Archive for 18 Απριλίου, 2010

Γιατί ασχολούμαστε με δύο μόνο παράλληλες εργασίες; »


egefalos_egefalikoΓάλλοι επιστήμονες του ερευνητικού ινστιτούτου “INSERM’ του Παρισιού και της Ecole Normale Superieure ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν το “κλειδί” που εξηγεί γιατί ο ανθρώπινος εγκέφαλος δεν μπορεί να ασχοληθεί ταυτόχρονα με περισσότερα από δύο πράγματα.Ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Ετιέν Κεσλέν, διατείνεται ότι τα αποτελέσματα μπορούν να εξηγήσουν γιατί οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε ανορθολογικές αποφάσεις, όταν έχουν να επιλέξουν από μια μακρά λίστα πραγμάτων.

Οι Γάλλοι ερευνητές, με τη βοήθεια απεικονιστικής τεχνικής (λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας), παρακολούθησαν τους εγκεφάλους 32 εθελοντών (16 ανδρών και 16 γυναικών), ηλικίας 19-32 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να εκτελέσουν διάφορα καθήκοντα.

Ο εγκέφαλος μπορούσε να ελέγχει μέχρι και δύο παράλληλες δραστηριότητες, όμως μόλις προσετίθετο μια τρίτη, τότε αδυνατούσε να τα βγάλει πέρα, γιατί δεν διέθετε και… τρίτο ημισφαίριο, για να αναθέσει την τρίτη εργασία. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι δυσκολεύονται γενικότερα να διαλέξουν κάτι ή να πάρουν μια απόφαση, όταν οι επιλογές που έχουν υπερβαίνουν τις δύο.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί νευρολόγοι εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους ως προς τα πορίσματα αυτά, λέγοντας ότι όλα εξαρτώνται από το είδος της τρίτης δραστηριότητας και από το βαθμό που αυτή υποστηρίζεται από άλλα τμήματα του εγκεφάλου.

Η “νίκη” των blogs »

blogsΜετά από πανελλαδική έρευνα που διενήργησε η εταιρεία Interview, φαίνεται ότι ο κόσμος πλέον προτιμά και εμπιστεύεται περισσότερο τα blogs από τις εφημερίδες για την ενημέρωσή του.Το δείγμα της έρευνας είναι 514 άτομα και πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2010, μέσω Web έρευνας με δομημένο ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο.

Όπως προέκυψε, το 71% των ερωτηθέντων θεωρεί την ενημέρωση που λαμβάνει από τα blogs πολύ έως αρκετά αξιόπιστη και το 22% λίγο έως καθόλου αξιόπιστη. Σε σχέση όμως με τα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το 47% εκτιμά ότι τα blogs είναι το πιο αξιόπιστο μέσο, το 27% οι εφημερίδες και το 18% θεωρεί ότι κανένα μέσο δεν είναι αξιόπιστο.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως μόλις το 5% απαντά υπέρ της αξιοπιστίας του ραδιοφώνου, ενώ ακόμη χειρότερη είναι η επίδοση της τηλεόρασης με μόνο 1%.

Το μέσο, στο οποίο τα blogs προκαλούν τη μεγαλύτερη “ζημιά” με την ύπαρξη και λειτουργία τους, είναι, σύμφωνα με την έρευνα, οι εφημερίδες, αφού το 50% θεωρεί πως υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες, το 25% η τηλεόραση, το 5% το ραδιόφωνο και το 19% λέει ότι σε κανέναν δεν προκαλούν ζημιά.

Στην ερώτηση ωστόσο, εάν τα blogs με ενημερωτικό περιεχόμενο θα πρέπει να υπόκεινται στους κώδικες δεοντολογίας της συμβατικής δημοσιογραφίας, όπως το να υπάρχει η υπογραφή του συντάκτη κάτω από τα ρεπορτάζ και τα κείμενα, το 55% τάσσεται υπέρ, ενώ τα blogs αναδεικνύονται “νικητές” και στο ζήτημα της αμεσότητας στην πληροφόρηση, καθώς το 74% των ερωτηθέντων τους δίνει “ψήφο εμπιστοσύνης” και το 77% τα επισκέπτεται καθημερινά.

Η σταδιακή ανάδειξη των blogs φαίνεται και από το γεγονός ότι το 69% δηλώνει πώς το τελευταίο χρονικό διάστημα κερδίζουν περισσότερο από το χρόνο τους για ενημερωτικούς λόγους, το 27% τον ίδιο χρόνο και μόνο το 4% λιγότερο.

Πάντως, σε συντριπτικό ποσοστό (79%) οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι τα blogs είναι ευκαιρία για τη συμβατική δημοσιογραφία και μόνο το 15% ότι είναι απειλή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλλαγές στις προσλήψεις των εκπαιδευτικών »

ΜΕΤΑΤΙΘΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΤΟΥ 2011;

Του Χρήστου Κάτσικα

Η πρόσφατη παρουσίαση του Πολυνομοσχεδίου «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΡΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ – ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ  ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» από το Υπουργείο Παιδείας ανέδειξε δυο σημαντικά θέματα με αποδέκτες δεκάδες χιλιάδες αδιόριστους εκπαιδευτικούς. Πρώτον τους νέους όρους πρόσληψης στη σχολική εκπαίδευση και δεύτερον τις αλλαγές στο διαγωνισμό των εκπαιδευτικών ο οποίος γίνεται κάθε δυο χρόνια.

Όσον αφορά στους νέους όρους πρόσληψης των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, με την ψήφιση του νομοσχεδίου (θα δοθεί μέσα στην εβδομάδα στις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και λίγο μετά θα έρθει στη Βουλή για ψήφιση) θα ισχύουν τα παρακάτω:

Για να συμμετέχει υποψήφιος εκπαιδευτικός σε πανελλήνιο διαγωνισμό για την είσοδό του στην εκπαίδευση θα πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης. Είναι φανερό ότι με αυτό τον τρόπο καθιερώνεται η αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα καθώς όσοι πλέον θα ολοκληρώνουν π.χ. τη Φιλολογία ή το Μαθηματικό ή το Φυσικό κλπ δεν θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν θέση στη σχολική εκπαίδευση εάν δεν παρακολουθήσουν έξτρα και ένα πρόγραμμα 8-10 μαθημάτων παιδαγωγικών και διδακτικής).

 Το νέο σύστημα προσλήψεων και διορισμών βασίζεται στον κανόνα ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί που θα προσλαμβάνονται σε όλα τα σχολεία και τις δομές εκπαίδευσης  οφείλουν να έχουν συγκεντρώσει την βαθμολογική βάση, σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.   Οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα διεξάγονται ανά διετία και θα είναι ανοικτοί (δηλ. δεν θα προκηρύσσεται  συγκεκριμένος αριθμός θέσεων!) και επίσης δεν θα αφορούν όλες τις ειδικότητες εκπαιδευτικών αλλά μόνο εκείνες στις οποίες έχουν διαπιστωθεί ελλείμματα. Στη διαδικασία διενέργειας και το περιεχόμενο των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ θα υπάρχουν αλλαγές και θα δοθεί έμφαση στη παιδαγωγική και γενική παιδεία, και την διδακτική ικανότητα, πέρα από το ιδιαίτερο αντικείμενο των σπουδών.    Οι υποψήφιοι που συγκεντρώνουν τη βαθμολογική βάση, όπως ισχύει σήμερα, στους εκάστοτε διαγωνισμούς, ή σε δύο προηγούμενους, θα εντάσσονται σε ενιαίο πίνακα υποψηφίων για διορισμό ή πρόσληψη.

Από τον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ οι διορισμοί και οι προσλήψεις εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά από τον παραπάνω πίνακα επιτυχόντων τη βαθμολογική βάση σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ.

Οι μεταβατικές διατάξεις για το πέρασμα από το σημερινό σύστημα διορισμών στο νέο σύστημα, προβλέπουν :

·         Την οριστική παύση της τροφοδοσίας των πινάκων προϋπηρεσίας την 30/6/2010.

·         Τον διορισμό εκπαιδευτικών με αναλογία 60%-40% (σχολικά έτη 2010-11, 2011-12).

·         Στη συνέχεια, εφόσον οι συμμετέχοντες στους κλειδωμένους πίνακες δεν έχουν διοριστεί και διαθέτουν εμπειρία άνω των 24 μηνών εντάσσονται στους πίνακες επιτυχόντων ΑΣΕΠ με μέσο όρο βαθμολογίας 50-54 δηλ. πριμοδοτούνται με χαμηλότερη βάση στους δύο προσεχείς διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

            ΟΙ ΝΕΟΙ ΟΡΟΙ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

          Είναι φανερό ότι οι νέοι όροι πρόσληψης των εκπαιδευτικών «πατάνε» πάνω στην οικονομική κρίση αλλά κυρίως χρησιμοποιούν την οικονομική κρίση ως ευκαιρία για την ανατροπή των μέχρι σήμερα διαδικασιών των προσλήψεων. Ουσιαστικά, δυσκολεύουν δραματικά τους όρους πρόσληψης των εκπαιδευτικών (πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης, ιαγωνισμός χωρίς προκήρυξη θέσεων κλπ) για να νομιμοποιήσουν μια ειλημμένη απόφαση που δεν είναι άλλη από τη σημαντική μείωση των προσλήψεων για τα επόμενα χρόνια. Η σχολική εκπαίδευση μόνο τα επόμενα δυο χρόνια θα προσλάβει περίπου 30.000 λιγότερους μόνιμους, αναπληρωτές και ωρομίσθιους (ή με τη νέα ονομασία αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου). Μόνο το νέο σχολικό έτος οι προσλήψεις εκπαιδευτικών θα είναι μειωμένες κατά 17.000 !

            Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ

Στα πλαίσια αυτά όλα είχνουν ότι ο 7ος διαγωνισμός των εκπαιδευτικών (ΑΣΕΠ) που ήταν να προκηρυχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και να διεξαχθεί το χειμώνα μάλλον μετατίθεται.

          Αν και το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε επαφή με τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ κ. Βέη για ζητήματα του διαγωνισμού των εκπαιδευτικών φαίνεται καθαρά ότι αφενός οι αλλαγές που θέλει το Υπουργείο Παιδείας να κάνει στην Προκήρυξη αφετέρου (κυρίως) η λεγόμενη «μεταβατική περίοδος» προσλήψεων των ετών 2010/11 και 2011/12 θα σπρώξει το νέο διαγωνισμό των εκπαιδευτικών στο διάστημα Φθινόπωρο 2011 – Α΄ δίμηνο του 2012). Οι επιτυχόντες αυτού του διαγωνισμού θα προσληφθούν τις σχολικές χρονιές 2012/13 και 2013/14

Αυλαία στην πορεία των Scorpions με τρεις συναυλίες στην Ελλάδα »

scorpionsΔείτε το video

Αυλαία στη μουσική τους πορεία βάζουν οι Scorpions με μια παγκόσμια περιοδεία τους, στην οποία υπόσχονται να ροκάρουν… “σαν τυφώνας”. Στους πρώτους σταθμούς της περιοδείας συγκαταλέγονται οι εμφανίσεις τους στην Ελλάδα, που θα γίνουν στις 5 Ιουνίου στο Εθνικό Στάδιο Ζωσιμάδων στα Γιάννενα, στις 7 Ιουνίου στο Γήπεδο του Μακεδονικού στη Θεσσαλονίκη και στις 9 Ιουνίου στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο στην Πάτρα.

Μουσική »

Σύμφωνα με το περιοδικό Guitar World, οι 100 καλύτεροι κιθαρίστες όλων των εποχών έχουν ως εξής:

01. Tony Iommi (BLACK SABBATH)
02. Kirk Hammett & James Hetfield (METALLICA)
03. Angus & Malcolm Young (AC/DC)
04. Randy Rhoads (OZZY OSBOURNE)
05. Eddie Van Halen (VAN HALEN)
06. Jimmy Page (LED ZEPPELIN)
07. Dimebag Darrell (PANTERA, DAMAGEPLAN)
08. Zakk Wylde (OZZY OSBOURNE, BLACK LABEL SOCIETY)
09. Adam Jones (TOOL)
10. Kerry King & Jeff Hanneman (SLAYER)
11. Dave Murray & Adrian Smith (IRON MAIDEN)
12. Jimi Hendrix
13. Glen Tipton & K.K. Downing (JUDAS PRIEST)
14. Ace Frehley & Paul Stanley (KISS)
15. Slash (GUNS N’ ROSES)
16. Ritchie Blackmore (DEEP PURPLE, RAINBOW)
17. Yngwie Malmsteen
18. Joe Perry & Brad Whitford (AEROSMITH)
19. Dave Mustaine & Marty Friedman (MEGADETH)
20. Chuck Schuldiner (DEATH)
21. Brian May (QUEEN)
22. Michael Schenker (MSG, UFO)
23. Nigel Tufnel (SPINAL TAP)
24. Jeff Beck
25. Tom Morello (RAGE AGAINST THE MACHINE)
26. Head & Munky (KORN)
27. John Petrucci (DREAM THEATER)
28. Kim Thayil (SOUNDGARDEN)
29. Vivian Campbell (DEF LEPPARD)
30. Daron Malakian (SYSTEM OF A DOWN)
31. Scott Ian (ANTHRAX)
32. Tom G. Warrior (CELTIC FROST)
33. Chris Degarmo & Michael Wilton (QUEENSRŸCHE)
34. C.C. Deville
35. Marten Hagström & Fredrik Thorndendal (MESHUGGAH)
36. Alex Lifeson (RUSH)
37. Paul Gilbert (MR. BIG, RACER X)
38. Jerry Cantrell (ALICE IN CHAINS)
39. Mantas (VENOM)
40. Jason Becker (DAVE LEE ROTH)
41. Phil Collen & Steve Clarke (DEF LEPPARD)
42. Mikael Åkerfeldt & Peter Lindgren (OPETH)
43. Fast Eddie Clarke (MOTÖRHEAD)
44. Nuno Bettencourt (EXTREME)
45. Warren DeMartini (RATT)
46. Mick Mars (MÖTLEY CRÜE)
47. George Lynch (DOKKEN)
48. Ted Nugent
49. Jake E. Lee (OZZY OSBOURNE, BADLANDS)
50. Rudolf Schenker & Uli John Roth (SCORPIONS)
51. Oystein “Euronymous” Aarseth (MAYHEM)
52. Scott Gorham & Brian Robertson (THIN LIZZY)
53. Steve Vai (DAVE LEE ROTH)
54. Reb Beach (WINGER, DOKKEN)
55. Trey Azagthoth (MORBID ANGEL)
56. John Sykes (THIN LIZZY, BLUE MURDER)
57. Hank Shermann & Michael Denner (MERCYFUL FATE)
58. Richie Sambora (BON JOVI)
59. Jon Donais & Matt Backhand (SHADOWS FALL)
60. Stephen Carpenter (DEFTONES)
61. Alex Skolnick & Eric Peterson (TESTAMENT)
62. Brian Tatler (DIAMOND HEAD)
63. John Christ (DANZIG)
64. Scott “Wino” Weinrich (THE OBSESSED)
65. Pepper Keenan & Woody Weatherman (C.O.C.)
66. Tommy Victor (PRONG)
67. Leslie West (MOUNTAIN)
68. Vernon Reid (LIVING COLOUR)
69. Glen Buxton & Michael Bruce (ALICE COOPER)
70. Bjorn Gelotte & Jesper Stromblad (IN FLAMES)
71. Jim Matheos (FATES WARNING)
72. Gary Holt & Rick Hunolt (EXODUS)
73. Donald Buck Dharma Roeser (BLUE ÖYSTER CULT)
74. Michael Amott (ARCH ENEMY)
75. Robert Fripp (KING CRIMSON)
76. Andre Olbrich (BLIND GUARDIAN)
77. Joe Satriani
78. Frank Hannon & Tommy Skeoch (TESLA)
79. Ty Tabor (KING’S X)
80. Mark Morton & Will Adler (LAMB OF GOD)
81. Dino Cazares (FEAR FACTORY)
82. Pete Townshend (THE WHO)
83. Jon Schaffer (ICED EARTH)
84. Timo Tolkki (STRATOVARIUS)
85. Neil Young
86. Abbath Doom Occulta (IMMORTAL)
87. Kai Hansen (GAMMA RAY)
88. Uffe Cederlund & Alex Hellid (ENTOMBED)
89. Leigh Stephens (BLUE CHEER)
90. Jim Martin (FAITH NO MORE)
91. Michael Romeo (SYMPHONY X)
92. Bill Steer (CARCASS)
93. Piggy (VOIVOD)
94. Tony Bourge (BUDGIE)
95. Sammy Hagar (VAN HALEN)
96. Alexi Laiho (CHILDREN OF BODOM)
97. Akira Takasaki (LOUDNESS)
98. Michael Angelo
99. John Kay & Michael Monarh (STEPPENWOLF)
100. Nick Bowcott (GRIM REAPER)

cinema »


Ο κατάλογος των 100 καλύτερων ταινιών με αλφαβητική σειρά, όπως τον δημοσίευσε το περιοδικό «Time Magazine».

 

 

 

A – C
• Aguirre: the Wrath of God (1972)
• The Apu Trilogy (1955, 1956, 1959)
• The Awful Truth (1937)
• Baby Face (1933)
• Bande a part (1964)
• Barry Lyndon (1975)
• Berlin Alexanderplatz (1980)
• Blade Runner (1982)
• Bonnie and Clyde (1967)
• Brazil (1985)
• Bride of Frankenstein (1935)
• Camille (1936)
• Casablanca (1942)
• Charade (1963)
• Children of Paradise (1945)
• Chinatown (1974)
• Chungking Express (1994)
• Citizen Kane (1941)
• City Lights (1931)
• City of God (2002)
• Closely Watched Trains (1966)
• The Crime of Monsieur Lange (1936)
• The Crowd (1928)

D – F
• Day for Night (1973)
• The Decalogue (1989)
• Detour (1945)
• The Discreet Charm of the Bourgeoisie (1972)
• Dodsworth (1936)
• Double Indemnity (1944)
• Dr. Strangelove: or How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)
• Drunken Master II (1994)
• E.T. The Extra-Terrestrial (1982)
• 8 1/2 (1963)
• The 400 Blows (1959)
• Farewell My Concubine (1993)
• Finding Nemo (2003)
• The Fly (1986)

G – J
• The Godfather, Parts I and II (1972, 1974)
• The Good, The Bad and The Ugly (1966)
• Goodfellas (1990)
• A Hard Day’s Night (1964)
• His Girl Friday (1940)
• Ikiru (1952)
• In A Lonely Place (1950)
• Invasion of the Body Snatchers (1956)
• It’s A Gift (1934)
• It’s A Wonderful Life (1946)

K – M
• Kandahar (2001)
• Kind Hearts and Coronets (1949)
• King Kong (1933)
• The Lady Eve (1941)
• The Last Command (1928)
• Lawrence of Arabia (1962)
• Leolo (1992)
• The Lord of the Rings (2001-03)
• The Man With a Camera (1929)
• The Manchurian Candidate (1962)
• Meet Me in St. Louis (1944)
• Metropolis (1927)
• Miller’s Crossing (1990)
• Mon oncle d’Amerique (1980)
• Mouchette (1967)

N – P
• Nayakan (1987)
• Ninotchka (1939)
• Notorious (1946)
• Olympia, Parts 1 and 2 (1938)
• On the Waterfront (1954)
• Once Upon a Time in the West (1968)
• Out of the Past (1947)
• Persona (1966)
• Pinocchio (1940)
• Psycho (1960)
• Pulp Fiction (1994)
• The Purple Rose of Cairo (1985)
• Pyaasa (1957)

Q – S
• Raging Bull (1980)
• Schindler’s List (1993)
• The Searchers (1956)
• Sherlock, Jr. (1924)
• The Shop Around the Corner (1940)
• Singin’ in the Rain (1952)
• The Singing Detective (1986)
• Smiles of a Summer Night (1955)
• Some Like It Hot (1959)
• Star Wars (1977)
• A Streetcar Named Desire (1951)
• Sunrise (1927)
• Sweet Smell of Success (1957)
• Swing Time (1936)

T – Z
• Talk to Her (2002)
• Taxi Driver (1976)
• Tokyo Story (1953)
• A Touch of Zen (1971)
• Ugetsu (1953)
• Ulysses’ Gaze (1995)
• Umberto D (1952)
• Unforgiven (1992)
• White Heat (1949)
• Wings of Desire (1987)
• Yojimbo (1961)

ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Η εφεύρεση του κινηματογράφου είναι αποτέλεσμα πολλών σπουδαίων ανακαλύψεων σε πολλούς επιστημονικούς τομείς. Το πανάρχαιο όνειρο της αναπαράστασης της πραγματικότητας ήρθε να το εκπληρώσει η φωτογραφία το 1839. Για τις ανακαλύψεις που οδήγησαν στην φωτογραφία μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ. Η ανάγκη για την αναπαράσταση και την καταγραφή της κίνησης, αλλά και η ανάγκη για αφήγηση φανταστικών εντυπωσιακών ιστοριών βρήκαν στον κινηματογράφο την ολοκληρωμένη έκφρασης τους. Στις ρίζες της προιστορίας του κινηματογράφου θα συναντήσουμε πρώτη και καλύτερη την “Σπηλιά” του Πλάτωνα, που στα μαγικά τοιχώματα της προβάλονται τα πιο παράξενα θεάματα. Θα συναντήσουμε τον αρχαίο συγγραφέα Λουκιανό που σε ένα φανταστικό του διήγημα για ένα ταξίδι στην Σελήνη, κάνει αναφορά σε ένα καθρέπτη τοποθετημένο στο άνοιγμα ενός πηγαδιού,όπου μέσα του μπορεί κανείς να δει σκηνές και ομιλίες από τη ζωή των ανθρώπων στη Γη.

Ο Πτολεμαίος είναι αυτός που πρώτος κατασκεύασε μια συσκευή οπτικού τρικ (Ο δίσκος του Πτολεμαίου) που στηρίζονταν στην κίνηση του δίσκου, που τμήματα του ήταν βαμένα με διαφορετικά χρώματα. Λίγο νωρίτερα ο μεγάλος εφευρέτης της αρχαιότητας, ο Ήρων, επινόησε ένα σύστημα με καθρέπτες που με τα παιγνίδια φωτός και σκιάς που δημιουργούσαν εντυπωσίαζαν τους θεατές. ‘Όλα αυτά όμως ήρθε να τα διακόψει ο χριστιανικός μεσαίωνας, που τα θεώρησε σαν ειδωλολατρικές απάτες και πράγματα του διαβόλου και διέκοψε την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Τα οπτικά πειράματα ξαναεμφανίζονται στην ιστορία με την αναγέννηση. Η πιο σημαντική ανακάλυψη ήταν αυτή του “Μαγικού φαναριού”. Πολλοί είναι οι διεκδικητές της πατρότητας. Ο Christian Huygens , ο Rasmussen Walgenstein, ο Reeves, ο Dechales. Πρώτος το περιγράφει ο ησουίτης μοναχός Αθανάσιος Κίρχερ (Athanasius Kircher) στο έργο του “Η μεγάλη τέχνη του φωτός και της σκιάς (Ars Magna Lucis et Umbrae). Ο μαγικός φανός ήταν ο πρόδρομος του προβολέα διαφανειών και με τις διάφορες παραλλαγές και μετεξελίξεις του, κρατήθηκε σε χρήση και μεγάλη δημοτικότητα μέχρι τον 19ο αιώνα( lanterna magica).

Το 1816, ο μετέπειτα εφευρέτης της στερεοσκοπικής φωτογραφίας Sir David Brewster κατασκεύασε το πρώτο καλειδοσκόπιο (Kaleidoscope). Την δεκαετία του 1820 ο Βέλγος φυσικός Joseph Antoine Ferdinand Plateau κατασκεύασε το ανορθωσκόπιο (Anorthoscope) και πολύ σύντομα το φενακιστισκόπιο (Phenakistiscope) που κυκλόφορησε στην αγορά και με άλλα ονόματα (Phantasmascope ή Fantoscope). Το 1825 ο Paris κατασκεύασε το Θαυματοσκόπιο (Thaumatrope) που φαίνεται να ήταν μια ιδέα του Sir John Herschel. To 1834 ο William George Horner φτιάχνει ένα σύστημα που το ονομάζει Daedalum που θα ξεχαστεί για πάνω απο 30 χρόνια και θα επανέρθει από τους William F. Lincoln και M. Bradley με το όνομα Zoetrope. Με τη γρήγορη κίνηση του και τις ζωγραφισμένες του εικόνες, μοιάζει με κινούμενο σχέδιο.

Αυτός που έφτασε κοντά στον κινηματογράφο όσο κανένας άλλος, ήταν ο Γάλλος Emile Reynaud το 1878. Αν αντί για τις ζωγραφισμένες χάρτινες ταινίες του, είχε σκεφτεί να προβάλει φιλμ με το πραξινοσκόπιο του (Praxinoscope), θα μιλάγαμε για αυτόν σήμερα σαν τον εφευρέτη του κινηματογράφου. Όμως τον Ρενό μπορούμε να τον θεωρούμε τον πατέρα των ταινιών κινουμένων σχεδιών.

Μια διαμάχη για τον καλπασμό των αλόγων και ένα στοίχημα 25000 δολαρίων του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας ήταν η αιτία να έρθει ο Muybridge στο προσκήνιο της δημοσιότητας. ο Eadweard Muybridge ήταν γνωστός για τις φωτογραφικές μελέτες της κίνησης και ο κυβερνήτης Stadford, ζήτησε τη συνδρομή του για να αποδείξει τους ισχυρισμούς του. Ο Maybridge έστησε μια κατασκευή με 30 μηχανές που ο φωτοφράχτης τους άνοιγε από μια κλωστή που έσπαζε το άλογο καθώς περνούσε απο μπροστά τους. Η σειρά αυτή των φωτογραφιών έκαναν διάσημο τον Muybridge και γέννησαν την ιδέα της κινηματογραφικής κάμερας. Μέχρι αυτό το σημείο η ανθρώπινη γνώση είχε δώσει όσα χρειάζονταν.Τώρα ήρθε η σειρά του Thomas Edison και των Louis και Auguste Lumières να ανακαλύψουν τον κινηματογράφο.

ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

computers »

Γενικές συντομεύσεις πληκτρολογίου

”    CTRL+C (Αντιγραφή)

”    CTRL+X (Αποκοπή)

”    CTRL+V (Επικόλληση)

”    CTRL+Z (Αναίρεση)

”    DELETE (Διαγραφή)

”    SHIFT+DELETE (Οριστική διαγραφή του επιλεγμένου στοιχείου χωρίς να τοποθετηθεί στον Κάδο Ανακύκλωσης (Recycle Bin))

”    Πάτημα του πλήκτρου CTRL κατά τη μεταφορά στοιχείου (Αντιγραφή του επιλεγμένου στοιχείου)

”    CTRL+SHIFT κατά τη μεταφορά στοιχείου (Δημιουργία συντόμευσης για το επιλεγμένο στοιχείο)

”    Πλήκτρο F2 (Μετονομασία του επιλεγμένου στοιχείου)

”    CTRL+ΔΕΞΙΟ ΒΕΛΟΣ (Μετακίνηση του σημείου εισαγωγής στην αρχή της επόμενης λέξης)

”    CTRL+ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΒΕΛΟΣ (Μετακίνηση του σημείου εισαγωγής στην αρχή της προηγούμενης λέξης)

”    CTRL+ΚΑΤΩ ΒΕΛΟΣ (Μετακίνηση του σημείου εισαγωγής στην αρχή της επόμενης παραγράφου)

”    CTRL+ΕΠΑΝΩ ΒΕΛΟΣ (Μετακίνηση του σημείου εισαγωγής στην αρχή της προηγούμενης παραγράφου)

”    CTRL+SHIFT με οποιοδήποτε από τα πλήκτρα βέλους (Επισήμανση τμήματος κειμένου)

”    SHIFT με οποιοδήποτε από τα πλήκτρα βέλους (Επιλογή περισσότερων του ενός στοιχείων σε ένα παράθυρο ή στην επιφάνεια εργασίας ή επιλογή κειμένου σε ένα έγγραφο)

”    CTRL+A (Επιλογή όλων)

”    Πλήκτρο F3 (Αναζήτηση αρχείου ή φακέλου)

”    ALT+ENTER (Προβολή των ιδιοτήτων του επιλεγμένου στοιχείου)

”    ALT+F4 (Κλείσιμο του ενεργού στοιχείου ή του ενεργού προγράμματος)

”    ALT+ENTER (Εμφάνιση των ιδιοτήτων του επιλεγμένου αντικειμένου)

”    ALT+SPACEBAR (’νοιγμα του μενού συντόμευσης για το ενεργό παράθυρο)

”    CTRL+F4 (Κλείσιμο του ενεργού εγγράφου σε προγράμματα που σας επιτρέπουν να έχετε ανοιχτά πολλά έγγραφα ταυτόχρονα)

”    ALT+TAB (Εναλλαγή μεταξύ των ανοιχτών στοιχείων)

”    ALT+ESC (Εναλλαγή μεταξύ των στοιχείων, σύμφωνα με τη σειρά που έχουν ανοιχτεί)

”    Πλήκτρο F6 (Εναλλαγή μεταξύ των στοιχείων της οθόνης σε παράθυρο ή στην επιφάνεια εργασίας)

”    Πλήκτρο F4 (Εμφάνιση της λίστας των στοιχείων στη γραμμή διευθύνσεων στο παράθυρο “Ο Υπολογιστής μου” (My Computer) ή στην Εξερεύνηση των Windows (Windows Explorer))

”    SHIFT+F10 (Εμφάνιση του μενού συντόμευσης για το επιλεγμένο στοιχείο)

”    ALT+SPACEBAR (Εμφάνιση του μενού συστήματος για το ενεργό παράθυρο)

”    CTRL+ESC (Εμφάνιση του μενού “Έναρξη” (Start))

”    ALT+υπογραμμισμένο γράμμα σε ένα όνομα μενού (Εμφάνιση του αντίστοιχου μενού)

”    Πάτημα του πλήκτρου για το υπογραμμισμένο γράμμα σε ένα όνομα εντολής ανοιχτού μενού (Εκτέλεση της αντίστοιχης εντολής)

”    Πλήκτρο F10 (Ενεργοποίηση της γραμμής μενού στο ενεργό πρόγραμμα)

”    ΔΕΞΙΟ ΒΕΛΟΣ (’νοιγμα του επόμενου μενού στα δεξιά ή άνοιγμα ενός υπομενού)

”    ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΒΕΛΟΣ (’νοιγμα του επόμενου μενού στα αριστερά ή κλείσιμο ενός υπομενού)

”    Πλήκτρο F5 (Ενημέρωση του ενεργού παραθύρου)

”    Πλήκτρο BACKSPACE (Προβολή του φακέλου ένα επίπεδο προς τα επάνω, στο παράθυρο “Ο Υπολογιστής μου” (My Computer) ή στην Εξερεύνηση των Windows (Windows Explorer))

”    ESC (Ακύρωση της τρέχουσας εργασίας)

”    Πάτημα του πλήκτρου SHIFT, όταν εισάγετε ένα CD-ROM στη μονάδα CD-ROM (Απαγόρευση της αυτόματης αναπαραγωγής CD-ROM)

”    CTRL+SHIFT+ESC (’νοιγμα Διαχείρισης Εργασιών (Task Manager))

Συντομεύσεις πληκτρολογίου παραθύρου διαλόγου

Αν πατήσετε το συνδυασμό πλήκτρων SHIFT+F8 σε εκτεταμένες επιλογές πλαισίων λίστας, θα ενεργοποιήσετε τη λειτουργία εκτεταμένης επιλογής. Στη λειτουργία αυτή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πλήκτρο βέλους για να μετακινήσετε το δρομέα χωρίς να αλλάξετε την επιλογή. Μπορείτε να πατήσετε το συνδυασμό πλήκτρων CTRL+ΔΙΑΣΤΗΜΑ ή SHIFT+ΔΙΑΣΤΗΜΑ για να ρυθμίσετε την επιλογή. Για να ακυρώσετε τη λειτουργία εκτεταμένης επιλογής, πατήστε πάλι τον συνδυασμό πλήκτων SHIFT+F8. Η λειτουργία εκτεταμένης επιλογής αυτοαναιρείται όταν μετακινήσετε το σημείο εστίασης σε άλλο στοιχείο ελέγχου.

”    CTRL+TAB (Μετακίνηση προς τα εμπρός, μέσω των στηλοθετών)

”    CTRL+SHIFT+TAB (Μετακίνηση προς τα πίσω, μεταξύ των στηλοθετών)

”    TAB (Μετακίνηση προς τα εμπρός, μεταξύ των επιλογών)

”    SHIFT+TAB (Μετακίνηση προς τα πίσω, μεταξύ των επιλογών)

”    ALT+υπογραμμισμένο γράμμα (Εκτέλεση της αντίστοιχης εντολής ή επιλογή της αντίστοιχης δυνατότητας)

”    ENTER (Εκτέλεση της εντολής για την ενεργοποιημένη επιλογή ή κουμπί)

”    SPACEBAR (Επιλογή ή κατάργηση της επιλογής του πλαισίου ελέγχου, στην περίπτωση που η ενεργοποιημένη επιλογή είναι πλαίσιο ελέγχου)

”    Πλήκτρα βέλους (Επιλογή κουμπιού, στην περίπτωση που η ενεργοποιημένη επιλογή είναι ομάδα κουμπιών επιλογής)

”    Πλήκτρο F1 (Εμφάνιση της Βοήθειας)

”    Πλήκτρο F4 (Εμφάνιση των στοιχείων στην ενεργοποιημένη λίστα)

”    BACKSPACE (’νοιγμα φακέλου ένα επίπεδο προς τα επάνω, στην περίπτωση που ένας φάκελος είναι επιλεγμένος στο παράθυρο διαλόγου Αποθήκευση ως (Save as) ή ’νοιγμα (Open))

Συντομεύσεις για το Microsoft Natural Keyboard

”    Πλήκτρο λογοτύπου των Windows (Εμφάνιση ή απόκρυψη του μενού “‘Έναρξη” (Start)

”    Πλήκτρο λογοτύπου των Windows+BREAK (Εμφάνιση του παραθύρου διαλόγου Ιδιότητες συστήματος (System Properties)

”    Πλήκτρο λογοτύπου των Windows+D (Εμφάνιση της επιφάνειας εργασίας)

”    Πλήκτρο λογοτύπου των Windows+M (Ελαχιστοποίηση όλων των παραθύρων)

”    Πλήκτρο λογοτύπου των Windows+SHIFT+M (Επαναφορά των ελαχιστοποιημένων παραθύρων)

”    Πλήκτρο λογοτύπου των Windows+E (’νοιγμα του παραθύρου “Ο Υπολογιστής μου” (My Computer))

”    Πλήκτρο λογοτύπου των Windows+F (Αναζήτηση για αρχείο ή φάκελο)

”    CTRL+Πλήκτρο λογοτύπου των Windows+F (Αναζήτηση υπολογιστών)

”    Πλήκτρο λογοτύπου των Windows+F1 (Εμφάνιση της Βοήθειας των Windows)

”    Πλήκτρο λογοτύπου των Windows+L (Κλείδωμα του πληκτρολογίου)

”    Πλήκτρο λογοτύπου των Windows+R (’νοιγμα του παραθύρου διαλόγου Εκτέλεση (Run))

”    Πλήκτρο λογοτύπου των Windows+U (’νοιγμα της Διαχείρισης βοηθητικών προγραμμάτων (Utility Manager))

Συντομεύσεις πληκτρολογίου για άτομα με ειδικές ανάγκες

”    Δεξιό SHIFT για οκτώ δευτερόλεπτα (Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση του Φίλτρου πλήκτρων (FilterKeys)

”    Αριστερό ALT+αριστερό SHIFT+PRINT SCREEN (Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση των Έντονων αντιθέσεων (High Contrast))

”    Αριστερό ALT+αριστερό SHIFT+NUM LOCK (Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση των Πλήκτρων ποντικιού (MouseKeys))

”    Πάτημα του πλήκτρου SHIFT πέντε φορές (Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση των Ασύγχρονων πλήκτρων (StickyKeys))

”    NUM LOCK για πέντε δευτερόλεπτα (Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση της Εναλλαγής πλήκτρων (ToggleKeys)

”    Πλήκτρο λογοτύπου των Windows+U (’νοιγμα της Διαχείρισης βοηθητικών προγραμμάτων (Utility Manager))

Συντομεύσεις πληκτρολογίου της Εξερεύνησης των Windows (Windows Explorer)

”    END (Εμφάνιση του κάτω τμήματος του ενεργού παραθύρου)

”    END (Εμφάνιση του πάνω τμήματος του ενεργού παραθύρου)

”    NUM LOCK+σύμβολο αστερίσκου (*) (Εμφάνιση όλων των υποφακέλων που βρίσκονται κάτω από τον επιλεγμένο φάκελο)

”    NUM LOCK+σύμβολο συν (+) (Εμφάνιση των περιεχομένων του επιλεγμένου φακέλου)

”    NUM LOCK+σύμβολο πλην (-) (Σύμπτυξη του επιλεγμένου φακέλου)

”    ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΒΕΛΟΣ (Σύμπτυξη της τρέχουσας επιλογής, αν είναι αναπτυγμένη ή επιλογή του γονικού φακέλου)

”    ΔΕΞΙΟ ΒΕΛΟΣ (Εμφάνιση της τρέχουσας περιόδου λειτουργίας, εάν έχει συμπτυχθεί ή επιλογή του πρώτου υποφακέλου)

Πλήκτρα συντόμευσης για τον Πίνακα Χαρακτήρων (Character Map)

Αφού κάνετε διπλό κλικ σε ένα χαρακτήρα στο πλέγμα των χαρακτήρων, μπορείτε να μετακινηθείτε μέσα στο πλέγμα, χρησιμοποιώντας τις συντομεύσεις πληκτρολογίου:

”    ΔΕΞΙΟ ΒΕΛΟΣ (Μετακίνηση προς τα δεξιά ή στην αρχή της επόμενης γραμμής)

”    ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΒΕΛΟΣ (Μετακίνηση προς τα αριστερά ή στο τέλος της προηγούμενης γραμμής)

”    ΕΠΑΝΩ ΒΕΛΟΣ (Μετακίνηση κατά μία γραμμή προς τα επάνω)

”    ΚΑΤΩ ΒΕΛΟΣ (Μετακίνηση κατά μία γραμμή προς τα κάτω)

”    PAGE UP (Μετακίνηση προς τα επάνω, κατά μία οθόνη κάθε φορά)

”    PAGE DOWN (Μετακίνηση προς τα κάτω, κατά μία οθόνη κάθε φορά)

”    HOME (Μετακίνηση στην αρχή της γραμμής)

”    END (Μετακίνηση στο τέλος της γραμμής)

”    CTRL+HOME (Μετακίνηση στον πρώτο χαρακτήρα)

”    CTRL+END (Μετακίνηση στον τελευταίο χαρακτήρα)

”    SPACEBAR (Εναλλαγή μεταξύ της κατάστασης μεγέθυνσης και της κανονικής κατάστασης, όταν επιλέγεται χαρακτήρας)

Συντομεύσεις πληκτρολογίου για το κύριο παράθυρο της Κονσόλας Διαχείρισης της Microsoft (Microsoft Management Console) (MMC)

”    CTRL+O (’νοιγμα αποθηκευμένης κονσόλας)

”    CTRL+N (’νοιγμα νέας κονσόλας)

”    CTRL+S (Αποθήκευση ανοιχτής κονσόλας)

”    CTRL+M (Προσθήκη ή κατάργηση στοιχείου κονσόλας)

”    CTRL+W (’νοιγμα νέου παραθύρου)

”    Πλήκτρο F5 (Ενημέρωση του περιεχομένου όλων των παραθύρων της κονσόλας)

”    ALT+SPACEBAR (Εμφάνιση του μενού του παραθύρου της Κονσόλας διαχείρισης της Microsoft (MMC)

”    ALT+F4 (Κλείσιμο της κονσόλας)

”    ALT+A (Εμφάνιση του μενού “Ενέργεια” (Action))

”    ALT+V (Εμφάνιση του μενού “Προβολή” (View))

”    ALT+F (Εμφάνιση του μενού “Αρχείο” (File))

”    ALT+O (Εμφάνιση του μενού “Αγαπημένα” (Favorites))

Συντομεύσεις πληκτρολογίου για το παράθυρο της Κονσόλας διαχείρισης της Microsoft (MMC)

”    CTRL+P (Εκτύπωση της τρέχουσας σελίδας ή του ενεργού παραθύρου)

”    ALT+σύμβολο πλην (-) (Εμφάνιση του μενού παραθύρου για το ενεργό παράθυρο της κονσόλας)

”    SHIFT+F10 (Εμφάνιση του μενού συντόμευσης “Ενέργεια” (Action) για το επιλεγμένο στοιχείο)

”    Πλήκτρο F1 (’νοιγμα του θέματος στη Βοήθεια, εάν υπάρχει, για το επιλεγμένο στοιχείο)

”    Πλήκτρο F5 (Ενημέρωση του περιεχομένου όλων των παραθύρων της κονσόλας)

”    CTRL+F10 (Μεγιστοποίηση του ενεργού παραθύρου της κονσόλας)

”    CTRL+F5 (Επαναφορά του ενεργού παραθύρου της κονσόλας)

”    ALT+ENTER (Εμφάνιση του παραθύρου διαλόγου Ιδιότητες (Properties) εάν υπάρχει, για το επιλεγμένο στοιχείο)

”    Πλήκτρο F2 (Μετονομασία του επιλεγμένου στοιχείου)

”    CTRL+F4 (Κλείσιμο του ενεργού παραθύρου της κονσόλας. Όταν μία κονσόλα έχει μόνο ένα παράθυρο, αυτή η συντόμευση κλείνει την κονσόλα)

Περιήγηση στη σύνδεση απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας

”    CTRL+ALT+END (’νοιγμα του παραθύρου διαλόγου Security των Microsoft Windows NT)

”    ALT+PAGE UP (Εναλλαγή μεταξύ προγραμμάτων από αριστερά προς τα δεξιά)

”    ALT+PAGE DOWN (Εναλλαγή μεταξύ προγραμμάτων από δεξιά προς τα αριστερά)

”    ALT+INSERT (Μετακίνηση μεταξύ των προγραμμάτων με βάση το πιο πρόσφατα ανοιγμένο πρόγραμμα)

”    ALT+HOME (Εμφάνιση του μενού “Έναρξη” (Start))

”    CTRL+ALT+BREAK (Εναλλαγή του υπολογιστή-πελάτη μεταξύ παραθύρου και πλήρους οθόνης)

”    ALT+DELETE (Εμφάνιση του μενού των Windows)

”    CTRL+ALT+σύμβολο πλην (-) (Τοποθέτηση στιγμιότυπου του ενεργού παραθύρου του υπολογιστή-πελάτη στο Πρόχειρο του Terminal server και παροχή της ίδιας λειτουργικότητας, με αυτήν που παρέχεται με το πάτημα του πλήκτρου PRINT SCREEN σε τοπικό υπολογιστή.)

”    CTRL+ALT+σύμβολο συν (+) (Τοποθέτηση στιγμιότυπου του ενεργού παραθύρου του υπολογιστή-πελάτη στο Πρόχειρο του Terminal server και παροχή της ίδιας λειτουργικότητας, με αυτήν που παρέχεται με το πάτημα του πλήκτρου PRINT SCREEN σε τοπικό υπολογιστή.)

Περιήγηση στον Microsoft Internet Explorer

”    CTRL+B (’νοιγμα του παραθύρου διαλόγου Οργάνωση των Αγαπημένων (Organize Favorites))

”    CTRL+E (’νοιγμα της γραμμής αναζήτησης (Search))

”    CTRL+F (Εκκίνηση του βοηθητικού προγράμματος “Εύρεση” (Find))

”    CTRL+H (’νοιγμα της γραμμής “Ιστορικό” (History))

”    CTRL+I (’νοιγμα της γραμμής “Αγαπημένα” (Favorites))

”    CTRL+L (’νοιγμα του παραθύρου διαλόγου ’νοιγμα (Open))

”    CTRL+N (Εκκίνηση άλλης περιόδου λειτουργίας του προγράμματος περιήγησης με την ίδια διεύθυνση Web)

”    CTRL+O (’νοιγμα του παραθύρου διαλόγου ’νοιγμα (Open)), όμοια με το συνδυασμό πλήκτρων CTRL+L)

”    CTRL+P (’νοιγμα του παραθύρου διαλόγου Εκτύπωση (Print))

”    CTRL+R (Ενημέρωση της τρέχουσας ιστοσελίδας)

”    CTRL+W (Κλείσιμο του τρέχοντος παραθύρου)

’λλες πληροφορίες:

”    Ορισμένες συντομεύσεις πληκτρολογίου ενδέχεται να μην λειτουργήσουν, εάν είναι ενεργοποιημένη η επιλογή “Φίλτρα πλήκτρων” (StickyKeys) στις επιλογές για άτομα με ειδικές ανάγκες.

”    Ορισμένες από τις συντομεύσεις υπολογιστή-πελάτη για τις υπηρεσίες Terminal Services, οι οποίες είναι παρεμφερείς με τις συντομεύσεις για την κοινή χρήση της απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας, δεν είναι διαθέσιμες όταν χρησιμοποιείτε την Απομακρυσμένη βοήθεια στα Windows XP Home Edition.

”    Μερικά από τα άρθρα της Γνωσιακής Βάσης της Microsoft (Knowledge Base) που παρέχουν παρεμφερείς πληροφορίες είναι:

126449  (http://support.microsoft.com/kb/126449/EL/ ) Συντομεύσεις πληκτρολογίου για Windows

255090  (http://support.microsoft.com/kb/255090/EL/ ) Περιήγηση με χρήση του πληκτρολογίου στη Βοήθεια των Windows 2000

”    Ανατρέξτε στη Βοήθεια, για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες σχετικά με την περιήγηση μέσω πληκτρολογίου και επισκεφθείτε την ακόλουθη τοποθεσία της Microsoft στο Web για άτομα με ειδικές ανάγκες, για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με συντομεύσεις πληκτρολογίου και την περιήγηση μέσω πληκτρολογίου στα Windows και σε άλλα προϊόντα της Microsoft (στα αγγλικά):

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

>> Εναλλαγή μεταξύ προγραμμάτων: Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα Alt και Tab από το πληκτρολόγιο, για να μετακινηθείτε μεταξύ ανοικτών εφαρμογών χωρίς να ακουμπήσετε το ποντίκι σας. Ένα από τα παλαιότερα και καλύτερα tips για τα Windows. 

>> Εναλλαγή μεταξύ παραθύρων μέσα σε εφαρμογές: Πατήστε Ctrl και Tab για να μετακινηθείτε ανάμεσα στα ανοικτά παράθυρα μιας εφαρμογής ή ανάμεσα στις ανοικτές καρτέλες ενός Internet browser. Συγγενικό tip με το παραπάνω και ταυτόχρονα ένα από τα λιγότερο γνωστά. 

>> Βρείτε τα πληκτρολογώντας: Αν δεν θέλετε να ψάχνετε ανάμεσα σε μενού της Έναρξης για συγκεκριμένα αρχεία ή προγράμματα, μπορείτε να τα βρείτε εύκολα από το πεδίο της αναζήτησης, πληκτρολογώντας απλώς το όνομά τους. Πληκτρολογήστε, για παράδειγμα, Calculator, Control Panel, ακόμα και το όνομα ενός αρχείου mp3, και πατήστε το Enter.

>> Διακριτικά updates: Διατηρήστε ακμαίο το λειτουργικό σας σύστημα, ρυθμίζοντας τα Windows Updates στο �α γίνεται λήψη, αλλά να επιλέγω πότε θα γίνει εγκατάσταση�(Download updates but let me choose whether to install them) – για να μεταβείτε στο σχετικό παράθυρο, πληκτρολογήστε windows updates στην αναζήτηση. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα χρειάζεται να κάνετε επανεκκίνηση των Windows όταν δεν θέλετε (ή, ακόμα χειρότερα, δεν θα γίνεται αυθαίρετα από τα Windows όταν είστε μακριά από το PC και έχετε κάποιο αρχείο ανοιχτό).

>> Ρυθμίστε την taskbar σας: Κάντε δεξί κλικ στην taskbar σας και επιλέξτε Properties (Ιδιότητες) για να ανακαλύψετε επιλογές που θα σας �υρίσουν�στο παλιό κλασικό μενού της Έναρξης (ποια εικονίδια να εμφανίζονται εκεί, ποια προγράμματα να καρφιτσώσετε κ.ά.).

�Επιλογές φακέλων: Στον Windows Explorer κάντε κλικ στο Επιλογές φακέλων (Folder Options) -βρίσκεται κάτω από το μενού Οργάνωση (Organize)- για να εμφανίσετε κρυφά αρχεία, το πλήρες path στη γραμμή τίτλου του παραθύρου, τις επεκτάσεις των αρχείων και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα.

>> Δημιουργήστε partitions: Κάντε εύκολα back-up και restore των αρχείων σας, δημιουργώντας partitions στο δίσκο σας (find.pcworld.com/64173). Κρατήστε το ένα από αυτά για το λειτουργικό σας σύστημα και το άλλο ως αποθηκευτικό χώρο για τα αρχεία σας.

>> Ιδιαίτερο κείμενο: Μήπως θέλετε να χρησιμοποιήσετε έναν ειδικό χαρακτήρα, όπως είναι το © ή το � Πληκτρολογήστε Πίνακας χαρακτήρων (Character Map) στην αναζήτηση, για να ανοίξει η σχετική εφαρμογή, μέσα από την οποία μπορείτε να αντιγράψετε μια σειρά από αντίστοιχα σύμβολα και ειδικούς χαρακτήρες.

>> Ασύγχρονα πλήκτρα: Το να πατάτε ταυτόχρονα δύο πλήκτρα, όπως, για παράδειγμα, Ctrl+C, μπορεί να αποδειχθεί άβολο. Πατήστε πέντε φορές το πλήκτρο Shift, για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία των ασύγχρονων πλήκτρων (sticky keys), που θα σας επιτρέψει να αλλάξετε πολλά από τα γνωστά άβολα shortcuts, χρησιμοποιώντας πιο βολικούς συνδυασμούς.

>> Εύκολη σύλληψη οθόνης: Τραβήξτε ένα screenshot από την οθόνη σας στα γρήγορα, πατώντας το πλήκτρο Print Screen. Αυτή η ενέργεια θα αντιγράψει την εικόνα στο clipboard, την οποία στη συνέχεια μπορείτε να επικολλήσετε στο MS Paint. Για συλλάβετε μόνο κάποιο ενεργό παράθυρο, πατήστε τα πλήκτρα Alt και Print Screen.


>> Ο γρήγορος δρόμος: Κάντε δεξί κλικ σε οποιοδήποτε εικονίδιο, ανοίξτε το μενού Ιδιότητες (Properties) και κάντε κλικ στην καρτέλα Συντόμευση (Shortcuts). Από εδώ μπορείτε να ορίσετε ένα συνδυασμό πλήκτρων με τον οποίο θα εκκινεί η συγκεκριμένη εφαρμογή. Το αγαπημένο μας shortcut είναι για το πρόγραμμα Snipping Tool, για ακόμα πιο γρήγορα screenshots (μόνο στα Windows 7).


>> Ευθυγραμμίστε τα: Θέλετε να τοποθετήσετε δύο (ή περισσότερα) παράθυρα δίπλα δίπλα στα XP ή τα Vista; Κρατήστε πατημένο το Ctrl και κάντε κλικ σε όσα ανοικτά παράθυρα θέλετε από την taskbar. Στη συνέχεια, κάντε δεξί κλικ στην taskbar και επιλέξτε Εμφάνιση παραθύρων σε παράθεση (Tile Vertically). Στα Windows 7 τραβήξτε απλώς κάθε παράθυρο σε μία πλευρά της οθόνης. 

>> Κλασικό Control Panel: Μήπως έχετε επιθυμήσει το κλασικό Control Panel των Windows, που εμφάνιζε όλα τα εικονίδια σε ένα παράθυρο; Στα Windows XP και τα Vista ανοίξτε απλώς το παράθυρο του Πίνακα Ελέγχου και κάντε κλικ στο Κλασική εμφάνιση (Classic View). Στα Windows 7 κάντε κλικ στο Προβολή κατά (View by) και επιλέξτε τη σχετική ρύθμιση.   

Μερικά καλά Tips για να τρέχει καλύτερα το PC

________________________________________

Βελτιώστε κάνοντας απλά πραγματάκια την ταχύτητα του υπολογιστή σας

Απενεργοποιήστε  3 χαρακτηριστικά των Windows

Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα…

1. Start

2. Control Panel

3. Performance and Maintenance

4. Διαλέξτε το System

5. Διαλέξτε το System Restore Tab

6. Επιλέξτε “Turn off System Restore”

7. Επιλέξτε Automatic Updates tab

8. Επιλέξτε “Turn off autoamtic updates”

9 Διαλέξτε το Remote tab

10. Μην έχετε επιλεγμένο το “Remote Assistance” & “Remote Desktop”

Όταν τα Windows ανοίγουν φορτώνουν κάποιες υπηρεσίες από τις οποίες πολλές δεν

χρειάζονται… ας τις δούμε

1. Διαλέξτε start

2. Διαλέξτε Control Panel

3. Διαλέξτε Adminastrative Tools (πρέπει να το έχετε ενεργοποιήσει από το

taskbar)

4. Διαλέξτε Services

Συνήθως οι υπηρεσίες φτάνουν τις 27 και οι περισσότερες δεν χρησιμεύουν…

όπως για παράδειγμα broadband connection , routing και άλλα, όπότε καλό θα ήταν

να τις απενεργοποιήστε. Για να το κάνετε αυτό δεξί κουμπί properties—->ebable

ή disable. Μην φοβάστε μπορείτε όποτε θέλετε να τις επαναφέρετε.


Εγώ έκανα τα παρακάτω…

Automatic Updates

Creative Service for CDROM Access (Δεν έχω Creative soundcard)

DNS Client (Δεν έχω Dial-up internet connection)

Messenger

Print Spooler (αν δεν έχετε printer)

Remote Desktop Help Session Manager

TCP/IP NetBIOS Helper

Telnet

Themes

Wireless Zero Configuration

WMDM PMSP Service

Workstation


Επόμενο σημείο είναι τα προγράμματα που φορτώνουμε στην αρχή….


1. Διαλέξτε Start

2. Διαλέξτε Run

3. Γράψτε msconfig

4. Πατήστε το Startup tab

5. Δείτε τι θέλετε να φορτώσει το pc σας στην αρχή

6. reboot PC.

Windows Page file.

Το pagefile στα windows λειτουργεί σαν RAM και βοηθάει στην προσπέλαση των

αρχείων. Κάντε το περισσότερο

1. Διαλέξτε Start

2. Διαλέξτε Control panel

3. Επιλέξτε System

4. Επιλέξτε Advanced tab

5. Πατήστε το “Settings” για να γίνει “Performance”

6. Πατήστε το Advanced tab

7. Πατήστε το “Change” στο κάτω μέρος…

8. Check το “Custom Size” box

9. Κάντε το page ανάλογα με την μνήμη που έχετε Για παράδειγμα….


128MB of RAM ? στα 1500MB

256MB of RAM – στα 1000MB

512MB of RAM – στα 700MB

1GB of RAM – στα 500MB


Καθαρίστε το σύστημα σας system.

Στο Cacheman τώρα

1. Πατήστε το Settings button

2. Πατήστε το “RAM” icon

3. Στο “Memory Ammount”, βάλτε το “User defined” και βάλτε την μπάρα όσο πάει

4. Βγάλτε το check από τις 4 επιλογές αλλά αφήστε το “Extreme recovery mode”

5. Πατήστε το “Optimization” tab στο πάνω μέρος

6. Check “Disable executive paging” και “Unload DLL’s from memory”

7. Exit program και save settings και μετά reboot.

Configuring BIOS

Πατήστε Del όταν ο υπολογιστής σας ξεκινάει. Ψάξτε για τις παρακάτω επιλογές

AGP Aperture = Βάλτε το μεγαλύτερο που μπορεί να πάρει.

AGP mode = Κάντε το 8.0 ή το μεγαλύτερο που μπορεί να πάρει

AGP Fastwrite = enabled

USB 2.0 controller mode = “Fullspeed”

Τα Asus K8V SE έχουν επιλογές για να τρέχει ο υπολογιστής σας slow”, “normal”,

“fast” και “turbo”. Πριν το επιλέξτε βεβαιωθείτε ότι τα αναμιστηράκια δουλεύουν

και ότι ο υπολογιστής αερίζεται σωστά.

Updating system drivers.

Graphics card

—————–

nVIDIA http://nvidia.com/content/drivers/drivers.asp

ATI http://ati.com/support/driver.html


Sound cards

—————

Creative Soundblaster http://creative.com/support/


Windows Updates

——————–

1. Start

2. Windows Update icon



1. Να κάνετε συχνά έλεγχο για ιούς και spams με τα προγράμματα

2. Τρέξτε το Cacheman για να πάρετε το μέγιστό της RAM.

3. Βάλτε τα παιχνίδια που παίζετε στο “High CPU Priority” στο Windows Task

Manager

4. Διατηρήστε τους φακέλους καθαρούς και σωστά ομαδοποιημένους.

5. ¨Όταν παίζετε κλείστε τα MSN messanger και IRC για να έχετε καλύτερη απόδοση

Κάντε τα και δεν θα χάσετε!

Έκρηξη ηφαιστείου λιώνει παγετώνα στην Ισλανδία »

Έκρηξη ηφαιστείου στην νότια Ισλανδία έλιωσε τμήμα ενός παγετώνα, προκαλώντας μεγάλες πλημμύρες, αναγκάζοντας περίπου 800 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με το Sky News.

«Σημειώθηκαν μεγάλες πλημμύρες, λόγω του παγετώνα Eyjafjallajokull που έλιωσε μερικώς» δήλωσε ένας αστυνομικός.

Μέχρι στιγμής δεν απειλούνται ζωές, καθώς έχει εκκενωθεί η ευρύτερη περιοχή από την υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Περίπου 700 με 800 άτομα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για λόγους ασφαλείας.

Ο κρατήρας στον παγετώνα Eyjafjallajokull βρίσκεται κοντά στο σημείο που εξερράγη τον περασμένο μήνα.

Η αραιοκατοικημένη περιοχή βρίσκεται σε απόσταση 125 χιλιομέτρων ανατολικά του Ρέικιαβικ.

Σημειώθηκαν αρκετές σεισμικές δονήσεις στην περιοχή, δήλωσε ένας αστυνομικός.

Το λιώσιμο του παγετώνα προκάλεσε την άνοδο της στάθμης των υδάτων σε παρακείμενο ποταμό κατά 84 εκατοστά.

Υπάρχουν μεγάλες πλημμύρες και εκφράζονται φοβίες ότι μια μεγάλη γέφυρα θα καταρρεύσει..

Εκτός από τους κατοίκους της περιοχής, υπήρχαν και πολλοί τουρίστες που επισκέφθηκαν το ηφαίστειο, οι οποίοι απομακρύνθηκαν για λόγους ασφαλείας.

Ο καπνός που συνεχίζει να βγαίνει από το κρατήρα του ηφαιστείου φτάνει τα 6,000 μέτρα σε ύψος.

Λόγω της έκρηξης στην Ισλανδία, έχουν κλείσει τα αεροδρόμια στη Βρετανία, καθώς οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει για την εμφάνιση σύννεφου ηφαιστειακής στάχτης.

Για το econews.gr Λίντα Σπυρέλη

«Πράσινη» ενέργεια από τεχνητή φωτοσύνθεση »

Περιβάλλον- Ενέργεια- Οικολογία.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου ΜΙΤ κατάφεραν να τροποποιήσουν γενετικώς ένα ιό, ο οποίος μετά την μετατροπή του μπορεί να εκτελέσει τη φυσική διαδικασία της φωτοσύνθεσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Η διαδικασία της φωτοσύνθεσης επιτρέπει στα φυτά να μετατρέπουν τις ανόργανες ουσίες σε θρεπτικά συστατικά για να τραφούν.

Οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικών τον ιο Μ13, ώστε μέσω του φωτοσυνθετικού μηχανισμού να μπορεί να παράγει «καθαρή» ενέργεια.

Τροποποίησαν τον ιό, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια για να διαχωρίζει τα μόρια του νερού σε οξυγόνο και υδρογόνο και στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί το υδρογόνο ως πηγή ενέργειας.

Τώρα, επόμενο στάδιο της έρευνας είναι να καταφέρουν να δημιουργήσουν μεγάλης κλίμακας και αποδοτικότητας συστήματα, βασισμένα στην εν λόγω τεχνητή φωτοσύνθεση, τα οποία θα παράγουν απεριόριστες ποσότητες φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας.

Η προσπάθεια ανάπτυξης μεθόδων τεχνητής φωτοσύνθεσης αποτελεί εδώ και δεκαετίες ένα από τα μεγάλα όνειρα της βιομηχανίας εναλλακτικών καυσίμων.

Νέο πακέτο μέτρων στο τραπέζι »

Νέο πακέτο μέτρων στο τραπέζι
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ

Δεκάδες μέτρα έχουν στο ντοσιέ τους τα κλιμάκια της τρόικας που φθάνει αύριο στην Αθήνα.

Περιλαμβάνουν από νέες περικοπές δαπανών (μισθών, συντάξεων, προσωπικού στο Δημόσιο κ.λπ.), προτάσεις για αύξηση φόρων παρά την μεγάλη ύφεση (προσδιορίζεται από τους επιτηρητές της χώρας στο 4% και για τα επόμενα χρόνια) αλλά και δραστικές μεταρρυθμίσεις.

Τα μέτρα θα τεθούν στο τραπέζι εντός της επόμενης εβδομάδος. Επισήμως πρέπει να ανακοινωθούν έως τις 15 Μαΐου (βάσει υποχρέωσης απέναντι στην Ε.Ε.), αλλά οι εξελίξεις μπορεί να απαιτήσουν αυτό να γίνει πολύ νωρίτερα.

Η κυβέρνηση θεωρεί ήδη δεδομένο το νέο δημοσιονομικό πακέτο για το 2011 και μετά. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ασκούνται πιέσεις για τη λήψη και πρόσθετων διαρθρωτικών μέτρων που θα οδηγήσουν σε μόνιμη μείωση μισθών και τιμών.

Τι προτάσεις έχουν ήδη κατά νου οι διεθνείς οργανισμοί με βάση συστάσεις που έχουν ήδη απευθύνει στην Ελλάδα αλλά και τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών;

*Δαπάνες. Το ΔΝΤ εισηγείται την κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης, συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα για πάγωμα μισθών και μείωση των αμυντικών δαπανών προς το μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Θέλει μείωση του πλεονάζοντος προσωπικού και αντικατάσταση μόνο εν μέρει των συνταξιοδοτούμενων. Από την πλευρά των κοινοτικών οργάνων έμφαση δίδεται στη μείωση των μισθών (και στον ιδιωτικό τομέα), αλλά και σε παρεμβάσεις που θα μειώσουν μόνιμα τις τιμές για να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα.

Ενας προς πέντε

Η Κομισιόν ζητά μόνιμη εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις, νέο ενιαίο μισθολόγιο, νέες περικοπές καταναλωτικών και μισθολογικών δαπανών και νέα μείωση απασχόλησης στο Δημόσιο. Ζητά επίσης οριστική περικοπή του 10% των πιστώσεων του προϋπολογισμού που σήμερα παρακρατείται ως αποθεματικό.

*Φόροι. Το ΔΝΤ προσανατολίζεται σε νέα αύξηση του ΦΠΑ, κατάργηση του χαμηλού συντελεστή και των εξαιρέσεων, σε μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στα επίπεδα των εμπορικών τιμών και βάσει αυτών υπολογισμό του φόρου και σε περιστολή φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις.

*Ασφαλιστικό. Το ΔΝΤ επιθυμεί μικρότερο μεταβατικό διάστημα, μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης μισθού στη σύνταξη και την αποτελεσματική πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Η Επιτροπή ζητάει «εξορθολογισμό» των επιδομάτων που δίδονται στους χαμηλοσυνταξιούχους και σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής της σύνταξης και της ηλικίας συνταξιοδότησης ανάλογα με τις δημογραφικές αλλαγές.

*Εργασιακά. Κοινοτικοί αξιωματούχοι έκαναν σαφές ότι η χώρα πρέπει να οδεύσει προς μόνιμη μείωση μισθών. Η Επιτροπή έχει ζητήσει αποκέντρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αποσύνδεση των μισθολογικών αυξήσεων από αυτές του Δημοσίου, περιορισμό της χρήσης της ρήτρας εξαίρεσης (για διευρυμένο ωράριο απασχόλησης) αλλά και αύξηση του ορίου απολύσεων.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση