

Video

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση