Υπολογιστές χωρίς σκληρό δίσκο. Πρόσβαση στα αρχεία ανά πάσα στιγµή και από οπουδήποτε στον κόσµο. Χρήση όλων των προγραµµάτων και εφαρµογών, πληρώνοντας µόνο για αυτές που πραγµατικά χρειάζεται ο κάθε ενδιαφερόµενος.


Αυτά είναι κάποια µόνο απότα νέα δεδοµένα που φέρνει το cloud computing, η νέα τάση στην πληροφορική, η οποία αφορά τόσο τις επιχειρήσεις – µικρές και µεγάλες – όσο και τους ιδιώτες χρήστες.
Η λογική του cloud computing είναι απλή: αντί τα δεδοµένα να αποθηκεύονται τοπικά, στον υπολογιστή του κάθε χρήστη, συγκεντρώνονται όλα µαζί σε κάποιον – ή κάποιους – servers, είτε σε εταιρικό περιβάλλον είτε ακόµη µαζικότερα σε κάποια «φάρµα» από µηχανήµατα.
Στη συνέχεια, ο κάθε χρήστης µπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά είτε χρησιµοποιώντας κάποιο εταιρικό δίκτυο είτε – όπωςσυµβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις – µέσω του Internet. Ουσιαστικά δηλαδή τα δεδοµένα αποθηκεύονται σε ένα «σύννεφο» υπολογιστών, γι’ αυτό και η τεχνολογία αυτή ονοµάζεται cloud computing.
Οι εφαρµογές
Η πιο απλή, αλλά ιδιαίτερα χρήσιµη εφαρµογή του cloud computing, για οικιακούς αλλά και επαγγελµατίες χρήστες, είναι η πρόσβαση στα δεδοµένα ανά πάσα στιγµή και από όπου και αν βρίσκεται ο κάθε χρήστης. Ουσιαστικά δηλαδή, αξιοποιώντας τις σχετικές υπηρεσίες, ο χρήστης δηµιουργεί έναν ιδεατό σκληρό δίσκο στο «σύννεφο» και µπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτόν κάθε στιγµή, αρκεί να µπορεί να συνδεθεί στο Internet. Ετσι, για παράδειγµα, µπορεί να σώσει από το γραφείο του το κείµενο µιας παρουσίασης και, χωρίς να κουβαλάει µαζί του τον υπολογιστή του, USB stick ή CD, να ανοίξει το ίδιο αρχείο από τον χώρο της συνάντησής του και µάλιστα από έναν υπολογιστή που ήδη βρίσκεται εκεί. Εφαρµογές cloud computing αφορούν όµως και την πρόσβαση σε λογισµικό και υπηρεσίες. ∆ηλαδή, αξιοποιώντας κανείς προγράµµατα που είναι αποθηκευµένα και τρέχουν στο «σύννεφο», µπορεί ανά πάσα στιγµή να έχει πρόσβαση σε οποιοδήποτε λογισµικό θέλει, χωρίς να πρέπει να το εγκαταστήσει στον υπολογιστή του. Μάλιστα, πολύ συχνά, οι εταιρείες που προσφέρουν αυτή την υπηρεσία είτε τη δίνουν δωρεάν για όσους έχουν αγοράσει την «παραδοσιακή» εκδοχή του προγράµµατός τους είτε χρεώνουν ανά χρήση, γεγονός που σηµαίνει ότι ο πελάτης πληρώνει µόνο για τις υπηρεσίες που πραγµατικά χρησιµοποιεί. Μάλιστα, τόσο µεγάλη είναι η κινητικότητα στο cloud computing, ώστε πολύ σύντοµα αναµένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά υπολογιστές χωρίς σκληρό δίσκο, καθώς το λειτουργικό τους σύστηµα και όλα τα προγράµµατα που χρησιµοποιούν είναι αποθηκευµένα στο cloud.

Τα προβλήµατα
Εντούτοις, το «σύννεφο», εκτός από οικονοµία και ευχρηστία, φέρνει µαζί του µια σειρά από φόβους και προβλήµατα για εκείνους που το χρησιµοποιούν.
Το πιο βασικό ζήτηµα που έχει ανακύψει από το στρατόπεδοτων σκεπτικιστών και πολέµιων της νέας τεχνολογίας είναι η ασφάλεια των δεδοµένων και η προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών. Στην περίπτωση υποκλοπής ή κακόβουλης επίθεσης στους servers της εταιρείας ή του οργανισµού όπου αποθηκεύονται τα δεδοµένα, υπάρχει άµεσος κίνδυνος προσωπικά και ευαίσθητα έγγραφα να βρεθούν στα λάθος χέρια, µε ό,τι αυτό µπορεί να συνεπάγεται για ιδιώτες, επιχειρήσεις, ακόµη και ολόκληρα κράτη.
Παράλληλα, υπάρχει πάντα το ζήτηµα της αξιοπιστίας και της δυνατότητας πρόσβασης στα δεδοµένα ανά πάσα στιγµή. Ετσι, οι σκεπτικιστές εγείρουν το ερώτηµα: «Τι θα γίνει στα δεδοµένα µου, αν η εταιρεία που τα αποθηκεύει κλείσει;».
Επιπλέον, στην περίπτωση τεχνικού προβλήµατος στους servers όπου αποθηκεύονται τα δεδοµένα ή στους οποίους τρέχουν οι εκάστοτε υπηρεσίες, ο ενδιαφερόµενος βρίσκεται αποκλεισµένος από την πολύτιµη γι’ αυτόν πληροφορία. Για παράδειγµα, δεν είναι αποδεκτό για µια τράπεζα να µην έχει ανά πάσα στιγµή πρόσβαση στα οικονοµικά δεδοµένα των πελατών της, ούτε για ένα νοσοκοµείο να µην έχει εύκαιρο το ιατρικό ιστορικό των ασθενών.
Θέµατα για την υιοθέτηση του cloud computing έχουν τεθεί επίσης και σε εθνικό επίπεδο. Για παράδειγµα, πολλές κυβερνήσεις αντιδρούν στο γεγονός ότι τα δεδοµένα τους αποθηκεύονται –για λόγους κόστους ή ευκολίας – σε servers οι οποίοι βρίσκονται σε άλλα κράτη.
Τέλος, σε επιχειρηµατικό επίπεδο, υπάρχει το ζήτηµα της µεταφοράς των δεδοµένων και των υπηρεσιών, στην περίπτωση που η επιχείρηση θέλει να επιλέξει κάποια διαφορετική εταιρεία παροχής υπηρεσιών µέσω του cloud.

Πηγή: tanea

Ετικέτες: