Καλές γιορτές με υγεία!

 

Αγαπημένοι μας μαθητές,
Ευχόμαστε σε όλους σας και τις οικογένειές σας καλές γιορτές με υγεία,
αισιοδοξία και καλή αντάμωση από το νέο έτος!
Ιουλία, Γρηγόρης, Γιάννης και Μιχάλης!

Επέτειος Εξέγερσης του Πολυτεχνείου – 17 Νοέμβρη 1973

Τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου του 1967 ο γαλανός ουρανός της Ελλάδας σκεπάστηκε με μαύρα σύννεφα σκλαβιάς, μιας σκλαβιάς που δεν την επέβαλαν ξένοι κατακτητές, αλλά Έλληνες συνωμότες, με τα όπλα που τους είχε εμπιστευθεί η πατρίδα για να την προστατεύσουν από τους εχθρούς της. Έκαναν μαζικές συλλήψεις, δίκες και βασανιστήρια σε όσους εκδήλωναν αντίθεση στην τυραννία που εκείνοι ήθελαν να επιβάλλουν στον τόπο.

Ο αδούλωτος ελληνικός λαός όμως δεν υπέκυπτε. Με μια ατέλειωτη σειρά από αγωνιστικές εκδηλώσεις σε όλη την διάρκεια της δικτατορίας του Παπαδόπουλου, του Παττακού, του Μακαρέζου, και αργότερα του Ιωαννίδη, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για μια συστηματική και συντονισμένη αντίδραση κατά του καθεστώτος. Κορυφαία στιγμή του ηρωικού αγώνα για ελευθερία και δημοκρατία υπήρξε η εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο που κατεστάλη με την αποτρόπαια επέμβαση των τανκς τα ξημερώματα της 17ης Νοεμβρίου 1973.

Το έπος του Πολυτεχνείου τιμήθηκε και θα τιμάται όσο θα υπάρχουν άνθρωποι, γιατί ο άνθρωπος είναι γεννημένος να ζει ελεύθερος και το Πολυτεχνείο έγινε σύμβολο της Ελευθερίας. Τα ντοκιμανταίρ που ακολουθούν φωτίζουν άγνωστες πτυχές από τα σκοτεινά χρόνια της εφτάχρονης χούντας, γιατί οφείλουμε πάντα να θυμόμαστε και κυρίως να αγωνιζόμαστε για τη δημοκρατία και την ελευθερία.

1. Παντελής Βούλγαρης, «Το χρονικό της Δικτατορίας, 1967-1974» :  https://www.youtube.com/watch?v=cjusg4UCeDg

2. Από τη «Μηχανή του Χρόνου», «Οι νεκροί του Πολυτεχνείου και οι ελεύθεροι σκοπευτές της Χούντας»: https://www.youtube.com/watch?v=I-7QK7PZ1PQ

3. Από το «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα», «Η αληθινή ιστορία της 17 Νοέμβρη 1973»: https://www.youtube.com/watch?v=KFNwQ67DHKc

Εκπαιδευτικό Υλικό

Αγαπητοί/ές εκπαιδευόμενοι/ες του Β΄ Κύκλου, στο διπλανό μενού «Εκπαιδευτικό Υλικό» έχουν αναρτηθεί δραστηριότητες ανά γραμματισμό προκειμένου να αυτενεργήσετε και να διατηρήσετε την επάφή σας με κάθε αντικείμενο. Αφού το εκτυπώσετε και το επεξεργαστείτε, στείλτε το στο mail του σχολείου, sdedelta@sch.gr. Στις δύσκολες μέρες που περνούμε, δεν πρέπει να χάνουμε την αισιοδοξία και την επαφή με τους στόχους μας. Να είστε όλοι γεροί και υγιείς!

Συλλυπητήρια

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε σήμερα το απόγευμα τον αδόκητο θάνατο του μαθητή μας Γιώργου Μιχαηλίδη.

Ο Γιώργος ξεχώριζε πάντα για την ευγένεια, την καλοσύνη και τη φιλότιμη προσπάθειά του. Παρά τις αντιξοότητες, ήταν από τους πιο συνεπείς εκπαιδευομένους και κατάφερε να αποφοιτήσει με την αξία του τον περασμένο Ιούνιο. Έκανε όνειρα για το μέλλον και είχε αποφασίσει να συνεχίσει τις σπουδές του στο Εσπερινό ΕΠΑΛ. Ο ξαφνικός του θάνατος, στα 27 του μόλις χρόνια, μας γέμισε θλίψη και περισυλλογή…

Η Διευθύντρια, ο Σύλλογος Καθηγητών/τριών και οι Εκπαιδευόμενοι/ες του Σχολείου εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του και ευχόμαστε από καρδιάς να έχει καλή ανάπαυση… Ο Γιώργος θα ζει για πάντα στη μνήμη και στην καρδιά μας…

Αποφοίτηση 2020

Την Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2020, οι απόφοιτοι -πλέον- του σχολείου μας παρέλαβαν τα απολυτήριά τους. Η Διευθύντρια και οι Καθηγητές του σχολείου εύχονται καλή πρόοδο σε όλους. Επίσης, συγχαίρουμε από καρδιάς τους απόφοιτους του σχολείου μας που το διάστημα 24-26 Ιουνίου συμμετείχαν στις εξετάσεις πιστοποίησης του ECDL, πετυχαίνοντας όλοι άριστα αποτελέσματα. Με ανάμικτα συναισθήματα συγκίνησης και χαράς, ευχόμαστε σε όλους να αξιοποιήσουν τα εφόδια που κέρδισαν με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο. Καλή προκοπή σε όλους!

ΦΕΚ 783 Β΄/10-3-2020 περί της επιβολής του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, φορέων και ιδρυμάτων δημοσίων και ιδιωτικών, κάθε τύπου και βαθμού της χώρας για το χρονικό διάστημα από 11-3-2020 έως και 24-3-2020.Λήψη αρχείου

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών από τον Ερυθρό Σταυρό

Την Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2020, ολοκληρώθηκε το Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών από τον Ερυθρό Σταυρό. Το σεμινάριο περιελάμβανε 16 ώρες εκπαίδευσης και πρακτικής άσκησης, πραγματοποιήθηκε σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων στο χώρο του σχολείου μας και έδωσε τη δυνατότητα στην ομάδα των εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων που το παρακολούθησαν να πιστοποιηθούν στην παροχή Πρώτων Βοηθειών. Ευχαριστούμε θερμά τους υπεύθυνους του Ερυθρού Σταυρού για την άριστη συνεργασία που είχαμε και κυρίως τις εκπαιδεύτριες που υλοποίησαν το σεμινάριο για την υπομονή και την εξαιρετική τους δουλειά σε κάθε στάδιο υλοποίησης του σεμιναρίου.

Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Την Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2020, το σχολείο μας επισκέφτηκε την Έκθεση Ορυκτών Πετρωμάτων που φιλοξενείται στο λιμάνι, Προβλήτα Α΄, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Γουλανδρή-Χορν. Ευχαριστούμε θερμά τους υπεύθυνους της έκθεσης για την εξαιρετική ξενάγηση και την άρτια ενημέρωση σχετικά με τον ορυκτό πλούτο, τη σημασία του για την οικονομία, την τεχνολογία και την καθημερινή ζωή όλων μας, και ιδιαίτερα για τη συμβολή του στην οικονομία της χώρας μας και στην αειφόρο ανάπτυξη.

Ενημέρωση για τον καρκίνο των πνευμόνων και του μαστού

Τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020, ομάδα εκπαιδευομένων του σχολείου μας παρακολούθησε την εισήγηση της Δρος Σοφίας Λαμπάκη, Πνευμονολόγου, Ακαδημαϊκής Υποτρόφου ΑΠΘ, με θέμα: «Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση καρκίνων του πνεύμονα», που έλαβε χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου. Παράλληλα, έγινε ενημέρωση για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση των καρκίνων του μαστού.

Τσικνοπέμπτη 2020

Στις 20 Φεβρουαρίου 2020 οι εκπαιδευόμενοι και οι εκπαιδευόμενες του σχολείου μας τίμησαν τη γιορτή της Τσικνοπέμπτης ετοιμάζοντας εξαιρετικά εδέσματα, συνοδευόμενα με χορό και τραγούδι.

Η Τσικνοπέμπτη είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης που λαμβάνει χώρα την Πέμπτη, λόγω του ότι οι ημέρες Τετάρτη και Παρασκευή είναι «νήστιμοι ημέραι», της δεύτερης εβδομάδας των Αποκριών, της καλούμενης Κρεατινής. Προηγείται αυτής η πρώτη κατά σειρά εβδομάδα, η Προφωνή, και ακολουθεί η τρίτη εβδομάδα της Τυροφάγου. Πραγματοποιείται κάποιες ημέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής. Σύμφωνα με τον λαογράφο Γεώργιο Ν. Αικατερινίδη:

«Την Τσικνοπέμπτη, σφάζονται σε πολλά μέρη τα χοιρινά, κυρίως στη νότια Ελλάδα και σε ορισμένα νησιά. Το Σάββατο όμως της ίδιας εβδομάδας, καθώς και τα δύο επόμενα Σάββατα, της Τυρινής και εκείνο της πρώτης εβδομάδας της Σαρακοστής, των Αγίων Θεοδώρων, είναι αφιερωμένα στη μνήμη των πεθαμένων. Στα Ψυχοσάββατα αυτά φαίνεται ότι συνεχίζεται αρχαία συνήθεια, αν λάβουμε υπόψη ότι στα Ανθεστήρια, που τελούνταν στην αρχαία Αθήνα την ίδια περίπου εποχή που σήμερα είναι οι Αποκριές, η τρίτη ημέρα, οι Χύτροι, ήταν ημέρα των ψυχών, με προσφορές πανσπερμίας στους νεκρούς και σπονδές από νερό πάνω στους τάφους».

Παρόμοιες γιορτές έχουν και άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Weiberfastnacht στη Γερμανία και τη Λιπαρή Τρίτη στη Γαλλία, που όμως αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και σε άλλοτε γαλλόφωνες περιοχές, όπως στη Νέα Ορλεάνη.

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων