1922-2022 ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ


ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

 

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης, τιμώντας τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από τις πατρογονικές τους εστίες στην Ανατολική Θράκη, τη Μικρά Ασία και τον Πόντο, οργανώνει μια εκπαιδευτική δράση, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η οποία απευθύνεται στους/στις μαθητές/-τριες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

 

Στον Σύνδεσμο Φιλολόγων Κοζάνης θεωρούμε ότι η ιστορική γνώση και κρίση είναι σημαντικά εφόδια και πρέπει να καλλιεργούνται σε κάθε παιδί. Η προσέγγιση της ιστορίας μπορεί να γίνει πιο άμεση και αποτελεσματική, όταν ξεφύγει από τα στενά όρια του σχολικού εγχειριδίου ή της σχολικής τάξης και συνδυαστεί με επισκέψεις σε χώρους ή συλλόγους πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπου τα παιδιά θα έρθουν σε άμεση επαφή με την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου τους. Γι’ αυτό και στην προσπάθειά μας να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορική πορεία του προσφυγικού Ελληνισμού και τον πολιτισμικό του πλούτο, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης απηύθυνε πρόσκληση στους προσφυγικούς πολιτιστικούς συλλόγους της Π.Ε. Κοζάνης (Μικρασιατών, Ποντίων και Θρακιωτών) και οι υπεύθυνοι των συλλόγων συνέταξαν έναν κατάλογο ποικίλων εκπαιδευτικών δράσεων, που μπορούν να παρακολουθήσουν οι μαθητές/-τριες επισκεπτόμενοι/-ες τους συλλόγους.

 

Μετά από ένα μακρύ διάστημα εγκλεισμού και παύσης των δράσεων τους, οι πολιτιστικοί σύλλογοι του τόπου μας επαναδραστηριοποιούνται και περιμένουν τους/τις μαθητές/-τριες, για να δουν από κοντά κειμήλια, έγγραφα, παραδοσιακές φορεσιές, συνταγές, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αλλά και να ακούσουν για τις περιπέτειες των προσφύγων.

 

Καλούμε, λοιπόν, όλα τα σχολεία να ανταποκριθούν στο κάλεσμα των πολιτιστικών μας συλλόγων, να τους επισκεφθούν, να τους γνωρίσουν από κοντά και να χαρίσουν μια ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική εμπειρία στα παιδιά.

 

Πατώντας εδώ, μπορείτε να δείτε τον κατάλογο των προσφυγικών πολιτιστικών συλλόγων της Π.Ε. Κοζάνης, με τα τηλέφωνα επικοινωνίας τους και τις προτεινόμενες δράσεις.