Τι σημαίνει
Μπορούμε να ανταλλάξουμε και να μοιραστούμε αρχεία οποιασδήποτε μορφής όπως κείμενα, προγράμματα ηλεκτρονικού υπολογιστή, φωτογραφίες, μουσική, ταινίες, κ.λπ.
Με ποιους τρόπους γίνεται
- Μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), όπου τα αρχεία φτάνουν ως συνημμένα.
- Mε τη μεταφορά αρχείων (ftp – file transfer protocol), όπου μια ομάδα ατόμων χρησιμοποιεί κάποιο χώρο σε ένα εξυπηρετητή (server), για να ανεβάσει τα αρχεία, ώστε να μπορούν να έχουν όλα τα μέλη της ομάδας πρόσβαση.
- Mε τη χρήση προγραμμάτων “peer to peer”, όπου η επικοινωνία και η ανταλλαγή αρχείων γίνεται μεταξύ 2 υπολογιστών.
- Αν “ανεβάσουμε” (upload) τα αρχεία σε κάποιο αποθηκευτικό χώρο (cloud στο Internet) και δώσουμε δικαιώματα στους χρήστες να τα “κατεβάζουν” (download). Υπηρεσίες cloud είναι π.χ. το Google Drive (Google), το One Drive (Microsoft) κ.λπ. Αν το μέγεθος των αρχείων που θέλουμε να στείλουμε, μέσω Διαδικτύου, είναι πολύ μεγάλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υπηρεσίες ανταλλαγής αρχείων όπως το WeTransfer.
- Μπορούμε να κερδίσουμε χρόνο στη σύνταξη-πληκτρολόγηση ενός εγγράφου αν π.χ., ετοιμάζουμε ένα Google έγγραφο, το “μοιραστούμε” με άλλους μέσω Διαδικτύου και τους δώσουμε τη δυνατότητα να προσθέσουν-διορθώσουν το περιεχόμενο, μέχρι να πάρει την τελική του μορφή.
Τι πρέπει να προσέχουμε (κίνδυνοι)
- Να “κολλήσουμε” ιό (virus) από μολυσμένα αρχεία ή κακόβουλα προγράμματα.
- Να γίνει ανταλλαγή ακατάλληλου ή παράνομου περιεχομένου.
- Το περιεχόμενο που ανταλλάσεται, να αγνοεί τα πνευματικά δικαιώματα του δημιουργού (κλεμμένα τραγούδια, ταινίες κ.λπ.).
- Να δημοσιοποιηθούν προσωπικά δεδομένα χωρίς άδεια.
Τι είναι σωστό να κάνουμε (καλές πρακτικές)
- Δεν ανοίγουμε ύποπτα συνημμένα αρχεία που έρχονται στο e-mail μας.
- Έχουμε πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλα λογισμικά (antivirus, antispyware, firewall).
- Σεβόμαστε και δεν παραβιάζουμε το δικαίωμα της πνευματικής ιδιοκτησίας αυτών που δημιούργησαν αρχεία, που κατεβάζουμε ή ανταλλάσουμε με άλλους.
- Σεβόμαστε τα προσωπικά στοιχεία των φίλων μας και των άλλων χρηστών.