Ερευνητές της ΙΒΜ στην Ελβετία ανέπτυξαν μια καινοτομική τεχνική νανοτεχνολογίας, που τους επιτρέπει να «ζωγραφίζουν» και να «σμιλεύουν» εικόνες και τρισδιάστατες κατασκευές χιλιάδες φορές μικρότερες από έναν κόκκο αλατιού. Ως πρώτη εφαρμογή για το νανο-πινέλο και για τη νανο-σμίλη τους, που δουλεύουν στο επίπεδο της ατομικής κλίμακας της ύλης, δημιούργησαν μια τρισδιάστατη υδρόγειο, η οποία είναι τόσο μικρή που χίλια τέτοια «μοντέλα» θα χωρούσαν σε έναν κόκκο αλατιού.
Οι ερευνητές του εργαστηρίου της ΙΒΜ στη Ζυρίχη, υπό τον φυσικό Αρμίν Κνολ, σύμφωνα με το Live Science, χρησιμοποίησαν μια υπερβολικά μικρή μύτη από πυρίτιο, που είναι περίπου 100.000 φορές μικρότερη από μια ξυσμένη κοινή μύτη μολυβιού, και με αυτήν δημιούργησαν σχήματα και δομές μήκους μέχρι 15 νανομέτρων (δηλαδή 15 δισεκατομμυριοστών του μέτρου).
Εκτός από τη μίνι-Γη, οι ερευνητές επίσης κατασκεύασαν ένα τρισδιάστατο αντίγραφο του διάσημου όρους Μάτερχορν των Ελβετικών Άλπεων, καθώς και δισδιάστατες εικόνες του λογοτύπου της ΙΒΜ.
Η νέα τεχνική, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό “Advanced Materials” (Εξελιγμένα Υλικά), μπορεί να έχει πρακτικές εφαρμογές πέρα από τη δημιουργία μικροσκοπικών μοντέλων και έργων τέχνης. Πιθανώς ανοίγει το δρόμο για τη σημαντική μείωση του κόστους και της πολυπλοκότητας, όσον αφορά την κατασκευή νανο-αντικειμένων (δηλαδή σε νανο-κλίμακα), για μελλοντική χρήση στη βιομηχανία ηλεκτρονικών.
Πηγή: www.enet.gr