Τι είναι τα Webinars

Τι είναι το Webinar τι μπορώ να κάνω με αυτό;

Το webinar, συντομογραφία του Web-based seminar, είναι μια διάλεξη ή παρουσίαση που διενεργείται στον παγκόσμιο ιστό μέσω του Διαδικτύου. Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό της ιστο-διάλεξης (webinar), είναι η δυνατότητα αλληλεπίδρασης από απόσταση μεταξύ του ή των παρουσιαστών με τους συμμετέχοντες σε πραγματικό
χρόνο.
Οι συμμετέχοντες, όταν τους παρέχεται η δυνατότητα από τον παρουσιαστή, μπορούν:

 • να επικοινωνούν μέσω ακουστικών – μικροφώνου και κάμερας,
 • να «σηκώνουν» το χέρι (εικονικά) είτε για να υποβάλλουν μία ερώτηση είτε για να απαντήσουν ενδεχόμενες ερωτήσεις του παρουσιαστή κλπ.
 • να πληκτρολογούν ερωτήσεις προς τους παρουσιαστές.
 • να χρησιμοποιούν εικονικούς μαρκαδόρους για να υποδείξουν κάτι σε ασπροπίνακα ή να μοιράζουν την οθόνη τους για να δείξουν κάτι
 • να απαντούν σε ερωτηματολόγια ή δημοσκοπήσεις κατά την διάρκεια της παρουσίασης και να βλέπουν τα αποτελέσματα όλων όσων έχουν απαντήσει

Εκτός από τη δυνατότητα παρακολούθησης του webinar σε πραγματικό χρόνο – σε απευθείας σύνδεση στο Διαδίκτυο (on-line) – είναι πάρα πολύ σημαντική και η δυνατότητα παρακολούθησής ορισμένων από αυτών της εγγραφής (video) τους, σε μεταγενέστερο χρόνο.
Έτσι επιτυγχάνεται, είτε κάποιος που δεν κατέστη δυνατό να το παρακολουθήσει, να το κάνει σε μεταγενέστερο χρόνο, είτε ακόμα και να επαναλάβει την παρακολούθηση όσες φορές θέλει.

Πρόγραμμα Webinar

Κάθε webinar θα έχει συνολική διάρκεια μία ώρα (60’) σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

 • 5’ Εισαγωγή – Παρουσίαση ομιλητή
 • 20’ Διάλεξη
 • 20’ Ερωτήσεις – παρεμβάσεις – συζήτηση
 • 10’ Σύνοψη
 • 5’ Ευχαριστίες – Κλείσιμο

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει 10’-15’ νωρίτερα να έχουν «προσέλθει» – συνδεθεί – στην εικονική αίθουσα και να έχουν δοκιμάσει – ρυθμίσει τον ήχο και την web camera τους.
Ειδικά για την πρώτη φορά που θα συμμετέχει κάποια ή κάποιος από έναν νέο Η/Υ, θα πρέπει από την προηγούμενη μέρα να έχει εγκαταστήσει σε αυτόν το δωρεάν επιπρόσθετο πρόγραμμα και να έχει κάνει έλεγχο (σύμφωνα με τις οδηγίες συμμετοχής).

Οδηγίες συμμετοχής σε webinars ως εκπαιδευόμενοι.

Σκοπός

Σκοπός των ιστο-διαλέξεων είναι να δώσουν την ευκαιρία σε ομιλητές και ακροατές από απομακρυσμένες περιοχές να επικοινωνήσουν σε πραγματικό χρόνο μέσω του διαδικτύου.

Έτσι ειδικοί επιστήμονες ή εκπαιδευτικοί με εμπειρία παρουσιάζουν και συζητούν θέματα από τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας αλλά και της εφαρμογής καινοτομιών στη καθημερινή εκπαιδευτική πράξη.

Η εγγραφή της ιστοδιάλεξης (webinar) και η ανάρτηση της με άδεια http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ στο αποθετήριο https://blogs.sch.gr/webinarspe1920/   συνεισφέρει γενικότερα στη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στον τόπο μας, μέσω της αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας.

Από ποιόν οργανώνονται και ποιους αφορούν τα Webinars;

Οι ιστοδιαλέξεις (webinars) ΠΕ19-20 οργανώνονται από το Σχολικό Σύμβουλο Πληροφορικής Αιτωλοακαρνανίας Δρ. Σπυρίδωνα Παπαδάκη και απευθύνονται κύρια στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν τα μαθήματα της Πληροφορικής και των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε στελέχη εκπαίδευσης αλλά και σε οποιοδήποτε συνάδελφο άλλης ειδικότητας που θα ενδιαφέρει κάποιο από τα θέματα τους.

Στο σεμινάριο έχουν προσκληθεί και θα κάνουν παρουσιάσεις διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και εκπαιδευτικοί από την τριτοβάθμια τη δευτεροβάθμια και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Τα θέματα θα περιλαμβάνουν διαλέξεις για αντικείμενα της επιστήμης της πληροφορικής, θέματα διδακτικής της πληροφορικής, παιδαγωγικά θέματα, ειδική αγωγή κ.α. με στόχο την επιμόρφωση αλλά και την ενημέρωση – επικαιροποίηση των γνώσεων των συναδέλφων στις σύγχρονες εξελίξεις και τα ερευνητικά αποτελέσματα των αντίστοιχων επιστημών.

Το γενικό αυτό σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς πληροφορικής φιλοδοξεί τα webinars να γίνονται τακτικά σε 15/θήμερη βάση. Στην πρώτη (πιλοτική) φάση όμως θα γίνουν δοκιμαστικά τρία webinars (σε μέρα και ώρα που θα ανακοινώνεται έγκαιρα) και στη συνέχεια εφόσον γίνει θεσμός και υπάρχει το αναμενόμενο ενδιαφέρον θα οριστεί τακτική μέρα και ώρα (π.χ. κάθε Παρασκευή 16:00 – 17:00)

Τα webinars στηρίζονται στην πλατφόρμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης Saba Centra v. 8 (http://centra.eap.gr/) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ). Για την πραγματοποίηση τους μας έχει διατεθεί ένα εικονικό δωμάτιο, στο πλαίσιο ευρύτερης συνεργασίας μας με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας (ΕΕΥΕΜ) – Δ/ντής Αχιλλέας Καμέας, An. Καθηγητής.

4 σχόλια

Μετάβαση στη φόρμα σχολίων

 1. Ειμαι γιατρος , μπορω να παρακολουθήσω τα μαθήματα , θα ηθελα να με ενημερώσετε .
  Ευχαριστω

 2. Μπορώ να έχω κλειστή κάμερα και μικρόφωνο;

  1. Ναι, πρέπει να τα έχετε κλειστά. Τα ανοίγετε για να κάνετε ερώτηση/συμμετέχετε στη συζήτηση ή γράφετε στη συνομιλία (chat)

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση