Archive for 24 Οκτωβρίου, 2010

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: Ψηφιακά βοηθήματα στα Αρχαία Ελληνικά – Φιλοσοφικός Λόγος,Μαθηματικά Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης,Φυσική Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης »



Ρεπορτράζ:esos.gr
Το υπουργείο Παιδείας, με στόχο να στηρίξει αποτελεσματικά την προσπάθεια όλων των μαθητών της Γ’ τάξης Λυκείου, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις ετοίμασε ψηφιακά βοηθήματα.

ΓΙΑ ΤΑ Ψηφιακά βοηθήματα στα Αρχαία Ελληνικά – Φιλοσοφικός Λόγος ΚΑΝΕΤΕ

ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ Ψηφιακά βοηθήματα στα ,Μαθηματικά Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ Ψηφιακά βοηθήματα στα ,Φυσική Θετικής & Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

5 τρόποι για να μην καταστρέψει το Ίντερνετ τον εγκέφαλό σας »

Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την απόδοσή σας όταν είστε online, και να μειώσετε το άγχος που συχνά συνοδεύει την πολλαπλή παράλληλη εργασία και την υπερφόρτωση πληροφοριών.


Του John M. Grohol
Οι άνθρωποι είναι πλάσματα της συνήθειας, και η δύναμη της συνήθειας δεν είναι πουθενά πιο προφανής από τον τρόπο με τον οποίο οι περισσότεροι από μας χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο. Λίγοι από εμάς είναι αρκετά πειθαρχημένοι ώστε να συνδεθούν στο διαδίκτυο, να κάνουν ένα πράγμα, και να αποσυνδεθούν. Παρόλο που μπορεί να είναι διασκεδαστικό να ενημερώνει κανείς διαρκώς το λογαριασμό του στο Facebook, να έχει πρόσβαση επανειλημμένα στις διάφορες πηγές του ή να ασχολείται παράλληλα με διάφορες εργασίες όλο το 24ωρο, οι ερευνητές έχουν αρχίσει να τεκμηριώνουν το συναισθηματικό και ψυχολογικό τίμημα που πληρώνουμε για αυτό που κάνουμε. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι το να νιώθει κανείς κατεκυριευμένος και χαμένος στο ίντερνετ, δεν είναι αναπόφευκτη συνέπεια του να ζεις στην Εποχή του Διαδικτύου — μπορούμε να αλλάξουμε το πώς συμπεριφερόμαστε και το πώς αλληλεπιδρούμε όταν είμαστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.
Οι ασκήσεις εγρήγορσης (mindfulness) αποτελούν ένα ιδιαίτερα εύχρηστο εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στο να έχουμε καλύτερη επίγνωση της σχέσης μας με το διαδίκτυο. Παρέχει έναν αριθμό από αποτελεσματικούς τρόπους για τη μείωση του άγχους και της ανησυχίας που δημιουργούνται από την προσπάθεια για οργάνωση και παρακολούθηση πολλών πληροφοριών συγχρόνως. Οι συμβουλές παρακάτω θα σας βοηθήσουν να είστε πιο συγκεντρωμένοι όταν χρησιμοποιείτε το Ίντερνετ, να βελτιώσετε την απόδοσή σας online και να μειώσετε το άγχος που συχνά συνοδεύει την πολλαπλή παράλληλη εργασία και την υπερφόρτωση με πληροφορίες.

1. Η τεχνική STOP
Η ψυχολόγος Ελίσα Γκολντστάιν έχει αναπτύξει την τεχνική STOP, […..]

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ…

Νέα αποτυχία στις δοκιμές του ιπτάμενου αντιπυραυλικού λέιζερ των ΗΠΑ »

Στοχεύσατε, ακυρώσατε

Νέα αποτυχία στις δοκιμές του ιπτάμενου αντιπυραυλικού λέιζερ των ΗΠΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ…

Ανακοινώθηκαν οι πράσινες πρωτεύουσες της Ευρώπης »

Η ισπανική περιφερειακή πρωτεύουσα Vitoria-Gasteiz και η γαλλική πόλη της Νάντης αναδείχτηκαν νικήτριες του διαγωνισμού για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας για το 2012 και 2013.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν από τον Επίτροπο περιβάλλοντος, κ. Janez Potočnik, σε τελετή το βράδυ της Πέμπτης στη Στοκχόλμη, Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2010.

Vitoria-Gasteiz – νικήτρια για το 2012
Η Vitoria-Gasteiz, μια περιφερειακή πρωτεύουσα της βόρειας Ισπανίας, έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο στο «πρασίνισμα» ενός παραδοσιακού αστικού περιβάλλοντος.

Η «Πράσινη Ζώνη», μια ημι-φυσική πράσινη περιοχή εν μέρει αναγεννημένη από υποβαθμισμένες περιοχές, περιβάλλει το κέντρο, εξασφαλίζοντας σε ολόκληρο τον πληθυσμό της που ανέρχεται σχεδόν σε ένα τέταρτο του εκατομμυρίου ποιότητα διαβίωσης εντός 300 μέτρων ανοικτού χώρου πρασίνου.

Πολυάριθμα μέτρα έχουν ληφθεί για να βοηθηθεί και να αυξηθεί η βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα των υπηρεσιών. Η χλωρίδα και η πανίδα παρακολουθούνται και ο κατακερματισμός των οικολογικών ενδιαιτημάτων μειώνεται στο μέτρο του δυνατού.

Η πόλη αντιμετωπίζει επιτυχώς τις λειψυδρίες και μειώνει σταθερά την κατανάλωση νερού κατά την τελευταία δεκαετία με απώτερο στόχο τη μείωση της εγχώριας κατανάλωσης νερού κάτω από 100 λίτρα ανά κάτοικο ημερησίως.

Νάντη – νικήτρια για το 2013

Η Νάντη, έκτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας με πληθυσμό 285 000 κατοίκων, έχει συνδέσει επιτυχώς τις πράσινες και τις γαλάζιες αστικές περιοχές της, αντιμετωπίζοντας ολοκληρωμένα τις αστικές προκλήσεις ενώ βρίσκεται πάνω σε δύο μεγάλους ποταμούς, μέσω βιώσιμου προγράμματος διαχείρισης των υδάτων.

Αρκετοί προστατευόμενοι τόποι του Natura 2000 και άλλες προστατευόμενες φυσικές περιοχές γειτονεύουν με την πόλη, και η διατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας αποτελεί βασικό μέλημα για τον πληθυσμό της.

Η Νάντη έχει από καιρό υιοθετήσει την ολοκληρωμένη και βιώσιμη πολιτική μεταφορών με έμφαση στις δημόσιες μεταφορές και την ποδηλασία και ήταν η πρώτη γαλλική πόλη που επανέφερε με επιτυχία το ηλεκτρικό τραμ.

Με τη φιλόδοξη πολιτική μεταφορών της έχει μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ με ένα νέο πρόγραμμα για το κλίμα επιχειρείται η μείωση των εκπομπών CO2 κατά 25% έως το 2020.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πράσινης Πρωτεύουσας
Το εν λόγω ετήσιο βραβείο αποτελεί νέα πρωτοβουλία και απονέμεται σε πόλεις που βρίσκονται στην πρωτοπορία της φιλικής προς το περιβάλλον αστικής διαβίωσης.
Η κριτική επιτροπή αξιολογεί τις πόλεις βάσει 11 περιβαλλοντικών δεικτών.
Οι πόλεις κρίνονται με βάση τις επιδόσεις τους ως προς υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα, τη δέσμευσή τους για την επίτευξη ήδη θεσπισθέντων φιλόδοξων στόχων για την περαιτέρω βελτίωση του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης ενώ παράλληλα αξιολογείται κατά πόσον μπορούν να λειτουργήσουν ως πρότυπο και να προωθήσουν τη διάδοση των βέλτιστων πρακτικών σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Η Στοκχόλμη και το Αμβούργο υπήρξαν οι πρώτες πόλεις που κέρδισαν τον ως άνω τίτλο, η Στοκχόλμη για το 2010 και το Αμβούργο για το 2011.
Δεκαεπτά περίπου πόλεις υπέβαλαν υποψηφιότητα για τα βραβεία του 2012 και του 2013.
Για το econews

οι δολοφόνοι της αξιοπρέπειας… »

ΣΤΑΘΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: οι δολοφόνοι της αξιοπρέπειας…(ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

1. Η κυβέρνηση αυτή παράγει φόβο. Δημιουργεί πολίτες φοβισμένους για τη δουλειά τους, το μέλλον των παιδιών τους, την τύχη της χώρας.
Μάλιστα διαχειρίζεται η ίδια αυτόν τον φόβο ενσυνειδήτως (με εντεταλμένα προς τούτο σκοτεινά κονκλάβια -υπό τον ευφημισμό των μηχανισμών «διαχείρισης κρίσεων»), ενώ καθημερινώς
η ίδια και πάλι, αναβαθμίζει τον φόβο σε τρόμο μετερχόμενη απειλές, εκβιασμούς και διλήμματα. Για τα πάντα: το εργασιακό, το ασφαλιστικό, την εθνική ακεραιότητα. Εντρομοι και φοβισμένοι
ως επί το πλείστον πλέον οι Ελληνες.

2. Η κυβέρνηση αυτή παράγει ενοχή. Και ντροπή. Μας λέει διεφθαρμένους, τεμπέληδες, ανίκανους. Από την εποχή εκείνη όπου ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι «αυτή είναι η Ελλάδα» για να καλύψει τη δική του ανικανότητα, το τροπάρι αυτό έχει γίνει η θεία λειτουργία της χώρας.
Η συκοφαντία, η ρετσινιά, η απαξίωση των Ελλήνων είναι στην ημερήσια διάταξη, με τις κυβερνήσεις του εκσυγχρονισμού να ”χουν βρει πρόθυμους κι ορισμένους «αριστερούς» ψάλτες στην εκστρατεία καταρράκωσης του ηθικού των λαϊκών κι απλών ανθρώπων, καταρράκωσης της αξιοπρέπειας και του αυτοσεβασμού των πολιτών.
…………………………….
Με τον ίδιον τρόπο που οι εθνικόφρονες καλλιέργησαν κάποτε το κόμπλεξ της δευτεράντζας απέναντι στους «ευρωπαίους» στους βασανισμένους μεταπολεμικούς Ελληνες, έτσι και οι κοσμοπολίτες επίγονοί τους (ευρωλιγούρηδες οι ίδιοι) αλλά «αντιεξουσιαστές στην εξουσία» πλέον, κανοναρχούν το ίδιο τροπάρι, των ίδιων κλισέ περί των «άξιων της τύχης τους Ελλήνων» -μιας τύχης όμως που άλλα παιδιά, παιδιά ανώτερων θεών πάντα σμίλευαν εν Εσπερία.
3. Η κυβέρνηση αυτή παράγει κυνισμό. Ισχυρίζεται ότι όλοι μαζί τα φάγαμε. Είναι αμοραλιστική -δεν διστάζει να ψέγει τα μέτρα που η ίδια παίρνει και
ανίκανη καθώς είναι να μην πάρει χειρότερα, υποτροπιάζει διαρκώς στον αμοραλισμό της, ξεπέφτοντας στην ανηθικότητα του γκαουλάιτερ, του κάπο, του σμπίρου.

Η κυβέρνηση αυτή, με προεξάρχοντα τον αρχηγό της κ. Παπανδρέου, θυσιάζει μονίμως στο ψεύδος. Από την πρώτη αρχή στο ψεύδος. Θυσιάζει στο ψεύδος ανθρωποθυσίες. Ψεύδος εύκολο, ψεύδος χωρίς κόστος (για την ώρα), ψεύδος καταστροφικό,

διότι έχει υποκαταστήσει κάθε προσπάθεια για τη χάραξη μιας όποιας, οποιασδήποτε, πολιτικής, περιορίζοντας τα όριά της στην επικοινωνιακή και μόνον διαχείριση των εντολών που λαμβάνει από ξένους Επικυρίαρχους.

4. Η κυβέρνηση αυτή παράγει με αξιοσημείωτη αναλγησία το κοινωνικό μίσος. Το μίσος κατά των δημοσίων υπαλλήλων, των γεωργών, των φοιτητών, των φορτηγατζήδων κι όλων των φυλών του Ισραήλ, προσπαθώντας να στρέφει τη μια τάξη εναντίον της άλλης, «να διαιρεί και να βασιλεύει».

Με φρικτές γενικεύσεις αυτή η κυβέρνηση σπρώχνει την κοινωνία σε έναν ατελεύτητον αλληλοσπαραγμό.

Η κυβέρνηση αυτή, μια μοιραία, ως φαίνεται, κυβέρνηση έχει καταφέρει να καλλιεργήσει όλην την παθογένεια που χαρακτήρισε έως τώρα όλες τις κυβερνήσεις του δικομματισμού απ” τη μεταπολίτευση κι ύστερα, στον ύψιστο βαθμό αποδοτικότητας. Η Διαφθορά (αφού απενοχο-

ποιήθηκε ως αφορώσα όλον τον λαό) και η Διαπλοκή, ισχυρότερες σήμερα παρά ποτέ, υπό την αιγίδα του Μνημονίου και την άνεση του Fast Track οργιάζουν και θα οργιάσουν ακόμα περισσότερο.

5. Η κυβέρνηση αυτή (η οποία φέρει τεράστια ευθύνη για όσα εξωθεσμικά συμβαίνουν τελευταίως), ο κ. Παπανδρέου, το στενό οικογενειακό του περιβάλλον και οι λοιποί παρακοιμώμενοί του φαίνεται σαν να έχουν ένα «Σχέδιο Ανάν» για όλα, από το ενδεχόμενο «συνεκμετάλλευσης» στο Αιγαίο, έως τη διεθνή υπόσταση της χώρας – αλλά, ας μην επεκταθούμε άλλο.
***
Αν λοιπόν συγκεφαλαιώνοντας διαπιστώσουμε ότι η κυβέρνηση αυτή παράγει καθημερινώς φόβο, απειλές, εκβιασμούς, διλήμματα, μίσος, ενοχή, τρόμο, ευφημισμούς, συκοφαντία, απαξίωση, επικοινωνιακές φενάκες, γενικεύσεις, αλληλοαπόρριψη, αναλγησία, ραγιαδισμό, κόμπλεξ, υποταγή στη Διαπλοκή και τη Διαφθορά, παράλυση του πολιτεύματος, νεποτισμό, ηγεμονισμό, οικογενειοκρατία, καταρράκωση του αυτοσεβασμού και της αξιοπρέπειας, κυνισμό, αμοραλισμό, πονηρία, τότε τι γίνεται; τι κάνουμε;

Και βεβαίως, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά δεν αφορούν μόνο στην ηθική (για ηθικολογίες θα έσπευδαν τότε να μιλήσουν οι κυνικοί), αλλά στην πολιτική, στον καθημερινό πολιτισμό, στον τρόπο τού πολιτεύεσθαι – στην ίδια τη δομή, την υπόσταση και το μέλλον της χώρας.

Και το τι προοπτική δύναται να ”χει μια χώρα, υπ” αυτό το πλέγμα των συμπλεγμάτων, μπορεί ίσως να συνοψισθεί στην άποψη που προβάλλει όλο και πιο αναίσχυντα το σύνολο των γραικύλων της χώρας: ότι «μας χρειαζόταν το Μνημόνιο για να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα που μας ταλανίζουν».

Το ίδιο ήλπιζαν ορισμένοι κι όταν κατέφθανε στην Αθήνα η Βέρμαχτ.

Οσο για τα (νέα) κακώς κείμενα που με τη σειρά του πρόκειται να παράξει το Μνημόνιο;

ΣΤΑΘΗΣ Σ. 21.Χ.2010 stathis@enet.gr

Απορρίπτουν οι καθηγητές τις προτάσεις για αλλαγές στα Πανεπιστήμια »

Σε ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν τις προτάσεις κατώτερες των περιστάσεων

Την έντονη αντίδρασή της , στο κείμενο διαβούλευσης που παρουσίασε χθες η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, στην σύνοδο πρυτάνεων στο Ρέθυμνο, εκφράζει με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία καθηγητών Πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ).
Στην ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει τις προτεινόμενες αλλαγές κατώτερες των περιστάσεων, προσθέτοντας ότι δεν μπορούν αυτές να αποτελέσουν βάση διαλόγου. Συγχρόνως απευθύνει έκκληση στην ακαδημαϊκή κοινότητα “για νηφαλιότητα και σύνεση”.
“Κοινή προσπάθεια όλων μας” σημειώνει “ θα πρέπει να είναι η αδιατάρακτη λειτουργία του Πανεπιστημίου παράλληλα με την αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων για την ανάταξη του πανεπιστημίου χωρίς να καταστραφούν και να διαλυθούν σε λίγες μέρες ή βδομάδες αυτά, που με πολύ κόπο και μεράκι δημιουργήθηκαν μετά από πολλά χρόνια ή δεκαετίες.
Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΣΔΕΠ διαπιστώνει την ανάγκη για ριζικές αλλαγές και επισημαίνει σχετικά με την ουσία των αλλαγών που προτείνονται ότι :
” Πρόκειται για ένα κείμενο κατώτερο των περιστάσεων, των πραγματικών αναγκών του ελληνικού πανεπιστημιακού συστήματος, της ελληνικής κοινωνίας -ειδικά στις σημερινές δραματικές συνθήκες- και της νέας γενιάς.
Το κείμενο οικοδομείται στη βάση της θεώρησης ότι το σημερινό πανεπιστήμιο είναι διαλυμένο και χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια, αναξιοκρατία, διαφθορά και μετριότητα χωρίς να αναγνωρίζει ούτε το τεράστιο έργο που επιτελείται από συναδέλφους υψηλών ακαδημαϊκών προσόντων ούτε τις νησίδες αριστείας στην έρευνα και τη διδασκαλία .
Το κείμενο αναδεικνύει διάφορα δευτερεύοντα και -πιστεύουμε σκόπιμα- αγνοεί σημαντικά κεντρικά και χρόνια προβλήματα του ακαδημαϊκού χώρου και εμπεριέχει στοιχεία των οποίων η συνταγματικότητα αμφισβητείται έντονα.”
Οι καθηγητές επισημαίνουν ιδιαίτερα ότι “ το Προεδρείο της Ομοσπονδίας θα συνεχίσει το διάλογο στα όργανά της και κυρίως σε όλους τους Συλλόγους μελών ΔΕΠ. Πρόθεση μας είναι αυτό το θέμα να αναδειχτεί σε κεντρικό στον προσυνεδριακό διάλογο στην πορεία προς το 10ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ.”
edugate.gr

Τα «κοινωνικά δίκτυα» της μοναξιάς »



Η σκοτεινή ιστορία του εφευρέτη του Facebook και η ταινία που παρουσιάζει τη ζωή του
«Αν ζούσαν ο Αισχύλος ή ο Σαίξπηρ, θα έγραφαν εκείνοι το έργο. Ευτυχώς για μένα, κανείς τους δεν ήταν διαθέσιμος, οπότε το ανέλαβα εγώ». Τάδε έφη Ααρον Σόρκιν. Ο γνωστός αμερικανός σεναριογράφος της «Δυτικής πτέρυγας» ανέλαβε τη συγγραφή του σεναρίου της ταινίας «Τhe social network» έχοντας διαβάσει τη 14σέλιδη σύνοψη του βιβλίου του Μπεν Μέζριτς «Τhe Αccidental Βillionaires».

Τον είχε συνεπάρει η εξέλιξη των ηρώων και κυρίως εκείνη του συνιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος μέσα σε μία σχεδόν νύχτα από αναρχικός χάκερ μετατράπηκε σε μεγαλοεπιχειρηματία του Ιnternet.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΕΔΩ…

Πότε τα ζωηρά παιδιά θέλουν βοήθεια »

Η παρεξηγημένη διαταραχή

Αν έχει τον… ακάθιστο, αν «πετάγεται», «ξεφεύγει», χάνει τα πράγματά του ή τα ξεχνάει, μπορεί απλώς να μη φταίει! Ούτε λίγο ούτε πολύ, το ένα στα δέκα ελληνόπουλα πάσχει από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα. Δείτε πώς μπορεί να διαγνωστεί και να βοηθηθεί!

Όταν ένα παιδί παρουσιάζει «ενοχλητικά» για τους γύρω του συμπτώματα εξαιτίας της ελλειμματικής προσοχής, της υπερκινητικότητας ή της παρορμητικότητάς του η λύση δεν είναι η αποβολή του (από το σχολείο, από την παρέα, από την κοινωνία) αλλά η στήριξή του. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί όλο και περισσότεροι γονείς αλλά και δάσκαλοι αρχίζουν να το συνειδητοποιούν. Η πολιτεία πάλι, μάλλον… παίρνει κάτω από τη βάση (και) σε αυτό το πεδίο. Πρόκειται για μια τακτική ολιγωρίας που πρέπει να «αποβληθεί» το συντομότερο δυνατόν, αφού όπως αποκαλύπτει η νέα μελέτη η ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας) αποτελεί ένα όχι μόνο υπαρκτό αλλά και έντονο ζήτημα για πολλές ελληνικές οικογένειες.

Η μελέτη:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΔΩ….

Εισιτήριο για την ανεργία τα ελληνικά πτυχία »

Τεράστια προβλήματα στην ποιότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα καταγράφει έρευνα που παρουσιάστηκε την προηγούμενη Τρίτη στους υπουργούς Οικονομικών στο Λουξεμβούργο.


Τα ελληνικά πανεπιστήμια παράγουν… ανέργους και χαμηλών δεξιοτήτων αποφοίτους ενώ κατέχουν μία από τις τελευταίες θέσεις ανά την Ε.Ε. στους δείκτες αποδοτικότητας που μετρά η Κομισιόν. Οσον αφορά τα χρήματα, λείπουν και αυτά καθώς η χρηματοδότηση από το κράτος είναι περιορισμένη.

Οι υπουργοί της Ε.Ε. δίνουν βάρος στην ποιότητα της τριτοβάθμιας παιδείας καθώς διαπιστώνεται ότι αποτελεί διαβατήριο για καλύτερο μισθό αλλά και για μεγαλύτερη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Δεσμεύθηκαν να αναλάβουν δράση για τη βελτίωση της ποιότητας και την αποτελεσματική διαχείριση των κονδυλίων.

Ειδικά για την Ελλάδα, το ζήτημα είναι κομβικό. Υπολογίζεται ότι για κάθε χρόνο φοίτησης απολαμβάνει στη συνέχεια μισθό από 6% – 8,3% υψηλότερο εν συγκρίσει με τους συναδέλφους του που δεν πέρασαν ποτέ το πόδι της… τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η αύξηση είναι αναλογικά με άλλα κράτη σημαντική, αν και στην Ιρλανδία κάθε χρόνος σπουδών μεταφράζεται σε 14,4% υψηλότερες απολαβές.

Στην έκθεση «Αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα των δημόσιων δαπανών παιδείας στην Ε.Ε.», καταγράφονται οι πολλές πληγές των ελληνικών πανεπιστημίων:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΔΩ…

Ιατρικά πειράματα των ΗΠΑ σε ανθρώπους τη δεκαετία του ’40 »

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν 17 είδη ιατρικών πειραμάτων σε ανθρώπους στη Γουατεμάλα τη δεκαετία του 1940.

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν 17 είδη ιατρικών πειραμάτων σε άτομα με νοητική υστέρηση, πόρνες, κρατούμενους και στρατιώτες στη Γουατεμάλα τη δεκαετία του ’40, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Γουατεμάλας Ραφαέλ Εσπάδα.

«Επιβεβαιώσαμε 17 είδη σχεδίων για τον πειραματισμό πάνω σε ανθρώπους που έγιναν στη χώρα μας», δήλωσε ο Εσπάδα, τον οποίο επικαλούνται σήμερα οι εφημερίδες της χώρας.

Ο Εσπάδα ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αμερικανική κυβέρνηση έστειλε έγγραφα στην Ειδική Επιτροπή Έρευνας, την οποία διευθύνει ο ίδιος, προκειμένου να έρθουν στο φως τα γεγονότα αυτά που συνέβησαν μεταξύ του 1946 και του 1948.

Τα πειράματα που έγιναν σε ανθρώπους στη Γουατεμάλα αποκαλύφθηκαν την 1η Οκτωβρίου μετά την εύρεση των αρχείων του γιατρού που ήταν υπεύθυνος γι’ αυτά, του Τζον Κάτλερ, ο οποίος πέθανε το 2003.

Στο πλαίσιο των πειραμάτων αυτών περίπου 1.500 άνθρωποι στη Γουατεμάλα μολύνθηκαν εν αγνοία τους με σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η σύφιλη και η βλεννόρροια, προκειμένου να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα της πενικιλίνης.

Οι ερευνητές που τα πραγματοποίησαν είχαν επιλέξει ως πειραματόζωα άτομα από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων άνθρωποι με νοητική υστέρηση.

Την 1η Οκτωβρίου, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ζήτησε συγγνώμη από τη Γουατεμάλα, ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε για τον ίδιο λόγο στον ομόλογό του Αλβάρο Κολόμ και του εξέφρασε τη βαθειά του λύπη.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση