Αυτό που ίσχυε ήταν, ότι ο Firefox, ο Opera και άλλοι, ήταν “οι εναλλακτικοί” Web browsers, αλλά σε μια εποχή “υποχρεωτικών οθονών ψηφοφορίας” για τους browsers, αυτό δεν είναι εντελώς ακριβές. Μάλιστα, μπορεί κάποιος να πει, ότι όσο πιο έμπειρος είναι ένας χρήστης, τόσο πιο μακριά και πιο γρήγορα τρέχει από τον Internet Explorer (IE). Αν εξαιρέσουμε τους “μεγάλους πέντε”, τους οποίους, χωρίς καμία αμφιβολία γνωρίζετε (IE, Firefox, Chrome, Opera και Safari), υπάρχουν πολλοί άγνωστοι browsers, που πιθανώς να είναι ακόμη πιο κατάλληλοι για τις ανάγκες σας, άσχετα από το πόσο βασικές ή προχωρημένες είναι αυτές.
Αυτή την εβδομάδα ρίχνουμε μια ματιά σε έξι πραγματικά εναλλακτικούς browsers και σ’ αυτά που τους ξεχωρίζουν από το σωρό. Αυτή η συγκρίση απέχει πολύ από το να είναι μια λίστα που να περιέχει τα πάντα και θα θέλαμε να ακούσουμε και από εσάς, εάν τυχαίνει να χρησιμοποιείτε κάποιον από αυτούς ή εάν πιθανώς υπάρχει και κάποιος άλλος άγνωστος browser, που μας διέφυγε.
Σε αλφαβητική σειρά είναι οι εξής:
Arora
Πλατφόρμες: Windows, Mac OS X, Linux, BSD, Haiku
Μηχανή: WebKit
Γιατί να ενδιαφερθείτε: Το Arora είναι ένα ανοιχτού κώδικα, διαπλατφορμικό (cross – platform) πρόγραμμα, που έχει ένα λογικό σετ χαρακτηριστικών για το μέσο χρήστη, όπως ενσωματωμένη φραγή διαφημίσεων, ιδιωτική περιήγηση, διαχείριση συνόδου και οτιδήποτε άλλο θα περιμένατε από ένα βασικό browser. Είναι μια άξια εναλλακτική λύση στο Chrome (βασίζονται στην ίδια μηχανή WebKit), εάν ενδιαφέρεστε για μιά ελαφριά λύση, αλλά θέλετε κάτι που να μην έχει τη σφραγίδα της Google.
Camino
Πλατφόρμα: Mac OS X
Μηχανή: βασισμένη στο Gecko, γραμμένη σε Objective-C Cocoa
Γιατί να ενδιαφερθείτε: Το Camino έχει μια αποστολή: να παρέχει την καλύτερη πιθανή εμπειρία περιήγησης για τους χρήστες του OS X. Έχει ενσωματωμένη υποστήριξη για πολλές από τις υπηρεσίες του λειτουργικού συστήματος, όπως τις Keychain, Bonjour και Growl και λαμβάνοντας υπόψη το εξειδικευμένο σετ χαρακτηριστικών, είναι σίγουρα ένας άξιος αντικαταστάτης του Safari, του Firefox ή οποιουδήποτε άλλου browser τυχαίνει να χρησιμοποιείτε στον Mac σας.
Flock
Πλατφόρμες: Windows, Mac OS X, Linux
Μηχανή: Gecko, Firefox codebase
Γιατί να ενδιαφερθείτε: Ο Flock, ήδη από την αρχική εγκατάσταση, έχει ενσωματωμένα χαρακτηριστικά για δημοφιλείς υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Twitter, MySpace, YouTube, Flickr, Blogger, Gmail και Yahoo Mail. Επιπρόσθετα, είναι βασισμένος στον Firefox, οπότε μάλλον θα είστε εξοικειωμένοι μαζί του από την αρχή. Μερικοί προχωρημένοι χρήστες μπορεί, παρ’ ολα αυτά, να προτιμήσουν τον Firefox, μαζί με τον στρατό των πρόσθετων (add-ons) που διαθέτει, αλλά ο Flock μπορεί να είναι χρήσιμος σε, λιγότερο φανατικούς με την τεχνολογία, “κοσμικούς”.
K-Meleon
Πλατφόρμα: Windows
Μηχανή: Gecko
Γιατί να ενδιαφερθείτε: Το interface του K-Meleon είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμο και χρησιμοποιεί το μητρικό interface των Windows, κάνοντάς το ελαφρύ για τους πόρους του συστήματος. Μπορείτε να θεωρήσετε το K-Meleon σαν το Camino για τα Windows. Περαιτέρω βελτιστοποιημένες και φορητές εκδόσεις είναι διαθέσιμες, συμπεριλαμβανομένης μίας, που υποστηρίζει ότι είναι ο λιγότερο απαιτητικός σε πόρους browser για Windows, που να διαθέτει μοντέρνα μηχανή απόδοσης.
Maxthon
Πλατφόρμα: Windows
Μηχανή: Trident
Γιατί να ενδιαφερθείτε: Εξαιρετικά δημοφιλής στην Κίνα!, ο browser έχει λάβει ακόμη και χρηματοδότηση από γνωστούς επενδυτές, για να συνεχίσει την ανάπτυξή του. Ο Maxthon στριμώχνει έναν τόνο χαρακτηριστικών στην βασική εγκατάσταση (περίπου όπως ο Opera), χωρίς να θυσιάζει την συμβατότητα της μηχανής απόδοσης Trident του IE. Η έκδοση 3.0 (αυτή τη στιγμή σε κατάσταση αλφα), μπορεί να εναλάσσει ανάμεσα στη μηχανή Trident και στη μηχανή WebKit, για την απόδοση των ιστοσελίδων.
Pale Moon
Πλατφόρμα: Windows
Μηχανή: Gecko, Firefox codebase
Γιατί να ενδιαφερθείτε: Είναι ένας, βελτιστοποιημένος για Windows, κλώνος του Firefox, που μπορεί να σας προσφέρει μία ελαφριά αύξηση στην απόδοση – μέχρι 25% σε κάποια τεστ απόδοσης SunSpider και τεστ scripting, όπως υποστηρίζουν, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί λιγότερη μνήμη συστήματος. Τα κέρδη στην ταχύτητα έρχονται χωρίς αντάλλαγμα, αφού ο browser υποτίθεται ότι δουλεύει με τις περισσότερες επεκτασεις (extensions) του Firefox. Μάλιστα, μπορεί αυτόματα να ανιχνεύει και να χρησιμοποιεί το υπάρχον προφίλ του Firefox, κατά την εγκατάσταση και έτσι η μετάβαση από τον Firefox στο Pale Moon γίνεται ανώδυνα.