Για το μάθημά μας στην Πληροφορική Γυμνασίου

και γενικά Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση

Διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο στις 5 και 6 Ιουνίου 2012

| 0 σχόλια

Ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα συμβεί την Τρίτη 5 και Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012 δηλ η διάβαση – διέλευση της Αφροδίτης μπροστά από τον δίσκο του Ήλιου. Σπάνιο, καθώς συμβαίνει με συχνότητα πάνω από εκατό έτη. Όταν δε συμβεί, τότε, έχουμε δίδυμες παρατηρήσεις με διαφορά 8 έτη. Η αμέσως προηγούμενη διέλευση, δίδυμη της τωρινής, συνέβη το 2004. Η επόμενη θα συμβεί τον Δεκέμβριο του 2117.


Ερευνητές, επιστήμονες και ερασιτέχνες αστρονόμοι θα παρατηρήσουν το σπάνιο αυτό φαινόμενο και θα συλλέξουν δεδομένα χρήσιμα σε διάφορους τομείς. Το φαινόμενο θα ξεκινήσει το απόγευμα 5 Ιουνίου (ορατό από την αμερική) και θα διαρκέσει ως τις 6 Ιουνίου (ορατό από την Ευρώπη). Ο παρακάτω χάρτης δείχνει όλες τις περιοχές και τις ώρες που θα είναι ορατό το φαινόμενο αυτό.

Τι θα δουν όσοι στρέψουν τα τηλεσκόπιά τους προς τον Ήλιο;

Θα παρατηρήσουν μια μικρή σκοτεινή κουκίδα στην άκρη του ηλιακού δίσκου η οποία σιγά σιγά θα μετακινείται σε αυτόν μέχρι να βγει από την άλλη πλευρά. Δείτε την παρακάτω φωτογραφία αλλά και στο βίντεο στην αρχή της ανάρτησης με προσομοίωση του φαινόμένου και πολλές άλλες πληροφορίες.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αυτό συμβαίνει διότι Ήλιος, Αφροδίτη και Γη  ευθυγραμμίζονται με αποτέλεσμα η Αφροδίτη να καλύπτει ένα μικρό κομμάτι του ηλιακού δίσκου. Αυτό γίνεται παρατηρήσιμο από εμάς στη Γη σαν μια μικρή σκοτεινή κουκίδα πάνω στον ηλιακό δίσκο. Οι τροχιές των σωμάτων φαίνονται στο ενσωματωμένο infographic στο τέλος της παρουσίασης, αλλά και στο βίντεο παρακάτω.


Ιστορία ως τώρα:

  • Η πρώτη καταγραφή της διεύλευσης αυτής έγινε το 1639. Την διέλευση αυτή προέβλεψε και παρατήρησε ο νεαρός αστρονόμος Jerremiah Horrocks.
  • Η επόμενη διέλευση συνέβη το 1761 με την διδυμή της το 1769 όπου γίνονται παρατηρήσεις σε μεγάλη έκταση, σε όλο τον κόσμο.
  • Η τρίτη διέλευση συμβαίνει το 1874, η διδυμή της το 1882 οπότε υπάρχει πλέον και φωτογραφικό υλικό.
  • Τώρα ( 2012 ) είναι η τέταρτη καταγεγραμμένη παρατήρηση, με δίδυμη τον Ιούνιο 2004.
  • Όπως έγραψα και παραπάνω η πέμπτη διέλευση θα συμβεί το 2117 με δίδυμη το 2125.

Το φαινόμενο της σταγόνας


Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κατά την είσοδο της Αφροδίτης μπροστά από τον δίσκο του Ήλιου βλέπουμε το δίσκο της Αφροδίτης όχι κυκλικό αλλά σαν μια μικρή σταγόνα “το φαινόμενο της σταγόνας” όπως ονομάζεται. Για να παρομοιάσετε το φαινόμενο αυτό, φέρτε πολύ κοντά τον αντίχειρα με τον δείκτη μπροστά από ένα φωτεινό φόντο και θα δείτε να μοιάζουν ενωμένα αν και στην πραγματικότητα η απόσταση έχει γίνει πολύ πολύ μικρή!


Και στο διάστημα παρατηρητές!

Η διάβαση της Αφροδίτης δεν συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μόνο όσων είναι στη γη! Παρατηρήσεις και φωτογραφήσεις θα γίνουν και από το διάστημα, από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (δείτε το παραπάνω βίντεο), από το διαστημόπλοιο Venus Express της ESA (European Space Agance) και από τον και από το τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο δεν έχει σχεδιαστεί για απευθείας παρατήρηση του Ήλιου οπότε θα χρησιμοποιήσει τη Σελήνη σαν “καθρέφτη” για τις παρατηρήσεις του.

Προσοχή όμως! Όσοι θελήσετε να παρατηρήσετε την Αφροδίτη να περνά μπροστά από τον Ήλιο, δεν επιτρέπεται να κοιτάξετε τον Ήλιο διά γυμνού οφθαλμού καθώς είναι πολύ επικίνδυνο να υποστείτε βλάβες στα μάτια σας! Μόνο ειδικά ειδικά τηλεσκόπια για ηλιακή παρατήρηση ή τηλεσκόπια με ειδικά απόρροφητικά φίλτρα, ειδικά γυαλιά ή με έμεση παρατήρηση προβάλλοντας τον Ήλιο σε κάποια επιφάνεια. Για να το πετύχετε αυτό, με την μύτη μιας καρφίτσας κάντε μια μικρή τρύπα  σε ένα κομμάτι λευκό χαρτί και παρατηρείστε το είδωλο που σχηματίζεται σε ένα άλλο κομμάτι χαρτί κάτω από αυτό.

Προσομοίωση

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε μια προσομοίωση του φαινομένου, έτσι όπως εξελίσσεται χρονικά. Στην προσομοίωση αυτή μπορείτε να δείτε (ένα αποτύπωμα είναι η παρακάτω φωτογραφία) ότι η διάβαση της Αφροδίτης θα είναι ορατή στην Ελλάδα από τις 6 ως τις 8 το πρωί.

Απ’ευθείας ζωντανές μεταδόσεις και ενημερώσεις

Η NASA θα μεταδώσει ζωντανά όλο το φαινόμενο (κλικ εδώ), η ESA θα ενημερώνει με εικόνες (κλικ εδώ) καθώς και το σχετικό blog και αν θέλετε να έχετε οι ίδιοι μια ευκαιρία για να χειριστείτε το τηλεσκόπειο από το GLP Ηλιακό Παρατηρητήριο, μπορείτε να κάνετε εγγραφή και να συνδεθείτε εδώ.

Πηγές

Οι πληροφορίες, τα βίντεο και οι φωτογραφίες για αυτή την ανάρτηση προέρχονται από τις παρακάτω διευθύνσεις και από τη μηχανή αναζήτησης google.com

http://www.transitofvenus.nl/history.html

http://www.transitofvenus.org/

http://www.nasa.gov/mission_pages/sunearth/news/2012-venus-transit.html

http://eclipse.gsfc.nasa.gov/OH/transit12.html

http://www.space.com/15541-venus-transit-sun-2012-guide-infographic.html

http://www.esa.int/export/esaCP/SEME102XN2H_Greece_0.html

http://www.eso.org/public/outreach/eduoff/vt-2004/photos/vt-pod.html

http://news.discovery.com/space/venus-transit-2012-120530.html

http://news.discovery.com/space/hubble-will-use-the-moon-to-view-the-transit-of-venus-120507.html

Infoqraphic

Find out about the planet Venus' dramatic trip across the face of the sun in June 2012 in this SPACE.com infographic.
Source SPACE.com: All about our solar system, outer space and exploration

Στις 6 Ιουνίου θα ενημερωθεί η ανάρτηση και με νέα άρθρα, φωτογραφίες και  διευθύνσεις για ζωντανή μετάδοση του φαινομένου.

[update 1:11πμ 5-6-12]

http://www.nasa.gov/multimedia/videogallery/index.html?media_id=145472201

Στην παραπάνω διεύθυνση υπάρχει ένα ακόμη επεξηγηματικό βίντεο της Nasa, όπως το ανακοίνωσε μόλις πριν μισή ώρα στο twitter. Κάντε κλικ για να το δείτε!

[/update]



Συντάκτης: tsomokou

2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας


Περισσότερες πληροφορίες

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων