Εθισμός (Internet Addiction)

ethismos3

internet addiction

(Α) Περιγραφή

  • Εθισμός στο Διαδίκτυο μπορεί να προκύψει μετά την πολύωρη χρήση διαδικτυακών δραστηριοτήτων όπως παιχνίδια, δωμάτια συζητήσεων, ηλεκτρονικός τζόγος κ.ά.

(Β) Πότε ένα άτομο χαρακτηρίζεται εθισμένο

  1. Όταν ασχολείται συνέχεια με το Διαδίκτυο (στον υπολογιστή, στο κινητό, στο tablet, στα internet καφέ, στο σπίτι), χάνοντας την αίσθηση του χρόνου.
  2. Έχει μία έντονη επιθυμία για να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο και αδυνατεί να ελέγξει ή να περιορίσει τη χρήση του.
  3. Χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για όλο και περισσότερο χρονικό διάστημα προκειμένου να ικανοποιηθεί και νιώσει καλύτερα. Έχει το αίσθημα της ευεξίας, ευτυχίας και ευφορίας όταν βρίσκεται μπροστά από μία οθόνη.
  4. Αναβαθμίζει συνεχώς το εξοπλισμό που χρησιμοποιεί (αναβάθμιση λειτουργικού συστήματος-προγραμμάτων, αγορά νέου υπολογιστή ή κάρτας γραφικών, κ.ά.).
  5. Έχει συναισθηματικά κενά, βαριέται, ανησυχεί, έχει άσχημη διάθεση, παρουσιάζει επιθετικότητα όταν δεν είναι online ή όταν προσπαθεί να περιορίσει τη χρήση.
  6. Παραμελεί άλλες υποχρεώσεις και ασχολίες, έχει μειωμένη επίδοση στο σχολείο, παίρνει πρωινές απουσίες,  παραμελεί την προσωπική του υγεία, τρώει ανθυγιεινά, σταματά εξωσχολικές δραστηριότητες ή αγαπημένα ενδιαφέροντα, εγκαταλείπει το σχολείο, συγκρούεται-μαλώνει έντονα στο σπίτι με τους γονείς του , έχει μεγάλη ένταση και θυμό που οδηγεί ακόμα και στη βία.
  7. Παρουσιάζει συμπτώματα απόσυρσης και στέρησης όταν διακόπτεται η σύνδεση, όπως ψυχο-κινητική διέγερση, θυμός, άγχος, θλίψη, εκνευρισμός, επιθετικότητα.
ethismos ethismos2

(Γ) Συμπτώματα

Μπορούν όμως να παρατηρηθούν και διάφορα σωματικά συμπτώματα όπως:

  1. Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα.
  2. Ξηροφθαλμία.
  3. Ημικρανίες και σοβαροί πονοκέφαλοι.
  4. Προβλήματα και πόνοι στη μέση.
  5. Κακή διατροφή, παράλειψη γευμάτων.
  6. Παραμελεί την προσωπική του υγιεινή.
  7. Έχει διαταραχές στον ύπνο και αλλαγές στις ώρες του ύπνου, όπως υπνηλία τις πρωινές ώρες εξαιτίας της χρήσης του Διαδικτύου τη νύχτα.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) στην Ελλάδα, το φαινόμενο είναι συχνότερο σε αγόρια, σε προβληματικές οικογένειες και σε παιδιά με καταθλιπτικά συναισθήματα ή σύνδρομο υπερκινητικότητας.

(Δ) Πού μπορεί να τον συναντήσουμε

  • Συνήθως οι έφηβοι εθίζονται παίζοντας διαδικτυακά παιχνίδια ή/και ηλεκτρονικό τζόγο.
  • Σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

(Ε) Πως τον αντιμετωπίζουμε

  • Ευαισθητοποιούμαστε και ενημερωνόμαστε για το φαινόμενο του εθισμού.
  • Χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο με μέτρο, συμπεριλαμβάνοντας στο πρόγραμμά μας και άλλες εναλλακτικές δραστηριότητες (π.χ. ομαδικά/ατομικά αθλήματα, χορωδίες, χορό, βόλτες κ.ά.).
  • Δεν πρέπει να παραμελούμε τις δραστηριότητές μας, τον ύπνο μας, τους φίλους μας και την οικογένειά μας για το Διαδίκτυο.
    Φροντίζουμε από μικρή ηλικία να διαχειριζόμαστε και να αξιοποιούμε σωστά το Διαδίκτυο, πάντα με τη βοήθεια του γονέα.
  • Εάν παρατηρήσουμε υπερβολική χρήση ή/και συμπεριφορές εθισμού αναζητούμε βοήθεια στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) https://www.kethea.gr/chreiazesai-voitheia/diadiktyo/ ή στο 1145.

(Ε) Κουίζ

(Ζ) Βίντεο

(Η) Κόμικ

ethismos