Τσικνοπέμπτη 2020

Στις 20 Φεβρουαρίου 2020 οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευόμενες του σχολείου μας τίμησαν τη γιορτή της Τσικνοπέμπτης ετοιμάζοντας εξαιρετικά εδέσματα, συνοδευόμενα με χορό και τραγούδι.

Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης που λαμβάνει χώρα την Πέμπτη, λόγω του ότι οι ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή είναι «νήστιμοι ημέραι», της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, της καλούμενης Κρεατινής. Προηγείται αυτής η πρώτη κατά σειρά εβδομάδα, η Προφωνή, και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα της Τυροφάγου. Πραγματοποιείται κάποιες ημέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής. Σύμφωνα με τον λαογράφο Γεώργιο Ν. Αικατερινίδη:

«Την Τσικνοπέμπτη, σφάζονται σε πολλά μέρη τα χοιρινά, κυρίως στη νότια Ελλάδα και σε ορισμένα νησιά. Το Σάββατο όμως της ίδιας εβδομάδας, καθώς και τα δύο επόμενα Σάββατα, της Τυρινής και εκείνο της πρώτης εβδομάδας της Σαρακοστής, των Αγίων Θεοδώρων, είναι αφιερωμένα στη μνήμη των πεθαμένων. Στα Ψυχοσάββατα αυτά φαίνεται ότι συνεχίζεται αρχαία συνήθεια, αν λάβουμε υπόψη ότι στα Ανθεστήρια, που τελούνταν στην αρχαία Αθήνα την ίδια περίπου εποχή που σήμερα είναι οι Αποκριές, η τρίτη ημέρα, οι Χύτροι, ήταν ημέρα των ψυχών, με προσφορές πανσπερμίας στους νεκρούς και σπονδές από νερό πάνω στους τάφους».

Παρόμοιες γιορτές έχουν και άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Weiberfastnacht στη Γερμανία και τη Λιπαρή Τρίτη στη Γαλλία, που όμως αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και σε άλλοτε γαλλόφωνες περιοχές, όπως στη Νέα Ορλεάνη.

Κοπή Πίτας 2020 – Κλήρωση Λαχειοφόρου Αγοράς

Την Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2020, πραγματοποιήθηκε η κοπή της πίτας για τη νέα χρονιά και στη συνέχεια έγινε η κλήρωση για τους λαχνούς της λαχειοφόρου αγοράς που διεκπεραιώθηκε με μεγάλη επιτυχία από τους εκπαιδευόμενους και τις εκπαιδευόμενες του σχολείου μας. Τους συγχαίρουμε με όλη μας την καρδιά για την έμπρακτη στήριξή τους στις λειτουργικές ανάγκες του σχολείου μας, ευχαριστούμε θερμά όσους αγόρασαν λαχνούς προκειμένου να βοηθήσουν το έργο του σχολείου και φυσικά συγχαίρουμε τους τυχερούς που έτυχαν τα πλούσια δώρα της λαχειοφόρου αγοράς. Η εκδήλωση έκλεισε με πλούσια εδέσματα που ετοίμασαν οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευόμενες του σχολείου μας.

Επέτειος του Πολυτεχνείου – 17 Νοέμβρη 1973

Την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019, πραγματοποιήσαμε στο χώρο του σχολείου επετειακή εκδήλωση για να τιμήσουμε τον αντιδικτατορικό αγώνα των φοιτητών, που κορυφώθηκε με την εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη 1973. Παρακολουθήσαμε αποσπάσματα από διάφορα ντοκιμανταίρ που αναφέρονται στα βασανιστήρια που επέβαλλε η Χούντα, στις εκτοπίσεις που πραγματοποιούσε το καθεστώς των Συνταγματαρχών στη διάρκεια της 7χρονης δικτατορίας (1967-1974), στην εθνική τραγωδία της Κύπρου κ.ά., και ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για το μήνυμα της επετείου στις μέρες μας.

Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940

Στο πλαίσιο του εορτασμού για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 προβλήθηκε στο χώρο του σχολείου η ταινία του Ντίνου Κατσουρίδη «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;» με τον αξέχαστο Θανάση Βέγγο. Η ταινία γυρίστηκε το 1971, διακρίθηκε και βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης χαρίζοντας στον μεγάλο Θανάση Βέγγο το βραβείο α΄ ανδρικού ρόλου και παρουσιάζει με ευαισθησία τα δεινά που πέρασε ο ελληνικός λαός στη διάρκεια της φασιστικής και ναζιστικής Κατοχής (1940-1944). Προηγήθηκε σύντομη αναφορά στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και στο έπος του ’40 και ακολούθησε συζήτηση για τα μηνύματα που αφήνει σήμερα ο ηρωισμός που έδειξε ο ελληνικός λαός με την Εθνική Αντίσταση στις δυνάμεις του μίσους, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

Αγιασμός σχ. έτους 2019-2020

Την Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε ο Αγιασμός του σχολείου μας για το σχολικό έτος 2019-2020.

Υποδοχή εκπαιδευομένων Α΄ Κύκλου Σπουδών 2019-2020

Η υποδοχή των νέων ενήλικων εκπαιδευομένων στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) αποτελεί σημαντική λειτουργία, καθώς οι ενήλικοι εκπαιδευόμενοι έχουν άγχος για το νέο μαθησιακό περιβάλλον όπου θα συμμετάσχουν, παρόλο που επιστρέφουν στο σχολείο με δική τους πρωτοβουλία. Σε αυτό το πλαίσιο, η διευθύντρια του ΣΔΕ, ο υποδιευθυντής, οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι εκπαιδευόμενοι του Β΄ κύκλου συνεργάστηκαν για να σχεδιάσουν  πρακτικές για την υποδοχή των νέων εκπαιδευομένων. Οι κύριοι στόχοι των πρακτικών ήταν η γνωριμία του Α’ κύκλου με όλους τους εμπλεκόμενους στο σχολείο, η δημιουργία  ενθαρρυντικού κλίματος, καθώς και το να προϊδεαστούν οι νέοι εκπαιδευόμενοι σχετικά με τις διαδικασίες της ομάδας και να διαχειριστούν την αγωνία τους μπροστά στο «καινούργιο». Στο πλαίσιο της υποδοχής των νέων εκπαιδευομένων πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες που ξεκίνησαν στις 22 Οκτωβρίου, όπως υποδοχή των νέων εκπαιδευομένων από τους δευτεροετείς και τους εκπαιδευτικούς στην είσοδο του σχολείου, καλωσόρισμα, δραστηριότητες αλληλογνωριμίας, ξενάγηση στους χώρους του σχολείου, ενημέρωση για τους γραμματισμούς (τα μαθήματα), προβολή των σχεδίων δράσεων και των εκδηλώσεων που υλοποιήθηκαν την προηγούμενη χρονιά, σύναψη εκπαιδευτικού συμβολαίου κ.ά. Οι εκπαιδευόμενοι του Β’ κύκλου έλαβαν ενεργά μέρος στην όλη διαδικασία και προέτρεψαν τους πρωτοετείς να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τη φοίτησή τους στο ΣΔΕ. Η υποδοχή συνοδεύτηκε και από πλούσιο τραπέζι με ποικιλία εδεσμάτων  που προετοίμασαν οι εκπαιδευόμενοι του Β΄ κύκλου. Τα συγχαρητήρια, φυσικά, ανήκουν σε όλους τους πρωτοετείς για την απόφασή τους να διεκδικήσουν μία δεύτερη ευκαιρία στη γνώση, αλλά και στους εκπαιδευόμενους του Β΄ κύκλου που συνεργάστηκαν με όρεξη για την πραγματοποίηση της υποδοχής.

 

 

 

Επίσκεψη στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς

Τη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2019, οι εκπαιδευόμενοι/ες του Β΄ Κύκλου επισκέφτηκαν το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς και παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ του Κωνσταντίνου Καμπούρογλου «Πώς να κλέψετε μια καρέκλα» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής.

Η ταινία αναφέρεται στις προσπάθειες και τον αγώνα που κατέβαλε ο οραματιστής εικαστικός και συλλέκτης Στέργιος Δελιαλής προκειμένου να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη ένα σύγχρονο μουσείο Design. Για περισσότερες πληροφορίες, βλ.  https://parallaximag.gr/life/kinimatografos/pos-na-klepsete-mia-karekla

Ημερίδα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης τοπικής κοινωνίας για τα ΣΔΕ

Από την ιστοσελίδα DeltaNews.eu:

Ημερίδα του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Δέλτα στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου

Εκδήλωση 25ης Μαρτίου

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου γιορτάσαμε την εθνική επέτειο της επανάστασης του 1821 με μια πολύ ενδιαφέρουσα και διδακτική προβολή καθώς και με μια εξαιρετική παράσταση από τη θεατρική ομάδα με τίτλο «Το άγαλμα».

Ενδοοικογενειακή βία

Την Τρίτη 12/2/2019 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ευαισθητοποίησης, ενημέρωση και συζήτηση για το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας από το κέντρο ελπίδας

https://www.hopespot.gr/

 

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων