Περιγραφή
- Είναι ίσως η σημαντικότερη από τις πολλές δυνατότητες, που προσφέρει το Διαδίκτυο. Χρησιμοποιώντας ένα φυλλομετρητή (browser), μπορούμε να περιηγηθούμε στις πολλές ιστοσελίδες που υπάρχουν και να πληροφορηθούμε για οτιδήποτε μας ενδιαφέρει. Αυτή η πληροφόρηση είναι άμεση και επίκαιρη.
- Υπάρχουν μηχανές αναζήτησης (π.χ. Google, Bing, Yahoo) που μας βοηθούν να εντοπίσουμε εύκολα και γρήγορα μια πληροφορία, αφού καταχωρήσουμε τις σωστές λέξεις-κλειδιά. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε πολλαπλές πηγές για το ίδιο θέμα.
- Πάρα πολλές ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες λειτουργούν online για τη δική μας πληροφόρηση. Μπορούμε εκεί να κάνουμε αναζητήσεις σε διάφορες βάσεις δεδομένων και να έχουμε πρόσβαση σε ηλεκτρονικά περιοδικά ή σε άλλες ηλεκτρονικές πηγές.
- Επίσης, υπάρχουν ηλεκτρονικές εγκυκλοπαίδειες, όπου ο καθένας μπορεί να προσθέσει, να αφαιρέσει και να διορθώσει, εμπλουτίζοντας έτσι το περιεχόμενό τους. Π.χ. η Βικιπαίδεια (Wikipedia), χρησιμοποιεί περιβάλλον Wiki για τη συγγραφή του περιεχομένου της.
- Αν και τα πλεονεκτήματα της γρήγορης και εύκολης πρόσβασης στην πληροφορία είναι τεράστια, υπάρχει παράλληλα και ο κίνδυνος να εκτεθούμε σε πληροφορίες, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Π.χ. οι συμβουλές και η έκδοση ιατρικών συνταγών μέσω του Διαδικτύου, που μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στην υγεία μας.
Τι πρέπει να προσέχουμε (κίνδυνοι)
- Παραπληροφόρηση
- Ακατάλληλο-Παράνομο περιεχόμενο
- Ηλεκτρονικός τζόγος
- Παρακίνηση σε επιβλαβείς συμπεριφορές
- Υποκλοπή προσωπικών δεδομένων
- Προσβολή από ιούς και άλλο κακόβουλο λογισμικό
- Φυσικές παθήσεις
Τι είναι σωστό να κάνουμε (καλές πρακτικές)
- Διασταυρώνουμε τις πληροφορίες που εντοπίζουμε στο Διαδίκτυο, ψάχνοντας και άλλες πηγές
- Ελέγχουμε την εγκυρότητα της πληροφορίας (συγγραφέα, εκδότη κ.λπ.)
- Δεν δίνουμε προσωπικά στοιχεία σε ιστοσελίδες αμφιβόλου προελεύσεως και περιεχομένου
- Έχουμε πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό (antivirus, antispyware, firewall)
- Έχουμε πρόγραμμα φιλτραρίσματος περιεχομένου
- Δεν ξοδεύουμε πολλές ώρες καθισμένοι μπροστά στην οθόνη μιας συσκευής (υπολογιστής, φορητές συσκευές, τηλεόραση, κ.λπ.)
Παρουσιάσεις
Τεχνικές Αναζήτησης Πληροφορίας
Δραστηριότητες
- Κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε μια εικόνα με διαδραστικά στοιχεία στα οποία μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για το πώς λειτουργεί μια μηχανή αναζήτησης, φύλλα οδηγιών, ασκήσεις για εξάσκηση και φύλλα αξιολόγησης. Πατήστε σε κάθε στοιχείο, ξεκινώντας από τα αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω για να τα δείτε.
- Υπηρεσίες αναζήτησης στον Παγκόσμιο Ιστό (content.e-me)
- Αναζήτηση πληροφοριών στον παγκόσμιο ιστό (liveworksheets)
- Φύλλο εργασίας για το διαδίκτυο (doc)
- Ταξιδεύοντας – Φύλλο Εργασίας (doc)
- Αναζήτηση πληροφοριών στο Διαδίκτυο (doc)
- Γράφω λίγα λόγια για ένα σημαντικό πρόσωπο. Διαλέξτε ένα πρόσωπο που θεωρείτε σημαντικό. Μπορείτε να συζητήσετε με τους γονείς σας και να σας δώσουν και αυτοί ιδέες. Αφού αποφασίσετε αναζητήστε σε εγκυκλοπαίδειες στο σπίτι σας ή σε μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο πληροφορίες για αυτούς. Στη συνέχεια εισάγετέ τις στο word με αντιγραφή-επικόλληση ή πληκτρολογήστε τις.
- Αναζητώ και αντιγράφω πληροφορίες για ένας μέρος της Ελλάδας. Διαλέξτε ένα μέρος-πόλη-χωριό-βουνό-παραλία κ.ά. της Ελλάδας που σας αρέσει και αναζητήστε πληροφορίες για αυτό σε μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο. Αφού αποφασίσετε αναζητήστε σε εγκυκλοπαίδειες στο σπίτι σας ή σε μηχανή αναζήτησης στο διαδίκτυο πληροφορίες για αυτούς. Στη συνέχεια εισάγετέ τις στο word με αντιγραφή-επικόλληση ή πληκτρολογήστε τις.