(Α) Περιγραφή
- Οι νέοι χρήστες του διαδικτύου καλούνται να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του “grooming” (επικοινωνία μέσω διαδικτύου με σκοπό την αποπλάνηση). Με τον όρο “grooming” εννοούμε ενέργειες οι οποίες πραγματοποιούνται από ενήλικο άτομο, ώστε να προσελκύσει ανηλίκους που δεν έχουν συμπληρώσει τα 15 έτη, προκειμένου να έρθει σε επαφή μαζί τους στον φυσικό κόσμο, με σκοπό την τέλεση γενετήσιων πράξεων ή την τέλεση του αδικήματος της παιδικής πορνογραφίας.
- Στο Διαδίκτυο ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ποιος είναι ο συνομιλητής μας στις ηλεκτρονικές μας επικοινωνίες, ακόμα και αν βλέπουμε τη φωτογραφία του ή αν χρησιμοποιούμε κάμερα.
- Έτσι, πολλοί επιτήδειοι-απατεώνες εκμεταλλεύονται αυτό το γεγονός, δίνουν ψεύτικα στοιχεία (κυρίως για την ηλικία τους) και ξεκινούν συζητήσεις με τα πιθανά θύματά τους με στόχο, να αναπτύξουν φιλική με αυτά σχέση και να μάθουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν (π.χ. που μένει, τα ενδιαφέροντά τους, τα χόμπι τους, που πηγαίνουν σχολείο-φροντιστήριο, πως είναι η εξωτερική τους εμφάνιση κ.λπ.).
- Τα δωμάτια επικοινωνίας (chat rooms) είναι ένας δημοφιλής τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των νέων. Αυτά είναι εικονικά μέρη όπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο μπορούν να “συναντηθούν” και να “συνομιλήσουν” μέσω μηνυμάτων. Πρέπει να γνωρίζουμε όμως ότι οποιοσδήποτε, χρησιμοποιώντας απλά ένα ψευδώνυμο, μπορεί να παρακολουθεί ή να συμμετέχει στις συζητήσεις μας.
- Υπάρχει ωστόσο και η δυνατότητα “ιδιωτικής συνομιλίας”, όπου κάποιοι από τα μέλη της ομάδας αποφασίζουν να απομονωθούν από τους άλλους σε ένα ιδιαίτερο “δωμάτιο” και να επικοινωνούν μόνο μεταξύ τους.
- Υπάρχουν συχνά καταγγελίες παιδιών ότι, κατά τη διάρκεια ιδιωτικών συνομιλιών, έχουν δεχτεί προτάσεις από αγνώστους για να συναντηθούν σε πραγματικό χώρο. Στο εξωτερικό όπως και στην Ελλάδα έχουν εξαφανιστεί παιδιά, γιατί έπεσαν θύματα παιδόφιλων, κυκλωμάτων παιδικής εκμετάλλευσης ή παρασύρθηκαν από κακόβουλους αγνώστους, τους οποίους “συνάντησαν” σε δωμάτια επικοινωνίας και μετά σε πραγματικό χώρο.
(Β) Πού μπορεί να την συναντήσουμε
- Δωμάτια συνομιλίας (chat rooms)
- Σελίδες κοινωνικών δικτύων
(Γ) Πως την αντιμετωπίζουμε
- Δεν δίνουμε τα προσωπικά μας στοιχεία. Ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ταυτότητα του συνομιλητή μας ή για τις προθέσεις του.
- Δεν συναντιόμαστε με κάποιο ξένο, τον οποίο γνωρίσαμε σε ένα δωμάτιο συνομιλίας. Αν μας ζητηθεί κάτι τέτοιο το συζητάμε αμέσως με κάποιον ενήλικα.
- Μπορούμε να αποθηκεύουμε τις ηλεκτρονικές μας συνομιλίες. Αν μια συνομιλία μας έκανε να νιώσουμε άβολα ή μας έφερε σε δύσκολη θέση, κρατάμε αντίγραφο. Αυτό θα μας βοηθήσει να καταγγείλουμε τον επιτήδειο-απατεώνα που προσπάθησε να μας παραπλανήσει στο https://www.safeline.gr/ ή στη Γραμμή Βοηθείας ‘help-line‘ 210 6007686.
- Διαβάζουμε τους όρους χρήσης, τον κώδικα επικοινωνίας και τη δήλωση απορρήτου στη διαδικτυακή τοποθεσία συνομιλίας, προτού αρχίσουμε τη συνομιλία.
(Δ) Βίντεο
(Ε) Αφίσες
(ΣΤ) Κόμικ