(Α) Περιγραφή
- Σύμφωνα με έρευνες, εκατομμύρια άτομα αφιερώνουν καθημερινά χρόνο, σε ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Όπως στην αγορά έτσι και στο Διαδίκτυο υπάρχουν διάφορες κατηγορίες παιχνιδιών. Η πιο δημοφιλής κατηγορία παιχνιδιών είναι τα παιχνίδια δράσης τα οποία χωρίζονται σε υποκατηγορίες, όπως παιχνίδια πολεμικών τεχνών (beat’em up), λαβυρίνθων (maze), πλατφόρμας (platform), βολών (shooters) κ.ά. - Η κατηγορία βολών θεωρείται η πιο βίαια κατηγορία παιχνιδιών γιατί προβάλει κακά πρότυπα και έχει αρνητικές επιδράσεις, ειδικά σε νεαρά άτομα .
Σκοπός τους είναι να χρησιμοποιήσουμε όπλα, ώστε να εξοντώσουμε τους αντιπάλους και να ολοκληρώσουμε τις αποστολές του παιχνιδιού. - Βία που βλέπουμε στα παιχνίδια μπορεί να την εμφανίσουμε και στην κανονική μας ζωή.
Έρευνες των Πανεπιστημίων της Καλιφόρνια και του Σαν Φρανσίσκο στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η βία στα ηλεκτρονικά παιχνίδια προκαλεί αντικοινωνική και πολεμοχαρή συμπεριφορά στην καθημερινότητα των παιδιών.
Υψηλά επίπεδα έκθεσης σε βίαια ηλεκτρονικά παιχνίδια σχετίζονται έντονα με αυξανόμενη επιθετική συμπεριφορά στο σχολείο και στο ελεύθερο παιχνίδι και μπορεί να οδηγήσουν στην εγκληματικότητα. - Φυσικά δεν είναι όλα τα παιχνίδια κατάλληλα για όλες τις ηλικίες.
Για το σκοπό αυτό η βιομηχανία παιχνιδιών εφαρμόζει κώδικες σήμανσης των παιχνιδιών όπως π.χ. του Πανευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (Pan European Game Information – PEGI).
Στη σήμανσή του, το PEGI αναφέρει την ηλικία που επιτρέπεται να παίξει το παιδί, όπως και τα στοιχεία που περιλαμβάνει (π.χ. βία, ρατσιστικά στοιχεία, φόβος κ.ά.).
(Β) Πού μπορεί να τα συναντήσουμε
- Σε διαδικτυακά παιχνίδια
- Σε αυτόνομα παιχνίδια τα οποία μπορούμε να παίξουμε με άλλους παίκτες μέσω δικτύου
- Σε παιχνίδια κονσόλας
(Γ) Πως τα αντιμετωπίζουμε
- Ενημερωνόμαστε για τον τρόπο αξιολόγησης του Πανευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (Pan European Game Information – PEGI). Κοιτάζοντας τη σήμανση PEGI στο κουτί του παιχνιδιού ή στην ιστοσελίδα από την οποία αυτό είναι διαθέσιμο, μπορούμε να δούμε αν ένα παιχνίδι είναι κατάλληλο για μας.
(Δ) Συμβουλές για ασφαλές gaming
Τα online παιχνίδια του σήμερα είναι απίστευτα ρεαλιστικά και διαδραστικά. Εάν είστε gamer, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να εξασφαλίσετε ασφαλή εμπειρία gaming στο διαδίκτυο:
- Βεβαιωθείτε ότι ο υπολογιστής σας έχει ενημερωμένο τείχος προστασίας, λογισμικό κατά του spyware και λογισμικό προστασίας από ιούς (antivirus).
- Μην κατεβάζετε μη εξουσιοδοτημένα προγράμματα που σχετίζονται με το παιχνίδι.
- Διατηρήστε την τοποθεσία, το φύλο και την ηλικία σας ιδιωτική.
- Επιλέξτε ένα όνομα χρήστη που δεν αποκαλύπτει τίποτα για την ταυτότητά σας. Σκεφτείτε ένα ψευδώνυμο.
- Μην δίνετε προσωπικές πληροφορίες σε κάποιον ξένο κατά τη διάρκεια της online κουβέντας.
- Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης που έχουν μήκος τουλάχιστον 8 χαρακτήρων και περιέχουν γράμματα (κεφαλαία και πεζά), αριθμούς και σύμβολα.
- Κρατήστε το λογισμικό του παιχνιδιού ενημερωμένο.
- Πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν κάνετε λήψη πρόσθετων και τροποποιήσεων για παιχνίδια, καθώς ενδέχεται να περιέχουν κακόβουλα προγράμματα.
(Ε) Quiz
- Κουίζ για το online gaming
- Κουίζ για online gaming (Γ’ – Ε’ Δημοτικού)
(Ζ) Βίντεο
(Η) Άφισες
Πηγές:
https://www.csii.gr/symvoyles-gia-asfales-gaming/