25η ΜΑΡΤΙΟΥ 3ο ΜΕΡΟΣ

ΟΙ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

“Ἔρχομαι νά προσφέρω τήν περιουσίαν μου διά τόν ἀγῶνα τοῦ Γένους… Ἑνώσωμεν τάς δυνάμεις μας μέ τάς δυνάμεις τῶν ἀδελφῶν μας πού πολεμοῦν αὐτήν τήν ὥραν διά τήν ἀναγέννησιν τοῦ Ἔθνους! Ἀποτινάξωμεν τόν ἀτιμωτικόν ζυγόν!… Μή χάνωμεν καιρόν. Ἐμπρός! Εἰς τήν θάλασσαν τά καράβια μας!”

Μ. Μαυρογένους

Οι γυναίκες της ελληνικής επανάστασης του 1821. Σύζυγοι, μάνες, κόρες, αδελφές… ηρωίδες!

Ελληνίδες, οι οποίες αγωνίστηκαν για την ελευθεριά και θυσιάστηκαν για να μην πέσουν στα χέρια του εχθρού, αλλά και γυναίκες, που διέθεσαν την περιουσία τους στον αγώνα και πέθαναν σε συνθήκες απόλυτης ένδειας.

Γυναίκες που έδωσαν ότι μπορούσαν στον αγώνα. Ποια να πρωτοϋμνήσει κανείς;Με ποια λόγια να περιγράψει τη λεβεντογενιά των ηρωίδων αυτών;

Γυναίκες, όπως η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, η Ελισάβετ Υψηλάντη, η Δόμνα Βιζβίζη και πολλές άλλες που μόνο μια λέξη τους ταιριάζει “ΑΘΑΝΑΤΕΣ”

Σήμερα λοιπόν θεώρησα χρέος μου να αφιερώσω το μάθημά μας σε όλες αυτές τις γυναίκες γνωστές και άγνωστες που πήραν μέρος στον αγώνα για την ελευθερία.Πιο συγκεκριμένα έγινε αναφορά στον ρόλο που διαδραμάτισαν το σύνολο των γυναικών και κυρίως επικεντρώθηκα στις πιο φημισμένες γυναικείες μορφές μέσα στην ιστορία.

ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

●Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα

Κόρη του Υδραίου πλοιάρχου Σταυριανού Πινότση και της επίσης υδραίας Σκεύως Κοκκίνη, που καταγόταν από εφοπλιστική οικογένεια, γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1771 στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης, όπου ο πατέρας της εκρατείτο για συμμετοχή στα Ορλοφικά. Στα 17 της παντρεύτηκε τον Σπετσιώτη πλοίαρχο Δημήτριο Γιάννουζα, από τον οποίο ονομάζετο και Δημητράκαινα. Το 1797, ο σύζυγός της σκοτώθηκε σε συμπλοκή με αλγερινούς πειρατές και η Λασκαρίνα σε ηλικία 26 ετών μένει χήρα με τρία παιδιά, τον Ιωάννη, τον Γεώργιο και την Μαρία.

Το 1801 παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο τον Σπετσιώτη καραβοκύρη Δημήτριο Μπούμπουλη και έγινε έκτοτε γνωστή ως Μπουμπουλίνα (η γυναίκα του Μπούμπουλη). Και ο δεύτερος σύζυγός της σκοτώθηκε σε σύγκρουση με αλγερινούς πειρατές το 1811, μεταξύ Μάλτας και Ισπανίας. Μαζί του απέκτησε τρία παιδιά, την Ελένη, την Σκεύω και τον Νικόλαο.

Περισσότερες πληροφορίες στον σύνδεσμο που ακολουθεί.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/257

●Μαντώ Μαυρογένους

Εξέχουσα μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, μία από τις ελάχιστες γυναίκες που διακρίθηκαν στον Αγώνα. Οι πληροφορίες για τη ζωή και τη δράση της αντλούνται κυρίως από ξένους συγγραφείς, τους οποίους φαίνεται ότι είχε σαγηνεύσει με την προσωπικότητα και την ομορφιά της και όχι από τους συγχρόνούς της Έλληνες ιστορικούς και απομνηματογράφους, που αποσιώπησαν ή υποτίμησαν την προσφορά της στον Αγώνα.

Η Μαντώ (Μαγδαληνή το βαπτιστικό της όνομα) Μαυρογένους γεννήθηκε το 1796 ή το 1797 στην Τεργέστη, όπου ο πατέρας της Νικόλαος Μαυρογένης, γόνος της ονομαστής φαναριώτικης οικογένειας των Μαυρογένηδων με καταγωγή από τις Κυκλάδες, ασχολείτο με το εμπόριο. Η μητέρα της Ζαχαράτη Χατζή Μπατή, γεννημένη στη Μύκονο, αλλά με καταγωγή από τη Σπάρτη, ήταν πολύγλωσση και κρατούσε τα κατάστιχα των εμπορικών δραστηριοτήτων του άνδρα της. Σύμφωνα με τον Γάλλο φιλέλληνα στρατιωτικό και συγγραφέα Μαξίμ Ρεμπό (1760-1842), η Μαντώ γνώριζε γαλλικά και ιταλικά. Ήταν προικισμένη μ’ ένα γλυκύτατο χαρακτήρα, αλλά «όταν μιλάει για την ελευθερία της πατρίδας της, φλογίζεται, η συζήτηση ζωντανεύει και τα λόγια της κυλάνε με μια φυσική ευγλωττία που σου κρατούν την ανάσα».
Περισσότερες πληροφορίες στο σύνδεσμο που ακολουθεί.
●Το Σούλι και οι Σουλιώτισσες
Το Σούλι

Σχετικά με την ιστορία του Σουλίου και τις μάχες των Σουλιωτών ενάντια στους Οθωμανούς κατακτητές και κυρίως ενάντια στον Αλή Πασά των Ιωαννίνων, αντλούμε πολύτιμες πληροφορίες από το έργο του Λαρισαίου αγωνιστή και συγγραφέα Χριστόφορου Περραιβού «Ιστορία του Σουλίου και Πάργας».

Το ιστορικό Σούλι της Ηπείρου απαρτιζόταν από τέσσερις οικισμούς, που συγκροτούσαν το Τετραχώρι. Οι τέσσερις αυτοί οικισμοί ήταν το Σούλι, η Κιάφα, η Σαμονίβα και ο Αβαρίκος. Η περιοχή του Σουλίου εκτεινόταν σε φυσικά οχυρή θέση, σε μία περιοχή με έντονο ανάγλυφο, ανάμεσα στα όρη της Παραμυθιάς και την κορυφογραμμή που σχηματίζουν τα όρη του Σουλίου, ενώ το βαθύ φαράγγι του Αχέροντα την καθιστούσε απροσπέλαστη από το νότο. Αργότερα, σε χαμηλότερο υψόμετρο δημιουργήθηκε το Επταχώρι, αποτελούμενο από επτά οικισμούς.

Περισσότερες πληροφορίες πιο κάτω.

https://geonews.gr/history-%CF%84%CE%BF-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%83%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B7%CF%80%CE%B5%CE%AF%CF%81%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BA/

Αλή Πασά Τεπελενλή: Η ιστορία του

Ηγεμόνευσε γαι 32 χρόνια (1788-1822) στην Ήπειρο, το μεγαλύτερο μέρος της Αλβανίας, τη Μακεδονία (μέχρι τη Θεσσαλονίκη), στην Πελοπόννησο (εκτος της Μάνης), στη βόρεια Εύοια, στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και σε τμήματα των Σκοπίων (Μοναστήρι, Οχρίδα) Κυβέρνησε με σκληρότητα αλλα και με δικαιοσύνη. Στηρίχτηκε κατα βάση στους Έλληνες.

Η επίσημη γλώσσα του κράτους του ήταν η ελληνική και στην αυλή του θήτευσαν οι μετέπειτα ήρωές του 1821, Καραισκάκης, Αθανάσιος Διάκος, Μάρκος Μπότσαρης, ο πρώτος κοινοβουλευτικός πρωθυπουργός της Ελεύθερης Ελλάδας Άνθιμος Γαζής, Ιγνάτιος Ουγγροβλαχιάς κ. Α.

Στα χρόνια του τα Γιάννενα έγιναν διεθνές εμπορικό, οικονομικό και -κυρίως- πνευματικό κέντρο. Οι Άγγλοι και οι Γάλοι του Ναπολένοντα διαγωνίζονταν για να εξασφαλίσουν τη συμμαχία του.

Σε μεγάλη ηλικία παντρεύτηκε -με χριστιανικό γάμο- τη θρυλική κυρα Βασιλική Κονταξή, η οποία τον εξουσίαζε απόλυτα. Κατά τη διάρκεια της παντοδυναμίας του έχτισε δεκάδες χριστιανικές εκκλησίες και κανένα τζαμί. Ανακύρηξε «Άγιο» τον Πατροκοσμά τον Αιτωλό! Διέθεσε τεράστια ποσά για την Φιλική Εταιρία για τους δικούς του πολιτικούς υπολογισμούς. Δημιούργησε λιμάνια και δρόμους, αποξήρανε έλη, άνοιξε ορυχεία, οικοδόμησε αμέτρητες γέφυρες, έχτισε δεκάδες δημόσια κτίρια.

Το τέλος του ήταν τραγικό: Έδω στα κελία της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα, δολοφονήθηκε, στις 5 Φευρουαρίου 1822, απο τους τούρκους. Του Αλή Πασά Τεπελενλή του «Λέοντα των Ιωαννίνων» ύμνησαν, μέσα απο τα έργα τους, κορυφαίες πενυματικές προσωπικότητες του 19ου αιώνα, όπως οι Λόρδος Βύρων, Αλέξανδρος Δουμάς, Λαμαρτίνος, Βίκτορ Ουγκώ και Γκαίτε.

Το Κούγκι

ΟΣτις 13 Δεκεμβρίου του 1803 το Σούλι ήταν υπό την πολιορκία του Αλή Πασά. Μετά από πολυήμερη άμυνα, οι Σουλιώτες λύγισαν από την πείνα και τις κακουχίες και αναγκάστηκαν να συνθηκολογήσουν. Συμφώνησαν να παραδώσουν τα όπλα τους και να απομακρυνθούν από το Σούλι. Η αυτοθυσία ενός καλόγερου Ο κοσμοκαλόγερος Σαμουήλ έμεινε τελευταίος, μαζί με λίγους συντρόφους του, ηλικιωμένους και βαριά τραυματίες, για να παραδώσουν την μπαρουταποθήκη, που ήταν μέσα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, σε έναν βραχότοπο. Ένας από τους ανθρώπους του Αλή Πασά προκάλεσε λεκτικά τον Σαμουήλ, λέγοντας του: «Πόσα κολαστήρια στοχάζεσαι καλόγερε, θα σε κάμη ο Βεζύρης οπόταν σε βάλει εις το χέρι, από το οποίο και δε γλιτώνεις;«. Τότε εκείνος του απάντησε: «Δεν είναι άξιος ο Βεζύρης, να πιάση άνθρωπον, όστις εκτός οπού δε φοβάται, γνωρίζει και άλλον δρόμον: του θανάτου…»….

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/anatinaxi-sto-kougki-aftothisia-tou-kalogerou-samouil-ke-ton-soulioton/

Ο χορός του Ζαλόγγου

●Σούλι, αετοφωλιά των ελευθέρων

https://epanastasi1821.online/souli-h-aetofwlia-twn-eleytherwn

●Η παρουσίαση του μαθήματος

Την παρουσίαση του μαθήματος στην ψηφιακή τάξη μπορείτε να την δείτε πατώντας στον πιο κάτω σύνδεσμο:”Παρουσίαση:Οι υπέροχες γυναίκες του 1821″

Παρουσίαση:Οι υπέροχες γυναίκες του 1821.pptx

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

●Περιήγηση στο μουσείο με τους πρωταγωνιστές του 1821

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ