Ακατάλληλο Περιεχόμενο

akatallhloperiexomeno

(Α) Περιγραφή

  • Συνήθως με τον όρο ακατάλληλο περιεχόμενο, αναφερόμαστε σε περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να είναι ρατσιστικό ή ξενοφοβικό, να περιγράφει άσχημες συμπεριφορές, να διαφημίζει τυχερά παιχνίδια, να προωθεί τη βία κ.λπ.

(Β) Πού μπορεί να το συναντήσουμε

  • Σε ιστοσελίδες που δεν γνωρίζουμε από που προέρχονται
  • Μέσα από διαδικτυακά παιχνίδια (online games)
  • Μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail)
  • Μέσω του κινητού τηλεφώνου

(Γ) Πως το αντιμετωπίζουμε

  1. Καταγγέλλουμε ιστοσελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο στην Ελληνική Ανοικτή Γραμμή για το παράνομο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο https://www.safeline.gr/ ή στη Γραμμή Βοηθείας ‘help-line210 6007686.
  2. Αυτά που διαβάζουμε ή βλέπουμε στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντοτε αληθινά. Ρωτάμε άτομα που εμπιστευόμαστε, εάν έχουμε αμφιβολίες.
  3. Αξιολογούμε τις πληροφορίες που βρίσκουμε στο Διαδίκτυο και ελέγχουμε το συγγραφέα, την προέλευση της σελίδας, τις πληροφορίες που δίνει η ίδια η σελίδα.
  4. Χρησιμοποιούμε πολλές πηγές πληροφοριών και διασταυρώνουμε τις πληροφορίες που βρίσκουμε στο Διαδίκτυο.
  5. Εγκαθιστούμε λογισμικό-πρόγραμμα φιλτραρίσματος πληροφοριών σε υπολογιστές που χρησιμοποιούνται από παιδιά (φίλτρα γονικού ελέγχου).
  6. Εάν κάτι μας κάνει να νιώθουμε άβολα ή αμήχανα, κλείνουμε το φυλλομετρητή (browser) μας και το αναφέρουμε αμέσως σε κάποιον ενήλικα.
  7. Χρησιμοποιούμε τη δυνατότητα του φυλλομετρητή μας που ονομάζεται “Αγαπημένα” ή “Σελιδοδείκτες” για να αποθηκεύσουμε τις ιστοσελίδες που είναι ασφαλείς και επισκεπτόμαστε πιο συχνά.

(Δ) Να θυμάστε

  • Ακατάλληλη ή κακή συμπεριφορά από κάποιον ή ακατάλληλο περιεχόμενο δεν πρέπει ποτέ να το δεχόμαστε.
  • Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, μπλοκάρουμε την πρόσβαση αυτού του χρήστη και το λέμε στους γονείς μας ή σε έναν ενήλικα που εμπιστευόμαστε.
    Είναι σημαντικό να χρησιμοποιούμε πάντα ιστοσελίδες και ιστοχώρους που είναι κατάλληλες για την ηλικία μας.

(Ε) Έρευνα:

iteereyna3

(Ζ) Βίντεο:

(Η) Κόμικ:

0013