Archive for 29 Απριλίου, 2010

τα όρια των νέων δήμων »

Ολοι οι χάρτες με τα όρια των νέων δήμων…..

Μοριακός υπολογιστής μιμείται τον εγκέφαλο »

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Διεθνής ομάδα ερευνητών ανέπτυξε έναν μοριακό υπολογιστή- με πάχος ανάλογο με αυτό δύο μορίων- ο οποίος μπορεί να λύνει πολύπλοκα προβλήματα, αλλά κυρίως μπορεί να εξελίσσεται ώστε να έχει τη δυνατότητα να εκτελεί πολλές λειτουργίες ταυτόχρονα. Επιπλέον ο μοριακός αυτός υπολογιστής μπορεί να επιδιορθώνει μόνος του τις δυσλειτουργίες ή ζημιές που εμφανίζονται. Τον μοριακό υπολογιστή ανέπτυξαν ερευνητές από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ και, όπως αναφέρουν, μιμείται τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Σήμερα έχουμε καταφέρει να κατασκευάσουμε ταχύτατους υπολογιστές που εκτελούν τρισ. υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο, αλλά κατά βάση εκτελούν τις εργασίες διαδοχικά, δηλαδή μία κάθε φορά.

Οι ερευνητές οι οποίοι ανέπτυξαν τον υπολογιστή χρησιμοποίησαν ως δομικό υλικό ένα οργανικό συστατικό, τη δικυανοβενζοκινόνη (DDQ), που μπορεί να μεταβάλλεται ανάμεσα σε τέσσερις διαφορετικές ηλεκτρικά αγώγιμες καταστάσεις. Ο υπολογιστής αποτελείται από 300 μόρια, το καθένα εκ των οποίων μπορεί να επικοινωνεί ασύρματα με τα γειτονικά του μέσω ηλεκτρικών πεδίων και να μεταδίδουν συνεχώς πληροφορίες το ένα στο άλλο σε μια διαδικασία που προσομοιάζει με το δυαδικό σύστημα λειτουργίας των μικροτσίπ.

Θεωρητικώς ο συγκεκριμένος υπολογιστής θα μπορούσε να λύσει προβλήματα που οι συμβατικοί υπολογιστές δεν μπορούν να επιλύσουν, και μάλιστα σε συγκεκριμένο χρόνο. Η ερευνητική ομάδα συνεχίζει την προσπάθειά της, έχοντας βάλει στόχο τη δημιουργία ενός μοριακού υπολογιστή ο οποίος να αποτελείται από 1.000 άτομα.

Οι γκάνγκστερs »

Πριν από τρεις ημέρες, και  εν αναμονή της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την τρόικα των ελεγκτών, ο οίκος  αξιολόγησης Standard &  Ρoor΄s υποβάθμισε τρεις  σκάλες τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και απέδωσε την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές ως «σκουπίδι».  Προχθές επίσης υποβάθμισε πάλι τρεις σκάλες την Πορτογαλία και χθες έπραξε το ίδιο για την Ισπανία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση  της κυβέρνησης Θαπατέρο.

Τα ισπανικά μέσα μιλούν για «γκάνγκστερ» και χαρακτηρίζουν «ακραίες» και αστήρικτες τις αξιολογήσεις τους.

Δεν είχαν όμως εξοργισθεί όταν είχαν προβεί σε αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας, παραμονές πάντα κρίσιμων αποφάσεων ή διαβουλεύσεων, όπως τώρα.

Οσο και αν οι θιασώτες της ελευθερίας των αγορών δυσφορούν, υπάρχει μείζον θέμα τόσο με τους οίκους αξιολόγησης όσο και με τον διασυνδεδεμένο, αγγλοσαξονικής έμπνευσης και υποστήριξης, ευρύ κερδοσκοπικό κύκλο.

Οι συγκεκριμένοι οίκοι αξιολόγησης που καταδικάζουν χώρες, πιστωτικά ιδρύματα και λαούς ολόκληρους είναι ιδιωτικοί φορείς, χωρίς ευθύνη, έλεγχο. Στο πρόσφατο παρελθόν έδιναν πιστοποιητικά-«μαϊμούδες» και παρέσυραν στην καταστροφή εκατομμύρια επενδυτές. Εως το 2008 είχαν βαθμολογήσει με άριστα 8.000 τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων, οι οποίες κατέρρευσαν σε μία νύχτα και παρέσυραν το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα στην απόλυτη καταστροφή. Την παραμονή πτώχευσης βαθμολογούσαν επίσης με άριστα τη Lehman Βrothers παρασύροντας χιλιάδες επενδυτές. Για εκείνες τις αξιολογήσεις ουδέποτε απολογήθηκαν, ούτε ανέλαβαν καμία ευθύνη.

Αντιθέτως, μάλιστα, συνέχισαν το έργο τους και τώρα επιδίδονται σε απολύτως γκανγκστερικό παιχνίδι. Οι αξιολογήσεις τους είναι ακραίες, υπεραντιδρούν, προεξοφλούν πολιτικές και μέτρα, «τρέχουν» με μοντέλα προβληματικά, η επαλήθευση των οποίων απαιτεί ύφεση της τάξεως του 10%. Στην περίπτωσή μας δεν αποτιμούν τις ελληνικές δυνατότητες, αγνοούν τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, δεν αναγνωρίζουν το δημοσιονομικό απόθεμα που πηγάζει από την υπερμεγέθη παραοικονομία, δεν λαμβάνουν τίποτε υπ΄ όψιν, απλώς τρέχουν το σενάριο καταστροφής, χωρίς να νοιάζονται για τις συνέπειες. Και αν κάνουν λάθος, και αν όσα προβλέπουν ανατραπούν και αποδειχθούν απολύτως ανακριβή, ποια ευθύνη θα αναλάβουν, ποιες συνέπειες θα αντιμετωπίσουν και ποιος θα τους ελέγξει;

Είναι απαράδεκτο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ετεροκαθορίζονται από τέτοιους ευτελισμένους και αποδεδειγμένα προβληματικούς οίκους, οι οποίοι πέραν των άλλων κατηγορούνται ότι στήνουν εκθέσεις κατά τα γούστα των πελατών τους. Είναι καιρός η πολιτική Ευρώπη αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τελειώσουν με αυτούς τους γκάνγκστερ των αγορών.

Ο κ. Τρισέ οφείλει να ξεπεράσει το ταχύτερο τους όποιους ενδοιασμούς και να συγκροτήσει έναν μηχανισμό εσωτερικής αξιολόγησης των ομολόγων των κρατών-μελών της ευρωζώνης και να θέσει τέλος στην γκανγκστερική δράση αυτών των οίκων.

akarakousis@dolnet.gr

Πέθανε ο συγγραφέας του μυθιστορήματος «Το θεώρημα του παπαγάλου» Ντένι Γκετζ »

O Ντένι Γκετζ, ο συγγραφέας του γνωστού μαθηματικού μυθιστορήματος «Το θεώρημα του παπαγάλου», πέθανε το περασμένο Σάββατο 24 Απριλίου σε ηλικία 69 ετών. Κάποτε τα μαθηματικά και η λογοτεχνία κατοικούσαν σε διαφορετικούς πλανήτες. Ο Ντένι Γκετζ τα πάντρεψε σε ένα μυθιστόρημα το οποίο αποτελεί το πιο δημοφιλές δείγμα του είδους που αποκαλείται «μαθηματική λογοτεχνία».
Γεννημένος το 1940 στο Σέριφ της Βορειοανατολι- κής Αλγερίας, ο Γκετζ ήταν μαθηματικός, ερευνητής, μάχιμος πανεπιστημιακός από τον Μάη του ΄68 ως τον θάνατό του, μυθιστοριογράφος και σεναριογράφος. Δίδαξε Ιστορία των Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Ρaris VΙΙΙ και είχε πάθος με τα μαθηματικά.
Οσοι τον γνώριζαν, λένε ότι προσπαθούσε διαρκώς να εφευρίσκει παιχνίδια και διασκεδαστικούς τρόπους για να τα διδάσκει σε ενηλίκους και παιδιά. Ο πιο γνωστός ήταν το μυθιστόρημά του «Το θεώρημα του παπαγάλου» (1998), το οποίο έγινε αμέσως διεθνές μπεστ σέλερ. Στα ελληνικά κυκλοφόρησε τον επόμενο χρόνο, σε μετάφραση του μαθηματικού Τεύκρου Μιχαηλίδη (είναι επίσης ο συγγραφέας των μαθη ματικών μυθιστορημάτων «Πυθαγόρεια εγκλήματα» και «Αχμές, ο γιος του φεγγαριού»), και έχει πουλήσει ως τώρα περίπου 75.000 αντίτυπα. Δημοφιλή στην Ελλάδα είναι και άλλα μυθιστορήματά του, όπως «Τα αστέρια της Βερενίκης», το «Μηδέν» και η «Η έπαυλη των ανδρών», με τις συνολικές πωλήσεις τους να φθάνουν στα 20.000 αντίτυπα.
Ο Γκετζ εκλαΐκευσε τα μαθηματικά και μύησε τους αναγνώστες σε 3.000
χρόνια Ιστορίας καθώς και σε βασικές έννοιές τους. Η αφήγησή του είναι τόσο απολαυστική ώστε οι αναγνώστες του παθιάζονται με τη λύση μιας εξίσωσης όσο και με τη διαλεύκανση ενός εγκλήματος. Αυτό ήταν: η μαθηματική λογοτεχνία έγινε μόδα σε κάθε χώρα. Ο Γκετζ ήταν επίσης ηθοποιός και γνωστός σεναριογράφος στη Γαλλία, όπου είχε τιμηθεί με το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου 1987 για την ταινία «Η τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη».

Στον επικήδειό του ο υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας Φρεντερίκ Μιτεράν τον αποκάλεσε «διανοούμενο που είχε το χάρισμα να κάνει τα μυστήρια της πραγματικότητας προσπελάσιμα στους πολλούς».

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση