RSS Feed for This PostCurrent Article

Ένα καινοτόμο θεατρικό έργο,γραμμένο απο 160 άτομα και 2000sms

Από δύο χιλιάδες γραπτά μηνύματα κινητού τηλεφώνου, τα γνωστά μας sms, συντέθηκε το πρωτότυπο θεατρικό έργο «Δεν αντέχω άλλο! Έρχονται συνέχεια!» που ανεβάζει η Πειραματική Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος στο πλαίσιο σειράς παραστάσεων (μουσικών, χορευτικών, θεατρικών κ.ά.) νεανικών ομάδων που οργάνωσε και φιλοξενεί στη Μονή Λαζαριστών υπό τον τίτλο «Χώρος δράσης».

Το θεατρικό έργο δημιουργήθηκε από άγνωστους μεταξύ τους ακροατές του ραδιοφωνικού σταθμού 9,58 της ΕΤ3, οι οποίοι έστελναν sms από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάρτιο. Συνολικά χρειάστηκαν περί τις 1.000 ώρες ραδιοφωνικής εκπομπής, εκατόν εξήντα ακροατές – συγγραφείς, και 2.000 sms μηνύματα.

Από τα μηνύματα προέκυψε και ο ακριβής αριθμός των πρωταγωνιστών αλλά και οι ιδιότητές τους. Στην παράσταση λοιπόν οι 8 πρωταγωνιστές θα είναι οι: Κλέων Σωτήρχος (μεγαλομανής αρχιτέκτων, ετών 52), Μαρία Μιλφέιγ (25άρα γλύπτρια), Μανίνα (απροσδιορίστου ηλικίας, πλανόδια καφεμάντις), Αρης (40άρης μουσικός και πιθανόν τρομοκράτης), Παβλόφ (άστεγος- αφηγητής) κ.ά.

Οι ήρωες του έργου συναντιούνται στην πόλη στην αρχή του έργου και καταλήγουν να κλειστούν όλοι μαζί σ΄ ένα τυφλό κτίριο, χωρίς παράθυρα, στο κέντρο μιας «τυφλής πόλης». Το έργο αρχίζει και καταλήγει με την ίδια έκκληση βοήθειας και συνεργασίας και λέει την ιστορία μιας «τυφλής πόλης» όπου οι κάτοικοί της αναρωτιούνται: «Γιατί ζω σ΄ αυτήν την πόλη;», «Ας πούμε ότι μ΄ αρέσει τ΄ όνομα της ή ότι αγαπώ τους ποιητές της. Δεν είναι αυτό αρκετό;», απαντούν οι άστεγοι, τρελοί, πλανόδιοι, καλλιτέχνες και νεκροθάφτες περιφέρονται σε αυτήν.

«Όλα άρχισαν όταν στη διάρκεια της εκπομπής σε συνεργασία με τον Θανάση Γωγάδη καλέσαμε τους ακροατές να πάρουν μέρος σ΄ ένα ραδιοφωνικό παιχνίδι θεατρικής συν-γραφής αποκλειστικά με sms», εξηγεί στην εφημερίδα «Τα Νέα» η δημοσιογράφος- παραγωγός της εκπομπής που προσκάλεσε το κοινό να γίνουν θεατρικοί συγγραφείς μέσω sms, Ελένη Κουρτίδου. Οι πρώτες ατάκες που ήρθαν ήταν: «Μου δένεις λίγο το κορδόνι; Ευχαρίστως, αν μου λύσεις κι εσύ ένα πρόβλημα!». Για έξι μήνες, οι ερασιτέχνες συγγραφείς (λογίστριες, ταξιτζήδες, αρχιτέκτονες, κ.ά.) έδιναν καθημερινά ραντεβού στη διάρκεια του πολιτιστικού μαγκαζίνο «Κάτι παίζει».

Πηγή: Τα Νέα

Trackback URL



You must be logged in to post a comment.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση