Δικαιώματα και Υποχρεώσεις

BIGSTO1

Παιδιά, είναι γεγονός ότι περνάτε σημαντικό χρόνο της καθημερινότητάς σας στο διαδίκτυο. Πολλές φορές αγνοείτε κινδύνους σε περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας και κοινωνικών δικτύων. Φαίνεται να μην μπορείτε εύκολα να ξεχωρίσετε τι είναι πραγματικό και τι φανταστικό.

Είναι υποχρέωσή μας να σας δώσουμε τη δυνατότητα πρόσβασης στον κόσμο του διαδικτύου και των δυνατοτήτων του και να σας καλλιεργήσουμε δεξιότητες για την αντιμετώπιση κινδύνων που μπορεί να παραμονεύουν.

Όπως στον πραγματικό κόσμο, έτσι και στο Διαδίκτυο, έχετε κάποια ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ αλλά και κάποιες ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ σας στο Διαδίκτυο είναι, να μπορείτε να προστατεύετε την ιδιωτικότητά σας και να αισθάνεστε ασφαλής, ώστε να μπορείτε τελικά να απολαύσετε την πλοήγησή σας και να μην κινδυνεύσουν τα προσωπικά σας δεδομένα και γενικά  η ασφάλεια σας.

Για να το πετύχετε αυτό θα πρέπει να:

  1. Θέλετε να προστατεύσετε τον εαυτό σας, καταλαβαίνοντας τους κινδύνους που υπάρχουν στο διαδίκτυο, ώστε να προετοιμαστείτε αναλόγως.
  2. Επιλέξετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης, όταν μπαίνετε σε διάφορους ιστότοπους, για να προστετέψετε την ιδιωτικότητά σας.
  3. Οφείλετε να κρατάτε απόρρητους τους προσωπικούς κωδικούς σας στο Διαδίκτυο, ακόμη και από τους καλύτερους φίλους σας και να επιλέγετε, δύσκολους κωδικούς (με γράμματα, αριθμούς και σύμβολα. π.χ. οι ημερομηνίες γέννησης είναι κωδικοί που κάποιος τους βρίσκει εύκολα).
  4. Αν είστε χρήστης μιας σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, πρέπει να γνωρίζετε ποιοι μπορούν να δουν το προφίλ σας ή τα στοιχεία σας και να σας μιλήσουν ή να σας ενοχλήσουν. Έχετε τη δυνατότητα να ελέγξετε ποια από τα προσωπικά σας δεδομένα φαίνονται δημόσια.
  5. Να διαφυλάσσετε τα δεδομένα σας και να επιλέγετε προσεκτικά τους διαδικτυακούς σας φίλους.
  6. Να μην εκθέτετε την προσωπική σας ζωή στο Διαδίκτυο.

Βέβαια, ως χρήστης του Διαδικτύου εκτός από δικαιώματα, έχετε και ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ:

  1. Να κρύβετε τον κωδικό πρόσβασης, από τα φιλικά αλλά και συγγενικά σας πρόσωπα (εκτός των γονέων σε περίπτωση που χρειαστεί να σας βοηθήσουν).
  2. Τα ανεπιθύμητα μηνύματα (spam) δεν είναι απλώς ενοχλητικά, αλλά μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για εσάς και τον υπολογιστή σας. Πρέπει να προσέχετε όταν ανοίγετε ένα email από άγνωστο αποστολέα. Σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχετε το δικαίωμα να διαγραφείτε από τις λίστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όποτε το θελήσετε.
  3. Αν είστε χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και μοιράζεστε φωτογραφίες, ενημερώνετε για το που βρίσκεστε κάθε φορά. Επιπλέον δίνετε και άλλες πληροφορίες για το επάγγελμά σας, τις συνήθεις και τις απόψεις σας για διάφορα θέματα. Θα πρέπει να το σκεφτείτε πολύ, πριν κοινοποιήσετε όλες αυτές τι πληροφορίες σας στο διαδίκτυο, καθώς είναι πιθανό να μείνουν εκεί για πολύ καιρό και ποτέ δεν ξέρετε ποιος μπορεί να τις δει στο μέλλον.
  4. Μερικές φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε τι επιτρέπεται να αντιγράψετε και να μοιραστείτε με άλλους, και τι είναι παράνομο.

Αφίσες

1 TOP10 RIGHTS Saferinternet TOP10 Responsibilities Saferinternet
dikaiomata paidiou web page 0002 1 dikaiomata paidiou web page 0003
ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΜΑΘΗΤΩΝ page 0013 bts megaladim egxeiridio page 0005

Βίντεο

Genial.ly

Liveworksheets

Wordwall

Scratch


Μετάβαση στο scratch.mit.edu.

 

https://www.mothersblog.gr/free-time/drastiriotites/story/53610/asfaleia-sto-diadiktyo-5-protaseis-vivlion-gia-goneis-kai-paidia

https://blogs.sch.gr/apotoglou/category/ergastiria-dexiotiton/

 

https://www.liveworksheets.com/w/el/pliroforiki/705491

https://www.liveworksheets.com/w/el/pliroforiki/210699

https://www.liveworksheets.com/w/el/pliroforiki/658538

https://www.liveworksheets.com/w/el/pliroforiki/677606

https://www.liveworksheets.com/worksheets?keys=%CE%A0%CE%9B%CE%97%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%9F%CE%A1%CE%99%CE%9A%CE%97

 

https://video.sch.gr/asset/detail/xT8CQQbeJOdYOERpPxWZ32NJ

 

https://youtu.be/jB1l_KSDR0A (cyberbulling)

https://internetsafety.pi.ac.cy/parents/parents-internet-language/ (γλώσσα διαδικτύου)