Επέτειος Εξέγερσης του Πολυτεχνείου – 17 Νοέμβρη 1973

Τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου του 1967 ο γαλανός ουρανός της Ελλάδας σκεπάστηκε με μαύρα σύννεφα σκλαβιάς, μιας σκλαβιάς που δεν την επέβαλαν ξένοι κατακτητές, αλλά Έλληνες συνωμότες, με τα όπλα που τους είχε εμπιστευθεί η πατρίδα για να την προστατεύσουν από τους εχθρούς της. Έκαναν μαζικές συλλήψεις, δίκες και βασανιστήρια σε όσους εκδήλωναν αντίθεση στην τυραννία που εκείνοι ήθελαν να επιβάλλουν στον τόπο.

Ο αδούλωτος ελληνικός λαός όμως δεν υπέκυπτε. Με μια ατέλειωτη σειρά από αγωνιστικές εκδηλώσεις σε όλη την διάρκεια της δικτατορίας του Παπαδόπουλου, του Παττακού, του Μακαρέζου, και αργότερα του Ιωαννίδη, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για μια συστηματική και συντονισμένη αντίδραση κατά του καθεστώτος. Κορυφαία στιγμή του ηρωικού αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία υπήρξε η εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο που κατεστάλη με την αποτρόπαια επέμβαση των τανκς τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Το έπος του Πολυτεχνείου τιμήθηκε και θα τιμάται όσο θα υπάρχουν άνθρωποι, γιατί ο άνθρωπος είναι γεννημένος να ζει ελεύθερος και το Πολυτεχνείο έγινε σύμβολο της Ελευθερίας. Τα ντοκιμανταίρ που ακολουθούν φωτίζουν άγνωστες πτυχές από τα σκοτεινά χρόνια της εφτάχρονης χούντας, γιατί οφείλουμε πάντα να θυμόμαστε και κυρίως να αγωνιζόμαστε για τη δημοκρατία και την ελευθερία.

1. Παντελής Βούλγαρης, «Το χρονικό της Δικτατορίας, 1967-1974» :  https://www.youtube.com/watch?v=cjusg4UCeDg

2. Από τη «Μηχανή του Χρόνου», «Οι νεκροί του Πολυτεχνείου και οι ελεύθεροι σκοπευτές της Χούντας»: https://www.youtube.com/watch?v=I-7QK7PZ1PQ

3. Από το «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα», «Η αληθινή ιστορία της 17 Νοέμβρη 1973»: https://www.youtube.com/watch?v=KFNwQ67DHKc

Επέτειος του Πολυτεχνείου – 17 Νοέμβρη 1973

Την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019, πραγματοποιήσαμε στο χώρο του σχολείου επετειακή εκδήλωση για να τιμήσουμε τον αντιδικτατορικό αγώνα των φοιτητών, που κορυφώθηκε με την εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη 1973. Παρακολουθήσαμε αποσπάσματα από διάφορα ντοκιμανταίρ που αναφέρονται στα βασανιστήρια που επέβαλλε η Χούντα, στις εκτοπίσεις που πραγματοποιούσε το καθεστώς των Συνταγματαρχών στη διάρκεια της 7χρονης δικτατορίας (1967-1974), στην εθνική τραγωδία της Κύπρου κ.ά., και ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για το μήνυμα της επετείου στις μέρες μας.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Την Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2019, το σχολείο μας επισκέφτηκε τον Κινηματογράφο «Ολύμπιον» και παρακολούθησε την ταινία «Cosmic candy» σε σκηνοθεσία Ρηνιώς Δραγασάκη. Η Διευθύντρια του ΣΔΕ, οι εκπαιδευτικοί και οι εκπαιδευόμενοι/ες ευχαριστούν θερμά το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Φεστιβάλ για την άψογη συνεργασία και την παροχή δωρεάν εισιτηρίων και συγχαίρουν τους συντελεστές της ταινίας για την εξαιρετική δουλειά τους.

Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940

Στο πλαίσιο του εορτασμού για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 προβλήθηκε στο χώρο του σχολείου η ταινία του Ντίνου Κατσουρίδη «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;» με τον αξέχαστο Θανάση Βέγγο. Η ταινία γυρίστηκε το 1971, διακρίθηκε και βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης χαρίζοντας στον μεγάλο Θανάση Βέγγο το βραβείο α΄ ανδρικού ρόλου και παρουσιάζει με ευαισθησία τα δεινά που πέρασε ο ελληνικός λαός στη διάρκεια της φασιστικής και ναζιστικής Κατοχής (1940-1944). Προηγήθηκε σύντομη αναφορά στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και στο έπος του ’40 και ακολούθησε συζήτηση για τα μηνύματα που αφήνει σήμερα ο ηρωισμός που έδειξε ο ελληνικός λαός με την Εθνική Αντίσταση στις δυνάμεις του μίσους, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

Επίσκεψη στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς

Τη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2019, οι εκπαιδευόμενοι/ες του Β΄ Κύκλου επισκέφτηκαν το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς και παρακολούθησαν το ντοκιμαντέρ του Κωνσταντίνου Καμπούρογλου «Πώς να κλέψετε μια καρέκλα» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής.

Η ταινία αναφέρεται στις προσπάθειες και τον αγώνα που κατέβαλε ο οραματιστής εικαστικός και συλλέκτης Στέργιος Δελιαλής προκειμένου να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη ένα σύγχρονο μουσείο Design. Για περισσότερες πληροφορίες, βλ.  https://parallaximag.gr/life/kinimatografos/pos-na-klepsete-mia-karekla

Προβολή Ταινίας για την Ημέρα της Γυναίκας

Την Τρίτη 27-3-2018 το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Δέλτα στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας που γιορτάζεται στις 8η Μαρτίου πρόβαλε την ταινία Σουφραζέτες.

Συνεχίστε την ανάγνωση του «Προβολή Ταινίας για την Ημέρα της Γυναίκας»

Προβολή Κινηματογραφικής Ταινίας

Την Τρίτη 17-10-2017 στο θεατράκι του δήμου Διαβατών διοργανώθηκε η προβολή  εκπαιδευτικής ταινίας με τίτλο «Ο φαλακρός μαθητής» του Ντίνου Κατσουρίδη. Συνεχίστε την ανάγνωση του «Προβολή Κινηματογραφικής Ταινίας»

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων